822-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Окупанти не припиняють атакувати українські позиції вздовж майже всієї лінії фронту. Впродовж доби ворог завдав чотири терористичні удари ракетами та керованими авіабомбами по Харкову. Російські загарбники ракетами били по центральному парку та щільній житловій забудові, двома КАБами влучили в гіпермаркет. Загалом ворог завдав три ракетних удари, застосувавши шість ракет (тип уточнюється) та дві керовані авіабомби. Внаслідок таких підступних та злочинних дій агресора постраждало мирне населення. На превеликий жаль є загиблі, поранені та зниклі безвісти цивільні люди.

Загальна кількість застосованих КАБів по позиціях українських підрозділів та цивільній інфраструктурі з початку доби нараховує близько 40 одиниць.

Також, на цей час загальна кількість ворожих наступальних та штурмових дій вже зросла до 99. Найбільше боєзіткнень фіксується на Куп’янському, Покровському та Курахівському напрямках. Водночас, Сили оборони України вживають всіх необхідних заходів для виснаження наступального потенціалу російських військ, б’ють ворога та нищать його техніку.

На Харківському напрямку російські загарбники продовжують здійснювати штурмові дії. Шість ворожих атак українські воїни успішно відбили, чотири - ще тривають.

Окупанти не полишають спроб тиснути на оборонні рубежі українських захисників на Куп’янському напрямку. Безуспішно намагаються покращити своє тактичне положення в районах М’ясожарівки та Новоєгорівки. Загалом наростили кількість штурмових дій на цьому напрямку до 14. Половину з них підрозділи Сил оборони успішно відбили, сім - ще тривають.

На Лиманському напрямку ворог впродовж доби провів п’ять атак, одна з яких ще триває.

На Сіверському напрямку російський агресор продовжує спроби штурмів позицій українських захисників в районі Білогорівки та Верхньокам’янського. Кількість боєзіткнень з початку доби зросла до дев’яти. Чотири атаки нашими воїнами успішно відбито, п’ять ще поки тривають.

На Краматорському напрямку російські терористи продовжують здійснювати штурмові дії поблизу Кліщіївки, Нового, Іванівського та Андріївки. З початку доби тут відбулось вже 11 бойових зіткнень, з яких одне ще триває.

Покровський напрямок залишається найгарячішою точкою всієї лінії фронту. На цей час кількість ворожих атак тут зросла до 23. Окупанти намагаються протиснути нашу оборону за підтримки штурмової авіації. Українські воїни тримають зайняті рубежі і завдають ворогу відчутних втрат. Нашими захисниками на цьому напрямку успішно знищено черговий Су-25 російського агресора.

На Курахівському напрямку кількість боєзіткнень збільшилась до 14. Вісім атак ворога відбито, чотири ще тривають.

На Оріхівському напрямку ворог тричі намагався здійснювати штурмові дії поблизу Роботиного та Новоадріївки. Успіху не мав.

На Придніпровському напрямку, на плацдармах на лівому березі Дніпра, окупанти наростили кількість атак до дев’яти, але як і раніше всі ці спроби потіснити наші підрозділи в районі Кринок були марними.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

20:50 SpaceX витрачає значні ресурси для протидії спробам Росії заглушити супутниковий зв'язок Starlink в Україні, заявив гендиректор компанії Ілон Маск. За його словами, росіянам вдалося «вимкнути» всі системи зв’язку, крім Starlink. Раніше газета The New York Times повідомила з посиланням на джерела, що незадовго до наступу РФ в Харківській області російські сили порушили роботу супутникового інтернету Starlink.

 

 

20:05 Удар РФ по гіпермаркету демонструє, як Путін хоче миру, заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

"П'ятниця – кремлівський цар нібито сигналізує, що хоче миру. Субота – бомбардування гіпермаркету, повного цивільних.

Не купуйтесь на кремлівські казки. На міністерській зустрічі НАТО в Празі я буду просити своїх колег посилити підтримку для стримування російського імперіалізму."

 

 

19:30 Росіяни знову завдали ударів по Харкову, влучивши в район щільної житлової забудови, повідомив міський голова Ігор Терехов. Наразі відомо про двох постраждалих.

 

 

18:55 26 травня відключень світла по Україні не прогнозують, повідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації в енергосистемі про застосування заходів обмеження споживання буде повідомлено додатково.

 

 

18:20 Віцепрем'єр-міністр Італії Маттео Сальвіні заявив про незгоду з позицією генсека НАТО щодо використання наданої Україні зброї проти цілей на території РФ, повідомляє Ansa.

"Італія ні з ким не воює, і якщо було правильно допомогти Україні у воєнному плані, то в той же час не може бути й мови про скасування заборони для Києва завдавати ударів по військових цілях в Росії.

Так само, як я повторюю, що "Ліга" виступає проти відправки навіть одного солдата воювати в Україну. Ми хочемо миру, а не передпокою третьої світової війни".

 

 

17:45 Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти російських медіа та компаній, повідомляється на сайті Офісу президента. До санкційного списку потрапили 68 російських компаній та фізичних осіб, серед яких "НТВ Плюс", "Рен ТВ", газета "Известия".

 

 

17:10 Воїни 110-ої окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка збили російський штурмовик Су-25 на Донеччині, повідомили у ОСУВ "Хортиця".

 

 

16:35 Росіяни вдарили по "Епіцентру" в Харкові, є загиблі й поранені, повідомив міський голова Ігор Терехов.

 

 

16:00 На Харківському напрямку втрати росіян у 8 разів перевершують українські, заявив Зеленський. За словами Президента, за тиждень на фронті гине 2–3 тисячі російських військових.

 

 

15:25 Міністри фінансів G7 підтримали план використання активів РФ для фінансування України, повідомляє Financial Times. Обговорення міністрів ґрунтувалося на пропозиції США видати Україні кредит у розмірі близько 50 млрд доларів, який буде погашатися коштом прибутків від активів російського центрального банку на суму близько 190 млрд євро. Зазначається, що в червні лідерам G7 будуть представлені варіанти того, як вибудувати кредит до саміту.

 

 

14:50 Будь-яка схема обмежень для військовозобов’язаних українців в ЄУ має бути загальноєвропейською, вважає міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. За його словами, Польща готова підтримати загальноєвропейську схему стимулювання українських чоловіків призовного віку повернутися до України.

 

 

14:15 Блінкен відвідає з офіційними візитами Молдову й Чехію, обговорить загрози з боку Росії та підтримку України, повідомив помічник держсекретаря з питань Європи та Євразії Джеймс О'Браєн. У Молдові держсекретар зустрінеться з президентом Маєю Санду, а у Празі заплановані зустрічі Блінкена з керівництвом країни та участь у міністерському засіданні НАТО на рівні міністрів закордонних справ країн Альянсу.

 

 

13:40 Проти командування 125-ої бригади відкрили справу про залишення позицій на Харківщині, відповідна справа оприлюднена на ЄДРСР. За даними ДБР, командування 125-ої бригади, 415-го окремого стрілецького батальйону, 23-ої механізованої бригади, 172-го окремого стрілецького та інших підрозділів не організували належним чином оборону позицій на кордоні Харківської області та РФ, що призвело до втрати позицій, військової техніки й особового складу. Як зазначається, для розслідування була призначена військова експертиза.

 

 

13:05 Влада США готується до можливих провокацій зі сторони Росії і КНДР напередодні виборів президента США, пише NBC News з посиланням на джерела. Зазначається, що адміністрація Байдена все більше стурбована посиленням військового союзу між Путіним і північнокорейським лідером Кім Чен Ином.

 

 

12:30 Країни Балтійського регіону домовилися про створення "стіни дронів" для захисту своїх зовнішніх кордонів, заявила міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте. За словами міністерки, Литва вже розробила плани щодо посилення захисту свого кордону за допомогою безпілотників.

"Це абсолютно нова річ – стіна з дронів, що простягається від Норвегії до Польщі. Її мета полягає в тому, щоб використовувати безпілотники та інші технології для захисту наших кордонів від провокацій з боку недружніх країн і для запобігання контрабанді".

 

 

11:55 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 104 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 106 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:25 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з енергосистем Румунії та Польщі, повідомили в Міненерго. Застосовувалися графіки погодинних відключень споживачів. Їхнє застосування можливе і сьогодні з 20:00 до 22:00.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

223,9% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

  85,3% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

293,5% автомобільної техніки (з них 5,9% за минулий тиждень),

419,6% артилерійських систем (з них 7,9% за минулий тиждень),

 97,1% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 57,9% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 28,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:2Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликав союзників зняти обмеження на використання Україною зброї для завдання ударів по військових цілях на території Росії:

"Вважаю, союзникам прийшов час подумати про те, чи не слід їм скасувати обмеження стосовно використання зброї, переданої Україні, особливо зараз, коли в Харкові, поблизу кордону, йдуть бойові дії. Позбавлення України можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на території Росії дуже ускладнює їй самооборону".

 

 

09:2Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останнього тижня під час наступу на Вовчанськ, що на півночі Харківської області, Росія разом з регулярними російськими військами і підрозділами «Штурм-Z» розгорнула підрозділи Африканського корпусу МО РФ.

Африканський корпус МО РФ, створений у грудні 2023 року, налічує понад дві тисячі регулярних солдатів і офіцерів, а також досвідчених найманців, багато з яких раніше служили в «групі Ваґнера». Підрозділи Африканського корпусу, найімовірніше, раніше були розгорнуті в Сирії, Лівії, Буркіна-Фасо і Нігері.

Міністерство оборони Росії майже напевно передислокувало загони з Африканського корпусу до українського кордону протягом квітня 2024 року в рамках підготовки до цього наступу. Дуже ймовірно, що Росія посилює свою війну проти України ресурсами, які раніше були призначені для Африки.

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Західні ЗМІ продовжують стверджувати, що президент Росії Путін зацікавлений у припиненні вогню в Україні шляхом переговорів, хоча риторика Кремля і воєнні дії Росії свідчать про те, що Путін залишається незацікавленим у змістовних переговорах і будь-якому врегулюванні, яке завадило б йому продовжувати знищення незалежної України. Російські джерела, які спілкувалися із західними ЗМІ, також надали взаємно суперечливі характеристики позиції Путіна щодо переговорів. Ці російські джерела зокрема підкреслювали територіальні поступки як частину передбачуваного Путіним припинення вогню, але практично не торкалися ширших стратегічних цілей путінської війни в Україні. Припинення вогню не заважає Москві відновити свою наступальну кампанію зі знищення української державності, і Росія використовуватиме будь-яке припинення вогню для підготовки до майбутніх наступальних операцій в Україні.

• Наразі Росія готується до можливості війни з НАТО, і Кремль, ймовірно, розглядатиме будь-що, окрім капітуляції України, як екзистенційну загрозу для здатності Росії вести таку війну.

• Кремль продовжуватиме імітувати зацікавленість у переговорах у критичні моменти війни, щоб впливати на прийняття рішень Заходом щодо підтримки України і продовжувати зусилля, щоб домогтися від Заходу превентивних поступок.

• Путін прямо заперечив легітимність Володимира Зеленського як Президента України 24 травня, що стало останнім у низці спроб позбавити Зеленського повноважень вести або відхилити переговори з Росією та підірвати довіру українців до чинного голови держави.

• Неназвані російські урядовці та джерела в міністерстві оборони Росії і Кремлі повідомили незалежному російському виданню The Moscow Times, що поточні заходи з усунення високопоставлених російських чиновників оборонного відомства і військового командування, ймовірно, триватимуть протягом наступних тижнів і місяців.

• Українські війська провели серію успішних ракетних ударів по військових об'єктах в окупованій Росією Україні 23 і 24 травня.

• Як повідомляється, вранці 23 травня українські війська завдали удару безпілотником по російській радіолокаційній системі раннього попередження в Краснодарському краї (Росія).

• Українське військове командування продовжує розв'язувати кадрові проблеми.

• Міністерство оборони США 24 травня оголосило про надання військової допомоги на суму 275 мільйонів доларів, щоб допомогти українським військам відбити російські наступальні операції на півночі Харківської області.

• Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив 24 травня, що країни – члени Альянсу повинні розглянути можливість зняття обмежень на використання Україною зброї, наданої Заходом, для завдання ударів по військових об'єктах в Росії.

• Financial Times з посиланням на заяву секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Литвиненка написала, що у 2023 році Росія набрала понад 385 000 військовослужбовців.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Оборонна операція Сил оборони триває, наші війська дають відсіч наступальним діям російських окупантів. Найгарячішою залишається ситуація на Куп’янському, Покровському, Краматорському і Харківському напрямках.

На даний час відбулося 90 бойових зіткнень. Російський агресор намагається використати перевагу в живій силі та техніці та підтримку з повітря. Українські воїни дають бій ворогу, а на окремих напрямках – самі здійснюють результативні штурмові дії для покращення стійкості оборони та відновлення позицій.

Протягом доби противник завдав по території України два ракетні (із застосуванням трьох ракет) та 33 авіаційні удари (зокрема 47 КАБами), застосував 224 дрони-камікадзе. Здійснив понад 2200 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку відбулося 13 бойових зіткнень із російськими загарбниками. Відбито 10 атак у районах Липців, Тихого та Вовчанська. Триває бій поблизу населеного пункту Стариця. Ситуація контрольована. Крім того, українські захисники штурмовими діями відтісняють ворога від переднього краю оборони, на окремих ділянках мають успіх. На цьому напрямку угруповання окупаційних військ втратило ще близько сотні осіб вбитими і пораненими. Наші воїни знищили п’ять гармат, два автомобілі, одну одиницю спеціальної техніки. Пошкоджено чотири артилерійські системи, три авто та дві одиниці спецтехніки. Також завдано ураження по дев’яти бліндажах окупантів.

На Куп’янському напрямку противник 17 разів намагалися витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Бойові дії відбувалися зокрема в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Стельмахівка, Новоєгорівка, Дружелюбівка та Невське. На даний час продовжуються бої поблизу Новоєгорівки, Петропавлівки й Іванівки. На двох останніх ділянках ворог має частковий успіх, ситуація напружена. Силами оборони України вживаються активні заходи щодо стабілізації обстановки.

На Лиманському напрямку було відбито три спроби противника просунутися в районах Тернів та Серебрянського лісу.

На Сіверському напрямку кількість атак агресора надвечір зросла до п’яти. Наші захисники зупинили по дві штурмові дії ворога в районах Білогорівки та Спірного. Водночас ще один бій поблизу села Спірне триває. Загарбник успіху не має.

На Краматорському напрямку загалом було відбито 13 спроб противника наблизитися до Часового Яру. Ще одне бойове зіткнення триває в районі Андріївки. Ситуація напружена, але контрольована нашими підрозділами.

На Покровському напрямку протягом доби російські окупанти продовжили спроби вклинитися в нашу оборону з району населеного пункту Очеретине. Мають частковий успіх східніше Євгенівки. Загалом відбулося 15 бойових зіткнень. Наші захисники вживають активних заходів щодо відновлення втраченого положення. На цьому напрямку загальні втрати противника за сьогодні становлять уже 240 осіб, з яких 58 – убитими і 182 – пораненими. Крім того, знищено три танки та станцію РЕБ. Пошкоджено два танки, один БТР і чотири авто противника.

На Курахівському напрямку підрозділи Сил оборони відбили атаки ворога поблизу Красногорівки, Георгіївки та Парасковіївки. Найбільш напруженою залишаться обстановка південніше Костянтинівки та південніше Володимирівки. Загалом відбулося вісім бойових зіткнень. Ситуація під контролем наших військ.

На Времівському напрямку ситуація значних змін не зазнала. Відбулося два бойових зіткнення. Втрат позицій у районі Старомайорського не допущено.

На Оріхівському напрямку російські загарбники вчинили одну невдалу спробу просунутися в бік Новоданилівки.

На Придніпровському напрямку, на плацдармах на лівому березі Дніпра, зазнали невдачі три спроби ворога відтіснити наші підрозділи в районі Кринок.

На решті напрямків суттєвих змін ситуація не зазнала.

Українські захисники завдають противнику ефективного вогневого ураження, виснажуючи окупантів по всій лінії бойового зіткнення.

25.05.2024