697-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 59 бойових зіткнення. Загалом протягом доби ворог завдав 4 ракетних та 69 авіаційних ударів, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Графське, Вовчанськ, Миколаївка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Клюси Чернігівської області; Марчихина Буда, Фотовиж, Атинське, Павлівка, Костянтинівка, Садки Сумської області; Уди, Козача Лопань, Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Колодязне Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 7 атак біля Синьківки Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Іванівка, Кислівка, Табаївка, Піщане Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки в районах Тернів, Ямполівки Донецької області та ще 6 атак поблизу Білогорівки Луганської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районі Серебрянського лісництва Луганської області та неподалік населених пунктів Ямполівка, Григорівка Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Кармазинівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 5 атак поблизу Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Міньківка, Богданівка, Часів Яр, Костянтинівка, Торецьк, Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак біля Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 9 атак південніше Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Ласточкине, Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де окупанти 3 рази безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське, Рівнопіль Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Максимільянівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новомихайлівка, Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились Богоявленка, Старомайорське, Зелене Поле.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки західніше Вербового та Роботиного Запорізької області, де ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Левадне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоандріївка, Лобкове Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнав обласний центр Херсонської області та райони населених пунктів Берислав, Новотягинка Херсонської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, противник здійснив 6 безуспішних штурмів позицій наших військ.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 3 артилерійських засобах та 1 засобу ППО противника.

 

 

19:30 Європа має активізуватись і зробити свій внесок, вважає міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс. Міністр наголосив, що "тепер не лише США, але і Європа має активізуватися та зробити свій внесок, аби переконатися, що Україна зможе продовжувати захищати себе". Британія, за його словами, збільшила підтримку України до рекордного рівня, попри глобальні кризи.

 

 

18:55 Атака українських безпілотників призупинила роботу російського заводу "Новатек", пише Bloomberg. Як повідомляється, завод з переробки газового конденсату в Усть-Лузі припинив усі технологічні операції; постраждалих немає. Завод "Новатек" займається переробкою стабільного газового конденсату на нафту, а також відвантажує нафтопродукти на зовнішні ринки.

 

 

18:20 Науседа і Дуда сподіваються на зустріч із Зеленським у межах Люблінського трикутника, повідомляє Delfi. Литовський президент, спілкуючись з журналістами, зазначив, що єдність Литви та Польщі у питанні підтримки України є надзвичайно важливою.

 

 

17:35 СБУ має розслідувати факт таємного відеозапису незалежних журналістів, вважає Зеленський. Президент зазначив, що "особисто запросив голову СБУ, отримав деталі від генерального прокурора". Раніше СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування журналістів незалежного каналу Bihus.Info.

 

 

16:40 Європа має відігравати активнішу роль у наданні військової допомоги Україні, вважає президент Литви Гітанас Науседа. За словами Науседи, необхідно терміново нарощувати військовий потенціал Литви та ЄС як через закупівлі, так і через іншу співпрацю.

"Європа повинна взяти на себе більшу роль, коли іншим союзникам не вистачає політичної волі чи спроможності постачати необхідне військове обладнання. І в Європі відбуваються значні військові зміни, які насамперед пов'язані зі зміцненням оборонної промисловості.

Я не сумніваюся, що спільні закупівлі та багатостороннє військове співробітництво є тим, де ми можемо досягти більшого".

 

 

15:45 Північна Корея є «найбільшим постачальником» зброї для Росії, заявив керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. За його словами, наразі РФ витрачає більше зброї та боєприпасів, ніж може виробити, водночас бореться з контролем якості – з цих причин РФ шукає зброю в інших країнах. Як зазначає Буданов, для Росії «без допомоги КНДР ситуація була б катастрофічною».

 

 

15:10 Зеленський не бачить потреби в мобілізації 500 тисяч людей, заявив він у інтерв’ю телеканалу Channel 4 News. Однією з причин Президент назвав фінансування, яке мають виділяти з українського бюджету, – "вони точно не приходять від партнерів". Однак Зеленський зазначив, що мобілізація є передусім питанням справедливості, і вона потрібна, щоб замінити військових на фронті.

 

 

14:25 За минулий тиждень, з 15 по 21 січня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 674 російські атаки (позаминулого тижня – 435), при цьому знищено 6330 одиниць особового складу (позаминулого – 5290): в середньому 8,9 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 12,6).

Найбільше атак було на Авдіївському (221 vs 150 позаминулого тижня), Лиманському (145 vs 29), Мар’їнському (88 vs 93) та Куп’янському (62 vs 35) напрямках.

 

 

 

 

13:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 19 січня 2024 року Генеральний штаб України повідомив, що кількість російських обстрілів на лінії фронту зросла на 27% порівняно з попередньою добою: 81 авіаудар і 45 ракетних обстрілів.

• Додаткові дані Генерального штабу України, які порівнюють період 14–18 січня 2024 року з попереднім п'ятиденним періодом, підтверджують зростання кількості російських обстрілів. За ці п'ять днів кількість втрат військової техніки з боку Росії зросла на 88%, а кількість втрат російських танків – на 95%. Кількість російських жертв за той самий період також зросла на 15%.

• Ці дані вказують на постійне зростання інтенсивності російської наступальної активності по всьому фронту протягом останніх двох тижнів. Ключовим фактором, що сприяє цьому, найімовірніше, є замерзання ґрунту, що дозволяє пересуватися бронетехніці по пересіченій місцевості.

 

 

13:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 119 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 99 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:35 Атака із застосуванням дронів на морський термінал в Усть-Лузі, РФ, внаслідок якої спалахнула масова пожежа, стала результатом спецоперації СБУ, повідомляють компетентні джерела:

"Нафтовий термінал "Усть-Луга Ойл" у Ленінградській області – важливий об'єкт для ворога. Там переробляють пальне, яке, зокрема, поставляється і для військ Росії. Успішна атака на такий термінал завдає не тільки економічних збитків ворогу, позбавляючи окупантів можливості заробляти кошти на ведення війни в Україні, а й значно ускладнює логістику палива для військових РФ".

 

 

12:25 Дефіциту електроенергії в енергосистемі немає і не передбачається на поточну добу, запевнили в Міненерго. Генерації, виробленої в Україні, достатньо для покриття потреб споживачів. У резерві є чотири теплові енергоблоки та 1 корпус ТЕС, які можуть бути задіяні у разі потреби. Система збалансована. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

12:10 Вночі в Тулі (РФ) був атакований завод "Щегловский вал", де виробляють зенітно-ракетні комплекси "Панцир", підтвердили джерела в спецслужбах:

"Такі дії є плановою роботою розвідки, оскільки "Щегловский вал" є підприємством оборонно-промислового комплексу РФ, де збирають ЗРК "Панцир-С" і "Панцир-С1".

 

 

11:35 Вночі російські війська завдали чергового авіаційного удару, застосувавши 2 ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 ворожий дрон, повідомили в Генштабі ЗСУ.

За минулі сім днів було збито 46 із 62 (74%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

11:05 Енергетики заживили всіх споживачів, які були знеструмлені в Україні через негоду, повідомили в Міненерго.

 

 

10:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

181,0% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),

 66,0% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

197,5% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

288,0% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),

 86,8% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

 46,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — ворог захопив Крохмальне та всі східні околиці села. Ворог проявляє значну активізацію біля Нововодяного. Тривають зіткнення східніше Тернів та біля Діброви. Три останні доби були вкрай важкі.

• Бахмутський напрямок — ворог намагався покращити тактичне положення в Богданівці та Іванівському.

• Авдіївський відтинок — критичною залишається ситуація на півдні Авдіївки. Ворог захопив "Царську охоту" і намагається закріпитися на вулицях Чернишевського, Спортивній та Соборній. Тривають стабілізаційні заходи. Якщо успіху не буде досягнуто, то це поставить під загрозу всю східну частину міста та її околиці. Ворог продовжує атакувати Георгіївку та її пн-сх околиці — має частковий успіх. В районі Новомихайлівки концентрує додаткові сили та пробує тиснути малими групами вздовж лінії Водяне–Костянтинівка.

• Бердянський відтинок — росіяни наступали південніше Урожайного. За уточненою інформацією, закріпитися їм не вдалося, а контроль над позиціями повернувся до Сил оборони. Противник хотів штурмувати наші позиції біля Новодонецького, але заблукав, втративши на міні танк.

• Запорізький відтинок — тривають зіткнення на захід від Вербового.

• Таврійський відтинок — росіяни посилюють тиск на Кринки, в т.ч. піхотою, яку тяжче вибивати. Деякі російські підрозділи імітують атаки, щоб доповісти про невдачу і не йти на штурм.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін у листі до саміту Руху неприєднання від 20 січня брехливо заявив, що Росія підтримує "безумовну рівність" і "суверенітет" усіх держав, що суперечить офіційній позиції Москви щодо її війни в Україні та її ширшим імперським амбіціям.

• Посол Росії в Данії Барбін у відповідь на нещодавню американо-данську угоду, що дозволяє американським військам доступ до данських військових, вчора погрожував Данії, країні-засновниці НАТО.

• На тлі зростання залежності Росії від нафтових доходів для подолання фіскального тягаря, пов'язаного з війною в Україні, експорт російських енергоносіїв до Китаю у 2023 році значно збільшився.

• Комісар Європейського Союзу з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив 20 січня, що ЄС матиме можливість виробляти від 1,3 до 1,4 мільйона артилерійських снарядів до кінця 2024 року і забезпечить постачання "більшості" снарядів в Україну.

• Опитування, проведене незалежною аналітичною платформою VoxUkraine, показало, що 63 відсотки українців, які покинули країну через вторгнення Росії, до липня-серпня 2023 року повернулися.  Опитування також показало, що 64 відсотки респондентів, які ще не повернулися в Україну, мають плани повернутися, причому 27% можуть повернутися під час війни, якщо для цього будуть відповідні умови, зокрема житло та робота. За різними міжнародними оцінками, через війну за кордоном проживає 6,2 мільйона українців.

• Російські війська на тлі продовження зусиль перевірити українську ППО та чинити тиск на неї завдали обмежену серію ударів по Україні 20 січня. Речник ВПС України полковник Юрій Ігнат заявив, що останні російські удари намагалися перевантажити українську протиповітряну оборону та що російські сили продовжують запускати безпілотники й ракети таким чином, щоб уникнути, проникнути та погіршити обмежені можливості української ППО. Він визнав, що українські сили зосередили значну кількість протиповітряної оборони поблизу Києва для захисту від регулярних російських ударів і що українським силам буде важко розосередити ці системи, оскільки ударна кампанія Росії триває.

• Інструктор російського спецназу "Штурм-Z" заявив 16 січня, що особовий склад росгвардії, який діє на території окупованої України, має систематичні проблеми зі зберіганням техніки й озброєння.

• Окупаційна влада продовжує підготовку до російських президентських виборів у березні 2024 року.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 80 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетні (зенітними керованими ракетами С-300 по цивільній інфраструктурі Новоградівки Донецької області) та 4 авіаційні удари, здійснив 58 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 40 житлових будинків та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши 2 ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 ворожий дрон.

Авіаційних ударів зазнали: Чернацьке та Середина-Буда Сумської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 21 атаку ворога біля Синьківки, Петропавлівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак окупантів неподалік Тернів, Ямполівки Донецької області та ще 7 атак в районах Серебрянського лісництва, Білогорівки Луганської області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 8 атак противника поблизу Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 11 атак ворога в районі Авдіївки та ще 12 атак південніше Сєверного, Водяного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати окупантів біля Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 6 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито атаку противника західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 6 безуспішних штурмів позицій наших військ.

Водночас, українські воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 складу боєприпасів та 1 вузлу зв’язку противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункт управління та 1 станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

21.01.2024