Помилування для російських олігархів

Суд Європейської Унії загальної юрисдикції, що в Люксембурзі, в середу, 10 квітня, розпорядився виключити зі списків санкцій ЄУ двох російських мільярдерів, співзасновників концерну «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана та Петра Авена. «Суд задовольняє прохання Петра Авена та Михайла Фрідмана й анулює для обох як початкові акти, так і акти, що зберігають списки обмежувальних заходів у період з 28 лютого 2022 року до 15 березня 2023 року», – йдеться у пресрелізі суду.

 

 

Водночас деякі обмежувальні заходи, запроваджені Євроунією щодо цих двох російських олігархів діятимуть і надалі. В силі, зокрема, залишається рішення, ухвалене вже навесні 2023 року, про повторне включення Фрідмана й Авена в санкційний список з новими формулюваннями. Проте вони мають намір оскаржили й ці карні заходи. 

 

Також залишаються в силі санкції, які щодо цієї парочки запровадили Велика Британія і Сполучені Штати. Через що Фрідман, а згодом і Авен виїхали з майже рідного для них Лондона. Заявивши, що там «неможливо жити», оскільки санкції суттєво обмежують їхні витрати. Фрідман спершу вирушив до Ізраїлю, але у світлі нового витка палестино-ізраїльського конфлікту переїхав до Москви. Петро Авен подався до Латвії. Але латвійська влада погрожує позбавити його громадянства. Тож не виключено що й він повернеться до Москви.

 

Обґрунтовуючи внесення Фрідмана й Авена до чорних списків зразу ж після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, представники Європейської Ради назвали їх «одними з найближчих олігархів Володимира Путіна», які регулярно зустрічаються з ним у Кремлі. «Фрідман і його діловий партнер Петро Авен брали участь у зусиллях Кремля зі зняття західних санкцій, введених для протидії аґресивній політиці Росії щодо України. У 2018 році Фрідман разом з Авеном відвідав Вашінґтон з неофіційною місією, щоб донести послання російського уряду про санкції з боку Російської Федерації. Отже, вони активно підтримували матеріально чи фінансово, а також отримували вигоду від російських осіб, відповідальних за анексію Криму та дестабілізацію України. Вони також підтримували дії чи політику, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України чи підривали їх», – сказано в Офіційному журналі ЄУ.

 

А от в обґрунтувальному ж висновку Суду ЄУ зазначається, що жодна з причин, викладених у початкових актах, не є достатньо обґрунтованою і що включення до списків санкцій Фрідмана та Авена не було виправданим. Водночас суд не виключив, що Рада ЄУ може мати підстави виходити з наявності певної близькості між Петром Авеном і Михайлом Фрідманом з одного боку та Володимиром Путіним та його оточенням – з іншого. Однак ці підстави «не доводять, що Фрідман та Авен підтримували дії чи політику, які підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, або що вони надавали матеріальну чи фінансову підтримку російським особам, відповідальним за анексію Криму та дестабілізацію в Україні, або що вони отримали вигоду від відповідальних за це осіб». 

 

 

Авен і Фрідман подали позови до Суду ЄУ проти Європейської Ради, яка наклала на них санкції у зв'язку з повномасштабним російським вторгненням в Україну, ще наприкінці травня 2022 року. Цікаво, що за двох олігархів, яких ще називали «гаманцями Путіна» заступився відомий російський опозиціонер, соратник Олексія Навального, ексголова Фонду боротьби з корупцією Леонід Волков. Він запропонував керівництву ЄУ та Великої Британії знімати санкції з тих російських олігархів, які готові порвати з Путіним. «Санкції будуть ефективними лише за наявності стратегії виходу, і олігархам, які засудять війну, має бути надана чітка опція – зробіть це і те, і санкції буде знято», – аргументував свою позицію Волков. Успіху його ініціатива не мала, але ганьби вів зазнав чималої.

 

Хоча може таки варто було прислухатися до позиції Волкова. Певне раціональне зерно в ній усе ж було. Адже саме таким чином вдалося б відірвати російських олігархів від кремлівського впливу. А відповідно позбавити Путіна доступу до їхніх грошей.

 

А самі Фрідман з Авеном, може, не такі вже й кепські люди? Особливо близький нам Фрідман – виходець зі Львова. Свого часу він на власні кошти щороку організовував у Львові грандіозний музичний фестиваль «Альфа-джаз», у якому брали участь музиканти світової слави. На цю імпрезу збиралася вершки не лише львівської громади, не лише української, а й зі всього пострадянського простору і частково зі західних країн.

 

 

Насправді ж все це лише ілюзія пристойності. Навіть перебуваючи у відносно безпечному від зазіхань Кремля Лондоні, той самий Фрідман не спомігся хоча б словом, хоча б півсловом засудити російську агресію. А значить зв'язок між ним і Кремлем був значно міцнішим, аніж комусь могло видатися.

 

Але проблема не стільки в знятті частини санкцій з цих двох жевжиків, а у прецеденті. Справа в тому, що рішення Європейської Ради щодо внесення до списку санкцій тих чи інших осіб мали головним чином політичний характер, а про правову основу ніхто особливо не замислювався. Хисткість юридичної бази таким чином дозволяє російським олігархам легко вийти з чорного списку. Ну може не так вже й «легко», але за наявності достатньої кількості грошей на квалітетних юристів це стане лише питанням техніки й часу.

 

Але не все так песимістично. Брюссель ще до рішення суду в Люксембурзі попрацював над своїми прорахунками і вніс корективи у свою санкційну тактику. Вже навіть обґрунтування на тих же Авена з Фрідманом для повторного включення їх у санкційний список опрацьовано з врахуванням попередніх помилок. Нові підстави включають факти пов'язані з повномасштабним вторгненням РФ в Україну. «24 лютого 2022 року (...) Петро Авен разом із 36 іншими бізнесменами зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним та іншими членами російського уряду, щоб обговорити наслідки дій в умовах західних санкцій. Той факт, що його запросили на цю зустріч, говорить про те, що він входить до найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна. Це спеціальне запрошення свідчить про те, що він підтримує чи здійснює дії чи політику, які підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, а також стабільності та безпеці в Україні». Також стверджується, що Авен надавав послуги Путіну в обмін на політичну підтримку свого бізнесу та фінансову вигоду.

 

Крім цього наводиться аргумент, що компанія «АльфаСтрахування», дочірня компанія «Альфа-Груп», забезпечує страхування автомобілів Росгвардії, підрозділи якої діють в окупованих районах України, а також автомобілів охоронців Путіна. Крім того, X5 Retail Group, інша дочірня компанія консорціуму «Альфа-Груп», співпрацює з АТ «Военторг», підприємством, проти якого запроваджено санкції за те, що воно надає послуги громадського харчування та пральні, а також військову форму для армії РФ, а дочірня компанія «Военторгу» продає футболки зі символом Z. «Таким чином, Петро Авен є провідним бізнесменом, який працює в Росії , він є залученим до економічного сектору, що забезпечує значне джерело доходу для уряду РФ, який несе відповідальність за анексію Криму та дестабілізацію України. Він також підтримував дії чи політику, які підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України», – таке значно потужніше обґрунтування надають представники Ради ЄУ щодо Авена.

 

Ті самі аргументи, щодо компанії «АльфаСтрахування», Росгвардії, X5 Retail Group і «Военторгу» стосуються й Михайла Фрідмана. Все це свідчить про поступ брюссельських юристів у справі формування санкційних списків. Видно, що вони врахували попередні помилки та посилили правову складову аргументації.

 

Наразі в санкційних списках налічується понад 1700 фізичних осіб з Росії та понад 400 юридичних осіб, яких звинувачую у підтримці або сприянні вторгненню в Україну.

 

12.04.2024