814-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони рішуче стримують ворожий натиск та жорстко відповідають на будь-які спроби просування ворога. З початку доби по українських захисниках російські окупанти завдали 15 ракетних та 70 авіаційних ударів, 105 обстрілів здійснили із РСЗВ, тривають активні наступальні та штурмові дії окупантів на Покровському та Придніпровському напрямках.

На Харківському напрямку наші підрозділи посилюють оборону у прикордонних районах Харківщини та ведуть розвідку. Ворог на цьому напрямку завдав 15 авіаційних ударів із застосуванням 18 КАБів. З початку доби втрати противника на цьому напрямку становлять - 133 ворожих військовослужбовці вбитими і пораненими, 36 одиниць озброєння і військової техніки. Знищено 8 бліндажів противника. Ситуація контролюється силами оборони.

На Куп’янському напрямку відбулося шість боєзіткнень. Ворог завдав авіаударів по районах Купянська-Вузлового та Вільшаної.

На Лиманському напрямку російські окупанти скинули вісім керованих авіабомб у район міста Лиман.

А на Сіверському напрямку противником завдано авіаудару біля Григорівки.

На Краматорському напрямку кількість боєзіткнень з окупанти зросла до 14. З початку доби ворог завдав шість авіаударів в районі Часового Яру, Північного, Дружби та Торецька.

На Покровському напрямку ворог продовжує спроби покращити тактичне положення – на цей час вже відбулося 25 бойових зіткнень. Найгарячіше - біля Новоолександрівки. До раніше згаданих населених пунктів додалися Сокіл та Невельське. Ситуація контрольована.

На Курахівському напрямку зафіксовано ще один авіаудар – по району села Богатир. Решта – без змін.

На Времівському напрямку було три атаки противника. Ворог діяв сьогодні у районі Старомайорського та на напрямку Ключове - Роздільне.

На Придніпровському напрямку окупанти продовжують спроби витіснити наших воїнів з плацдармів на лівобережжі річки Дніпро. Ворог продовжив атаки в районі села Кринки – кількість сьогоднішніх боєзіткнень тут зросла до 12. Українські підрозділи стійко тримають позиції. Окрім того, російські терористи завдали ракетного удару по Одесі. Постраждали цивільні люди. Інформація щодо наслідків чергового злочину рф уточнюється.

На решті напрямків ситуація на цей час без особливих змін.

 

 

20:40 ЄУ допускає навчання українських військових на території України з 2025 року, пише Welt з посиланням на джерела. Ідея навчання українців на території України обговорювалась на засіданні Військового комітету ЄУ – найвищого військового органу об'єднання. За даними видання, таку ідею найбільше підтримує Франція, а також країни Балтії та Східної Європи.

 

 

20:05 У суботу обмеження енергопостачання діятиме тільки для промисловості, повідомляє пресслужба "Укренерго". Водночас для побутових споживачів обмеження не прогнозуються. Однак в "Укренерго" наголошують, що повідомляють повідомляє лише часові межі, в які діють графіки погодинних відключень.

 

 

19:30 США охололи до впровадження заборони G7 на російські діаманти, пише Reuters. Зазначається, що проти заборони на ввезення російських діамантів до країн "Групи семи" виступили африканські країни, індійські полірувальники дорогоцінних каменів і ювеліри Нью-Йорка.

 

 

18:55 Внаслідок російських ударів по Харкову 25 людей зазнали поранень, дві людини загинуло, повідомив міський голова Ігор Терехов.

 

 

18:20 Фіцо переніс ще одну операцію, його стан все ще дуже важкий, повідомив міністр оборони країни Роберт Каліняк. За словами міністра, знадобиться ще кілька днів, "щоб зрозуміти, як змінюється стан здоров'я прем'єр-міністра".

 

 

17:45 Литва передала Україні чергову військову допомогу, повідомили у міноборони Литви. До нового пакета входять боєприпаси калібру 5,56×45 мм, протидронове обладнання, безпілотники, генератори та розкладні каремати.

 

 

17:10 Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала до подальшої міжнародної підтримки протиповітряної оборони України, повідомляється в німецькому уряді. Бербок наголосила, що для перекриття російських шляхів постачання необхідні системи озброєння середньої та великої дальності.

“Ситуація дуже драматична, не тільки щодо Харкова, але й багатьох інших місць в Україні. Ми чітко бачимо, наскільки Україна потребує подальшої підтримки, особливо в плані протиповітряної оборони”.

 

 

16:35 Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення мобілізації і військового обліку, повідомляється на сайті Верховної Ради.

 

 

16:00 Рада ЄУ призупинила трансляцію в Європейській Унії чотирьох пропагандистських ресурсів РФ, повідомили у пресслужбі Ради ЄУ. Повідомляється, що до заборони належать Voice of Europe, "РИА Новости", "Известия" та "Российская газета". Як зазначається, ці ЗМІ перебувають під постійним прямим чи опосередкованим контролем керівництва РФ та відіграють важливу роль у розгортанні та підтримці агресивної війни Росії проти України та дестабілізації сусідніх країн.

 

 

15:25 Кабмін виділив 1,5 мільярда для відновлення Зміївської і Трипільської ТЕС, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Прем'єр наголосив, що роботи мають "проводитися максимально швидко".

 

 

14:50 Ідея перемир'я під час Олімпіади в Парижі звучить як "нежива історія", вважає Зеленський.

"У нас вже було припинення вогню. Але воно не дуже працює з цим ворогом. Крім того, є ризик – хто буде фіксувати, що в час припинення вогню їхні сили не підійдуть до нас?

Припинення вогню ж не заважає технікою заїхати ближче, а потім включити наступ. Тобто я не розумію деталі. Для мене поки що це звучить як нежива історія".

 

 

14:15 Електронний кабінет для військовозобовʼязаних має запрацювати від 18 травня, повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін. За його словами, в застосунку буде можливість оновити свої дані – передусім йдеться про електронну пошту, телефон і місце проживання.

 

 

13:4Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

В результаті несподіваних кадрових перестановок міністра оборони Росії Шойґу замінив перший віцепрем'єр-міністр Бєлоусов, а Шойґу замінив Патрушева на посаді секретаря Ради безпеки Росії. Патрушев був призначений помічником президента. Шойґу і Патрушев є впливовими і давніми союзниками президента Росії Путіна.

• Бєлоусов професійний економіст без військової освіти. Він був першим віцепрем'єр-міністром з січня 2020 року, а до цього працював помічником президента з економічних питань. Цілком ймовірно, що його призначили для забезпечення більшої ефективності оборонних витрат і тіснішої координації між оборонними галузями та потребами збройних сил.

• Це може виявитися надзвичайно складним завданням для Бєлоусова, враховуючи високий рівень корупції в російському міноборони і збройних силах. Заступник міністра оборони Іванов був заарештований у квітні 2024 року за звинуваченням у корупції, а начальник управління кадрів генерал-лейтенант Кузнєцов був заарештований 14 травня 2024 року за підозрою в причетності до схеми хабарництва.

• Зміна міністра оборони навряд чи матиме значний негайний вплив на ведення російської війни в Україні. Оскільки Путін також оголосив, що не буде жодних змін у вищому керівництві генерального штабу збройних сил Росії, нинішній російський підхід до війни, ймовірно, збережеться.

 

 

13:10 В ніч на 17 травня внаслідок спільних заходів Головного управління розвідки МОУ та Служби безпеки України українські дрони вразили низку воєнних об’єктів Росії у Новоросійську та тимчасово окупованому Севастополі, повідомили джерела в ГУР та СБУ, зазначивши, що "ворог був вражений масштабами нинішньої операції. Сили безпеки та оборони продовжать дивувати загарбників".

Ціллю комплексної операції з використанням надводних і повітряних дронів стали кораблі та інші плавзасоби Чорноморського флоту РФ у місцях їхнього базування, зокрема у Севастополі та Новоросійську. Водночас внаслідок роботи ППО та засобів РЕБ ворога було уражено також інші об’єкти.

Крім цього, дрони СБУ вже вдруге цього року атакували на Туапсинський нафтопереробний завод, який росіяни почали відновлювати. Після нових вибухів доведеться починати ремонт заново.

 

 

13:00 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Економіка України залишається стійкою після двох років російського вторгнення. Незважаючи на атаки Росії на українську енергетичну інфраструктуру, цілком ймовірно, що у 2024 році Україна побачить реальне економічне зростання на рівні близько 3%. За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), це продовжує тенденцію відновлення після падіння економіки України приблизно на 29% у 2022 році, за яким послідувало реальне економічне зростання на 5% у 2023 році.

• Національний банк України (НБУ) покращив річний прогноз інфляції до 8,2% на 2024 рік порівняно з 8,6%, які прогнозувалися раніше. У березні 2024 року інфляція в Україні знизилася до 3,2% у річному вимірі, посиливши тенденцію до зниження рівня інфляції з піку понад 26% у 2022 році. Однак у другій половині 2024 року інфляція, ймовірно, зросте. НБУ прогнозує послаблення ефектів від високого торішнього врожаю, подальше відновлення споживання та зростання витрат бізнесу під час війни.

• Подальше поліпшення економічних умов в Україні майже напевно дозволить НБУ поступово знижувати базову процентну ставку. Наприкінці квітня 2024 року НБУ знизив облікову ставку до 13,5% з 14,5%, встановлених у березні 2024 року, та нижче пікового рівня воєнного часу  25%.

 

 

12:50 Головнокомандувач Збройних Сил Олександр Сирський повідомив, що у зв’язку з ускладненням ситуації на cході України декілька днів працює у частинах, які ведуть бойові дії на Харківщині:

"Противник розширив зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, таким чином намагаючись примусити нас задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.

Основні зусилля ворог зосередив на напрямку Стрілеча – Липці та на захопленні Вовчанська з подальшим виходом до Білого Колодязя і розгортанням наступу в тил наших військ.

Із цією метою противником було створено і значно посилено оперативно-тактичне угруповання військ противника Сєвєр, до складу якого увійшли бойові частини 6 армії, 11 та 44 армійських корпусів.

Противник розпочав наступ значно раніше запланованого терміну, коли помітив перекидання наших військ, однак йому не вдалось прорвати нашу оборону.

Втім ми розуміємо, що попереду будуть важкі бої, і ворог до цього готується.

За таких обставин ми повинні не допустити подальшого просування ворожих військ стійким утриманням займаних рубежів та позицій, ударами авіації, ракетних систем, вогнем артилерії і танків завдати йому максимальних втрат, а також створити умови для розгрому діями мобільних штурмових груп та підрозділів атаками у фланг і тил із різних напрямків.

Звичайно, ми повинні максимально ефективно використовувати нашу перевагу в ударних БПЛА в поєднанні з використанням засобів РЕБ та влучним вогнем артилерії.

Саме цим питанням, а також перегрупуванню військ та спрощенню системи всебічного забезпечення була присвячена моя робота.

Попрацював у всіх бригадах, які ведуть бойові дії у Харківській області, був в одному з батальйонів, який боронить Вовчанськ, на місці прийняв всі необхідні рішення для забезпечення стійкості та ефективності оборони.

Об’їхав та перевірив всі частини, які готуються до оборони на Сумському напрямку".

 

 

12:20 Вперше за два роки війни Збройним Силам держави вистачає артилерійських снарядів: заявив Президент України Володимир Зеленський

"Навіть за чеською ініціативою в нас є прогрес. Уперше за роки війни жодна з бригад не скаржиться, що немає артилерійського снаряда. І це відбувається протягом останніх двох місяців".

 

 

12:15 Президент України Володимир Зеленський заявив, що партнери не штовхають Україну на переговори щодо завершення війни з Росією:

"Партнери не штовхають нас. Хоча мені здається, що в атмосфері світу це є. І тут нам потрібно бути просто дуже стійкими і сильними. І обрано сьогодні правильний майданчик, де в нас є ініціатива".

 

Україна відкриває ініціативу, коли партнери даватимуть гроші на виробництво наших дронів і РЕБ, сказав Президент України Володимир Зеленський:

"Саме в цей конкретний напрям. Технічні показники наших дронів стають кращими. Ми починаємо їх багато виробляти, а на них немає грошей. Тобто ми можемо виробляти більше, ніж є грошей".

 

 

12:00 Головними темами переговорів з державним секретарем США Ентоні Блінкеном під час його візиту до Києва цього тижня, повідомив Президент Володимир Зеленський, були: новий оборонний пакет на $2 млрд, пропозиції США щодо гарантій безпеки, майбутній Саміт НАТО у Вашингтоні та ситуація з наданням Україні систем ППО.

 

 

11:5Президент України Володимир Зеленський вважає, що "партнери бояться програшу Російської Федерації в цій війні":

"Вони хотіли, щоб Україна перемогла так, щоб Росія не програла. Це буде непередбачуваний програш і непередбачувана геополітика. Я вважаю, що це так не працює. Щоб Україна перемогла, нам потрібно дати все, з чим перемагають".

 

 

11:30 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 102 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 79 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:10 Вчора  для подолання дефіциту в енергосистемі на запит «Укренерго» було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 00:00 до 01:00 та з 15:00 до 16:00 з енергосистем Румунії, Польщі, Словаччини, повідомили в Укренерго. З 11:00 до 17:00 на запит оператора енергосистеми Польщі українська енергосистема приймала надлишки електроенергії. Загальний обсяг імпорту електроенергії за добу становив 22,5 ГВт·год.

 

 

11:05 Сьогодні вночі та в ранкові години пікового споживання аварійна допомога не залучалась, але застосовувалися стабілізаційні відключення споживачів, повідомили в Міненерго. Відключення як промислових, так і побутових споживачів застосовувалися минулої доби в усіх регіонах, окрім Херсонщини.

 

 

11:00 Сьогодні з 00:00 до 08:00 та з 19:00 до 24:00 в усіх регіонах України діють графіки погодинних відключень, повідомили в Укренерго, наголосивши, що попереджають про можливе обмеження споживання при перевищенні регіоном визначених лімітів.

 

 

10:40 США не змінювали свою позицію щодо використання зброї, яку надають Україні: озброєння повинно використовуватись на території України, заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

 

 

10:35 Силам оборони вдалося стабілізувати ситуацію з наступом російських військ на півночі Харківської області, найглибше вони просунулися вглиб України на 10 кілометрів, повідомив Президент Володимир Зеленський на зустрічі з журналістами. Він наголосив, що до "бетонної лінії оборони" ворог не дійшов, росіяни дійшли тільки до першої лінії:

"Перша лінія – це не кордон, там неможливо будувати, тому що через відповідну зброю, якою працювали росіяни, наші люди гинули. Вони приблизно там зараз і знаходяться. Це є перша лінія, лінія, яку побудували на війні під постійним вогнем наші військові. Першу та другу лінію будують військові, а третя лінія побудована місцевими владами. Вона найпотужніша – не тому, що вони кращі за військових, а просто тому, що вона далі від зброї, від снарядів, від обстрілів. Перетин росіянами кордону пов’язаний з тим, що не вистачає ППО. Вони на відстані, де у них є перевага, діють авіабомбами, артилерією…"

 

 

10:20 З 09:00 до 19:00 17 травня графіків погодинних відключень на Львівщині застосовувати не планують, повідомив голова ОВА Максим Козицький.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

220,9% танків (з них 2,9% за минулий тиждень),

  83,9% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

285,1% автомобільної техніки (з них 5,8% за минулий тиждень),

409,1% артилерійських систем (з них 5,2% за минулий тиждень),

 96,1% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 56,9% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 28,3% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували 20 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із районів Приморсько-Ахтарськ та Курськ РФ. До відбиття повітряного нападу залучено винищувальну авіацію та зенітні ракетні війська Повітряних сил, мобільні вогневі групи Сил оборони України та підрозділи радіоелектронної боротьби. В результаті протиповітряного бою збито усі 20 ворожих «шахедів» у межах Харківської, Полтавської, Вінницької, Одеської та Миколаївської областей.

За минулі сім днів було збито всі 38 запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Внаслідок атаки на аеродром Бельбек в окупованому Криму два МіГ-31 і один Су-27 були повністю знищені, а один МіГ-29 — пошкоджено, визначив за знимками компанії Maxar розслідувач NYT Крістіан Тріберт.

 

 

 

09:10 Станом на 07:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські посадовці повідомили, що українські сили стабілізують ситуацію вздовж північного кордону в Харківській області та що темпи російських наступальних операцій в цьому районі продовжують знижуватися.

• Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що у Вовчанську російські війська розстріляли мирних жителів і взяли в полон цивільних осіб.

• Президент Росії Путін, ймовірно, розглядає відносини Росії з Китайською Народною Республікою як вирішальні для його зусиль з подальшої мобілізації російської економіки та оборонної промисловості на підтримку затяжної війни в Україні.

• Путін також використав зустріч із Сі для просування відомих кремлівських наративів, що імітують зацікавленість у мирних переговорах і дипломатичному врегулюванні російського вторгнення в Україну.

• За повідомленнями, російські війська можуть проводити розвідку за допомогою безпілотників глибоко в українському тилу через відсутність в Україні перехоплювачів протиповітряної оборони.

• Як повідомляється, в ніч з 15 на 16 травня українські війська провели успішні удари з безпілотників по російському оборонному заводу в Тулі.

• Російські ракетні удари по українській енергетичній інфраструктурі з березня 2024 року, ймовірно, завдали довгострокової шкоди українській енергетичній інфраструктурі та призвели до неодноразових відключень електроенергії.

• Російське інсайдерське джерело, яке раніше точно повідомляло про зміни в російському військовому командуванні, стверджує, що високопоставлені чиновники міністерства оборони Росії претендують на посаду начальника Генерального штабу.

• Кремлівські та грузинські чиновники просували розроблені Кремлем інформаційні операції, стверджуючи, що Захід організовує протести проти грузинського закону про «іноземних агентів» з метою повалення грузинського уряду.

• За повідомленнями, Туреччина і Росія використовують санкції Європейського Союзу для експорту російської нафти до ЄС, що дозволяє Росії продовжувати отримувати значні доходи від продажу нафти для фінансування своїх військових дій в Україні.

• За повідомленнями, Росія запустила супутник в рамках своєї програми з розробки ядерної протисупутникової зброї за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ймовірно, в рамках підготовки Росії до майбутньої конфронтації з НАТО.

• Кілька російських опозиційних ЗМІ 16 травня повідомили, що голова комітету з оборони державної думи Росії Картаполов відхилив законопроєкт, який надавав би відстрочку від мобілізації певним російським цивільним особам, що, ймовірно, має на меті підтримати поточні та майбутні криптомобілізаційні зусилля.

 

 

08:35 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:30 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони продовжують виконувати завдання з відбиття широкомасштабної збройної агресії російської федерації. Вздовж лінії фронту тривають бої.

З початку доби відбулося 114 бойових зіткнень, п'ять з яких ще тривають.

Російські окупанти завдали чотири ракетні, із застосуванням семи ракет, та 70 авіаційних ударів, застосували 431 дрон-камікадзе, здійснили майже 2800 обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку відбулося 10 бойових зіткнень. Нашими воїнами відбито вісім атак в районах населених пунктів Липці, Стариця та Вовчанськ Харківської області. Ворог продовжує спроби прорвати оборону українських підрозділів на напрямку Шебекіно – Вовчанськ. Ситуація в населеному пункті Вовчанськ контрольована. Станом на зараз з початку поточної доби втрати противника на Харківському напрямку склали 160 окупантів з числа особового складу та 21 одиницю озброєння та військової техніки.

На Куп’янському напрямку Силами оборони успішно відбито шість атак противника. В окремих районах наші війська проводять заходи з покращення тактичного положення. Ще одне бойове зіткнення триває на напрямку Крохмальне – Берестове. Ситуація контрольована.

На Лиманському напрямку противник вісім разів безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

На Сіверському напрямку відбито чотири атаки противника. Триває бій на напрямку Берестове – Виїмка. В ході оборонних дій втрат позицій не допущено, ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку відбито 13 спроб прорвати оборону наших військ. Дві атаки ворога наші захисники відбивають на напрямках Бахмут – Кліщіївка, Опитне – Андріївка. Ситуація контрольована.

На Покровському напрямку відбулося 35 атак противника. На окремих ділянках в ході боїв внаслідок інтенсивного вогневого впливу та штурмових дій противника Сили оборони здійснили перегрупування. Бойові дії тривають в районі населеного пункту Новоолександрівка.

На Курахівському напрямку противник здійснив 12 спроб прорвати оборону наших військ. В ході боїв втрат позицій не допущено.

На Времівському напрямку противник здійснив девʼять безуспішних спроб покращити своє тактичне положення в районах населених пунктів Південна Шахта №1, Урожайне та Старомайорське. Ситуація контрольована.

На Придніпровському напрямку Сили оборони відбили девʼять атак противника на напрямку Олешківські Піски – Кринки. В ході боїв, противник успіху не мав, втрат позицій не допущено.

Загалом, ситуація на фронті контрольована Силами оборони, суттєвих змін в обстановці не відбулось.

Українські захисники роблять усе можливе для утримання оборонних рубежів та позицій, завдають окупантам відчутних втрат, нарощують ініціативу там, де це можливо.

 

17.05.2024