862-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:10 5 липня в Україні обмеження електроенергії діятимуть протягом доби, повідомляє пресслужба Укренерго. Зазначається, що з 00:00 до 03:00 та з 23:00 до 24:00 будуть задіяні дві черги графіків відключень, у решту годин – три черги.

 

 

18:35 РФ залишиться найбільшою загрозою для Європи у майбутньому, вважає голова МЗС Німеччини Анналена Бербок. Міністерка наголосила, що Захід має продовжити підтримку України і вжити заходів для захисту свободи та демократії.

 

 

18:00 Законопроєкт про економічне бронювання винесуть на розгляд Ради до кінця липня, повідомив голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Наразі у Верховній Раді зареєстровано три законопроєкти, але на розгляд парламенту винесуть лише один. За словами Наталухи, основною моделлю економічного бронювання на сьогодні є бронювання працівників за 20 тисяч 400 гривень додаткового військового податку в місяць.

 

 

17:25 Нацбанк запровадить обмеження для переказу коштів з картки на картку, заявив голова НБУ Андрій Пишний. За його словами, наразі проводять обговорення цього питання з волонтерами. Зазначається, що НБУ планує обмежити обсяг переказів з однієї картки сумою в 100 тисяч гривень та кількістю у 30 на місяць; фінустанови можуть підіймати цей ліміт.

 

 

16:50 Частка тривалості повітряних тривог під час роботи торговельних центрів у червні 2024 року становила 11,3%, це значно більше, ніж у червні 2023-го (5,3%), але менше, ніж у травні 2024-го (13,6%), повідомили в Українській раді торговельних центрів. П'ятірка регіонів із найбільшою часткою повітряних тривог під час роботи ТЦ за місяць загалом не змінилася і в червні 2024 року є такою: Харківська (68,1%), Донецька (57,6%), Запорізька (23,6%), Дніпропетровська (22,3%) і Полтавська (14,9%) області.

 

 

 

16:15 Словаччина збирається збільшити постачання електроенергії Україні восени й взимку, заявив президент Словаччини Петер Пеллегріні. Він зазначив, що Братислава насправді робить "велику роботу" для Києва, про що свідчить збільшення виробництва боєприпасів і гарматних стволів на словацьких оборонних заводах, а також експорт електроенергії в Україну, чиї потужності знищують російськими ударами.

 

 

15:40 На другому Саміті миру повинні бути представники Росії, вважає Зеленський.

"Якщо наступний Саміт миру буде йти по тому плану, який ми передбачаємо, – а другий Саміт передбачає, що буде план з усіма пунктами, як ми бачимо закінчення війни, і на нашому боці буде більшість світу.

Якщо цей план буде готовий, ми організуємо другий Саміт миру, і там повинні бути представники Російської Федерації. А хто це буде? Ми подивимось. 

Я не впевнений, що це буде Путін. Мені здається, що він боїться виїжджати". 

 

 

15:05 Байден запевнив, що не відмовляється від участі у виборах, пише Reuters з посиланням на джерела. Повідомляється, що у дзвінках команді його президентської кампанії Байден запевнив, що "нікуди не йде" і "залишається у перегонах до кінця".

 

 

14:30 14 бригад ЗСУ наразі недоукомплектовані через повільне надходження західної зброї, заявив Зеленський. Президент заперечив патову ситуацію на полі бою, назвавши її "проблемною", і підкреслив, що подібні ситуації можна вирішити за наявності бажання та відповідних "інструментів".

"Це не патова ситуація, це просто проблемна ситуація. Пат − це безвихідь, а проблема… Проблему можна розв'язати, якщо є бажання і є інструменти. У нас є бажання. А інструменти… не прийшли, як то кажуть.

Тобто у нас стоять бригади без зброї. У нас стоїть резерв. У нас стоїть 14 бригад не укомплектованих, у яких нема відповідної зброї, про яку вже голосували, говорили, що пакети повинні приходити, але вони йдуть повільно.

Ми не можемо просто говорити про контрнаступальні дії. Нам сьогодні треба захистити те, що в нас є. Ми хочемо контрнаступальні дії тоді, коли ми готові. Ми готові тоді, коли надходить зброя. Її сьогодні немає".

 

 

13:55 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські урядові джерела вже давно наголошують на крадіжці Росією українських ресурсів з окупованих нею територій. В Україні є поклади залізної руди, вугілля, титану, урану, марганцю, золота і літію – ресурсів, які майже напевно є жаданими для Росії, але також є потенційними цілями, оскільки Москва прагне подрібнити економіку України, відмовляючи в доступі й руйнуючи інфраструктуру.

• Однією з причин, чому Росія прагне покращити транспортні мережі в окупованій Україні, є бажання видобувати більше українських корисних копалин. Російський окупаційний чиновник у Запорізькій області раніше заявляв, що модернізація та будівництво автомобільних і залізничних транспортних шляхів до Росії покращить шляхи сполучення не лише для військової логістики, а й для експорту зерна та корисних копалин.

• На південь від Дніпрорудного в Запорізькій області Росія продовжує свою гірничодобувну діяльність, вивозячи залізну руду залізницею. Потяги прямують через Крим, Керченським мостом до Росії. Ця діяльність не позбавлена ризику, оскільки поїздам доводиться проїжджати через райони, де, як відомо, діють українські партизани, які вже взяли на себе відповідальність за напади.

 

 

13:25 Усі більш ніж двадцять російських балістичних ракет “Кинджал”, які були запущені по Києву після отримання ЗРК Patriot, успішно перехоплені, повідомив командир 96-ої зенітної ракетної бригади полковник Повітряних сил ЗСУ Сергій Яременко.

 

 

12:50 Командування авіації Повітряних сил Збройних Сил України очолить військовий льотчик, бригадний генерал і начальник управління підготовки авіації Сергій Голубцов.

 

 

12:15 Лише 3% російських ракет, безпілотників і керованих бомб уражають в Україні військові цілі, тоді як 97% спрямовуються для ударів по цивільній інфраструктурі, заявила делегація України при ОБСЄ, очолювана першим секретарем постійного представництва нашої держави при міжнародних організаціях у Відні Данилом Кубаєм під час засідання Форуму з безпекового співробітництва.

 

 

12:05 Доповідь Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні свідчить, що у травні внаслідок російських атак загинуло щонайменше 436 цивільних українців – найбільший місячний рівень за минулий рік.

 

 

11:10 Сьогодні обленерго застосовують 2 черги графіків погодинних відключень до 13:00, з 13:00 та до 23:00 будуть діяти 3 черги відключень, повідомили в Укренерго. Черга – це група побутових споживачів і бізнесу, які споживають певну кількість мегават. Споживання кожної області розділено на 6 черг. Скільки черг застосовувати у всіх регіонам одночасно, визначає диспетчерський центр «Укренерго» для компенсації дефіциту енергії в системі. Яка тривалість черги, яку чергу відключати саме зараз, визначають обленерго у кожному регіоні.

 

 

11:05 Вчора з 11:00 по 22:00 для подолання значного дефіциту в системі, зменшення обсягу обмежень споживання та підтримки резервів, Україна залучала аварійне постачання електроенергії з Польщі та Словаччини.

 

 

10:35 Через негоду знеструмлено 58 населених пунктів, повідомили в Міненерго. З них 48 – у Хмельницькій області, 10 – у Тернопільській.

 

 

10:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 103 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 172 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

09:35 Під час саміту НАТО у Вашингтоні наступного тижня Україні запропонують "конкретні шляхи" для прискорення майбутнього членства в Північноатлантичному альянсі, розповів заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Дуглас Джонс. Як очікується, у підсумковій декларації буде підтверджено, що Україна стане членом НАТО, але конкретне формулювання ще узгоджується.

 

 

09:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

238,0% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

  89,9% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

332,1% автомобільної техніки (з них 6,8% за минулий тиждень),

481,4% артилерійських систем (з них 11,5% за минулий тиждень),

100,1% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 62,4% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:40 Вночі росіяни здійснили чергову повітряну атаку на Київ із застосуванням лише БПЛА, усі дрони знищила протиповітряна оборона, повідомили в Київській міській військовій адміністрації.

 

 

08:35 У ніч на 4 липня 2024 року росіяни атакували 22 ударними БпЛА типу «Shahed» із Курської області РФ. В результаті бойової роботи збито 21 шахед (95%) у межах Київської, Чернігівської, Житомирської, Сумської, Дніпропетровської та Полтавської областей.

За минулі сім днів було збито 21 із 22 (97%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

08:30 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

08:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

08:20 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 161 бойове зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора агресор завдав по позиціях наших військ та населених пунктах шість ракетних ударів (із застосуванням шістнадцяти ракет), 60 авіаційних ударів (задіяв 96 КАБів), здійснив понад чотири тисячі обстрілів, 98 з них – із реактивних систем залпового вогню, застосував 1246 дронів-камікадзе.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Противник завдавав авіаційних ударів зокрема в районах населених пунктів Липці, Руська Лозова, Синьківка, Куп’янськ, Малі Проходи, Нескучне, Слобожанське, Борова, Степова Новоселівка, Піщане, Руська Лозова Харківської області та по місту Харків; Катеринівка, Часів Яр, Торецьк, Нью-Йорк, Костянтинівка, Олександропіль, Лозуватське, Сіверськ, Новоселівка Перша, Времівка, Старомайорське Донецької області; Кам’янське Запорізької області; Шляхове, Козацьке, Бургунка, Тягинка Херсонської області.

На Харківському напрямку противник продовжував наступальні (штурмові) дії за підтримки авіації, загалом тут відбулося 15 бойових зіткнень в районах населених пунктів Вовчанськ, Глибоке і Липці.

На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень за добу склала вісім. Сили оборони відбивали атаки противника в районах Синьківки Харківської області та Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку наші війська стали на заваді 32 атакам окупантів в районах населених пунктів Греківка, Макіївка, Невське Луганської області, Терни на Донеччині та Серебрянського лісництва.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито три атаки в районах Верхньокам’янського та Виїмки Донецької області.

На Краматорському напрямку українські захисники зупинили вісім спроб противника прорвати нашу оборону в районах Кліщіївки, Калинівки, Іванівського і Часова Яру Донецької області.

На Торецькому напрямку агресор значно активізувався – вчинив 25 атак, зокрема у районах населених пунктів Диліївка, Торецьк, Північне та Нью-Йорк на Донеччині.

На Покровському напрямку наші оборонці відбивали 37 атак окупантів поблизу населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Воздвиженка, Євгенівка, Прогрес, Яснобродівка, Уманське, Карлівка Донецької області.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Костянтинівка, де ворог 16 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку противник здійснив п’ять атак наших позицій в районах Водяного та Урожайного Донецької області.

На Оріхівському напрямку відбулось дев’ять бойових зіткнень біля населених пунктів Роботине та Щербаки на Запоріжжі.

На Придніпровському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на плацдармах. Усі три атаки росіян успіху не мали.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями, противник зберігає військову присутність, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, обстрілює населені пункти з території рф, зокрема, постраждали Дмитрівка, Таратутине, Миропільське, Гірськ, Нововасилівка, Стара Гута, Чуйківка.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують бойовий потенціал ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення та у тилу.

За добу, що минула, авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили пункт управління, два склади боєприпасів, засіб ППО, артилерійську систему, 14 районів зосередження особового складу та ОВТ.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1200 осіб. Також наші воїни знешкодили дев'ять танків, 17 бойових броньованих машин, 65 артилерійських систем, два засоби ППО, 26 БпЛА ОТР, шість ракет, 73 автомобілі та чотири одиниці спеціальної техніки.

 

 

08:15 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні; в Азовському морі 1 ворожий корабель, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Україна намагається розв'язати свої кадрові проблеми і формує кілька нових бригад, але запізніле й недостатнє постачання західних озброєнь, найімовірніше, не дозволить Україні оснастити всі ці нові бригади. Своєчасна і належна західна безпекова допомога продовжує залишатися вирішальним фактором, що визначатиме, коли і в якому масштабі українські сили зможуть перехопити ініціативу на полі бою та провести операційно значущі контрнаступальні операції в майбутньому.

• Путін використовує міжнародні організації, орієнтовані на Євразію й очолювані Росією, як наріжний камінь для нової запропонованої ним альтернативної "євразійської архітектури безпеки".

• У ніч проти 3 липня Україна завдала удару морським безпілотником по російській морській інфраструктурі в Новоросійську (Краснодарський край) і, за повідомленнями, в ніч проти 1 липня пошкодила енергетичну інфраструктуру внаслідок удару безпілотником по Бєлгородській області.

• За повідомленнями, Китайська Народна Республіка і російські компанії спільно працюють над розробкою безпілотника, подібного до розробленого Іраном безпілотного авіаційного комплексу "Шахед", для використання Росією в Україні.

• Російські війська нещодавно просунулися вперед у східній частині Часова Яру, у Торецькому напрямку та поблизу Авдіївки, а українські війська нещодавно просунулися вперед у межах Вовчанська, поблизу Кремінної та на південний схід від Часова Яру.

• Кремль продовжує докладати зусиль, щоб призначити російських ветеранів, які воювали в Україні, на офіційні посади у внутрішній політиці Росії.

 

 

08:05 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зриві виконання окупантами завдань наступу.

Станом на 22:00 відбулося 135 бойових зіткнень. Російський агресор намагається використати перевагу в живій силі та підтримку з повітря. Протягом доби терористи завдали по території України 6 ракетних ударів з використанням 16 ракет. Крім того, ворог здійснив 36 авіаційних ударів (скинув 51 КАБ), задіяв 303 дрони-камікадзе та понад 2600 обстріляв позиції наших військ і населених пунктах із використанням різних типів зброї.

На Харківському напрямку російські терористи 11 разів, за підтримки авіації, штурмували позиції наших підрозділів в районах Липців, Вовчанська і Глибокого. В районі Вовчанська на даний час триває бій. Ситуація контрольована.

За наявною на цей час інформацією, протягом доби ворог втратив 111 осіб вбитими та пораненими і 64 одиниці озброєння та військової техніки. Зокрема, знищено танк та сім автомобілів. Окрім того, пошкоджено одну гармату та три бойових броньованих машини. Підрахунок триває.

Чотири рази ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Бої точилися поблизу Стельмахівки, де три атаки було відбито, ще одна продовжується.

На Лиманському напрямку за день російські війська 29 разів атакували українських захисників. В районах населених пунктів Греківка, Невське, Макіївка, Терни відбито 23 атаки, п’ять атак ворога триває. Також триває бій в Серебрянському лісі. Ситуація контрольована.

На Сіверському напрямку наші війська відбили 3 атаки противника поблизу Верхньокам’янського та Виїмки. Противник успіху не мав.

На Краматорському напрямку зазнали невдачі п’ять спроб загарбників просунутися поблизу Калинівки. На даний час триває одне боєзіткнення.

На Торецькому напрямку ситуація напружена. Окупанти 17 разів намагалися потіснити українських захисників поблизу Деліївки, Торецька, Північного та Нью-Йорка.

Інтенсивно атакує ворог наших воїнів на Покровському напрямку. Впродовж дня агресор загалом здійснив 34 штурмові та наступальні дії. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Калинового, Новоолександрівки, Воздвиженки, Євгенівки, Прогреса, Яснобродівки, Уманського і Карлівки. 24 атаки українські захисники вже відбили, ще 10 боєзіткнень тривають. Зокрема біля Євгенівки, Воздвиженки та Калинового. За попередніми підрахунками, на цьому напрямку сьогодні наші воїни ліквідували та поранили понад 320 військовослужбовців ворога. Також знищено і пошкоджено 6 артилерійських засобів, підбито танк противника. Втрати загарбників уточнюються.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 12 бойових зіткнень. Окупанти намагалися безуспішно просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Костянтинівка.

На Времівському напрямку ворог провів чотири спроби штурму позицій наших воїнів поблизу населених пунктів Водяне, Урожайне та Макарівка. Успіху не мав.

Противник активізувався на Оріхівському напрямку, де за день здійснив дев’ять безуспішних атак неподалік населених пунктів Роботине та Щербаки.

На Придніпровському напрямку три штурмових дії ворога на лівобережжі Дніпра успіху не мали. Втрат позицій не допущено.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні слід відзначити українських захисників з 44-ої окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола. Вони продовжують ефективно зменшувати бойовий потенціал російських окупантів на Запоріжжі. Точно та інколи навіть ефектно.

04.07.2024