«Тартюф» Оскараса Коршуноваса

Національний театр імені Марії Заньковецької завершить сезон прем’єрою скандальної п’єси Мольєра від литовсько-української команди постановників

 

 

Комедія «Тартюф» Мольєра – найскандальніша п’єса з часу написання у 17 столітті, й надалі є напрочуд провокаційною, адже безжально оголює вади суспільства. Прем’єра цієї вистави від всесвітньо відомого литовського режисера Оскараса Коршуноваса – стильна, сучасна і надзвичайно актуальна постановка на Великій сцені театру, вже 13 та 14 липня завершуватиме сезон 2023/2024 у Національному театрі імені Марії Заньковецької.

 

Оскарас Коршуновас – засновник незалежного театру ОКT, а також запрошений режисер відомих європейських театральних сцен та фестивалів Литви, Норвегії, Швеції, Італії, Франції, Греції, Данії, Ісландії, Польщі та ін. В Україні Оскарас ставить вперше, із власної ініціативи, підтримуючи розвиток українського театру під час війни, а також даючи приклад театральній спільноті всього світу. Важливо зазначити, що литовська команда режисера – хореографка Веста Грабштайте, сценограф Вітаутас Нарбутас, композитор Гінтарас Содейка, як і сам Оскарас, відмовилися від гонорарів, що уможливило створення цієї вистави. Кураторкою проєкту є Крістіна Кісєльовайте, а також у команді постановників – художниця костюмів Анна Шкрогаль, художник зі світла – Руслан Березовий, оператор (а особливістю постановки стануть відео та онлайн включення) – Олег Андрощук.

 

 

Поставлений у Версалі в 1664-му «Тартюф, або Самозванець» викликав чи не найбільший скандал у історії театру. Зображене Мольєром лицемірство вищих класів було сприйняте як образливе, а п’єса заборонена. Вона загострювала протистояння двору та Ватикану: архієпископ Парижа видав едикт, що погрожував відлученням від церкви кожного, хто дивився, виступав або читав «Тартюфа». Тож п’єса, що довгий час була заборонена, в наш час не втрачає актуальності. Новий переклад найвідомішої п’єси Мольєра спеціально здійснила Соломія Гриценяк.

 

Режисер Оскарас Коршуновас акцентує на сучасному вирішенні вистави, хоч і її декорації нагадуватимуть Версаль: «“Тартюфи” сповідують свою “релігію”. За часів Мольєра вони були в Церкві, за радянських часів – у партії, а зараз вони там, де Мамона: у банках, політиці тощо. Завжди ідеологічно правильні та вміють найгірші вчинки загорнути в одяг найкрасивіших слів. За всім цим ховається корупція. Цинічна маніпуляція людьми за допомогою засобів пропагандистського піару. Особливо актуальна ця комедія сьогодні, адже “тартюфи” вдаються до корумпування мораллю».

 

 

Серед виконавців головних ролей – заслужені артисти України Юрій Хвостенко (Тартюф), Василь Коржук (Оргон), Андрій Козак (Клеант), народна артистка України Любов Боровська (пані Пернель) та Оксана Цимбаліст (Ельміра), заслужені артистки України Наталія Боймук, Наталія Поліщук-Московець (Версальські діви). У цій виставі гратимуть також молоді актори та актриси театру, які приєдналися до трупи у цьому сезоні – Дарина Федина, Іван Білаш, Діана Каландарішвілі та добре знані львівським глядачам Ярослав Дерпак, Володимир Пантєлєєв, Марія Шумейко, Оксана Галів та ін.

 

Постановка відбувається за підтримки Почесного консульства Литовської республіки у Львові, Edem Resort Medical & SPA, Raiffeisen Bank.

 

Прем’єра комедії «Тартюф» завершить театральний сезон, що став надзвичайно успішним після оновлення керівництва театру, впродовж якого було презентовано 13 прем’єр. Відкриття нового сезону у театрі анонсують 23 серпня – одразу прем’єрою вистави «Кайдаші» за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького у режисурі Ігоря Білиця.

 

10.07.2024