826-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На даний час загалом відбулося 102 бойових зіткнення. Окупанти намагаються використати перевагу в живій силі та авіапідтримку. З початку доби російські загарбники завдали по території України чотири ракетних із застосуванням чотирьох ракет та 43 авіаудари 69 КАБами, застосували 364 дрони-камікадзе. Здійснили 2683 обстріли по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів озброєння. Найгарячішою з початку поточної доби залишається ситуація на Куп’янському і Покровському напрямках.

Наші воїни на всій протяжності лінії бойового зіткнення та в тилу вогнем виснажують наступальний потенціал ворога. Цієї доби Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили 14 районів зосередження живої сили окупантів.

На Харківському напрямку відбулося сім бойових зіткнень із російськими загарбниками. Відбито чотири атаки у районах села Липці і міста Вовчанськ. У останньому тривають бойові дії, також продовжується атака ворога біля села Стариця. Ситуація контрольована. 79 осіб склали втрати загарбників за поточну добу на цьому напрямку. Українські воїни знищили артсистему, 12 БпЛА, 10 автомобілів і одиницю спецтехніки. Крім того, за сьогодні уражено три склади з боєприпасами та вісім укриттів особового складу ворога.

На Куп’янському напрямку противник 13 разів намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Бойові дії відбувалися в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Новоєгорівка, Дружелюбівка, Степова Новоселівка, Андріївка і Невське. Втрат позицій не допущено. На даний час продовжуються бої у чотирьох локаціях біля Петропавлівки, Степової Новоселівки, Дружелюбівки і Невського.

На Лиманському напрямку відбито п’ять спроб противника просунутися вперед у районах сіл Терни, Торське та в Серебрянському лісі. Тривають бої в районі Тернів. Противник успіху не має. Ситуація контрольована.

На Покровському напрямку протягом доби російські окупанти продовжили спроби вклинитися в нашу оборону з району населеного пункту Очеретине – відбито дев’ять атак, ще одна - триває. Також ідуть бої біля Сокола, Невельського та Новоселівки Першої. Загалом, на напрямку відбулося 23 бойових зіткнення. Наші захисники вживають активних заходів щодо стабілізації обстановки.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

 

 

21:50 Партнери попросили Зеленського уникати тиску на окремих союзників щодо графіку вступу України в НАТО, пише The Telegraph. Як повідомляється, деякі члени НАТО побоюються, що запрошення України в альянс може призвести до того, що вони будуть втягнуті у війну проти Росії. Згідно з джерелами видання, Німеччина й США "дуже скептично ставляться до подальшого просування України по шляху до повноправного членства в НАТО цього року".

 

 

21:15 30 травня відключення світла в Україні не прогнозуються, повідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації в енергосистемі про застосування обмежень постачань електрики буде повідомлено додатково.

 

 

20:40 Одужання Фіцо на "правильному шляху", повідомив міністр оборони Роберт Каліняк. Міністр зазначив, що одужання словацького прем'єр-міністра буде надзвичайно довгим, оскільки його травми дуже серйозні. Наразі Фіцо переніс дві кількагодинні операції в лікарні Банської Бистриці, яка оцінила його стан як задовільний.

 

 

20:05 Йде робота над рішенням Кабміну про виділення додаткових майже 370 млрд грн на закупівлю озброєння, заявив міністр оборони Рустем Умєров. За його словами, разом з Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським вивчаються нові можливості підтримки підприємств українського ОПК для забезпечення логістичних потреб війська та своєчасного відвантаження необхідного озброєння.

 

 

19:30 У ЄУ цьогоріч фіксують двократне збільшення кібератак, повідомив керівник агентства Євроунії з питань мережевої та інформаційної безпеки Юхан Лепасаар. Він зазначив, що за багатьма з них стоїть Росія.

"Кількість хактивістських атак проти європейської інфраструктури – суб'єктів загрози, основною метою яких є спричинення дезорганізації, – подвоїлася з четвертого кварталу 2023 року до першого кварталу 2024 року.

Це частина російської загарбницької війни, яку вони фізично ведуть в Україні, але також і в цифровій формі по всій Європі."

 

 

18:55 Канада дозволяє бити по РФ зброєю, яку передала Україні, заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі. За її словами, вона обговорила це зі шведським колегою і планує обговорити цю тему у НАТО.

"Росія не має “червоних ліній”. І саме тому ми повинні переконатися, що коли справа доходить до захисту України, ми там, щоб допомогти їй і що ми показуємо, що незважаючи на те, що відбувається, ми на їхньому боці. І в Канаді немає жодних умов щодо постачання зброї до України. І саме тому ми продовжуватимемо працювати з українськими Збройними силами.”

 

 

18:20 Пошукові роботи у будівельному гіпермаркеті Харкова завершено, заявив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Внаслідок російських ударів загинуло 19 людей, серед них двоє дітей. Ще 54 людини зазнали поранень.

 

 

17:45 Занадто багато західних товарів все ще потрапляють до РФ, повідомив заступник радника Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Даліп Сінгх. За його словами, відсоток російської бойової зброї з компонентами під маркою США або союзників є "тривожно та неприйнятно високим". Як зазначається, США та їхні союзники намагаються зупинити потік деталей до Росії.

 

 

17:10 Литва виділила 13,5 млн євро на радари повітряного спостереження для України, заявив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас. Як зазначив міністр, цьогорічною метою є передати Україні чотири радари в рамках німецької ініціативи з пошуку засобів протиповітряної оборони України.

 

 

16:35 Фінляндія не обмежувала Україну в ударах по Росії фінською зброєю, заявила міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

"Фінляндія не встановила жодних конкретних обмежень на свою матеріальну допомогу Україні, але припускає, що матеріали будуть використовуватися відповідно до міжнародного права. 

Росія веде незаконну загарбницьку війну в Україні, і Україна має право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН. Це включає в себе удари по військових об'єктах на території агресора, які необхідні для самозахисту".

 

 

16:00 Угорщина на зустрічі послів ЄУ блокує схвалення проєкту переговорної рамки про вступ України до Євроунії, повідомив редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Джозвяк. За його словами, Угорщина блокує Україну через 11 двосторонніх питань щодо національних меншин в Україні. Оскільки ЄУ розглядає інтеграцію України та Молдови у парі, без прогресу щодо України рішення щодо Молдови теж не буде прийняте.

 

 

15:25 Макрон анонсував візит Зеленського до Франції, повідомляє France Bleu. Як зазначається, Президент України перебуватиме з візитом у Франції 6 червня і візьме участь в урочистих заходах з нагоди 80-ої річниці висадки союзників у Нормандії.

 

 

14:40 Після озвученого і задекларованого наміру Бельгії загальна кількість винищувачів F-16, які Україна має отримати, починаючи з цього літа, збільшилася до 85, підрахував Forbes. Цього достатньо для забезпечення українського навчального підрозділу F-16 в Румунії, який наразі експлуатує 18 колишніх голландських F-16, а також оснащення еквівалента чотирьох ескадрилей по 16 літаків у кожній. Три додаткові літаки, ймовірно, будуть у резерві, щоб заповнити неминучі бойові втрати.

 

 

14:15 Щоб протистояти наступу Росії в Україні, президент США Джо Байден розглядає два нові жорсткі контрзаходи: покарати Китай за постачання ключових технологій Москві та зняти обмеження на використання Україною американської зброї малої дальності для атак на територію Росії, пише The Washington Post. На початку повномасштабної війни лідер Китаю Сі Цзіньпінь був готовий надати Росії військову допомогу, але президент США Джо Байден змусив його передумати, зазначив політичний оглядач Девід Іґнейшс,

 

 

13:40 Колишній президент США Дональд Трамп під час зустрічі з донорами його передвиборчої кампанії заявив, що розбомбив би Москву і Пекін, якби Росія вторглася в Україну або Китай окупував Тайвань за його президентства, пише The Washington Post.

 

 

13:25 Польща підтримує право України використовувати західну зброю проти російських військ на території РФ, заявив заступник міністра оборони Польщі Цезари Томчик.

 

 

13:00 Швеція передає Україні літаки радіолокаційної розвідки та управління (ASC 890), тим самим посиливши можливості протиповітряної оборони України. ASC 890 — це високотехнологічна бортова система спостереження та контролю. Точної кількості літаків не називають, однак з тексту випливає, що йдеться про кілька систем. ASC 890 надасть Україні абсолютно нові можливості для радіолокаційної розвідки та бойового керування цілями в повітрі та на морі. Зміцнюється здатність України виявляти цілі дальньої дії та боротися з ними. Літак має комплексне рішення, що включає навчання, технічне оснащення та методичне забезпечення радіолокаційної розвідки й управління повітряним боєм.

 

 

12:55 Швеція надасть Україні 16-й і найбільший (1,3 млрд доларів) із моменту початку повномасштабного вторгнення РФ пакет військової допомоги, який зміцнить українську протиповітряну оборону і відповідає пріоритетним потребам України.

 

 

12:2Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Минулого тижня російські ЗМІ повідомили, що щорічні Російські міжнародні армійські ігри не відбудуться у 2024 році, хоча міністерство оборони Росії не дало офіційних коментарів. Захід також був скасований у 2023 році.

• Міжнародні армійські ігри, вперше проведені в 2015 році, — це щорічний захід, організований міністерством оборони Росії, в якому протягом двох тижнів беруть участь представники різних країн, що змагаються у військових заходах. В останніх Міжнародних армійських іграх у 2022 році взяли участь 6000 учасників з 37 країн.

• Росія, ймовірно, скасувала ігри, щоб уникнути критики заходу як тривіального у воєнний час, що відволікає військові зусилля від війни в Україні, а також щоб уникнути ймовірного зменшення кількості учасників з інших країн.

• Існує також реальна можливість того, що через втрати в Україні російське міноборони побоюється, що нестача кваліфікованого військового персоналу і техніки поставить під загрозу стабільне домінування Росії на цих змаганнях, особливо в танковому біатлоні.

 

 

11:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

"Протягом минулої доби відбулося 139 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням чотирьох ракет, 86 авіаударів із застосуванням 96 КАБів, здійснив близько трьох тисяч обстрілів з різних типів озброєння, зокрема 187 — із реактивних систем залпового вогню.

За вчора Повітряні сили та ракетні війська й артилерія вразили два райони зосередження особового складу та склад пально-мастильних матеріалів противника.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили близько 1300 осіб вбитими та пораненими. Також ворог втратив вісім танків, 33 бойові броньовані машини, 37 артилерійських систем, дві РСЗВ, 28 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 56 автомобілів та 20 одиниць спеціальної техніки".

 

 

11:25 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів робочу зустріч в Празі з прем’єр-міністрами: Чехії Петром Фіалою, Латвії Евікою Сілінею, Данії Метте Фредеріксен, Нідерландів Марком Рютте, а також Президентом Польщі Анджеєм Дудою:

"Перше питання зустрічі — чеська ініціатива щодо постачання Україні артилерійських боєприпасів, у межах якої зібрано вже понад 1,6 млрд євро. Необхідно, щоб боєприпаси надходили вчасно, системно та згідно з графіком уже з червня.

Друге питання — забезпечення для України систем протиповітряної оборони. Підкреслив, що нам якнайшвидше потрібно принаймні 7 систем Patriot та сучасна бойова авіація. Розраховуємо отримати перші літаки F-16 вже цього літа.

Ще одне питання зустрічі — нарощування виробництва українським ОПК. Ми зацікавлені у створенні спільних підприємств, у передачі технологій, у будівництві нових підприємств та фінансуванні українських виробництв.

Окремо подякував Європейському Союзу за створення Ukraine Assistance Fund в межах European Peace Facility. Зараз вважаємо необхідним якнайшвидше налагодити механізм, коли наші партнери купуватимуть озброєння для української армії в українських виробників з подальшою компенсацією із цього Фонду.

Серед іншого, обговорили перший Глобальний саміт миру, який пройде у Швейцарії 15 та 16 червня.

Впевнений, наші сьогоднішні переговори високого рівня дадуть дуже хороші результати для України на полі бою і для досягнення справедливого миру".

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 89 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 171 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 На сьогодні обмеження побутових та промислових споживачів поки не прогнозуються, повідомили в Міненерго.

 

 

10:35 Вночі у Рівненській області внаслідок ворожої атаки на одну з підстанцій вмикалося обладнання, знеструмлювалися побутові споживачі, повідомили в Міненерго. Всіх вже заживлено.

 

 

10:30 Приблизний маршрут шахедів під час нічної атаки:

 

 

 

10:25 Вчора у Львівській області з технологічних причин короткочасно вимикалась високовольтна повітряна лінія, повідомили в Міненерго.

 

 

10:20 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією та комерційним імпортом, повідомили в Міненерго. У денні години Україна надавала аварійну допомогу Польщі – отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

225,3% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

  85,9% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

296,6% автомобільної техніки (з них 4,7% за минулий тиждень),

424,1% артилерійських систем (з них 6,7% за минулий тиждень),

 97,6% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

 58,0% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 У ніч на 29 травня 2024 року окупанти атакували 14 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із району Приморсько-Ахтарськ РФ. В результаті протиповітряного бою збито 13 шахедів (93%) у Миколаївській, Кіровоградській та Рівненській областях.

За минулі сім днів було збито 47 із 48 (98%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:10 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін 28 травня грубо спотворив українську Конституцію та українське внутрішнє законодавство з метою подальшого просування кремлівської інформаційної операції, стверджуючи, що Володимир Зеленський більше не є легітимним Президентом України.

• Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук прямо відреагував на навмисне спотворення Путіним українського законодавства і чітко заявив, що Конституція та закони України передбачають, що Зеленський залишатиметься на посаді до закінчення воєнного стану в Україні.

• Російські твердження про відсутність легітимності Зеленського є відомою інформаційною операцією Кремля, яку кремлівські чиновники активно просувають протягом останніх тижнів, частково орієнтуючись на іноземну аудиторію.

• Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з питань культури підтримав резолюцію, яка визнає цілеспрямоване знищення Росією української культури елементом російської кампанії геноциду в окупованій Україні, що узгоджується з давньою оцінкою ISW про те, що Росія реалізує широку окупаційну стратегію, спрямовану на викорінення національної ідентичності та незалежності України.

• Російська влада готується активізувати влітку 2024 року депортацію українських дітей до Росії, що ще більше посилить ще один компонент російської кампанії геноциду в Україні.

• Постійна підтримка Іраном російської оборонно-промислової бази та надання летальної допомоги Москві посилює технологічний потенціал Росії та її воєнні можливості на полі бою в Україні.

• Парламент Грузії 28 травня подолав вето президента Грузії Саломе Зурабішвілі на російський закон про «іноземних агентів» 84 голосами проти 4.

• Обмежений сегмент російського ультранаціоналістичного інформаційного простору відновив свою стандартну публічну критику міністерства оборони Росії і попередив, що новий міністр оборони Бєлоусов може не розв'язати певні системні проблеми в російському міноборони та армії.

• Португалія та Бельгія 28 травня підписали довгострокові двосторонні угоди з Україною у сфері безпеки.

• Путін 28 травня висловив підтримку виключенню Талібану з переліку заборонених в Росії організацій, зазначивши, що Росія, ймовірно, зробить це найближчим часом.

• Українські сили нещодавно здійснили підтверджені просування поблизу Липців, а російські сили нещодавно здійснили підтверджені просування поблизу Авдіївки та межі Донецької й Запорізької областей.

• За повідомленнями, російські військові активізували зусилля з вербування громадян з країн Центральної Африки для участі у бойових діях в Україні.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Ситуація на фронті залишається напруженою, але контрольованою. Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання окупантами планів наступу.

На даний час відбулося близько 110 бойових зіткнень. Російські загарбники намагаються використати перевагу в живій силі, техніці та підтримку з повітря. Українські воїни дають бій ворогу, а на окремих напрямках – самі здійснюють результативні активні дії з покращення стійкості оборони.

Протягом доби противник завдав по території України три ракетних із застосуванням чотирьох ракет та 38 авіаційних ударів із застосуванням 57 КАБів, задіяв 435 дронів-камікадзе. Також ворог здійснив 2849 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку відбулося сім бойових зіткнень. Підрозділами Сил оборони відбито чотири штурмові дії російських окупантів в районах Стариці та Вовчанська. Ситуація напружена, але контрольована українськими військами. На даний час триває бій в районі Вовчанська. Наші захисники активно протидіють та завдають втрат ворогу. Попередньо, втрати противника з початку доби на цьому напрямку склали 68 осіб. Знищено три артилерійські системи, 12 автомобілів та три одиниці спеціальної техніки. Два танки, три артилерійських системи, сім автомобілів та одну спецтехніку було пошкоджено.

На Куп’янському напрямку відбулося 19 бойових зіткнень. Сили оборони успішно відбили 16 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка, Степова Новоселівка, Дружелюбівка, Новоєгорівка та Невське. Ще по одному бойовому зіткненню тривають в районах Петропавлівки та Невського.

На Лиманському напрямку відбулося 16 боєзіткнень. Спроби російських окупантів просунутися в районах Тернів, Торського та Серебрянського лісу успіху не мали. Незважаючи на активність ворога, українськими військовими проводяться заходи щодо посилення переднього краю оборони.

На Сіверському напрямку ворог вісім разів атакував наші позиції поблизу Білогорівки, де намагався вклинитися в бойовий порядок українських підрозділів. Ситуація напружена. Оборонці України докладають максимум зусиль аби не допустити просування російських окупантів в глибину нашої території.

На Краматорському напрямку агресор шість разів намагався атакувати підрозділи Сил оборони в районах Григорівки, Кліщіївки та Андріївки. Всі спроби були безуспішними. Втрат наших позицій не допущено. 

Інтенсивно атакував ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут впродовж дня, подекуди за підтримки авіації, застосовуючи КАБи, агресор здійснив 25 штурмових дій та намагався наростити значні зусилля із вогневого контролю практично уздовж всієї лінії зіткнення. На окремих ділянках ворог має частковий успіх. Силами оборони вживаються заходи щодо стабілізації обстановки та недопущення просування противника. Попередні втрати агресора на цьому напрямку склали більше 220 окупантів вбитими та пораненими. Знищено шість бойових броньованих машин, чотири автомобілі та один ПТУР. Пошкоджень зазнали одна бойова броньована машина, одна гармата та два міномети.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується девʼять бойових зіткнень. Загарбники намагаються просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка та Водяне. Підрозділи Сил оборони відбивають атаки противника та посилюють стійкість оборонних рубежів.

На Времівському напрямку російські окупанти не полишають спроб потіснити українських захисників із зайнятих позицій. Шість атак окупантів наші воїни відбили в районі Старомайорського. Одна ще продовжується. Сили оборони контролюють ситуацію.

На Оріхівському напрямку відбулося три бойових зіткнення. Російським окупантам не вдалося відтіснити наші підрозділи від Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку окупанти не полишають спроб вибити Сили оборони з позицій на лівобережній частині Дніпра. 10 бойових зіткнень суттєвих змін в обстановку на даній ділянці не внесли. Українські військові продовжують контролювати ситуацію, втрат наших позицій не допущено.

Українські воїни завдають окупантам відчутних втрат, активно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі ворога та техніці. На визначених напрямках здійснюють заходи щодо покращення тактичного положення.

 

29.05.2024