736-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:35 Президент Зеленський змінив командувача Сил логістики ЗСУ – ним став генерал Володимир Карпенко. Раніше цю посаду займав Олег Гуляк.

 

 

20:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулося 73 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 79 авіаційних ударів, здійснив 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Бологівка, Митрофанівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Гірськ, Карповичі Чернігівської області; Нова Гута, Середина-Буда, Дружба, Фотовиж, Ворожба Сумської області; Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Куп’янському напрямку сили оборони відбили 2 атаки противника в районах населених пунктів Петропавлівка і Табаївка Харківської області, де ворог намагався вибити наші війська із займаних позицій. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Надія Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 11 атак противника в районах населених пунктів Терни, Ямполівка Донецької області та Білогорівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Терни, Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 2 атаки противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Віролюбівка та Миколаївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 22 атаки ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Новоолександрівка, Очеретине, Новобахмутівка, Соловйове, Семенівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Очеретине, Вовче, Бердичі, Степове, Орлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 22 рази намагався прорвати оборону наших військ. Також ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костянтинівка, Водяне, Урожайне, Старомайорське Донецької області, Новодарівка Запорізької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 20 населених пунктів, серед них Максимільянівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Благодатне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Оріхівському напрямку силами оборони відбито атаку противника в районі Роботиного Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Левадне, Мала Токмачка, Роботине, Новоданилівка, Юрківка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Левадне, Полтавка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 4 спроби штурму позицій наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів. Серед них місто Херсон та Михайлівка, Берислав, Понятівка, Інгулець Херсонської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу противника.

Також підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено три винищувачі-бомбардувальники Су-34.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 3 реактивних системах залпового вогню БМ-21 “Град”, 1 складу боєприпасів, 1 засобу радіоелектронної боротьби противника.

 

 

19:55 На озброєння ЗСУ від початку року допустили майже пів сотні нових видів зброї, повідомив заступник міністра оборони Іван Гаврилюк. Як зазначив генерал-лейтенант, наразі кількість нової зброї є значно більшою, ніж у січні-лютому 2023 року.

"Наша "оборонка" вже дає більший результат. Почалося виробництво нових зразків озброєння – САУ "Богдана", систем РЕБ, безпілотників, стрілецької зброї, тощо. Ми робимо все можливе, щоб з часом Україна була максимально самодостатньою у забезпеченні Сил оборони необхідною зброєю. При цьому наголошую, що на етапі прискорення розвитку вітчизняної "оборонки" підтримка наших партнерів, фінансові та технологічні інвестиції є надважливими. Нам важливо створювати спільні виробництва зброї, укладати довгострокові контракти у форматі міжнародних консорціумів".

 

 

19:20 "Кожне моє слово на цю тему є зваженим, продуманим і виваженим, це досить серйозні теми", – наголосив президент Франції Емманюель Макрон, відповідаючи на запитання щодо своєї заяви про можливі відправки військ європейських держав до України.

 

 

18:45 IТ-Армія атакувала найбільший інтернет-портал у РФ, повідомляє Мінцифра. Усі користувачі, які перебувають поза територією Росії, та частина внутрішніх юзерів втратили доступ до своїх акаунтів російської електронної пошти. Як зазначили у міністерстві, доступ до емейлу – це не тільки пошта, а й "можливість відновлення паролів, проходження двофакторної верифікації, доступ до девайсів".

 

 

18:00 В Азовському морі горів катер берегової охорони прикордонної служби ФСБ Росії, повідомляє ГУР. Згідно з аудіозаписом радіоперехоплення, вогонь охопив ходову рубку російського судна, необхідні були аварійна група, пожежні насоси та вертоліт. Також повідомляється про п’ятьох постраждалих серед окупантів.

 

 

17:35 Молдова продовжує залишатися "мішенню для Росії", вважає міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой. За його словами, заклики місцевих депутатів Придністров'я про "допомогу" до Москви є "ще одним елементом гібридної війни" і спробою дестабілізувати ситуацію в країні. Попшой додав, що у Молдови немає інших варіантів, крім зниження рівня дипломатичних відносин з РФ.

 

 

17:10 Російські війська зосереджують найбільші сили й активність на Авдіївському напрямку, повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

"Ситуація на Авдіївському напрямку динамічна. Це значить, російські військові намагались здійснювати штурмі дії в районі населеного пункту Красногорівка, але без успіху. Насправді в проміжку "між штурмовими діями" й "успіху не мав" – пів доби та героїчні вчинки наших підрозділів, зокрема Третьої штурмової бригади, які вибили п'яту російську бригаду, що намагалась зайти в населений пункт. Красногорівка зберегла статус підконтрольної Україні. Загальні втрати РФ під час штурмів у Красногорівці становлять 100 бійців".

 

 

16:55 Вірменія може взяти курс на вступ до ЄУ й отримання статусу кандидата, заявив спікер парламенту Вірменії Ален Симонян. Водночас потенційного членства Вірменії в НАТО у владі країни не обговорюють.

"Ми готові рухатися і будемо рухатися у напрямку, який надасть нам найбільшу безпеку. А зараз те, що ми демократична країна, є важливою складовою нашої безпеки".

 

 

16:20 Трамп наступного тижня планує зустрітися з угорським прем'єром Орбаном, пише The New York Times. Зазначається, що ініціатором зустрічі є саме Віктор Орбан, який має тісні зв'язки з популістським консервативним рухом у Сполучених Штатах.

 

 

15:45 Данія виділила 1,45 млн доларів на допомогу при відновленні України, повідомляє уряд Данії. Кошти підуть на співпрацю між муніципалітетами Орхуса й Копенгагена та українськими містами Львовом, Києвом та Миколаєвом.

 

 

15:00 Аудит Міністерства оборони встановив факт безпідставної виплати додаткової грошової винагороди окремим військовослужбовцям на суму 186,6 мільйона гривень, повідомили у міністерстві. Як зазначається, всі матеріали аудитів передано до правоохоронних органів для встановлення ступеня вини посадових осіб та відшкодування завданих державі збитків.

 

 

14:25 Польща "ретельно" проаналізує наслідки рішення Латвії заборонити імпорт російських продуктів харчування і не виключає, що сама зробить відповідні кроки, заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, зазначивши, що планує обговорити це питання сьогодні на зустрічі з протестуючими фермерами, оскільки проблема надмірної пропозиції та "нерівної" конкуренції пов'язана не лише з торгівлею з Україною, а й з експортом із Росії та Білорусі.

 

 

13:55 Злочини РФ проти культурної спадщини України можуть кваліфікуватися як злочини проти людства, а також стосуються геноциду й злочину агресії, зазначив голова Євроюсту Ладіслав Хамран, виступаючи на міжнародній конференції в Києві United for Justice.

 

 

13:40 У Запоріжжі та районі зменшили тривалість комендантської години, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. З 01.03.2024 комендантська година буде починатись о 24:00 і завершуватись о 05:00.

 

 

12:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Територія на захід від Авдіївки залишається основним напрямком наступу Росії на сході України. Росія взяла під контроль Авдіївку 17 лютого 2024 року і з того часу просунулася приблизно на 6 км від центру міста.

• Росія майже напевно взяла під контроль кілька сіл у цьому районі: Ласточкине, Степове та Північне. Ці тактичні успіхи слугують насамперед для зміцнення російських позицій навколо Авдіївки. Росія також, ймовірно, прагне нарощувати темпи на цьому напрямку, щоб скористатися тим, що залишилося менше фіксованих, добре захищених позицій і міських районів, з яких українські війська можуть оборонятися.

 

 

12:20 Більшість поляків (67,6%) вважає, що поточні проблеми польських фермерів викликані "рішенням Європейського Союзу відкрити свій ринок для сільськогосподарської продукції з України", свідчить опитування United Surveys. Майже половина поляків (можна було вибрати більше однієї відповіді) вважає, що винувата "недобросовісна конкуренція українського сільського господарства" (46,4%),  "політика уряду PiS" (48,8%), "наслідки агресії Росії проти України" (48,6%), "кліматична політика Європейського Союзу" (47,8%). На думку 20,7% поляків, у проблемах польських фермерів винна політика нинішнього уряду, і лиш 10,5% опитаних вважають, що винні самі фермери. Відповідь "не знаю/важко сказати" обрали 7,5% респондентів.

 

 

12:00 На шести заблокованих поляками пунктах перетину кордону у черзі перебуває приблизно 2200 вантажівок, найбільше на пунктах пропуску "Краковець", "Рава-Руська" та "Ягодин", повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону. За минулу добу в пункті Щегині в напрямку України кордон перетнуло 24 вантажівки, "Ягодин" – близько 70.

 

 

11:40 Сьогодні близько 09:00 на Авдіївському та Маріупольському напрямках знищено ще два російські винищувачі-бомбардувальники Су-34, повідомив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук.

 

 

11:20 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 72 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 99 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Споживання електроенергії продовжує поступово зменшуватись, констатують в Укренерго. Вчора, 28 лютого, добовий максимум споживання був зафіксований між 18:00 та 19:00 на рівні на 1% нижчому, ніж у вівторок, 27 лютого. Сьогодні, 29 лютого, станом на 10:00 рівень споживання електроенергії знаходиться на тому ж рівні, що й вчора 28 лютого.

 

 

10:40 В енергосистемі України третій день поспіль виникає профіцит електроенергії: сонячна погода спричиняє активну роботу сонячних електростанцій. Профіцит електроенергії прогнозується і на сьогодні, повідомили в Міненерго. В резерві – 21 одиниця обладнання теплової генерації.

 

 

10:10 Повітряні сили ЗСУ знищили російський винищувач-бомбардувальник Су-34 на Східному напрямку, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

193,1% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

 72,3% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

219,0% автомобільної техніки (з них 3,2% за минулий тиждень),

326,8% артилерійських систем (з них 5,0% за минулий тиждень),

 89,7% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 48,9% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 27,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Ситуація в районі проведення операції Сил оборони України залишається складною, прокоментував Головнокомандувач Олександр Сирський:

"Ворог продовжує активні наступальні дії на багатьох напрямках лінії фронту. Особливо напружена ситуація склалася на Авдіївському та Запорізькому напрямках, де російські штурмові підрозділи намагаються прорвати оборону наших військ і захопити населені пункти Тоненьке, Орлівка, Семенівка, Бердичі, Красногорівка.

Тривають жорсткі бої в районах Вербове та Роботине, над якими ворог намагається повернути контроль.

Свою роботу в районі бойових дій я розпочав з ОТУ Донецьк, в частинах, які тримають оборону на Авдіївському напрямку.

Успіх будь-якого бою залежить від якості планування і того, наскільки успішно замисел командира реалізовується його підлеглими. Це визначається насамперед досвідом й майстерністю командувача та командирів, вмінням правильно оцінити обстановку і прийняти адекватні та своєчасні рішення.

На рівні командирів батальйонів, рот і взводів головне забезпечити практичну реалізацію цих рішень, утримати позиції та знищити противника вогнем всіх засобів.

Під час роботи в окремих командирів були виявлені певні прорахунки у володінні обстановкою та оцінці противника, що безпосередньо вплинуло на стійкість оборони на окремих напрямках.

Мною було вжито всіх заходів для виправлення ситуації на місці, з виділенням додаткового ресурсу боєприпасів та матеріальних засобів, а також необхідних резервів.

Хочу відзначити мужність, стійкість і героїзм військовослужбовців 3 штурмової та 25-ої окремої повітряно-десантної бригад. Вони сміливими та рішучими діями вибили противника, який прорвався на околицю Орлівки".

 

 

09:45 Збройні Сили України завдали ракетного удару по скупченню російських військ в Оленівці Донецької області за допомогою українських реактивних систем залпового вогню, повідомили в Генштабі ЗСУ. За попередніми даними, втрати ворога внаслідок удару: 19 мертвих російських окупантів, зокрема заступник командира російського військового підрозділу та 12 поранених загарбників, зокрема командир цього підрозділу.

 

 

09:40 Під час виконання бойового завдання у зіткненні з російськими окупантами героїчно загинули, забезпечуючи відхід основних сил групи після виконання спеціального завдання, воїни 73-го морського центру спеціальних операцій, повідомили у ССО ЗСУ.

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває, як і вчора, один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Проросійський сепаратистський регіон Молдови Придністров'я провів 28 лютого сьомий з'їзд придністровських депутатів, на якому було прийнято низку рішень, що, ймовірно, мають на меті надати Кремлю обґрунтування для широкого спектру можливих ескалаційних дій проти Молдови – дій, до яких Москва може вдатися як миттєво, так і в довгостроковій перспективі.

Кремль ще не дав жодних сигналів про негайний шлях до ескалації після з'їзду придністровських депутатів, хоча президент Росії Путін може відреагувати на прохання Придністров'я під час свого виступу перед федеральними зборами Росії 29 лютого.

• Кремль може використати результати з'їзду депутатів Придністров'я для виправдання низки можливих варіантів дій, які не є взаємовиключними.

• За повідомленнями, українські сили завдали чергового удару по зосередженню російських військ в окупованій Донецькій області, що знову викликало гнів серед російських мілблогерів та викликало занепокоєння щодо використання Україною систем HIMARS.

• Росія продовжує переслідувати тих, кого вона вважає "іноземними агентами", щоби зміцнити контроль над російським інформаційним простором напередодні президентських виборів у березні 2024 року.

• В опублікованому 27 лютого розслідуванні Financial Times, яке, як повідомляється, ґрунтується на витоку секретних російських військових документів 2008–2014 років, викладені передбачувані критерії застосування Росією тактичної ядерної зброї.

• Туреччина і Китай, схоже, створюють власні переговорні платформи для врегулювання в Україні, які Кремль, ймовірно, використає для просування своїх давніх наративів про переговори і війну.

• Міністр оборони Росії Шойґу 28 лютого проінспектував військовий навчальний центр Тульського державного університету та кілька підприємств оборонно-промислової бази у Тульській області.

• Російська окупаційна влада використовує раннє голосування на виборах президента Росії для того, щоб приховати незаконну окупацію України під маскою сфабрикованої легітимності.

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 99 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 10 ракетних та 105 авіаційних ударів, здійснив 163 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, церква, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Плоске, Бударки, Варварівка, Куп’янськ, Синьківка та Кислівка Харківської області; Новоєгорівка, Макіївка, Білогорівка Луганської області; Терни, Роздолівка, Васютинське, Часів Яр, Олександропіль, Очеретине, Новобахмутівка, Новоселівка Перша, Орлівка, Нетайлове, Курахове, Новомихайлівка, Вугледар, Водяне, Костянтинівка, Старомайорське, Урожайне Донецької області; Новодарівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ”, на Волинському та Поліському напрямках, оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку сили оборони відбили 2 атаки противника в районах населених пунктів Синьківка і Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 12 атак противника в районах населених пунктів Терни, Ямполівка Донецької області та Білогорівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 9 атак противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 25 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Урожайного Донецької області, де ворог, 38 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку силами оборони відбито 1 атаку противника в районі східніше Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку, Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 4 безуспішних штурми позицій наших військ на лівобережжі Дніпра.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 2 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 4 артилерійських засобах, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ та ще по 1 іншій важливій цілі противника.

29.02.2024