825-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Надвечір російські окупаційні війська наростили інтенсивність атак майже по всій лінії фронту. Кількість бойових зіткнень зросла до 108. На даний час бої ще тривають на 18 ділянках. Найбільш напруженою ситуація залишається на Покровському напрямку. Сили оборони стримують натиск і дають рішучу відсіч загарбникам.

На Харківському напрямку від початку доби російські окупанти шість разів атакували наші позиції. Дві штурмові дії ворога тривають в районі Вовчанська. Агресор не припиняє застосовувати керовані авіаційні бомби, ворожа авіація робить смертоносні пуски із території російської федерації без входу у повітряний простір України. Ще чотири КАБи було випущено по Вовчанську і три по Бугаївці із напрямку Шебекіно. Мала Данилівка зазнала двох ударів КАБами із напрямку Білгорода.

На Куп’янському напрямку противник 19 разів намагався штурмувати позиції Сил оборони. 17 завершилися невдало для ворога, два штурми ще тривають неподалік населених пунктів Петропавлівка та Дружелюбівка. Ситуація контрольована.

Втрати ворога від початку доби на даному напрямку становлять: 35 осіб, знищено одну артилерійську систему, пошкоджено один танк, ворожий автотранспорт та артсистему.

На Лиманському напрямку українськими захисниками відбито усі 16 атак російських окупантів. Втрат позицій не допущено.

На Сіверському напрямку противник проявляє активність в районі Білогорівки. Кількість бойових дій тут зросла до восьми. Захисники України наразі відбили 7 ворожих атак, ще одна продовжується. Ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку від початку доби противник шість разів намагався покращити своє тактичне положення. Всі ворожі спроби просунутися вперед підрозділами Сил оборони успішно відбито. По Дружківці терористи скинули одну КАБ.

10 з 25 боїв ще тривають на Покровському напрямку. Російські загарбники атакують поблизу населених пунктів Новоолександрівка та Сокіл.

На Курахівському напрямку від початку доби відбулося дев’ять бойових зіткнень. Вісім відбито, одне ще триває.

На Времівському напрямку російські загарбники не полишають спроб потіснити наші підрозділи в районі Старомайорського. П’ять атак окупантів українські воїни відбили, одна ще триває. Сили оборони контролюють ситуацію.

Від початку доби агресор вперто намагається витіснити наші підрозділи із займаних позицій на Придніпровському напрямку, на плацдармах на лівому березі Дніпра. Загалом тут зафіксовано 10 бойових зіткнень. Ще один бій триває в районі Олешківських пісків.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

21:25 Перша партія артилерійських снарядів у межах чеської ініціативи надійде до України "найближчими днями", повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала. За словами прем’єра, станом на зараз 15 країн ЄУ та НАТО вже надали понад 1,6 мільярда євро на чеську ініціативу.

 

 

20:50 Київ має право вражати військові об'єкти на території Росії, заявив президент Франції Емманюель Макрон під час пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Водночас німецький канцлер наголосив, що Україна "має всі можливості згідно з міжнародним правом робити те, що вона робить", а західні країни, які допомагають Україні зброєю, "виявили всі правила їх використання, які базуються на міжнародному праві".

 

 

20:15 Російський завод у Татарстані випереджає графік з виготовлення шахедів, пише The Wall Street Journal. Як повідомляють джерела видання, згідно з контрактом між російськими менеджерами заводу та їхніми іранськими партнерами, завод в Алабузі має виробляти 6000 ударних безпілотників Shahed на рік, на додаток до розвідувальних дронів. Наприкінці квітня завод випередив свій виробничий графік, вже поставивши 4500 обіцяних шахедів.

 

 

19:40 Україна і Португалія підписали двосторонню безпекову угоду, заявив прем'єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру. Документ визначає, що Португалія підтверджує підтримку реформ в Україні для її вступу до Європейської Унії та НАТО, зокрема зміцнення економічних і торговельних відносин, "які ведуть до поступового зближення України з внутрішнім ринком Європейської Унії". За словами прем’єра, протягом 2024 року Португалія також надасть Україні зброї на суму 126 мільйонів євро.

 

 

19:05 Парламент Грузії подолав вето президентки на закон про "іноагентів". Тепер президентка Грузії Зурабішвілі протягом п'яти днів може підписати закон й опублікувати його. Якщо вона відмовиться від підписання, закон у п'ятиденний термін підпише й опублікує голова парламенту.

 

 

18:30 Зеленський прибув до Португалії, повідомляє RTP. Президент України проведе робочі зустрічі з прем'єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру та буде прийнятий президентом Марселу Ребелу де Соузою. Зазначається, що очікується підписання двосторонньої безпекової угоди між Києвом та Лісабоном.

 

 

17:55 Наразі загрози для України зі сторони Білорусі немає, заявив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону. За його словами, українські розвідники стежать за спільними навчаннями Росії та Білорусі, "щоб розуміти, наскільки вони можуть нести загрозу Україні".

 

 

17:20 На виході з СІЗО повторно затримали ексначальника Одеського обласного ТЦК Євгена Борисова, повідомили у ДБР. Раніше за нього було внесено заставу в розмірі 12 млн грн – після сплати застави, за інформацією правоохоронців, Борисов планував виїхати за кордон. Ексначальнику інкриміновано організацію легалізації майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великих розмірах.

"За процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону колишньому начальнику Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки повідомлено про нову підозру.

Йому інкриміновано організацію легалізації майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великих розмірах".

 

 

16:45 Німеччина передала Україні нову партію допомоги для підтримки енергосектору, повідомили у Міністерстві енергетики України. Допомога передбачає три великогабаритні силові трансформатори потужністю 40 000 кВА кожен для живлення вузлів розподільної мережі та 16 одиниць спецтехніки. Зазначається, що частина переданого обладнання вже надійшла в Україну.

 

 

16:10 Літаки F-16, які Бельгія надасть Україні, можна використовувати лише на території України, заявив прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо. За його словами, те саме стосується й іншого озброєння, яке бельгійська сторона надаватиме у межах безпекової угоди.

 

 

15:35 Швецію попросили поставити на паузу плани з надсилання винищувачів Gripen Україні через зосередження на поставках винищувачів F-16, заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон. Він зазначив, що наразі поставка Gripen не відповідає поглядам коаліції протиповітряної оборони на впровадження двох систем винищувальної авіації одночасно.

 

 

15:00 Кабмін працює над створенням механізму електронного бронювання, повідомили у Міністерстві економіки України. Як зазначається, уряд наразі веде діалог із бізнесом і профільними асоціаціями, іншими представниками влади, народними депутатами та стейкголдерами.

 

 

14:25 Швеція надала Україні понад 56 млн євро на підтримку енергетики, повідомляє пресслужба шведського уряду. Зазначається, що нова енергетична підтримка допоможе забезпечити енергопостачання України, щоб основні соціальні послуги, водопостачання та бізнес могли продовжувати функціонувати.

 

 

13:50 Наразі 613 в’язнів приєдналися до лав ЗСУ, повідомив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону. За словами міністра, для цих людей передбачені "кілька місяців тренувань", після чого вони служитимуть у штурмових підрозділах. Малюська зазначив, що це будуть монолітні підрозділи − без змішування з іншими військовослужбовцями.

 

 

13:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

13:10 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

13:05 Підсумкова інформація від Генштабу ЗСУ про добу 27 травня 2024 щодо російського вторгнення

Протягом доби відбулося 115 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах два ракетні удари із застосуванням трьох ракет, 61 авіаудар із застосуванням 93 КАБів, 1050 ударів дронами-камікадзе, понад чотири тисячі обстрілів із різних типів озброєння, в тому числі 138 – із реактивних систем залпового вогню.

За добу Повітряні сили та ракетні війська й артилерія вразили 24 райони зосередження особового складу та дві артилерійські системи російських окупантів.

У підсумку, загальні втрати загарбників минулої доби склали близько півтори тисячі осіб. Також ворог втратив 21 танк, 40 бойових броньованих машин, 48 артилерійських систем, одну РСЗВ, 15 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 46 автомобілів та чотири одиниці спеціальної техніки.

 

 

13:00 Завдання Україною ударів по цілях в Росії не має бути предметом дискусії в ЄС, Київ повинен мати на це право для власної самооборони, заявила перед зустріччю голів міноборони країн ЄС міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

 

 

12:45 Минулої доби російська армія значно посилила штурмові дії на лівобережній Херсонщині й Оріховському напрямку та застосовує при цьому дуже велику кількість різних БПЛА, розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

 

 

12:20 Нідерланди спільно з іншими країнами, що володіють системою ППО Patriot, хочуть зібрати і передати Україні цю систему в короткостроковій перспективі, повідомили в міністерстві оборони Нідерландів. Для цього Нідерланди нададуть основні компоненти зі своїх запасів і звернуться до європейських країн із проханням додати основні компоненти.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 93 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 135 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:20 Україна і Бельгія уклали угоду про гарантії безпеки, що передбачає 977 млн євро військової допомоги до кінця року і постачання 30 літаків F-16 до 2028 року.

 

 

11:10 Станом на 08:00 підрозділами Повітряне командування "Схід" знищено ще два БПЛА противника типу "Shahed-136/131": в Синельниківському районі Дніпропетровщини та в Запорізькій області.

 

 

11:00 Сьогодні застосування лімітів споживання електроенергії для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України не прогнозується – після планових ремонтів приєднані до енергомережі два атомні блоки, а також через сприятливі погодні умови відповідно активна робота сонячних станцій у денні години, повідомили в Укренерго та Міненерго.

 

 

10:35 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією та комерційним імпортом. Також у денні години (13:00 до 17:00) Україна надавала аварійну допомогу Польщі – отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни. Через нестачу генерації після російських атак застосовувалися обмеження побутових та промислових споживачів.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

225,1% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

  85,7% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

295,7% автомобільної техніки (з них 5,0% за минулий тиждень),

422,9% артилерійських систем (з них 6,8% за минулий тиждень),

 97,4% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 58,0% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 У Центрі протидії дезінформації при РНБО прогнозують, що впродовж цього тижня росіяни розкачуватимуть тему повторного наступу з території Білорусі:

"Прогнозується, що ворожа пропаганда активізує ІПСО щодо відкриття другого фронту зі сторони Білорусі. Очікуємо найближчим часом низку провокативних заяв вищого керівництва РФ та Білорусі з погрозами на адресу України. Основна мета цієї ІПСО – нагнітання масової паніки в українському суспільстві.

Виникнення в інфополі «легітимного», згідно з твердженнями росіян, В. Януковича не випадкове, існує висока ймовірність, що роспропаганда протиставлятиме його Президенту В. Зеленському. Прогнозується, що у рамках ІПСО стосовно буцімто нелегітимності Президента України РФ буде також дискредитувати Українську формулу миру".

 

 

09:10 Вчора росіяни атакували трьома ударними БпЛА типу «Shahed» із району Приморсько-Ахтарська РФ. Ворожі безпілотники було збито підрозділами Повітряних сил у Запорізькій, Дніпропетровській та Черкаській областях.

За минулі сім днів було збито всі 58 запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

08:55 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Парламентська асамблея НАТО закликала країни-члени скасувати свої заборони на використання Україною наданої Заходом зброї для завдання ударів по території Росії.

• Вчора Іспанія підписала 10-річну двосторонню угоду про безпеку з Україною.

• Українські війська 26 і 27 травня продовжували завдавати удари по російських радіолокаційних системах раннього попередження дальнього радіусу дії та нафтогазовій інфраструктурі на території Росії.

• Президент Росії Путін перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну заявив канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, що Україна не є незалежною державою і що Росія може в односторонньому порядку і силою змінити кордони України.

• Газета The New York Times повідомила 26 травня: представники західних розвідок заявили, що ГРУ генерального штабу Росії стоїть за серією диверсійних операцій низького рівня по всій Європі, які мають на меті зірвати постачання західних озброєнь в Україну і створити видимість європейського руху, що виступає проти підтримки України.

• Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський заявив 27 травня, що підписав документи, які дозволять французьким військовим інструкторам відвідувати навчальні центри в Україні.

• Міністерство оборони Росії запропонувало Вірменії допомогу в ліквідації наслідків повені на півночі країни, хоча Вірменія публічно не зверталася до Росії з проханням про допомогу.

• Російські чиновники розглядають можливість виключення Талібану з переліку заборонених в Росії організацій і, ймовірно, зроблять це найближчим часом.

• Росія може підписати угоду зі збройними силами Судану про обмін зброєю на російський логістичний центр у Порт-Судані на Червоному морі.

• Нещодавно українські війська здійснили підтверджені просування поблизу Липців, а російські війська просунулися поблизу Сватового та на північний захід від Авдіївки.

• Російські війська продовжують формалізацію нерегулярних формувань.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На 22:30 відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському, Куп’янському, Харківському та Времівському напрямках.

Протягом доби противник завдав по території України два ракетні удари із застосуванням двох ракет та 43 авіаційні удари із застосуванням 50 КАБів, застосував 418 дронів-камікадзе. Здійснив понад 2900 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку від початку доби відбувалося 10 бойових зіткнень. Відбито шість атак противника в районах Липців, Стариці та Вовчанська. Тривають бої поблизу Стариці й Тихого. Ситуація контрольована, наші воїни діють активні, завдають ворогу втрат.

На Куп’янському напрямку відбито сім атак російських загарбників у районах населених пунктів Петропавлівка, Степова Новоселівка, Греківка та Невське. На одній із ділянок ворог має частковий успіх. Крім того, продовжуються два бої поблизу М’ясожарівки. Сили оборони вживають заходів для стабілізації обстановки та недопущення просування противника.

На Лиманському напрямку ворог п’ять разів намагався просунутися в напрямку населеного пункту Терни. Три атаки відбито, ще два бойові зіткнення тривають. Ситуація контрольована, втрат наших позицій не допущено.

На Сіверському напрямку впродовж дня наші захисники відбили п’ять штурмових дій ворога в районах Верхньокам’янського, Спірного та Виїмки. Ворог успіху не мав. Напруженою залишається обстановка поблизу Білогорівки, де на даний час продовжується бій.

На Краматорському напрямку українські захисники зупинили вісім спроб противника наблизитися до Часового Яру.

На Покровському напрямку підрозділи нашого угруповання відбивали 21 атаку противника. Одинадцять штурмових спроб росіян прорватися далі від Очеретиного успіху не мали. Крім того, українські воїни стали на заваді п’ятьом атакам ворога в районі Новоселівки Першої. Тривають бої поблизу Сокола, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Невельського. На окремих ділянках ситуація напружена. Сили оборони вживають активних заходів для недопущення просування ворога. На цьому напрямку з початку доби противник втратив понад 350 осіб у живій силі вбитими та пораненими та 27 одиниць озброєнь і військової техніки. Серед них, зокрема, знищено один танк, дев’ять бойових броньованих машин, три авто та три гармати.

На Курахівському напрямку відбулося вісім бойових зіткнень. Триває бій в районі Красногорівки. Складна ситуація південніше села Костянтинівка, де наші воїни проводять активні заходи стабілізації.

На Времівському напрямку було відбито чотири штурмові дії противника в бік Урожайного та дві – до Старомайорського. Водночас противник не полишає спроб прорвати нашу оборону біля Старомайорського, де на даний час тривають три бої. Ситуація контрольована нашими підрозділами.

На Оріхівському напрямку російські загарбники зазнали чергової невдачі при спробі штурмувати наші позиції в районі Роботиного.

На Придніпровському напрямку, на плацдармах на лівому березі Дніпра, зазнали невдачі сім спроб ворога відтіснити наші підрозділи в районі Кринок.

На решті напрямків суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Підрозділами нашої авіації та ракетних військ і артилерії з початку поточної доби завдано уражень по 24 районах зосередження особового складу та двох артилерійських системах.

28.05.2024