845-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:55 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Найбільше боїв на цей час доби відбулося на Покровському напрямку.

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 89.

Наразі на Харківському напрямку триває три боєзіткнення у районі Вовчанська. Загалом сьогодні тут та біля Липців зафіксовано дев’ять ворожих атак. За попередньою інформацією, окупанти сьогодні втратили 111 осіб живої сили. Також наші військові знищили танк, бойову броньовану машину та 23 БпЛА противника.

Напруженою залишається ситуація на Покровському напрямку. З початку доби тут нараховується уже 37 бойових зіткнень. Сили оборони України успішно відбили 22 штурмові дії російських загарбників. Ще 15 боїв тривають. Ситуація контрольована. Ворог зазнає значних втрат, особливо у живій силі, – на цей час відомо про 290 мертвих та поранених окупантів. Підрахунок триває.

П’ять разів цієї доби російські загарбники намагалися атакувати наші позиції на Времівському напрямку. Тривають бойові дії поблизу Старомайорського, Водяного і Урожайного.

На решті напрямків – без особливих змін.

Підрозділи Сил оборони мужньо стримують ворожі спроби просування у глибину території України, завдають окупантам вогневого ураження та виснажують їх наступальний потенціал по всій лінії фронту.

 

 

19:20 Кримський міст залишається ціллю для ЗСУ, попри зменшення навантаження на нього, повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Кримський міст залишається одним із логістичних шляхів сполучення для забезпечення СОУ так і для угрупування Південного, яке веде бойові дії на півдні тимчасово окупованої України. Тому логістичний шлях так само важливий для росіян. І, звісно, він залишається важливою ціллю для нас.

…він все одно виконує свою функцію. Ну і, звісно, він лишається одним з основних символів російської окупації нашої країни. Починаючи з моменту захоплення Криму росіянами... Все одно, для росіян його втрата завжди залишається дуже болючим моментом. І суто практично і, звісно, символічно, з точки зору пропагандистської мети, з точки зору символізму — це фактично такий символ імперських надбань так званої РФ в ході російсько-української війни".

 

 

18:45 18 червня графіки відключень діятимуть протягом усієї доби, повідомили у пресслужбі "Укренерго". Як зазначається, причиною відключень є зростання споживання через потепління та робочі дні.

 

 

18:10 Понад 2750 українських засуджених приєдналися до ЗСУ, пише The Washington Post. За словами міністра юстиції України Дениса Малюськи, наразі засуджені чоловіки служитимуть лише у штурмових підрозділах, що повністю складаються із колишніх ув'язнених. Повідомляється, що вони перебувають під наглядом військових частин, до яких вони призвані, і не можуть залишити свої частини без дозволу командира. Міністр додав, що в майбутньому українське командування може змішувати колишніх полонених з іншими військовими частинами, враховуючи їхні бойові дії.

 

 

17:35 За останній рік ядерні держави зміцнили свої арсенали, відповідний звіт опублікований Стокгольмським міжнародним інститутом дослідження проблем миру (SIPRI). Як зазначає директор SIPRI Ден Сміт, хоча загальна кількість ядерних боєголовок у світі продовжує зменшуватись, оскільки зброя часів холодної війни поступово демонтується, експерти інституту продовжують спостерігати щорічне збільшення кількості ядерних озброєнь.

 

 

17:00 Лідери ЄУ планують підтримати висунення кандидатури Урсули фон дер Ляєн на другий п'ятирічний термін, пише Financial Times з посиланням на джерела. Повідомляється, що голови 27 країн – членів ЄУ використають приватну вечерю в Брюсселі 17 червня, щоб надати політичну підтримку фон дер Ляєн перед формальним затвердженням рішення пізніше цього місяця. На закритій вечері в понеділок також обговорюватиметься питання про те, кого обрати на посаду президента Європейської ради, а також на посаду головного дипломата ЄУ.

 

 

16:25 70% українців вважають, що Президент України Володимир Зеленський має залишатися на своїй посаді до кінця дії режиму воєнного стану, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у межах проєкту Mobilise із 26 травня до 1 червня. Протилежної думки 22% опитаних. 56% українців схвалюють діяльність Зеленського на посаді Президента – у вересні 2023 року таких було 77%.

 

 

15:50 Головне управління розвідки України підтвердило встановлення на одній з нових модифікацій безекіпажної морської платформи Magura ракет Р-73. Р-73 – ракети радянського виробництва класу "повітря-повітря" з інфрачервоною системою самонаведення. Оснащені такими ракетами ударні морські дрони Magura вже використовувались під час бойових операцій на Чорному морі, і це стало серйозним фактором страху й ризику для російської авіації.

 

 

15:20 ЄУ створила комісію для контролю фінансування України та запобігання корупції. У процесі роботи Ревізійна рада Українського фонду має право вимагати необхідну інформацію, звертатися до компетентних органів, здійснювати власні перевірки та виїзні перевірки системи управління та контролю в Україні. Як зазначається, Ревізійна рада створюється на період з дня ухвалення цього рішення до 30 червня 2028 року.

 

 

14:45 Щоб створити умови безпечного збору урожаю, працівників аграрного сектору бронюватимуть на рік від мобілізації, заявив в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

 

 

14:10 Наразі Україна проводить усі заходи для ефективного забезпечення роботи винищувачів F-16 та розміщення їх на території держави, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону.

"Ми розуміємо, що ворог буде полювати на ці літаки. Але щодо того, що йому вдасться щось дуже сильно зірвати, говорити не доводиться, оскільки ми зараз бачимо, що він активно намагається атакувати наші аеродроми. Натомість українська авіація продовжує виконувати завдання досить успішно. Тому, звичайно, всі заходи будуть вжиті для того, щоб убезпечити літаки й забезпечити їхнє ефективне виконання завдань у нашому повітряному просторі".

 

 

13:35 Швейцарія обговорить підсумки Саміту миру з Росією і Китаєм, заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс. Міністр зазначив, що Швейцарія готова й надалі виконувати велику роботу з посередництва.

"У нас є чинне посольство в Москві, і кожні два тижні ми спілкуємося з міністром закордонних справ, і в нас також є намір обговорити з Росією підсумки цієї конференції".

 

 

13:00 Росія намагається виснажити українські війська до прибуття F-16, розповів головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський:

"Майже тиждень працюю на Східному фронті у частинах різних угруповань, які тримають оборону на найбільш критичних ділянках фронту.

Характер дій противника суттєво не змінився. На Куп'янському, Покровському, Курахівському, Времівському оперативних напрямках проводить активні наступальні дії різної інтенсивності, намагаючись прорвати оборону наших військ та захопити важливі ділянки місцевості або населені пункти, які впливають на стійкість нашої оборони.

Основні зусилля ворог зосереджує на Покровському напрямку, де сконцентрована переважна кількість його ударних бригад і полків. Тривають жорсткі бої в районах Глибокого, Часового Яру, Старомайорська, Роботиного, Кринок та островів у прибережній частині лівого берега Дніпра.

Як і раніше, мета моєї роботи – вивчення обстановки, допомога командирам бригад в організації бойових дій, вирішення проблемних питань, забезпечення додатковою кількістю озброєння і боєприпасів, посилення резервами тощо.

Ворог чудово розуміє, що в результаті поступового надходження значної кількості озброєння та військової техніки від наших партнерів, прибуття перших F-16, що посилить нашу ППО, час гратиме на нашу користь, а його шанси на успіх будуть зменшуватись.

Тому командування російських військ наразі докладає усіх зусиль для нарощування інтенсивності та розширення географії бойових дій з метою максимального виснаження наших військ, зриву підготовки резервів, недопущення переходу до активних наступальних дій.

По всьому фронту від Харкова до Кринок наші військовослужбовці демонструють стійкість, мужність і патріотизм, а головне віру в нашу перемогу.

Зокрема днями на Донеччині український воїн однієї з бойових бригад Збройних Сил України самостійно взяв в полон чотирьох російських окупантів. Вважаю, що цей вчинок є яскравим прикладом хоробрості та високого бойового духу наших захисників та неодмінно заслуговує на відзначення відповідною нагородою.

Дякую йому та усім іншим захисникам і захисницям України, які відповідально ставляться до виконання своїх обов'язків, за їхню самовіддану службу!

Як ніколи раніше, армія потребує максимальної підтримки суспільства в усіх сенсах".

 

 

12:40 У червні кількість обстрілів Чернігівської, Сумської та Харківської областей зменшилась, повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемарафону:

"Ворог щоденно обстрілює три області на кордоні з країною-агресором. Це в межах Чернігівської, Сумської та Харківської областей. За останній час ми бачимо меншу кількість обстрілів, ніж це було раніше, але фактично ці обстріли не припиняються і ворог застосовує різноманітне озброєння для того, щоб завдавати ударів. До прикладу, якщо порівняти весняні місяці, то щомісяця кількість обстрілів коливалась десь на рівні понад 3 тисячі. А зараз, з початку цього місяця, зафіксовано близько тисячі обстрілів".

 

 

12:05 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:55 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:45 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулося 123 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах 2 ракетні удари із застосуванням 3 ракет, 45 авіаційних ударів (зокрема із застосуванням 66 КАБів), здійснив понад 3500 обстрілів, в тому числі 93 із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

За добу, що минула, авіація Сил оборони уразила 10 районів зосередження особового складу противника.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1080 осіб. Також ворог втратив два танки, 18 бойових броньованих машин, 14 артилерійських систем, вісім БпЛА оперативно-тактичного рівня, 24 автомобілі та 12 одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:20 Сьогодні обленерго по всій території України будуть застосовувати графіки погодинних відключень: з 08:00 до 24:00 – 1 черга, повідомили в Укренерго. Через зниження прогнозу споживання внаслідок прохолодної погоди зменшено час застосування більшого обсягу обмежень: 2 черги одночасно будуть застосовані з 19:00 до 22:00.

 

 

11:10 Через погодні умови на ранок знеструмлені 14 населених пунктів у Сумській та Чернігівській областях. З інших причин без енергоживлення 471 населений пункт.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 62 населені пункти на території 8 областей України, підтверджено ураження 100 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Дрони-камікадзе Головного управління розвідки Міністерства оборони України цієї ночі атакували військові обʼєкти у трьох регіонах Росії – Бєлгородській, Воронезькій та Липецькій областях, повідомили джерела в розвідці. Однією з цілей став Новолипецький металургійний комбінат та місцевий тракторний завод. Обидва підприємства використовуються у військових цілях.

 

 

10:20 Росіяни могли навмисно підставити під удар Сил оборони ракетоносій "Циклон" проєкту 22800 "Каракурт" – можливі порушення під час його будівництва та хтось у РФ побоюється в’язниці, припустив  речник Військово-морських сил ЗС України Дмитро Плетенчук:

"Самі кораблі нові, а проєкт старий. Росіяни до нього вимушено повернулися, тому що у 2014 році Україна ввела санкції й припинила постачання газотурбінних двигунів на серії їхніх фрегатів. І, до речі, саме тому зараз у Баренцевому морі горить протичовновий російський корабель – його просто десять років ніхто належним чином не обслуговував.

Хоча там могли робити один такий двигун на рік. І згодом вони все одно перейшли на двигуни китайського виробництва. Як наслідок, росіяни повернулись до цього проєкту – 22800 "Каракурт", бо їм треба було для Чорноморського флоту побудувати п'ять таких кораблів. І першим з них був побудований "Циклон". Його два роки тому добудували, й він жодного разу не зміг запустити крилату ракету "Калібр", під який він будувався.

В мене складається таке враження, що росіяни його там спеціально поставили, щоби просто хтось не сів у в'язницю за те, як побудували цей "Циклон". Він за два роки не зміг пройти державні випробування".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

232,9% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  88,1% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

316,5% автомобільної техніки (з них 5,2% за минулий тиждень),

452,0% артилерійських систем (з них 7,7% за минулий тиждень),

 99,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 60,7% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Нещодавно оголошене підвищення податків у Росії майже напевно буде використано для фінансування зростаючих фінансових зобов'язань, включаючи війну в Україні. Очікується, що податкові зміни забезпечать додаткові надходження до бюджету в розмірі близько 2,6 трильйона рублів (29 мільярдів доларів США) у 2025 році. Ставка податку на прибуток підприємств зросте з 20 до 25 відсотків, а в рамках нової системи оподаткування прибутку будуть запроваджені додаткові податкові шкали. Найвища ставка прибуткового податку зросте з 15 до 22 відсотків.

• Додаткові надходження, отримані насамперед завдяки підвищенню податку на прибуток підприємств, майже напевно будуть використані для фінансування державних видатків. За прогнозом, державні видатки у 2024 році зростуть приблизно на 15% порівняно з 2023 роком, а найімовірніше зростатимуть і надалі. Цей процес майже напевно триватиме у 2025 році, оскільки витрати на оборону, а також соціальні та інфраструктурні видатки, найімовірніше, зростуть.

• Збільшення податкового навантаження на бізнес майже напевно обмежить майбутні інвестиції і зростання невійськових секторів. Економічне зростання Росії, очевидно, зумовлене високими державними інвестиціями у військові сектори економіки. Однак інвестиції в невійськові сектори, найімовірніше, перебувають у стані стагнації. Військові сектори також з великою ймовірністю монополізують значну частину наявних трудових ресурсів. Додаткові витрати для бізнесу майже напевно обмежать подальші приватні інвестиції в невійськові сектори.

 

 

09:2Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, а в Азовському дислокується 6 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Переважна більшість країн та міжнародних організацій, які взяли участь в ініційованому Україною Глобальному саміті миру у Швейцарії 15-16 червня, підписали 16 червня спільне комюніке, в якому підтвердили підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

• Обмежена спроба втечі ув'язнених і захоплення заручників у російському СІЗО в Ростові-на-Дону викликали невдоволення російських ультранаціоналістів, які ще раз після терористичної атаки в Крокус Сіті Холі 22 березня підкреслили нездатність Росії боротися з внутрішнім ісламським екстремізмом.

• Кремль і пов'язані з ним структури продовжують використовувати відносини Росії з Республікою Сербською (сербським політичним утворенням у складі Боснії і Герцеговини) для дестабілізації ситуації на Балканах.

• Повідомляється, що російські військові продовжують примушувати російських призовників підписувати контракти на військову службу з міністерством оборони Росії, ймовірно, в рамках прихованої мобілізації.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські військові продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 104 бойові зіткнення. Ситуація залишається напруженою, проте контрольованою.

Впродовж доби Сили оборони уразили дев’ять районів зосередження особового складу противника.

Разом з тим, російські загарбники завдали по території України два ракетних із застосуванням трьох ракет та 38 авіаційних ударів із застосуванням 53 КАБів, задіяли 428 дронів-камікадзе. Також ворог здійснив майже 2500 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із застосуванням артилерії, мінометів, стрілецької зброї та озброєння бойових машин.

На Харківському напрямку окупанти п’ять разів атакували в районі Вовчанська. Три штурмові дії агресора відбито нашими захисниками. На даний час два боєзіткнення ще продовжуються. За попередньою інформацією, з початку доби втрати ворога становили 122 окупанти загиблими та пораненими, уражено 31 укриття особового складу ворога та склад боєприпасів.

На Куп’янському напрямку противник здійснив чотири спроби відтіснити наші підрозділи із займаних позицій в районах населених пунктів Синьківка, Степова Новоселівка та Берестове. Дві атаки ворога успішно відбито, тривають бойові зіткнення біля Синьківки та Степової Новоселівки.

На Лиманському напрямку російські загарбники за підтримки авіації 10 разів намагалися просунутися в районах Греківки, Дружелюбівки, Макіївки та Невського. Чотири атаки українськими захисниками відбито. Ситуація напружена. Тривають бої поблизу Дружелюбівки та Невського.

На Сіверському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Дев’ять штурмових дій в районі Верхньокам’янського та Роздолівки відбито підрозділами Сил оборони.

Тричі агресор безуспішно атакував українських захисників поблизу Іванівського та Андріївки на Краматорському напрямку. Втрат позицій та територій не допущено.

На Покровському напрямку ворог значно наростив зусилля. Кількість боєзіткнень зросла до 40, що є найбільшим показником від початку червня. За підтримки всіх наявних засобів вогневого ураження (авіації, артилерії, озброєння бойових машин, ударних БпЛА, FPV-дронів та стрілецької зброї) російські загарбники намагалися вклинитися в бойові порядки захисників України поблизу Новоолександрівки, Євгенівки, Калинового, Сокола, Новоселівки Першої та Уманського. 32 ворожі атаки нашими воїнами відбито. Вісім бойових зіткнень ще продовжуються. Сили оборони докладають максимум зусиль для виснаження та стримування російських загарбників на зазначеному напрямку. Попередні втрати агресора становили понад 190 окупантів вбитими та пораненими. Уражено п’ять ворожих бліндажів.

На Курахівському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала. Від початку доби тут відбулося 10 боєзіткнень. Чотири атаки в районах Георгіївки, Парасковіївки та Костянтинівки успішно відбито українськими воїнами. Напруженою ситуація залишається в районі Красногорівки, де тривають бої.

На Времівському напрямку впродовж дня окупанти за підтримки авіації здійснили 11 спроб потіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій поблизу Водяного, Урожайного та Старомайорського. Десять атак завершилися невдачею для російських загарбників, триває бій в районі Водяного. Ситуація під контролем Сил оборони.

На Оріхівському та Придніпровському напрямках сім штурмових дій ворога успіху не мали. Втрат позицій не допущено.

На інших напрямках ситуація залишилася без суттєвих змін.

17.06.2024