818-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Ворог продовжує активні дії на більшості напрямків, намагаючись прорвати оборону українських військ. Поточної доби відбулося 86 бойових зіткнень. Найбільше – в смугах оборони наших підрозділів на Покровському, Харківському, Сіверському та Краматорському напрямках. Сили оборони України стримують натиск та дають рішучу відсіч діям противника.

На Харківському напрямку з початку доби відбулося 12 бойових зіткнень. Тривають бої в районах Вовчанська і Стариці. Російська авіація скидала керовані авіабомби на Вовчанськ, Липці й одразу три – на Білий Колодязь.

Ситуація залишається під контролем українських підрозділів, наші воїни завдають ворогу вогневого ураження.

Загальні втрати противника на цьому напрямку становлять сьогодні вже 71 особа та 14 одиниць озброєння і військової техніки. Серед іншого, пошкоджено російську РСЗВ БМ-21 «Град».

На Куп’янському напрямку російські окупанти дев’ять разів атакували наші оборонні рубежі. І надалі тривають бойові зіткнення в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка.

На Сіверському напрямку не вщухають бойові дії в районі Білогорівки.

На Краматорському напрямку кількість бойових зіткнень поточної доби зросла до десяти. Українські воїни продовжують відбивати ворожий штурм у районі населеного пункту Кліщіївка. Ворог успіху не має.

На Покровському напрямку точаться бої на напрямках населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Сокіл, Уманське, а також Прогрес. Загалом ворог уже 33 рази намагався покращити тактичне положення. Українські захисники жорстко відповідають російським окупантам.

На цей час противник втратив тут загалом 47 російських окупантів та 14 одиниць озброєння і військової техніки. Зокрема знищено ЗРК «Куб» та МТ-ЛБ, пошкоджено один танк та одну важку вогнеметну систему ТОС-1 росіян.

Шоста за сьогодні, і також безуспішна, спроба загарбників просунутися в напрямку села Старомайорське була відбита нашими захисниками на Времівському напрямку.

На Придніпровському напрямку російські терористи завдали авіударів у районах Новоберислава та Веселого, скинувши на кожен по три КАБи.

Решта напрямків не мають суттєвих змін в обстановці.

Від початку доби авіація Повітряних сил, армійська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили загалом 16 районів зосередження особового складу російських окупантів, дві радіолокаційні станції та одну артилерійську систему противника.

Українські воїни тримають ворога під жорстким вогневим контролем. Командування вживає необхідних заходів щодо виділення засобів вогневого ураження.

 

 

20:25 Польські спецслужби затримали ще трьох людей за спроби саботажу і диверсій на користь Росії, повідомив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. За його словами, до нещодавньої пожежі у торговому центрі "Маривільська 44" у столиці Польщі могла бути причетна саме РФ.

"Спецслужби Польщі працюють дуже ефективно у контексті спроб саботажу і диверсій на території країни й сусідніх держав, в основному Литва й Латвія є під загрозою. Я вчора інформував про затримання дев’ятьох осіб, сьогодні вночі затримано ще трьох осіб. Ми не маємо сумнівів, що активність російських і білоруських служб є значною".

 

 

19:50 У всіх ТЦК у тестовому режимі запрацювала електронна черга, повідомили у Міноборони. Для запису до "еЧерги" потрібно обрати ТЦК та СП, в якому військовозобов'язаний стоїть на обліку, ввести персональні дані для запису, підтвердити номер телефону й отримати повідомлення з датою та часом запису.

 

 

19:15 Кілька систем Patriot поблизу фронту зможуть захистити Україну від ударів російської авіації, заявив Зеленський. Президент відзначив дефіцит ППО і наголосив, що Україна постійно "тисне" на партнерів з цього приводу.

"Якщо буде можливість тримати кілька систем Patriot біля фронту, у росіян нічого не буде літати. Все це чітко усвідомлюють наші партнери. Пам'ятаємо, як за тиждень ми збили 12 літаків, які могли принести тисячі бомб. А зараз збиваємо менше. Чому? Була система, але чогось не вистачає: ракета, деталі тощо".

 

 

18:40 22 травня графіки погодинних відключень діятимуть для промислових та побутових споживачів по всій території України з 00:00 до 07:00 та з 18:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Як зазначається, енергоживлення об'єктів критичної інфраструктури, які виконують функцію життєзабезпечення населення, не обмежується.

 

 

18:05 Міністерство енергетики й Укренерго розроблять проєкт постанови щодо справедливих графіків відключень електроенергії у споживачів, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, документ справедливих відключень світла має містити перелік критично важливих об’єктів, що потребують пріоритетного електропостачання, та черговість розподілу граничної потужності між іншими споживачами.

 

 

17:30 Генштаб підтвердив ураження російського ракетного корабля "Циклон" в тимчасово окупованому Севастополі в ніч на 19 травня.

 

 

16:55 Мільярда євро, який вже зібрали партнери, недостатньо для посилення української ППО, заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Вона звернулася до міжнародних партнерів у всьому світі з закликом надати додаткові системи ППО, щоб захистити не лише великі міста, а й інфраструктуру, адже "кожне зволікання коштує життів безвинних людей в Україні, а також загрожує і європейській безпеці".

 

 

16:20 Участь Польщі у збитті російських ракет не втягне країну у війну, вважає Зеленський. За його словами, у тих регіонах в України немає достатньої кількості ППО, але у Польщі є літаки, яки не виконують своїх функцій.

"Коли летять ракети, піднімаються польські літаки, але вони не збивають російські ракети. Чи можуть вони це зробити? Я впевнений, що так. Чи є це атакою країн НАТО, залученням? Ні".

 

 

15:45 Євроунія і Молдова підписали угоду про безпекове партнерство, заявив головний дипломат Євроунії Жозеп Боррель. Він зазначив, що Молдова стала першою країною, з якою ЄУ підписала безпекову угоду.

 

 

15:10 Десять українських військових завершили в Нідерландах навчання з обслуговування F-16, повідомляє міноборони Нідерландів. Зазначається, що Нідерланди погодилися надати Україні щонайменше 24 винищувачі F-16, які також потрібно обслуговувати.

 

 

14:35 Суспільне мовлення з 21 травня виходить з телемарафону "Єдині новини". За домовленістю з іншими виробниками телемарафону, Суспільне продовжить обмінюватися контентом з учасниками марафону.

"У рамках марафону "Єдині новини #UАразом" Суспільне Мовлення, інституція, яка має особливий юридичний статус, забезпечить виробництво власної частини інформаційного марафону, що транслюватиметься на загальнонаціональному телеканалі Перший.

З 21 травня Суспільне Мовлення посилюватиме на каналі Перший інформаційний блок марафону додатковим контентом Суспільне Новини, "Суспільне. Студія", документальними фільмами власного виробництва та розслідуваннями, а також продовжиться обмін контентом з усіма учасниками марафону "Єдині новини #UАразом."

 

 

14:00 Рада ЄУ схвалила конфіскацію прибутків від активів РФ на користь України, повідомило постійне представництво Чехії в ЄУ. Зазначається, що більшість коштів піде на військову підтримку України, інша частка піде на відновлення та реконструкцію України.

"Рада ЄУ підтвердила свою згоду на використання надходжень від знерухомлених активів Центрального банку Російської Федерації на користь України.

Передбачається, що щорічні надходження становитимуть приблизно 2,5–3 мільярди євро. 90% очікуваних надходжень буде використано на військові цілі для підтримки оборони України".

 

 

13:25 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Незважаючи на те, що Росія відкрила новий напрямок у північно-східній частині Харківської області, інтенсивність російських обстрілів на сході України залишається високою.

• Російські війська продовжують зосереджувати свої оперативні зусилля на напрямку на північний захід від Авдіївки, здійснюючи атаки на широкому фронті по обидва боки траси Е50. За останні 72 години російські війська, ймовірно, здобули низку невеликих тактичних перемог, хоча, ймовірно, цього було досягнуто великою ціною.

• Траса Е50 є основною лінією зв'язку між утримуваним Росією Донецьком та утримуваним Україною містом Покровськ, яке залишається приблизно в 30 км від поточної лінії фронту, але, ймовірно, є російською оперативною ціллю. Російські атаки в цьому напрямку, ймовірно, спрямовані на те, щоби створити помітну загрозу і розколоти українські сили на Донеччині.

• На північ від Бахмута, в районі міста Сіверськ, українські сили повідомили про важкі зіткнення з російськими військами 18 і 19 травня 2024 року з атаками на українські позиції в Білогорівці, Верхньокам'янському та Роздолівці. Успіхи російських військ на цій ділянці залишаються вкрай обмеженими.

 

 

12:40 Російські військові літаки з березня по травень "нештатно" скинули 53 авіабомби на регіони Росії й окуповані території України, повідомляє російське видання Astra.

 

 

12:15 Офіційні особи Європейського Союзу наполягають на тому, щоб розпочати переговори щодо вступу України до блоку 25 червня, пише Politico з посиланням на п'ятьох дипломатів. Дипломати з Євросоюзу та Києва інтенсивно працюють над тим, щоб переконати уряд Угорщини дати згоду на початок переговорів про вступ України до ЄС, зокрема ведуть інтенсивну двосторонню дипломатію, щоб розв'язати "проблеми угорських меншин" в Україні.

 

 

12:00 Візуалізація руху повітряних цілей протягом вчорашнього вечора – нинішнього ранку:

 

 

 

11:35 Диспетчерський центр «Укренерго» скасував з 11:00 до 17:00 обмеження споживання електроенергії в усіх областях, повідомили в Укренерго. Це стало можливим завдяки зменшенню хмарності в усіх регіонах. Промислові та дахові сонячні електростанції збільшили обсяги виробництва – відповідно дефіцит в енергосистемі зменшився. Також українська енергосистема на запит оператора енергосистеми Польщі зараз приймає надлишки електроенергії з цієї країни. Увечері графіки погодинних відключень будуть діяти в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів з 17:00 до 24:00.

 

 

11:20 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 10:30 21.05.2024 щодо російського вторгнення.

Протягом минулої доби загалом відбулося 112 бойових зіткнень, противник завдав шість ракетних ударів із застосуванням  шести ракет, 52 авіаційні удари (скинув 62 КАБи), задіяв 977 дронів-камікадзе, із них 47 БпЛА типу «Shahed» та «Ланцет» і 930 FPV-дронів. Загарбники 4064 рази обстріляли позиції наших військ та мирні населені пункти із різних видів озброєння, зокрема 120 разів – із реактивних систем залпового вогню.

За минулу добу Повітряні сили та ракетні війська й артилерія Сил оборони вразили 20 районів зосередження ворожого особового складу, район зосередження військової техніки, пункт управління, артилерійський засіб, склад боєприпасів та засіб ППО противника.

У підсумку минулої доби загальні втрати російських загарбників становили близько 1380 осіб. Також ворог втратив 15 танків, 34 бойові броньовані машини, 42 артилерійські системи, одну РСЗВ, чотири засоби ППО, 54 БпЛА оперативно-тактичного рівня (ударних, а також розвідувальних), дві ракети, 72 автомобілі та шість одиниць спеціальної техніки.

Сили оборони продовжують зосереджувати основні зусилля в Таврійському, Донецькому та Слобожанському операційних районах з метою зриву планів окупантів щодо просування у Донецькій, Луганській та частині Харківської областей, посилюють позиції вздовж державного кордону України з російською федерацією. У найгарячіших районах фронту українські воїни тримають позиції та нищать загарбника, подекуди контратакують.

 

 

11:10 Сьогодні у нічні та ранкові години (з 00:00 до 07:00) на запит України вже здійснювалося аварійне постачання електроенергії з Румунії, Словаччини та Польщі, повідомили в Міненерго.

 

 

11:05 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою (з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00) з Румунії, Словаччини та Польщі, повідомили в Міненерго.

 

 

11:00 З 18:00 минулої доби і до 07:00 сьогодні в усіх регіонах застосовувалися обмеження промислових та побутових споживачів електроенергії, повідомили в Міненерго.

 

 

10:50 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 115 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 150 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:15 На засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), яка відбулася 20 травня, країни – партнери НАТО підтримали ініціативу Німеччини щодо забезпечення України засобами протиповітряної оборони. Бельгія, Данія, Нідерланди, Норвегія і Канада готові брати участь фінансово. США, Великобританія, Франція, Іспанія, Литва, Бельгія і Румунія мають намір допомагати обладнанням і ракетами. Також до ініціативи хоче приєднатися Латвія.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

222,6% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  84,8% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

289,7% автомобільної техніки (з них 7,1% за минулий тиждень),

414,8% артилерійських систем (з них 7,8% за минулий тиждень),

 96,7% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 57,7% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 28,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 До Києва з неоголошеним візитом прибула міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

 

 

09:35 Російська операція наступу з кордону на Харківщину початково була запланована на 15-16 травня, пише The Economist з посиланням на отримані ним воєнні плани. З невідомих причин операція почалася 10 травня. Цілі були за 72 години вийти на Борщову, щоб обстрілювати Харків артилерією, і вниз до Печенізького водосховища, щоб створити флангову загрозу для Куп'янська. Маневр Сил оборони України із глибини вніс корективи в плани ворога, їх зупинила 92-га бригада, яка відкинула окупантів на 10 кілометрів від початкової мети.

 

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували 29 ударними БпЛА типу «Shahed» з трьох напрямків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ РФ, мис Чауда (ТОТ Криму). В результаті протиповітряного бою збито 28 шахедів (97%) в Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській, Харківській, Черкаській, Херсонській та Кіровоградській областях.

За минулі сім днів було збито 127 із 128 (99%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські джерела повідомили, що російські війська зосереджують обмежені, недоукомплектовані та незгуртовані сили на Сумському напрямку, але навіть таке російське військове угруповання здатне досягти ймовірного ефекту – відтягнути та зафіксувати українські війська в районі кордону.

• Представники Кремля висловили співчуття вищому іранському керівництву у зв'язку зі смертю президента Ірану Ебрагіма Раїсі та міністра закордонних справ Хосейна Аміра Абдоллахіана, що сталася 20 травня.

• Президент Росії Путін 20 травня звільнив заступника міністра оборони генерал-полковника Юрія Садовенка, замінивши його на колишнього заступника міністра економіки і нинішнього аудитора Рахункової палати Ради федерації Савельєва.

• Путін 20 травня також звільнив радницю президента Левицьку, проте причина її звільнення незрозуміла.

• Міністр оборони США Ллойд Остін після зустрічі контактної групи з питань оборони України, що відбулася 20 травня, підтвердив небажання Білого дому схвалити використання Україною наданої США зброї для ударів по військових об'єктах в Росії.

• Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що деякі неназвані країни, ймовірно члени НАТО, вже направили персонал для підготовки українських солдатів «на місцях».

• Заступник голови Ради безпеки Росії Мєдвєдєв активізував відому російську інформаційну операцію, спрямовану на прямий підрив легітимності Президента України Володимира Зеленського.

• Російське опозиційне видання «Важные истории» повідомило, що російська військова влада і казахстанські правоохоронці, які діяли за наказом Росії, затримали в Казахстані щонайменше ще двох військовослужбовців, які дезертирували з російських збройних сил.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

За добу відбулося 95 бойових зіткнень, противник завдав п’ять ракетних (із застосуванням шести ракет), 39 авіаційних ударів (скинув 40 КАБів) та 309 ударів дронами-камікадзе, також здійснив 2910 обстрілів позицій наших військ із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку кількість боєзіткнень в порівнянні з минулою добою знизилась майже в два рази. Сьогодні ворог здійснив п'ять спроб прорвати оборону наших військ в районах Стариці, Липців і Вовчанська. Бої ще тривають у трьох локаціях. Ситуація контрольована. Наші воїни в окремих районах провели низку штурмових дій, тривають заходи з посилення стійкості оборони. Сьогодні на Харківському напрямку загарбники вже втратили 26 осіб вбитими та пораненими і 15 одиниць озброєння та військової техніки.

На Куп’янському напрямку кількість спроб окупантів йти вперед збільшилась до 13. Бої тривають в районах сіл Синьківка і Стельмахівка. В ході боїв втрат позицій та територій не допущено.

На Сіверському напрямку відбито три атаки загарбників. Триває ще один бій в районі Білогорівки.

На Краматорському напрямку кількість боєзіткнень складає 13. Одне ще триває біля Андріївки. Ситуація напружена, але контрольована. Ворог зазнає втрат – 190 осіб безповоротно та санітарними і 12 одиниць військової техніки. Також, злетіли у повітря три склади: два з боєприпасами та один – з пально-мастильними матеріалами.

На Покровському напрямку з початку доби відбито 25 наступальних та штурмових дій ворога. Ще сім боєзіткнень тривають. Наші війська вживають заходи з утримання визначених рубежів та проводять перегрупування на окремих ділянках. Загальні втрати противника уточнюються, але вже відомо про майже чотири сотні ліквідованих та поранених окупантів з початку поточної доби. Силами оборони вживаються заходи для стабілізації обстановки.

На Курахівському напрямку ситуація залишається напруженою. Сили оборони відбили вісім ворожих атак. Три боєзіткнення ще тривають. В районі Нетайлового ситуація характеризується високою активністю ворога. На інших ділянках наші підрозділи провели сплановані заходи на визначених командуванням ділянках лінії бойового зіткнення.

На Времівському напрямку чотири спроби противника просунутися в напрямку Старомайорського зазнали невдачі.

На Придніпровському напрямку окупанти продовжують спроби витіснити наших воїнів з плацдармів на лівобережжі Дніпра. Ворог провів чотири атаки на напрямку Олешківські піски – Кринки. В ході боїв втрат позицій не допущено.

На решті напрямків ситуація на цей час без особливих змін.

На Лиманському, Торецькому, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках окупанти сьогодні активних наступальних дій не проводили.

Сили оборони завдають ефективного вогневого ураження з метою перехоплення ініціативи на полі бою та виснаження наступального потенціалу ворога. Так, силами ракетних військ і артилерії уражено пункт управління, засіб ППО, артилерійську систему, склад боєприпасів та три інших важливих об’єкти ворога.

21.05.2024