776-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:00 Комітет з питань оборони завершив розгляд законопроекту про мобілізацію, повідомив нардеп Ярослав Железняк. Документ передадуть у парламент до другого читання, остаточна версія документу буде після розгляду Радою і голосуванням в цілому.

 

 

20:35 Демобілізацію виключили із мобілізаційного законопроєкту, її розглянуть окремо у додатковому документі, повідомляє УП з посиланням на джерела. Зазначається, що виключення питання демобілізації із законопроєкту ініціював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

 

 

19:50 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 66 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 7 ракетних та 73 авіаційних удари, здійснив 81 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Потихонове Харківської області та міста Харків. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Карповичі, Семенівка, Янжулівка Чернігівської області; Іскрисківщина, Фотовиж, Бачівськ Сумської області; Козача Лопань, Стрілеча, Лук’янці Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки противника в районах населених пунктів Кислівка Харківської області та Андріївка Луганської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Іванівка Харківської області та Новоселівське Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Твердохлібове Луганської області; Ямполівка, Торське Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 25 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Часів Яр, Новий, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Спірне, Костянтинівка, Біла Гора, Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Богданівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак в районі населеного пункту Уманське Донецької області, де ворог, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Калинове, Семенівка, Новобахмутівка, Бердичі, Нетайлове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, східніше Водяного, Урожайне де ворог, за підтримки авіації, 20 разів намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 3 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Білогір’я, Новоданилівка, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 1 атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Берислав, Іванівка, Кринки, Новотягинка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу та 3 засобах протиповітряної оборони окупантів.

 

 

19:15 Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон зустрівся з Дональдом Трампом, повідомляє The Guardian. Кемерон сподівався переконати Трампа не перешкоджати виділенню нового пакета допомоги Україні, який затримують республіканці у Конгресі. Під час візиту у Вашингтон Кемерон також має провести перемовини з держсекретарем США Ентоні Блінкеном й порушити питання майбутнього НАТО, діяльності Китаю та можливого припинення вогню в Секторі Гази.

 

 

18:40 Rheinmetall у Литві побудує завод з виробництва снарядів, заявив міністр економіки та інновацій Литви Аушріні Армонайте. Як повідомляється, Литва протягом двох тижнів підпише з німецьким збройовим концерном Rheinmetall угоду про будівництво заводу. За словами Армонайте, Литва вже обговорює подальші проєкти з оборонними компаніями США та Франції.

 

 

18:05 Навчальний центр ЗАЕС атакували безпілотники, повідомляє МАГАТЕ.

"Повідомлення про вибух узгоджується зі спостереженнями групи МАГАТЕ. Цього разу прямої загрози ядерній безпеці немає, але останній інцидент знову підкреслює надзвичайно серйозну ситуацію".

 

 

17:30 Кабмін призначив нового тимчасового голову БЕБ, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Як повідомляється, новим в.о. керівника Бюро економічної безпеки став Сергій Перхун, що з 2023 року обіймав посаду заступника директора БЕБ.

 

 

16:55 США передали Україні зброю, конфісковану під час передачі від Ірану до єменських хуситів, повідомили у Центральному командуванні США. До складу партії, згідно з повідомленням, увійшли понад 5000 автоматів АК-47, кулемети, снайперські гвинтівки, ручні протитанкові гранатомети РПГ-7 та понад 500 тисяч патронів калібру 7,62 мм.

 

 

16:20 Над Європою нависає війна, ми не можемо заперечувати реальність, – заявив головний дипломат ЄУ Жозеп Боррель. Він додав, що Росія загрожує Європі своєю війною в Україні та гібридними атаками на країни ЄУ. За словами Борреля, європейці повинні знайти нові способи, щоб профінансувати підготовку до потенційно ширшої війни на континенті.

 

 

15:45 Голова СБУ відсторонив керівника департаменту кібербезпеки Вітюка на час перевірки обставин, оприлюднених "Слідством-інфо", повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Службу безпеки. Як зазначається, за рішенням Малюка, Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі ДКІБ, який виконує завдання на фронті спільно з ЦСО "А".

 

 

15:10 Наше завдання – до наступної зими мінімізувати ризики для енергосектору, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Прем’єр зазначив, що після масованих ударів РФ по енергетиці України постало завдання забезпечення надійного електропостачання.

"Тут три основні вектори діяльності.

Перший – ремонти й залучення допомоги від партнерів. Великі надії покладаємо на Фонд підтримки енергетики України, куди наші міжнародні партнери зробили внесків на понад 405 мільйонів євро.

Другий напрямок – децентралізація нашої генерації. Замість великих вразливих до атак електростанцій потрібно десятки малих розосереджених об’єктів. Розгортаємо мережу когенераційних установок, які підтримають роботу критичної інфраструктури громад.

Третій напрямок – це посилення нашої ППО. Тут також звертаємося по допомогу до партнерів. Зараз це пріоритет для всієї нашої команди".

 

 

14:35 Уряд Німеччини доручив збройовій компанії Rheinmetall поставити в Україну 20 додаткових бойових машин піхоти Marder, повідомляє сайт концерну. Точна вартість замовлення не називається, однак, як зазначається, мовиться про "двозначне число в мільйонах євро". Постачання цієї партії Marder заплановане на поточний рік.

 

 

14:00 НАБУ і польські правоохоронці провели обшуки на території України та Польщі у межах справи щодо можливої закупівлі озброєння за завищеними цінами, повідомляє пресслужба НАБУ. Як зазначається, слідчі дії були спрямовані на дослідження ланцюга постачання іноземного озброєння та перевірки інформації про можливе штучне завищення його вартості через участь компаній-посередників, зареєстрованих за межами України.

 

 

13:25 Офіс генпрокурора має 27 кримінальних проваджень за фактами страти окупантами українських військовополонених – йдеться про вбивство 54 захисників, повідомив керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов. За даними Офісу генпрокурора, випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року. Суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту захисника на Чернігівщині. ОГП працює з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами і неурядовими організаціями, які також збирають інформацію щодо злочинів.

 

 

12:50 У передвиборчому штабі експрезидента Сполучених Штатів Дональда Трампа назвали неправдивою інформацію The Washington Post про те, що він нібито має план врегулювання конфлікту в Україні, який передбачає тиск на Київ, аби змусити його піти на територіальні поступки Москві.

 

 

12:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• На фотографіях з відкритих джерел від 31 березня 2024 року видно уламки ракети, що впали в полі в Саратовській області на півдні Росії. Спочатку вважалося, що це уламки можливого українського безпілотного літального апарата, але більш детальний огляд показав, що уламки, найімовірніше, є фрагментами російської крилатої ракети повітряного базування Х-101.

• Дуже ймовірно, що уламки є результатом несправності цієї ракети, яка була запущена в бік України раніше вранці. Саратовська область є відомим місцем запуску бомбардувальників російської дальньої авіації, і там знаходиться аеродром Енгельс, де базується кілька бомбардувальників.

• Х-101 є головним російським високоточним керованим боєприпасом з дальністю польоту близько 4000 км. Її широко використовували проти України, останнім часом націлюючи на об'єкти енергетичної інфраструктури по всій країні. Висока ймовірність несправності такої престижної ракети вказує на проблеми у її виробництві, на які, ймовірно, вплинули санкції і поспіх, спричинений необхідністю задовольнити воєнні вимоги.

 

 

11:30 Вночі два безпілотники атакували російський Борисоглiбський навчальний авіаційний центр у Воронезькій області. Джерела в ГУР підтвердили, що це операція військової розвідки України. За попередніми даними, уражено головний виробничий цех.

 

 

11:25 Вночі росіяни атакували високовольтні підстанції на Львівщині та на Полтавщині – зафіксовано пожежі, повідомили в Міненерго. Постраждалих немає. На Полтавщині є пошкодження обладнання, на Львівщині триває огляд і уточнення наслідків нічних атак. 

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 115 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 155 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 У Харківській області протягом минулої доби і нині зранку через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі застосовувалися графіки відключень, повідомили в Міненерго. Енергосистема України працює стабільно та збалансовано.

 

 

10:15 Росія звернулася до Казахстану з проханням бути готовим поставити їй 100 тисяч тонн бензину в разі дефіциту, який може виникнути через атаки українських безпілотників і перебої в постачанні; допомогти Росії з постачанням бензину погодилася і Білорусь, пише Reuters. Радник міністра енергетики Казахстану Шингис Ільясов заявив, що міністерство енергетики не отримувало такого запиту від російських колег.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

208,2% танків (з них 3,0% за минулий тиждень),

  78,5% бойових броньованих машин (з них 1,5% за минулий тиждень),

252,9% автомобільної техніки (з них 6,1% за минулий тиждень),

369,5% артилерійських систем (з них 7,9% за минулий тиждень),

 93,2% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

 53,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Вночі в Одеській області уламки збитого "шахеда" пошкодили приватний будинок та обірвали лінію електропередач, повідомив голова ОВА Олег Кіпер.

 

 

09:25 Вночі російські війська атакували 20 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда (Крим), Приморсько-Ахтарськ (РФ), а також чотирма зенітними керованими ракетами С-300 з окупованої Донеччини.

В результаті протиповітряного бою збито всі 20 «шахедів» у Миколаївській, Одеській, Херсонській, Дніпропетровській, Полтавській, Вінницькій та Львівській областях.

За минулі сім днів було збито 110 із 130 (85%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Цієї ночі російські «шахеди» намагалися атакувати Львівщину. Сили ППО та мобільні вогневі групи збили всі безпілотники, які ввійшли у повітряний простір Львівської області, повідомив начальник ОВА Максим Козицький. На жаль, їхні уламки пошкодили обʼєкт критичної інфраструктури, пожежу оперативно загасили. Обійшлося без жертв та постраждалих. Усі системи життєзабезпечення області працюють у штатному режимі.

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські удари безпілотниками по російських нафтопереробних заводах, як повідомляється, змушують Росію шукати імпорт бензину з Казахстану.

• Головне управління розвідки України непрямо натякнуло, що воно може бути відповідальним за вибух, який 7 квітня вивів з ладу малий ракетний корабель Балтійського флоту Росії на військово-морській базі в Балтійську, Калінінградська область.

• Нещодавній дискурс серед окремих російських мілблогерів висвітлює суперечливу риторику в російському інформаційному просторі між наративами, які намагаються представити російські сили як більш боєздатні, ніж українські, та іншими наративами, які намагаються критикувати російських військових за недоліки, що призводять до високих втрат серед російської піхоти.

• Пов'язана з Кремлем губернаторка проросійського молдовського автономного регіону Гагаузія Євгенія Гуцул натякнула, що румунські чиновники контролюють молдовський уряд, що є ще однією спробою Кремля поставити під сумнів суверенітет європейських прозахідних урядів.

• Президент Росії Путін доручив кабінету міністрів Росії та російській машинобудівній компанії АТ "КОНАР" збільшити виробництво компонентів для вітчизняної верстатобудівної промисловості, ймовірно, в рамках постійних зусиль з розширення російської оборонно-промислової бази та пом'якшення наслідків міжнародних санкцій.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 56 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 97 авіаційних ударів, здійснив 92 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 20 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ударні БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Білопілля Сумської області та місто Суми; Петропавлівка, Нестерне, Липці, Тернова, Малий Бурлук Харківської області; Стельмахівка, Макіївка та Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Верхньокам’янське, Іванівське, Роздолівка, Костянтинівка, Велика Новосілка, Новобахмутівка, Новоселівка Перша, Очеретине, Нетайлове, Семенівка, Мемрик, Новокалинове, Красногорівка, Бердичі, Уманське, Яснобродівка, Олександропіль, Водяне, Урожайне, Парасковіївка, Старомайорське Донецької області; Роботине, Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 1 атаку противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Кліщіївка, Андріївка, Ступочки Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак в районі населених пунктів Бердичі, Уманське, Невельське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка та Новомихайлівка, де ворог, за підтримки авіації, 26 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 2 рази атакував позиції наших захисників в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, окупанти здійснили 6 безуспішних атак позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 зенітно-ракетних комплексах та 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу протиповітряної оборони, 2 станціях РЕБ та 2 районах зосередження особового складу ворога.

 

09.04.2024