674-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 31 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 134 ракетні та 60 авіаційних ударів, здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, лікарні, інша цивільна та промислова інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Красні Лози, Залізний Міст, Блешня Чернігівської області; Степок, Запсілля, Басівка, Попівка Сумської області; Уди, Гур’їв Козачок, Красне Перше, Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 7 атак ворога в районі населеного пункту Синьківка Харківської області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Іванівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Макіївка, Невське, Серебрянське лісництво Луганської області та Терни, Серебрянка Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито атаку противника в районі Андріївки Донецької області, де противник намагався відновити втрачене положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 3 атаки ворога в районах Степового, Авдіївки та ще 12 атак в районах Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль та Новобахмутівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де противник здійснив 5 безуспішних атак на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили атаку противника західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Мала Токмачка, Новоданилівка, Кам’янське, Степногірськ Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Іванівка, Антонівка, Новотягинка, Херсон Херсонської області; Солончаки Миколаївської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 9 безуспішних штурмових дій на позиції наших військ, але наші підрозділи й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по 3 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 3 артилерійські засоби, 5 складів боєприпасів та ще 2 інші важливі цілі противника.

 

 

20:15 СБУ оголосило про підозру алкогольному магнату Євгенієві Черняку. За даними слідства, його компанії продовжили вести бізнес в Росії після початку повномасштабної війни – протягом 2022 року лише у вигляді сплати податків і зборів підпорядковані йому підприємства перерахували до російського бюджету близько 6 млрд у гривневому еквіваленті.

 

 

19:30 Зеленський відвідав Авдіївку. Зазначається, що президент побував на позиціях 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка, де з командиром обговорили оборонну ситуацію й основні потреби.

 

 

18:50 Британія відправляє Україні сотні зенітних ракет, – заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс після масованого російського обстрілу України.

"Ми продовжуємо стояти на захисті України. Саме тому сьогодні ми відправляємо сотні зенітних ракет для поповнення британських систем протиповітряної оборони, здатних з неймовірною точністю збивати російські безпілотники і ракети.

Сьогоднішній пакет протиповітряної оборони надсилає беззаперечний сигнал на тлі російського варварства про те, що Велика Британія залишається абсолютно відданою підтримці України".

 

 

18:25 Уряд затвердив нову систему оплати праці держслужбовців і скоротив посади для чиновників, – заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За словами прем'єра, 70% зарплати держслужбовця становитиме оклад, і лише 30% – премії. Також Шмигаль зазначив, що в рамках реформи державного управління уряд скорочує кількість вакансій державної служби майже на 20 тисяч – за оцінками міністерства фінансів, це збереже близько 8 млрд грн бюджетних коштів на наступний рік.

 

 

17:40 Зеленський звільнив голову Тернопільської облдержадміністрації Володимира Труша, – відповідний указ опублікований на сайті Офісу президента. Труш очолював Тернопільську ОВА з 19 березня 2020 року.

 

 

17:05 Кабмін пропонує Раді "перезавантажити" роботу БЕБ, – повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Пропоновані зміни стосуються зокрема нової процедури обрання директора БЕБ із залучення до процесу міжнародних партнерів, виключенням Національної поліції та Служби безпеки України з переліку органів державного фінансового контролю та наданням прав лише БЕБ та НАБУ порушувати питання проведення перевірок фінансово-господарської діяльності бізнесу незалежно від його форми власності. За словами прем'єра, ці зміни "направлені на посилення верховенства права та покращення інвестиційного клімату в нашій державі".

 

 

16:20 Все вказує на те, що в польський повітряний простір увійшла російська ракета, перебувала в ньому менше трьох хвилин і, пройшовши 40 км вглиб території Польщі, покинула його, сказав польський оперативний командувач збройних сил дивізійний генерал Мацей Кліш. Тому є як польські, так і НАТОвські підтвердження, але техніка може помилятися, тому військові вирішили перевірити на землі траєкторію польоту ракети, чи не було технічної помилки.

 

 

15:45 Інцидент із об'єктом, який залетів у повітряний простір Польщі під час російської атаки 29 грудня, має стати ще одним сигналом для партнерів – Україні потрібно більше засобів ППО, щоб захищати і себе, і Європу, заявив речник Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат в ефірі телемаратону.

 

 

15:20 За час широкомасштабного вторгнення Росія запустила по Україні близько 7,5 тисячі ракет різних типів, третину з цієї кількості становили ракети С-300 та С-400, близько 900 штук — балістичні ракети "Іскандер-М", 53 ракети "Кинджал", підрахували в СтратКомі.

Крім того, Росія атакувала Україну близько 3,7 тисяч ударних БпЛА “Шахед”, з яких Сили оборони знищили близько 2,9 тис. (78%).

 

 

14:50 Наближені до Кремля аналітики підготували пропозиції вищому військово-політичному керівництву РФ для «ефективнішого» продовження війни проти України у 2024 році, повідомили в ГУР МО України:

"Однією з ключових проблем для терористичного режиму у москві відзначено суспільний консенсус та стабільність України, попри нібито появу внутрішньополітичних суперечностей.
«Протестов [в Україні] нет. И не будет!» ― сумно констатують у кремлівських «мозкових центрах».
Зруйнувати єдність всередині України пропонують шляхом проведення декількох гібридних підривних кампаній поряд із продовженням інтенсивних бойових дій.
Серед ключових цілей вказаних заходів:
● дискредитація процесу мобілізації;
● сприяння масштабному відтоку населення з України;
● інспірація розколів за регіональним принципом.
Пропоновані наративи:
- «Юґо-восток воюєт за інтєрєси бандеровцев»;
- «Ґаліция без сєпаратістов уже давно вступіла би в ЄС»;
- «В Кієвє нє мобілізіруют ― все ґуляют і вєсєлятся».
Водночас так звані кремлівські «аналітики» вважають, що всередині України не залишилось політичних сил, здатних змінити вектор розвитку держави, а кількість тих, хто колись був симпатиком «русского міра», катастрофічно впала".

 

 

14:20 Диспетчерський центр НЕК "Укренерго" спростував поширюваний в соцмережах фейк і запевнив, що не планує відключень електроенергії у святкові дні.

 

 

14:00 Станом на 13:00 відомо про 18 загиблих і 132 поранених у всій Україні внаслідок масованої ракетної атаки росіян, інформують у Національній поліції України:

в Дніпрі п'ять осіб загинули та 28 отримали поранення;

у Харківській області три людини загинули, 13 отримали поранення.

на Запоріжжі чотири людини загинули, 12 поранені;

в Одеській області загинуло двоє людей, 27 отримали поранення, під завалами можуть перебувати люди.

на Львівщині одна людина загинула, 24 були поранені;

у Києві загинули троє людей, 22 травмовані, поранення отримала одна людина в Київській області.

Загалом пошкоджено 47 приватних будинків, 39 автомобілів, лікарня та санаторій, 9 багатоквартирних будинків, дві адміністративні будівлі, господарчі споруди, СТО, гаражний кооператив, АЗС, складське приміщення, школу, церкву, ТРЦ, пологовий будинок.

 

 

13:35 Нині вранці, кілька хвилин по восьмій, під час масованої повітряної атаки РФ на Україну у повітряний простір Республіки Польща з боку кордону з Україною залетів "невідомий об’єкт", що з моменту перетину кордону до зникнення сигналу спостерігався радарами системи ППО країни, повідомляють польські збройні сили. Президент РП Анджей Дуда скликав термінову нараду з військовими. Як прокоментував речник Оперативного командування збройних сил Польщі Яцек Горишевський, невідомий об'єкт був помічений в околицях Замостя.

"Об'єкт був чорного кольору, довжиною від одного до двох метрів і летів досить низько, нижче літака", – повідомив власник одного з фруктових садів у селі Соснова-Дембова у ґміні Комарів-Осада на Люблінщині за 30 км від Угнева на кордоні. Голова ґміни запевняє – немає жодних ознак того, що щось падало на землю.

 

 

13:15 У зв'язку із заміною з 1 січня тарифів на адмінпослуги для водіїв у застосунку "Дія" тимчасово не працюватимуть послуги заміни посвідчення водія та перереєстрації автівок.

 

 

13:05 Міжнародний валютний фонд зосереджений на підтримці роботи української держави та її соціальних зобов'язань, а не на військовій сфері. Допомогти генерувати додаткові надходження має краще управління, зокрема Національна стратегія доходів, яку 28 грудня затвердив уряд на виконання умов програми МВФ, пояснив директор Європейського департаменту МВФ Альфред Кеммер:

"Ми підтримуємо і стежимо за бюджетом загалом, а не за окремими видатками, і ми та донори допомагаємо уряду України під час війни виконувати основні функції, такі як захист вразливих верств населення, виплата заробітної плати, пенсії, оплата освіти тощо. Саме на це спрямована програма фінансування обсягом 122 мільярди.

Ми очікуємо, щоб генерувалися внутрішні надходження. Зміцнення економіки, структурні реформи, які підтримують економічну діяльність, краще управління забезпечать додаткові податкові надходження". 

 

 

12:40 Наразі відомо про 16 загиблих і 97 поранених внаслідок масштабної ракетної атаки ворога по Україні нині вранці, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін. Постраждали Дніпро, Львів, Київ, Харків, Одеса, Конотоп, Запоріжжя.

 

 

12:25 Після масованого ворожого обстрілу були відключення світла у Київській, Дніпропетровській, Одеській, Харківській областях через пошкодження мереж, повідомили в Міненерго. Через негоду залишаються знеструмленими більше доби 12 населених пунктів у 2 областях, повідомили в Укренерго.

 

 

12:10 За минулу добу в аварійний короткостроковий ремонт вийшов один блок і один корпус ТЕС, але в резерві 5 блоків ТЕС, які можуть бути включені у разі потреби, повідомили в Міненерго. Енергосистема збалансована. Графіки відключень електроенергії не застосовується.

 

 

11:50 Вчора, 28 грудня, добовий максимум споживання був ввечері. Його показник був на 1,5% нижчим, ніж у середу, 27 грудня, повідомили в Укренерго.

 

 

11:30 Сьогодні вночі ворог завдав масованого ракетного удару по Україні. Атаковано об’єкти критичної інфраструктури, промислові та військові об’єкти. На жаль, є загиблі та постраждалі, повідомили в командуванні Повітряних сил. Спершу окупанти традиційно атакували «шахедами» з північного та південно-східного напрямків із подальшим рухом у західному напрямку. Усього зафіксовано 36 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

Близько 03:00 ворог підняв у повітря стратегічну авіацію – бомбардувальники Ту-95МС, усього 18 літаків, які вийшли на рубежі пуску близько 06:00 і запустили не менше 90 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55.

З Курської області біля 05:00 ворог застосував дальні бомбардувальники Ту-22М3, які випустили вісім крилатих ракет Х-22/Х-32 в напрямку північних та центральних областей. У той же час окупанти вдарили по Харкову зенітними керованими ракетами С-300. Загалом ворог випустив щонайменше 14 ракет, які летіли по балістичній траєкторії – С-300/С-400/Іскандер-М із окупованого Криму, Курської та Бєлгородської областей РФ.

О 06:30 було зафіксовано зліт п’яти винищувачів МіГ-31К, які здійснили пуски п’яти аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» із Астраханської області.

Також із літаків тактичної авіації Су-35 застосовано 4 протирадіолокаційні ракети Х-31П та одну Х-59.

За попередніми результатами цієї ночі противник застосував проти України 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів та ударні БплА.

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із підрозділами Сил оборони України знищено 114 повітряних цілей:

27 ударних БпЛА «Shahed-136/131»

87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

За минулі сім днів збито 130 зі 164 (79%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

11:10 Внаслідок російської атаки на Україну зранку 29 грудня загинули щонайменше 18 людей, більше сотні осіб дістали поранення, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко:

у Києві дві людини загинули, 28 травмовано,

у Львові одна людина загинула, 15 поранених,

у Дніпрі п'ять людей загинули та травмовано більше 20,

в Одесі три людини загинули, 22 поранено.

в Харкові три людини загинули, 11 поранено

у Запорізькій області чотири людини загинули, 12 поранено.

 

 

10:50 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

174,3% танків (з них 2,9% за минулий тиждень),

 63,6% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

186,8% автомобільної техніки (з них 3,7% за минулий тиждень),

273,2% артилерійських систем (з них 4,3% за минулий тиждень),

 84,1% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 43,9% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 26,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:40 Росія випустила нині по Україні приблизно 110 ракет, більшу частину збито, повідомив Президент Володимир Зеленський:

"Пологовий будинок, навчальні заклади, торговельний центр, багатоповерхівки та приватні будинки, комерційний склад, паркувальний майданчик. Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків, Запоріжжя й інші наші міста. Сьогодні Росія била майже всім, що має у своєму арсеналі: «кинджали», С-300, крилаті ракети, БПЛА. Стратегічні бомбардувальники запускали Х-101/Х-505".

 

 

10:35 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 8 російських кораблів, серед яких три носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 20 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:25 У Києві з-під завалів складських приміщень дістали тіло загиблого, ще двох людей шукають, загальна кількість постраждалих у місті зросла до 17, повідомили в Київській міській військовій адміністрації.

 

 

10:20 Вночі росіяни завдали близько 10 ударів по Харкову, загинула людина, вісім людей поранені, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

 

 

10:10 Внаслідок вранішньої атаки в Одеській області загинуло щонайменше дві людини та 10 осіб поранено, пошкоджено об’єкти інфраструктури, житлової забудови, повідомив заступник начальника Одеської ОВА Олександр Харлов в ефірі телемаратону.

 

 

10:00 Внаслідок ракетної атаки у Дніпропетровській області загинуло щонайменше чотири людини, майже півтора десятка людей поранені. Було влучання по торговельному центру, пошкоджені приватний будинок, шестиповерхова будівля, пологовий будинок.

 

 

09:45 Вночі Росія атакувала Львівщину: спочатку, коло четвертої ночі, – ударними дронами "Shahed" (повідомляли про два влучання і загоряння на обʼєкті критичної інфраструктури), а під ранок, коло восьмої, – крилатими ракетами. Було чути кілька потужних вибухів, вибуховою хвилею пошкоджено житлові будинки на Сихові (вулиця Хоткевича), руйнувань зазнали три школи і дитячий садок. Загинула одна людина, ще восьмеро постраждали, усі – в стані середньої важкості; на момент ракетної атаки люди перебували у помешканнях, більшість отримали поранення через осколки вікон, які вибило вибуховою хвилею.

 

 

09:35 Під час нічної російської атаки у Києві внаслідок падіння уламків загорівся житловий багатоповерховий будинок, є поранені. У Подільському районі пожежа спалахнула на території складських приміщень, є постраждалі.

 

 

09:30 Вночі Росія завдала масованого удару по Україні, розповів речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в ефірі телемаратону:

"Ворог завдав масованого удару різними засобами повітряного нападу. Фактично летіло усе... хіба "Калібрів" не було. А так ­– і "Кинджали" ми бачили, і балістику, С-300 і крилаті ракети, які досі знаходяться на наших радарах, застосування "шахедів" теж було.

Ворог застосовував також ракети Х-22/32, близько 18 стратегічних бомбардувальників Ту-95 було теж застосовано (за попередньою інформацією, ракети Х-101, Х-555)".

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Газета The New York Times опублікувала авторську колонку одного з членів редакційної колегії зі закликом до України розпочати переговори з Росією і поступитися їй територією після повідомлень про те, що президент Путін використовує таємні канали і посередників, щоб продемонструвати свою зацікавленість у припиненні вогню. У статті практично ігноруються постійні публічні сигнали Кремля про те, що Росія продовжує переслідувати максималістські цілі в Україні. Зосередженість автора на необхідності України поступитися своєю територією затьмарює ті жахи, які російська окупація завдає українському народу, що живе на цій землі. Російські сили й адміністрація брали участь у широкомасштабних і навмисних кампаніях етнічних чисток, примусово та незаконно депортуючи українців до Росії та замінюючи їх росіянами й мігрантами до Росії. Російська адміністрація незаконно депортувала десятки тисяч українських дітей до Росії за різними схемами, у тому числі змушуючи російські сім’ї всиновлювати їх. Російська адміністрація систематично працює над ліквідацією української мови, культури, історії та етнічної приналежності на територіях, окупованих російськими військами, як ISW неодноразово документував. Багато з цих дій, як виглядає, порушують Конвенцію про запобігання злочину геноциду та покарання за нього і заслуговують принаймні на згадку в дискусіях про те, як український Президент має поступитися Росії українською землею та людьми.

• Росія офіційно розгорнула батальйон, сформований з українських військовополонених, на лінії фронту в Україні, що ще раз підтверджує численні очевидні порушення Росією Женевської конвенції про військовополонених.

• Нещодавні випадки очевидних порушень Росією Женевської конвенції про військовополонених, ймовірно, пов'язані з підрозділами сумнозвісної 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії, які причетні до жорстокого поводження з військовополоненими.

• Повідомляється, що російське військове командування розформує оперативно-тактичне з'єднання "Каскад" міністерства внутрішніх справ "ДНР" до 31 грудня 2023 року, ймовірно, в рамках кампанії з формалізації російських збройних сил.

• Українські військові повідомили, що з початку повномасштабного вторгнення російські війська випустили по Україні близько 7400 ракет і здійснили 3900 ударів безпілотниками "Шахед".

• Російські міни продовжують загрожувати цивільним суднам у Чорному морі, але, ймовірно, не перешкоджатимуть використанню цивільними суднами Чорноморського гуманітарного коридору.

• Міністерство оборони США 27 грудня оголосило про надання Україні пакета військової допомоги на суму 250 мільйонів доларів.

• Ув'язнений російський ультранаціоналіст і колишній російський офіцер Іґорь Ґіркін визнав завершення своєї президентської кампанії після того, як 27 грудня не зміг зареєструватися в центральній виборчій комісії Росії.

• Міністерство оборони Росії нагородило відомих російських мілблогерів за їхній внесок у "військово-патріотичну" та "військово-політичну" сферу, віддзеркалюючи попередні зусилля Кремля, спрямовані на задобрювання та кооптацію ширшої спільноти російських мілблогерів.

• Українські сили здійснили підтверджене просування поблизу Бахмута, найімовірніше, протягом минулого тижня.

• Міністерство оборони Росії оголосило 28 грудня, що в Росії налічується понад 640 тисяч контрактників – це стало першою заявою Росії про кількість контрактників у збройних силах РФ з початку повномасштабного вторгнення.

• Російські окупаційні чиновники продовжують депортувати українських дітей до Росії під приводом медичної необхідності, попри очевидне зростання кількості випадків передачі інфекційних захворювань серед українських дітей на шляху до Росії.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 53 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 86 авіаційних ударів, здійснив 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Минулої доби ввечері російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 22 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Нашою протиповітряною обороною знищено 18 ударних БпЛА. Також поточної доби російські окупанти завдали ракетного та авіаційного ударів по Україні. Наслідки щодо атаки уточнюються.

Авіаційних ударів зазнали: Петропавлівка, Глушківка Харківської області; Невське, Новолюбівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Колодязі, Ямполівка, Сіверськ, Спірне, Переїзне, Новобахмутівка, Старомайорське Донецької області; Новодарівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 12 атак ворога в районі населеного пункту Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 3 атаки противника поблизу Богданівки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 14 атак східніше Новобахмутівки, Авдіївки та 12 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші воїни стримують ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 6 атак.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 4 атаки південніше Новодарівки, західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські захисники продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 13 безуспішних штурмових дій на позиції Сил оборони, отримав гідну відсіч та відступив.

Водночас Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби наша авіація завдала ударів по 17 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 11 артилерійських засобів, 2 пункти управління, 2 станції РЕБ, 2 зенітно-ракетних комплекси та 6 складів боєприпасів противника.

29.12.2023