829-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту від початку доби зросла до 73. Найбільше боїв відбулося на Покровському напрямку. Водночас, упродовж дня, загарбники не полишають спроб протиснути нашу оборону також на Сіверському та Курахівському напрямках.

Російські окупанти продовжують тероризувати Харківщину авіаударами зі своєї території. Зокрема, з району Бєлгорода (рф) агресор наніс удар однією КАБ по Харкову та Великих Проходах відповідно, три КАБи ворог скинув по Руській Лозовій, ще по одному КАБу у П’ятихатку та Чайківку, по Ветеринарному вдарили вісьмома некерованими авіаційними ракетами.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень зросла до чотирьох. Дві атаки наші воїни успішно відбили, ще дві тривають поблизу Дружелюбівки. Тут російські окупанти теж активно застосовують керовані авіаційні бомби. Зокрема, два удари КАБАми зазнала Дружелюбівка та однією КАБ ворог вдарив по Райгородці. По Тобаївці та Синьківці російська авіація нанесла вогневе ураження НАРами, сім і 14 ракет відповідно.

На Сіверському напрямку кількість бойових зіткнень зросла до 10. Одну атаку українські захисники відбили, дев’ять ще тривають. Ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку російські війська атакували за підтримки авіації. Чотири штурмові дії російських загарбників відбили підрозділи Сил оборони.

Напруженою залишається ситуація на Покровському напрямку. З початку доби тут нараховується уже 23 бойових зіткнення. Ворог намагається протиснути нашу оборону за підтримки авіації. 14 атак наші воїни відбили, дев’ять ще тривають.

На Курахівському напрямку загальна кількість атак зросла до 19. Сили оборони України успішно відбили 13 штурмових дій російських загарбників. Ще шість боїв тривають поблизу Красногорівки, Костянтинівки та Водяного, де ворог активно застосовує авіацію.

На Времівському напрямку українські воїни відбили чотири атаки російських окупантів.

На Придніпровському напрямку, в районі Кринок, з початку доби відбулося три бойові зіткнення. Ворог застосовував авіацію.

На решті напрямків – без особливих змін.

Підрозділи Сил оборони мужньо стримують ворожі спроби просування у глибину території України, завдають окупантам вогневого ураження та виснажують його по всій лінії фронту.

 

 

20:35 Після російського обстрілу в ніч на суботу Дніпровська ГЕС перебуває в критичному стані, заявив голова Запорізької ОВА Іван Федоров в ефірі телемарафону.

"Наразі в критичному стані знаходиться ДніпроГЕС. Не йдеться навіть про виробництво електроенергії. Наразі повністю перекрито рух з лівого берега на правий, тож мешканці обмежені в трафіку. Для об’їзду використовуються два мости, де налагоджена логістика в обидва боки. У вихідні поки будемо так".

 

 

20:00 Зеленський у Сінгапурі зустрінеться з міністром оборони США Ллойдом Остіном, пише Politico з посиланням на джерела. Зазначається, що сторони говоритимуть про використання американської зброї на території Росії.

 

 

19:25 2 червня ліміти споживання електроенергії діятимуть з 01:00 до 05:00 та з 19:00 до 24:00, повідомили у пресслужбі "Укренерго". Енергоживлення об'єктів критичної інфраструктури, які виконують функцію життєзабезпечення населення, не обмежується.

 

 

18:45 У нас немає "плану Б" на випадок поразки України, заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас. Вона закликала західні держави посилити військову підтримку України з огляду на те, що в разі перемоги Росії Естонія стане наступною мішенню агресії.

 

 

18:00 ЗСУ у травні знищили 1160 російських артилерійських систем, повідомили у Міноборони. Це рекордна кількість втрачених артилерійських систем РФ за весь час повномасштабної війни.

 

 

17:15 Росія може зловживати відсутністю регулювання Telegram для поширення фейкових новин, вважає віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова. За її словами, Telegram "особливо активний у східних країнах – членах ЄУ, де є російськомовна меншина". Юрова додала, що згідно з Актом про цифрові послуги ЄУ, для встановлення додаткових вимог до онлайн-платформи для протидії поширенню шкідливих і незаконних матеріалів в інтернеті кількість користувачів Telegram в країнах ЄУ має сягнути 45 мільйонів – наразі ця кількість становить 42 мільйони.

 

 

16:40 Допомоги від США наразі надійшло мало, заявив Зеленський в інтерв’ю The Guardian. За його словами, американська допомога надходить повільно, і ворог користується цим, розтягуючи фронт.

"З цієї суми, я вважаю, на сьогодні мало прийшло. На мою особисту думку. Я не можу укомплектувати бригади-резерви, щоб просто поміняти ті бригади, які стоять, щоб була нормальна ротація.

Росія чітко це розуміє – що вони роблять із Харковом і чому вони йдуть на північ – щоб розтягнути фронт. Вони знають, що в нас недоукомплектований резерв, вони знають, що ми не можемо відправити резерв без відповідної зброї – як вони відправляють своїх, як м'ясо.

Вони розуміють, що ті наші війська, які стоять на сході (а Росія не відмовляється від головної мети окупувати повністю схід нашої держави), треба розтягнути наші сили.

Якби прийшло достатньо, ми б укомплектували бригади, ми б не забирали наші сили з Донбасу і могли б відповідати далекобійністю на Харківщині".

 

 

16:05 Європейська Унія розглядає можливість введення тарифів на російський імпорт, який не потрапив до санкційних списків, пише Financial Times. Зазначається, що планується запровадити мита зокрема на продукти харчування, ядерне паливо і медикаменти з можливістю спрямування надходжень до України. За словами комісара ЄУ з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса, тарифи на зернові, олійні культури та похідні продукти гарантують, що РФ "не зможе дестабілізувати ринок ЄУ через перенаправлення експорту зерна"

 

 

15:30 "Це була довга і напружена ніч для всієї системи протиповітряної оборони Польщі", заявили в оперативному командуванні збройних сил Польщі. Як повідомляється, в ніч проти 1 червня Польща залучала свою авіацію й авіацію союзників у зв'язку з загрозою російських ракетних ударів по території України. Розгортання польської та союзної авіації припинилось до 06:00, коли рівень загрози ракетних ударів російської авіації по території України знизився.

 

 

14:55 Терміни дії лімітів на споживання електроенергії для промислових і побутових споживачів змінено, повідомляє пресслужба "Укренерго". Обмеження будуть діяти по всій Україні з 18:00 до 24:00. Зазначається, що при перевищенні лімітів обленерго можуть застосовувати графіки погодинних відключень.

 

 

14:20 Країни G7 та ЄУ вивчають шляхи посилення тиску на банки, які допомагають Росії уникати чинних санкцій, пише Bloomberg. Як повідомляється, деякі країни G7 розглядають заходи, спрямовані проти фінансових установ із третіх країн, які використовують СПФС – систему передання фінансових повідомлень центробанку Росії – для обходу торговельних обмежень. Водночас Європейська комісія запропонувала санкції проти цієї системи, але кілька країн ЄУ заперечили подібний крок, оскільки він може зашкодити відносинам із третіми країнами. Зазначається, що альтернативні пропозиції передбачають санкції проти конкретних банків, які допомагають Москві ухилятися від санкцій.

 

 

13:50 Президент України Володимир Зеленський прибув до Сінгапуру для участі в конференції "Діалог Шангрі-Ла", що є ключовим майданчиком із питань безпеки в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, та проведення низки зустрічей, зокрема з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

 

 

13:10 Президент США Джо Байден доручив своїй команді змінити позицію щодо можливостей для України застосовувати американську зброю для ударів по військових цілях на території РФ, але це не стосується ракет ATACMS, заявив старший директор з питань Європи Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер.

 

 

12:20 Бельгія не дозволятиме Україні використовувати свою зброю, зокрема винищувачі F-16, для ударів по території Росії, заявив прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо:

“Безпекова угода визначає, що військове обладнання використовуватиметься Збройними Силами України на території України”.

 

 

12:10 Сьогодні з 18:00 до 23:00 в усіх регіонах прогнозуються застосування графіків обмежень побутових та промислових споживачів, повідомили в Міненерго. Але у зв’язку з нічною атакою на енергосистему обсяги обмежень можуть змінюватися.

 

 

12:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 91 населений пункт на території 16 областей України, підтверджено ураження 120 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:00 Росіяни обстріляли енергетичні обʼєкти в пʼяти регіонах України, під ударом опинились і дві гідроелектростанції, є влучання в інфраструктуру поруч зі станціями, повідомили в Укргідроенерго. З початку повномасштабного вторгнення Росією було знищено Каховську ГЕС, випущено понад 110 ракет по всіх ГЕС та ГАЕС Укргідроенерго.

 

 

11:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 105 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах, у тому числі і з території російської федерації, чотири ракетні удари із застосуванням восьми ракет, 57 авіаударів із застосуванням 70 КАБів, задіяв 1303 дрони-камікадзе, з них дев’ять шахедів, 15 ланцетів і 1279 fpv-дронів, здійснив майже 3800 обстрілів з різних типів озброєння, в тому числі 120 – із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

За минулу добу Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони України уразили два місця скупчення особового складу, чотири пункти управління, дві артилерійські системи противника, засіб ППО, район зосередження військової техніки та дві бази пально-мастильних матеріалів.

Минулої доби загальні втрати противника становили близько 1130 осіб. Також ворог втратив 12 танків, 12 бойових броньованих машин, 44 артилерійські системи, 30 БпЛА оперативно-тактичного рівня, одну крилату ракету, 101 автомобіль та 17 одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:05 Вночі росіяни атакували енергооб’єкти у Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Івано-Франківській областях. Це вже шостий масований ракетно-дроновий удар по енергетичних об’єктах, який ворог завдає з 22 березня, повідомили в Міненерго.

 

 

11:00 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою у вечірні години з енергосистем Румунії, Польщі та Словаччини, повідомили в Міненерго. У певні години Україна для балансування енергосистеми передавала надлишки електроенергії до енергосистеми Польщі.

 

 

10:40 Російські війська зранку масовано атакували Запоріжжя, влучили в об'єкт енергетичної інфраструктури, повідомив голова ОВА Іван Федоров. Внаслідок удару є руйнування. Пошкоджено понад 20 житлових будинків та закладів соціальної сфери.

 

 

10:40 Вночі у Вінницькій області через падіння уламків збитого ворожого дрона зайнялася пожежа на об'єкті критичної інфраструктури, повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

 

 

10:35 Вночі росіяни завдали ударів по об’єктах критичної інфраструктури Івано-Франківської області, спричинивши пожежу площею 400 м кв., яку вогнеборці ліквідували, повідомили в ДСНС.

 

 

10:20 Під час нічної повітряної тривоги, яка тривала з 03:29 по 06:10, 6 крилатих ракет влучили у три обʼєкти критичної інфраструктури у Львівській області, повідомив голова ОВА Максим Козицький. Є руйнування, четверо людей шпиталізували. Над Львівщиною підрозділи Повітряного командування «Захід» знищили 16 крилатих ракет Х-101/Х-555 та «Калібр» (73%) і всі 4 ударні БпЛА типу «Shahed-131/136».

 

 

10:05 Російські війська вночі знову здійснили масовану атаку двох теплостанцій ДТЕК, серйозно пошкоджено обладнання, повідомили в ДТЕК.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

226,5% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

  86,2% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

300,1% автомобільної техніки (з них 6,1% за минулий тиждень),

427,9% артилерійських систем (з них 7,5% за минулий тиждень),

 97,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 58,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Приблизна візуалізація траєкторії нічної повітряної атаки:

 

 

 

09:30 У ніч на 1 червня 2024 року російські війська завдали потужного ракетно-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України, застосувавши ракети повітряного, морського та наземного базування, а також ударні БпЛА типу «Shahed».

Усього ворог випустив 53 ракети різних типів та 47 ударних БпЛА:

- 35 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків – Саратовська обл., повітряний простір над акваторією Каспійського моря РФ);

- 4 балістичні ракети «Іскандер-М» (із Криму);

- 1 крилату ракету «Іскандер-К» (із Криму);

- 10 крилатих ракет «Калібр» (із північно-східної частини акваторії Чорного моря);

- 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (із повітряного простору ТОТ Запорізької області);

- 47 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (район пусків Приморсько-Ахтарськ РФ).

В результаті протиповітряного бою збито 81 повітряну ціль:

- 30 крилатих ракет Х-101/Х-555 (86%);

- 4 крилаті ракети «Калібр» (100%);

- 1 крилату ракету «Іскандер-К» (100%);

- 46 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (98%).

За минулі сім днів було збито 129 із 131 (98%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:05 Станом на 08:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

Цієї ночі в ході комбінованої атаки з Чорного моря росіяни здійснили пуски крилатих ракет "Калібр" у бік південних регіонів України.

 

 

08:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Офіційні особи США та Німеччини підтвердили, що Сполучені Штати та Німеччина змінили свою політику, дозволивши Україні використовувати зброю, надану США та Німеччиною, для завдання ударів по російській території з певними обмеженнями, проте не надали точних деталей щодо цих обмежень.

• Українські війська 31 травня здійснили серію ударів безпілотниками та ракетами по російській радіолокаційній системі дальнього радіусу дії в окупованому Криму та нафтобазі в Краснодарському краї, після того, як 30 травня Україна завдала удару по поромній переправі через Керченську протоку.

• Україна 31 травня підписала довгострокові двосторонні безпекові угоди зі Швецією, Ісландією та Норвегією.

• Постійні зусилля Росії згуртувати країни – члени Організації Договору про колективну безпеку навколо уявної конфронтації із Заходом, ймовірно, пов'язані з російським занепокоєнням щодо тривалості існування ОДКБ як вектора російського впливу.

• Хоча російські війська досягли значних тактичних успіхів на півночі Харківської області на початку травня 2024 року, міністр оборони Росії Бєлоусов сильно переоцінює російські успіхи в Україні з початку 2024 року.

• Україна та Росія 31 травня провели обмін військовополоненими в форматі «один на один», що стало першим обміном військовополоненими з 8 лютого.

• Китайська Народна Республіка 31 травня оголосила, що не приєднається до українського мирного саміту у червні 2024 року.

• Голова комітету з інформаційної політики державної думи Росії Хінштейн 30 травня оголосив, що він і голова комітету з безпеки Піскарьов внесли на розгляд думи законопроєкт, який скасовує плату за проїзд для російських військових, росгвардії та федеральної служби безпеки.

 

 

05:10 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

05:00 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Ситуація на фронті залишається напруженою, але контрольованою. На 22:30 відбулося 81 бойове зіткнення. Сили оборони продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину території України, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії бойового зіткнення.

Ракетні війська і артилерія Сил оборони протягом доби уразили два місця скупчення особового складу противника, один район зосередження військової техніки, дві артилерійські системи, чотири пункти управління та базу пально-мастильних матеріалів.

Протягом доби російські загарбники завдали по території України один ракетний із застосуванням шести ракет та 47 авіаційних ударів із застосуванням 48 КАБів, задіяв 531 дрон-камікадзе. Також ворог здійснив понад 2300 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із застосуванням артилерії, мінометів, стрілецької зброї та озброєння бойових машин.

На Харківському напрямку відбулося дві безуспішні атаки ворога в районі Вовчанська та Липців. Сили оборони проводять активні заходи вогневого впливу на підрозділи російських окупантів.

На Куп’янському напрямку від початку доби кількість бойових зіткнень збільшилась до 12. Сили оборони успішно відбили п’ять атак ворога в районах населених пунктів Синьківка, Берестове, Новоєгорівка та Макіївка. Українські захисники продовжують відбивати ще сім атак поблизу Петропавлівки, Берестового та Новоєгорівки. Ситуація напружена, проте контрольована.

За попередніми даними, з початку доби на цьому напрямку ворог втратив 64 окупанти та один танк.

На Лиманському напрямку відбулося чотири боєзіткнення. Спроби російських окупантів просунутися в районах Тернів, Діброви та Торського успіху не мали. Українськими воїнами проводяться заходи щодо посилення переднього краю оборони.

Впродовж дня на Сіверському напрямку відбулося вісім бойових зіткнень. Особливо активним ворог був поблизу Виїмки. Тут він безуспішно намагався вклинитися в бойовий порядок українських підрозділів. Ситуація напружена, водночас знаходиться під контролем Сил оборони України.

На Краматорському напрямку агресор шість разів намагався атакувати підрозділи Сил оборони в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки та Часового Яру. Всі спроби були безуспішними. Втрат наших позицій не допущено.

На Торецькому напрямку українські військові відбили одну атаку в районі Курдюмівки.

Найбільша кількість бойових зіткнень відбулася сьогодні на Покровському напрямку. Ворог не полишає спроб за підтримки авіації та артилерії відшукати слабкі місця в нашій обороні, безперервними штурмовими діями намагається вклинитися в бойові порядки українських підрозділів. З 27 бойових зіткнень в районах Новоолександрівки, Прогресу, Сокола, Новоселівки Першої, Уманського, Невельського та Нетайлового – 15 успішно відбито нашими захисниками. 12 боїв на даний час ще тривають. Силами оборони вживаються заходи щодо стабілізації обстановки та недопущення просування противника.

Попередні втрати агресора на цьому напрямку склали майже 200 окупантів вбитими та пораненими. Знищено три танки, дві бойові броньовані машини, артилерійську систему та міномет. Водночас, пошкоджень зазнали один танк, дві бойові броньовані машини, два автомобілі та шість артилерійських систем.

На Курахівському напрямку на цей час доби відбулося п’ять бойових зіткнень. Загарбники намагаються просунутися поблизу населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка та Костянтинівка. Чотири ворожі атаки відбито. Триває бій в районі Красногорівки. Втрат позицій та територій не допущено.

На Времівському напрямку російські загарбники тричі атакували наші підрозділи в районі Старомайорського. Усі штурмові дії російських окупантів зазнали невдачі. Сили оборони контролюють ситуацію.

На Оріхівському напрямку відбулося чотири бойових зіткнення. Російським окупантам не вдалося відтіснити наші підрозділи від Малої Токмачки, Новоданилівки, Роботиного та Новоандріївки.

На Придніпровському напрямку окупанти не полишають спроб вибити Сили оборони з позицій на лівобережній частині Дніпра. Чотири бойові зіткнення в районі Кринок безуспішно закінчились для ворога. Українські військові продовжують контролювати ситуацію, втрат наших позицій не допущено.

Сили оборони завдають окупантам відчутних втрат, активно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі ворога та техніці. На визначених напрямках здійснюють заходи щодо покращення тактичного положення.

01.06.2024