795-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:05 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 112 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 1 ракетного та 49 авіаційних ударів, здійснив 77 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Велика Писарівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Карповичі, Прогрес Чернігівської області; Іскрисківщина, Басівка Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки в районах населених пунктів Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 14 атак в районах населених пунктів Копанки, Новосергіївка Харківської області; Макіївка, Невське, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни Донецької області. Противник завдав авіаудару в районі Серебрянського лісництва. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед яких Макіївка Луганської області; Терни, Ямполівка, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 24 атаки в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Григорівка, Іванівське, Кліщіївка, Новий, Андріївка Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 40 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Керамік, Архангельське, Уманське, Сокіл, Очеретине, Калинове, Соловйове, Новопокровське, Новоселівка Перша та Семенівка Донецької області, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також, противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль та Очеретине Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Архангельське, Сокіл та Новопокровське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Водяне, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 11 разів намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів, серед яких Красногорівка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 3 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед яких Малинівка, Білогір’я, Роботине, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. За підтримки авіації, 3 рази атакував позиції наших захисників в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Також, завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костирка, Берислав, Новоберислав, Придніпровське, Велетенське, Кізомис Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед яких Іванівка, Новотягинка, Велетенське, Кізомис Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 3 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління противника.

 

 

19:40 Україна працює зі Сполученими Штатами над текстом безпекової угоди, заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

"Мета наша в тому, щоб зробити цю угоду найбільш сильною з усіх. Обговорюються конкретні основи нашої безпеки, нашої взаємодії. Працюємо і над тим, щоб зафіксувати конкретні рівні підтримки на цей рік і на наступні 10 років. Це і збройна підтримка, і фінансова, і політична, і те, що стосується спільного виробництва зброї. Угода повинна бути дійсно взірцевою, яка відповідатиме силі американського лідерства. Я вдячний і нашій команді, і команді американської сторони за просування з підготовкою угоди."

 

 

19:15 В Оренбурзі невідомі спалили магістральний тепловоз, повідомляє ГУР. Як повідомляється, схожий інцидент трапився двома днями раніше у місті Владикавказ, де було знищено тепловоз “ЧМЕ-3”. В ГУР додали, що ліквідація рухомого складу на російській залізниці зменшує можливості військової логістики РФ.

 

 

18:30 Італія готова підтримати санкції проти російського скрапленого природного газу, повідомив міністр енергетики Італії Джильберто Пікетто-Фратін. Зазначається, що перед повномасштабною війною Італія була однією з найбільш залежних від російського газу країн – за офіційними даними, поставки з Росії становили 43% від загального обсягу імпорту газу в Італії у 2020 році. Завдяки швидкій диверсифікації поставок та побудованому трубопроводу з Алжиру Італії вдалось зменшити цей показник до менше 5% в минулому році.

 

 

17:45 За час повномасштабної війни росіяни атакували українські ТЕС близько 180 разів, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Він додав, що внаслідок останньої атаки було суттєво пошкоджено чотири теплоелектростанції.

 

 

17:00 На Херсонському напрямку українські військові встановили контроль над островом Нестрига, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. За його словами, ситуація на півдні, у Херсонській та Запорізькій областях, залишається напруженою.

 

 

16:15 Данія та Україна підписали листа щодо підтримки українського ОПК, повідомили у Міноборони України. Підписаний документ фіксує намір посилити пряму фінансову підтримку оборонної промисловості України з боку Данії та декларує намір встановити механізм такої фінансової підтримки.

 

 

15:30 Ілон Маск несподівано відвідав Китай, де зустрінеться з високопоставленими чиновниками, пише Reuters. Як повідомляється, Маск хоче обговорити розгортання програмного забезпечення повного автопілота в автомобілях Tesla і дозвіл на передачу даних за кордон. Зазначається, що з 2021 року Tesla зберігає всі дані китайського автопарку у Шанхаї, як того вимагають китайські регулятори, і не передає їх назад до США.

 

 

14:45 За оцінками британських відомств, Росія втратила в Україні вбитими й пораненими близько 450 тисяч особового складу та понад 10 тисяч одиниць бронетехніки, заявив британський міністр у справах збройних сил Лео Дочетрі. За його словами, чисельність загиблих серед найманців російських приватних військових компаній залишається невідомою.

"За нашими оцінками, були вбиті чи поранені близько 450 тисяч російських військових, і ще десятки тисяч від початку конфлікту стали дезертирами.

Також, за нашими оцінками, від початку конфлікту було знищено понад 10 тисяч одиниць російської бронетехніки, у тому числі близько 3000 основних бойових танків, 109 літаків, 136 гелікоптерів, 346 безпілотників, 23 судна різних класів і понад 1500 артилерійських систем різних типів." 

 

 

14:00 У Німеччині у вбивстві двох українців підозрюють росіянина, повідомляє пресслужба поліції Баварії. Як зазначається, сповіщення про двох чоловіків з тяжкими ножовими пораненнями у Мурналу надійшло під вечір у суботу. На час приїзду медиків один чоловік вже помер; другий, що теж мав тяжкі поранення, невдовзі помер у лікарні. Загиблі виявилися 23-річним і 36-річним громадянами України, які проживали у сусідньому районі Гарміш-Партенкірхе. Після негайних слідчих дій неподалік від місця події затримали 57-річного підозрюваного – громадянина Росії, чоловіка затримали у нього вдома. 

 

 

13:15 Дрони невстановленого типу, що застосували росіяни під час атаки вночі, є розвідувальними, повідомив начальник центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

“Насправді у нас тут працюють різноманітні типи дронів. Це зазвичай “Орлан 10”, це дрони Zala, це дрони SuperСam. Набагато рідше можна побачити “Форпост»”або Mohajer-6 іранського виробництва.

Це розвідка. Вони постійно вишукують об’єкти для можливих атак, і ледве не щодня вони їх втрачають.”

 

 

12:30 За минулий тиждень, з 22 по 28 квітня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 672 російські атаки (позаминулого тижня – 619), при цьому знищено 6620 одиниць особового складу (позаминулого – 5880): у середньому 9,9 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 9,5).

Найбільше атак було на Авдіївському (208 vs 132 позаминулого тижня), Новопавлівському (162 vs 157), Бахмутському (148 vs 162) та Лиманському (132 vs 47) напрямках.

 

 

 

 

11:15 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 119 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 87 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією та комерційним імпортом. Аварійна допомога не залучалася.

 

 

10:50 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, обмеження в цих регіонах діють і сьогодні, повідомили в Міненерго. В інших регіонах минулої доби споживачів не обмежували.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

213,1% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  80,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

267,6% автомобільної техніки (з них 4,2% за минулий тиждень),

387,7% артилерійських систем (з них 6,0% за минулий тиждень),

 94,2% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 55,0% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Вночі росіяни атакували 4 ударними БпЛА типу «Shahed» із мису Чауда ( ТОТ українського Криму), зенітною керованою ракетою С-300 із Белгородської обл. РФ та 5 безпілотниками невстановленого типу з тимчасово окупованої території Херсонщини. В результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами та розрахунками мобільних вогневих груп Повітряних сил усі чотири «шахеди» знищено на Київщині, Вінниччині, Хмельниччині та Кіровоградщині. Один безпілотник невстановленого типу знищено МВГ Сил оборони України на Миколаївщині.

За минулі сім днів було збито 24 із 27 (89%) запущених по Україні БПЛА типу «Shahed».

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська, ймовірно, отримають значні тактичні переваги в найближчі тижні, поки Україна чекає на прибуття на фронт американської допомоги у сфері безпеки, але навряд чи зможуть розгромити українську оборону.

• Добре забезпечені українські війська, ймовірно, зможуть запобігти оперативно значущому просуванню російських військ під час очікуваної літньої наступальної операції, хоча російські війська все ж таки використають окремі переваги й адаптацію, щоб створити значну загрозу для України цього літа.

• Темпи російських наступальних операцій на авдіївському напрямку наразі вищі, ніж біля Часова Яру, оскільки російські війська зосереджені на використанні тактичної ситуації, яка є несприятливою для українських військ на північний захід від Авдіївки. Однак російські війська, ймовірно, активізують наступальні операції біля Часова Яру в найближчі тижні, оскільки Часів Яр надає російським військам можливість для більш оперативно значущого просування вперед.

• У ніч з 26 на 27 квітня російські війська завдали масштабних ударів крилатими і балістичними ракетами по Україні і, ймовірно, відновили удари крилатими ракетами «Калібр» морського базування після тривалої перерви.

• У ніч з 26 на 27 квітня українські війська успішно завдали ударів з безпілотників по російському аеродрому та нафтопереробних заводах у Краснодарському краї.

• Російський федеральний уряд продовжує спроби закріпити посилення контролю над громадами мігрантів, які проживають у Росії.

• Кремль, ймовірно, створює умови для активізації своїх гібридних операцій проти Молдови.

• Російські суб'єкти федерації продовжують спонсорувати російські військові формування.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 88 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 32 ракетні та 64 авіаційні удари, здійснив 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну – задіяли 4 БпЛА типу “Shahed” та 5 БпЛА невстановленого типу. Силами та засобами протиповітряної оборони України всі БпЛА типу “Shahed” та 1 БпЛА невстановленого типу було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Стрілеча, Синельникове, Вовчанські Хутори Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Олександро-Шультине, Спірне, Часів Яр, Дружба, Олександропіль, Щербинівка, Семенівка, Євгенівка, Новоолександрівка, Новокалинове, Архангельське, Новожеланне, Карлівка, Парасковіївка, Костянтинівка, Водяне, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Кринки, Іванівка, Кізомис Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 13 атак в районах населених пунктів Кислівка, Берестове, Копанки Харківської області та Новоєгорівка і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог провів 14 атак в районах Невського, Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів на Донеччині.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак в районах населених пунктів Спірне, Виїмка, Іванівське, Кліщіївка та Новий Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 35 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Керамік, Уманське та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Водяне, Парасковіївка та західніше Побєди Донецької області, де ворог 13 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти 2 рази атакували позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог протягом минулої доби наступальних (штурмових) дій не вів.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління та 2 радіолокаційних станціях ворога.

28.04.2024