Штат Мен також заборонив Трампові брати участь у виборах.

Раніше таку ж заборону щодо експрезидента США запровадив штат Колорадо.

 

                         Шенна Белловз

 

Експрезидентові США Дональдові Трампу заборонено балотуватися у президенти під час первинних виборів (праймеріз) Республіканської партії на території штату Мен. Таке рішення ухвалила держсекретарка штату Шенна Белловз (Shenna Bellows). Про це повідомляє інформаційна аґенція Reuters із покликом на інформацію, опубліковану в п'ятницю, 29 грудня, на офіційному сайті департаменту держсекретаря штату.

 

Белловз обґрунтувала своє рішення 14-ою поправкою до конституції США, яка забороняє особам, що брали участь у заколоті, обіймати цивільні та військові державні посади. А Трампа звинувачують у підбурюванні своїх прихильників до дій, які призвели до штурму Капітолію в січні 2021 року.

 

«Я здаю собі справу, що жоден державний секретар ніколи не позбавляв кандидата в президенти доступу до участі у виборах на підставі третього розділу 14-ої поправки. Однак я також усвідомлюю, що жоден кандидат у президенти ніколи раніше не брав участі у заколоті. Пан Трамп усвідомлював ймовірність насильства і, принаймні спочатку, підтримував його застосування, оскільки він не лише заохочував його підбурювальною риторикою, а й не вдався до своєчасних дій, щоб зупинити його», – заявила Белловз.

 

Представники передвиборчого штабу Дональда Трампа вже заявили, що оскаржать це «жахливе» рішення Белловз у суді. Трамп раніше вимагав, щоб Беллоуз не брала участь у розгляді питання щодо його праймеріз, оскільки вона – колишній сенатор штату від Демократичної партії й публічно називала події шостого січня 2021 року заколотом, що робить її, з погляду ексглави Білого дому, упередженою.

 

Мен став другим штатом США, який заборонив Трампові брат участь у виборах. Нагадаємо, що 19 грудня верховний суд Колорадо заборонив Дональдові Трампу балотуватися на посаду глави держави на праймеріз Республіканської партії у цьому штаті. Рішення суддів також ґрунтувалося на 14-й поправці до конституції США. Аналогічні позови проти Трампа раніше було подано ще в кількох штатах. Верховний суд Міннесоти у листопаді відмовився забороняти експрезидентові балотуватися, а в Мічиґані суд ухвалив, що лише Конґрес країни, а не судова влада, має вирішувати, чи може Трамп залишитися у виборчих бюлетенях.

29.12.2023