Орбанівська партія Fidesz бойкотувала голосування щодо членства Швеції в НАТО.

Угорські депутати вимагають від прем’єра Швеції приїхати до Будапешта

 

     Девід Прессман у парламенті Угорщини

 

Депутати керівної партії Угорщини Fidesz не з’явилися в понеділок, п’ятого лютого, на позачерговому засіданні парламенту – Національній асамблеї, на якому планувалося голосування щодо заявки Швеції на приєднання до НАТО. Про це повідомило видання Politico. Позачергову сесію скликала опозиція, щоб прискорити вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу.

 

У результаті на сесію прийшов лише 51 депутат зі 199. Окрім того, на засідання приїхали кілька амбасадорів країн – членів НАТО, включно з представником Сполучених Штатів в Угорщині Девідом Прессманом (David Pressman).

 

Fidesz диспонує у Національній асамблеї кваліфікованою більшістю, до її фракції входять 133 депутати.

 

Напередодні політики від Fidesz заявили, що будуть готовими обговорити заявку Швеції про вступ до Альянсу щойно після того, як прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон (Ulf Kristersson) відвідає Угорщину та зустрінеться з Віктором Орбаном. «Якщо це важливе питання для шведів, то прем'єр Швеції, очевидно, приїде до Будапешта», – зазначив Мате Кочіш (Máté Kocsis), який очолює парламентську групу Fidesz.

 

Цю ж тезу повторив Золтан Ковач (Zoltán Kovács) – речник з міжнародних питань угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана. «Керівник парламентської групи підкреслив, що зобов’язання шведського уряду щодо вступу в НАТО повинні спонукати до візиту до Угорщини, подібно до їхнього підходу до Туреччини, маючи на увазі, що ратифікація залежить від важливості, яку Швеція надає цьому вступу, і їхньої готовності брати участь у прямих дискусіях в Будапешті», – сказав Ковач.

 

Шведський прем'єр Крістерссон, своєю чергою, запевнив, що радо відвідає Угорщину, але лише після того, як вона схвалить приєднання Швеції до Північноатлантичного альянсу.

 

Очевидно, питання шведської заявки в угорському парламенті буде обговорюватися вже аж під час весняної сесії парламенту, яка розпочнеться 27 лютого.

 

Нагадаємо, що наприкінці січня Віктор Орбан у телефонній розмові з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом запевнив, що угорський уряд підтримує членство Швеції в Північноатлантичному альянсі. Він пообіцяв закликати Національну асамблею якнайшвидше ратифікувати заявку Стокгольма.

 

Після того, як Туреччина схвалила заявку Стокгольма, Угорщина залишилася єдиною країною – членом НАТО, чий парламент ще не підтримав вступ Швеції до Альянсу.

05.02.2024