Орбан пообіцяв, що Угорщина підтримає вступ Швеції до НАТО.

Напередодні заявку Швеції на членство в Альянсі ратифікував парламент Туреччини.

 

 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час телефонної розмови запевнив генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, що угорський уряд підтримує членство Швеції в Північноатлантичному альянсі. Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel з покликом на твіт керівника угорського уряду. Угорський прем'єр також пообіцяв Столтенберґу, що закличе угорські Національні збори ратифікувати шведську заяву про членство.

 

«Щойно завершив телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом. Я підтвердив, що уряд Угорщини підтримує членство Швеції в НАТО. Я також підкреслив, що ми продовжуватимемо закликати Національну асамблею Угорщини проголосувати за приєднання Швеції та завершити ратифікацію за першої ж можливості», – йдеться в повідомленні прем’єра Угорщини у соцмережі Х. В угорському парламенті очолювана Орбаном партія FIDESZ диспонує кваліфікованою більшістю.

 

«Хороший дзвінок від Віктора Орбана з Угорщини. Я вітаю чітку підтримку членства Швеції в НАТО з боку прем'єр-міністра та його уряду. З нетерпінням чекаю на ратифікацію, щойно парламент збереться знову», – написав, своєю чергою, генсек НАТО в мережі Х.

 

Точний час такого голосування в угорському парламенті невідомий. Орбан не надав жодної інформації про це. Відомо лише, що наступна сесія парламенту Угорщини розпочнеться 27 лютого. Ратифікацію вже схвалили профільні комітети Національної асамблеї Угорщини. 

 

Нагадаємо, що ввечері у вівторок, 23 січня, парламент Туреччини після тривалих зволікань і суперечок зі Стокгольмом ратифікував заявку Швеції. За це рішення проголосували 287 депутатів, проти – лише 55. Щоправда, для набуття документом чинності його ще повинен підписати президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан. Але в будь-якому разі Угорщина залишається єдиною країною – членом Альянсу, яка ще не ратифікувала шведську заявку.

24.01.2024