Дунцова викликає Путіна на герць

Журналістка Катерина Дунцова планує скласти електоральну конкуренцію самому Путіну. Хто вона: «кандидатка-спойлер» чи таки реальна захисниця демократії та противниця війна?

 

 

Путін балотуватиметься на президентських виборах у Росії, які відбудуться в березні 2024 року. Хто б сумнівався. Заскочив лишень сам спосіб, у який шеф Кремля заявив про свій намір переобратися на найвищу державну посаду. Адже це буде його третя поспіль каденція і п’ята сумарно – так довго перебувати на президентській посаді нібито й заборонено конституцією РФ. Утім Путінові вдалося обійти цю заборону, зґвалтувавши основний закон на референдумі 2020 року. Що можна було б назвати не інакше як конституційним шахрайством.

 

Тож Путін усвідомлював, що грає нечисто, порушуючи навіть внутрішні «пацанські понятія», й оголосив про своє висунення тишко-нишком, на марґінальному заході серед марґінальних персон на прохання супермарґінального «спікера» «парламенту» самопроголошеної «ДНР» Артема Жоги.

 

Це було для росіян певною несподіванкою. Вони ж звикли, що Путін оголошує такі «епохальні рішення» під фанфари та погляди мільйонів уболівальників. Отже всемогутній російський лідер сумнівається в своїх силах, навіть боїться чогось.

 

 

Однак ще більшою несподіванкою стала для росіян інформація, що з'явилася кілька тижнів тому: відносно молода, але зухвала тележурналістка з невеликого, але знаного міста Ржева, розташованого недалеко Москви, хоче поборотися з російським правителем на виборах.

 

Катерині Дунцовій 40 років, вона є самотньою матір'ю трьох дітей. Свого часу була активною депутаткою місцевої міської думи. «Сьогодні в Росії така ситуація: кожен, хто міг би представляти демократичних громадян на майбутніх виборах, або перебуває у в’язниці, або має обмежені громадянські права, переслідується або змушений покинути країну. Чому б президентом не мала стати жінка – символ лагідності, доброти та чуттєвості? – заявила Дунцова в одному з інтерв’ю західній пресі. Вона висловила переконання, що здатна стати справжньою альтернативою представникам чинного кремлівського режиму.

 

У неділю, 17 грудня, ініціативна група підтримки Дунцової провела збори з висунення своєї кандидатки в конгрес-центрі технополісу «Москва». В заході взяли участь 700 осіб за необхідного мінімуму в 500. На ньому був присутній також представник центральної виборчої комісії РФ. Збори ухвалили висунення Дунцової, і тепер ініціативній групі належить зареєструватися у ЦВК. Після цього до 25 січня Дунцовій необхідно зібрати щонайменше 300 тисяч підписів за своє висування від мешканців щонайменше сорока російських реґіонів. Після цього ЦВК має перевірити підписи на автентичність. Щойно після цього претендентку офіційно визнають кандидаткою на виборах.

 

Для нас головним є питання, яка позиція Дунцової щодо «спеціальної воєнної операції» в Україні. Журналістка зразу ж заявила, що виступає за мир. Водночас вона ретельно зважує кожну заяву, щоб не порушити закон про «дискредитацію російської армії», інакше їй загрожує ув'язнення. Наприклад, уникає уточнення, що Росія вторглася саме в Україну.

 

Ось що можна прочитати в її офіційній програмі: «Щонайменше останні десять років країна рухається в хибному напрямку: курс узятий не на розвиток, а на саморуйнування. З кожним днем ​​життя простих росіян стає дедалі важчим. Громадяни не можуть вільно висловлювати свою думку, якщо вона не збігається з позицією влади; зростає кількість політв'язнів, сотні тисяч людей видавлені з країни. Фактично знищено місцеве самоврядування, й у величезній державі все вирішує одна людина. “Військові операції” на території суміжних держав ведуть до неминучої ізоляції та деградації. Останніми союзниками залишаються Іран, Північна Корея та Еритрея, але незабаром і вони можуть відвернутися».

 

Наразі вона, попри свою зухвалість, не зазнала жодних кримінальних чи адміністративних переслідувань. І це підігріло підозри скептиків, що, мовляв, Дунцова – «кандидат-спойлер» Кремля. Так називають фальшивих кандидатів, яких висувають за згодою Путіна, щоб президентська виборча кампанія виглядала як справжнє змагання програм та ідей.

 

Хоча багато незалежних російських політологів спростовують такі сумніви. От, наприклад, колишній спічрайтер Путіна, а нині його затятий опонент Аббас Галямов стверджує, що «не бачить підстав вважати, що Дунцова діє нещиро». «Вона має добру репутацію відданої людині зі справжніми ідеями. Дунцова сприймається як людина, яка бореться за свої ідеали і не займається кон'юнктурною політикою», – зазначає він.

 

На своєму «президентському» шляху Дунцова вже зустріла кілька серйозних перешкод. Зразу ж наступного дня після того, як вона оголосила в соцмережах про намір поборотися за найвищу державну посаду, її викликали до прокуратури для пояснень. Там її розпитували переважно про ставлення до війни в Україні. «Головним чином напружувало те, що хотіли дізнатися мою думку щодо СВО. Я сказала, що не буду нічого говорити і [послалася на] 51 статтю конституції (у цій статті основного закону РФ говориться, зокрема, що ніхто не зобов'язаний свідчити проти себе самого, свого чоловіка і близьких родичів, – ред.)», – розповіла вона.

 

 

А буквально через кілька хвилин після того, як Дунцова через соцмережі попросила про фінансову підтримку своєї виборчої кампанії, банк заблокував її рахунок. Про це вона повідомила у своєму Telegram-каналі. А ще представники міністерства юстиції РФ оперативно завітали з перевіркою до нотаріуса, який заповнив протокол про реєстрацію ініціативної групи Катерини Дунцової.

 

Повідомляється, що на зборах з висунення її у кандидати 17 грудня були присутні не лише 700 прихильників, а й місцева поліція. Правоохоронці стверджували, що їм надійшов виклик, який нібито ніяк не пов'язаний зі зборами ініціативної групи.

 

На зборах раптово відімкнули електроенергію. «Ми відразу організували аварійне електропостачання за допомогою генератора. Напевно, ще будуть дрібні невдачі, але ми разом їх подолаємо», – написала Дунцова в своєму Telegram-каналі.

 

Експерти дають дуже мало шансів на те, що Дунцовій вдасться пройти всі кола пекла і таки взяти участь у виборах президента Росії. У Кремлі усвідомлюють – ризик того, що вона отримає занадто сильну підтримку і забагато голосів, високий, особливо, якщо ситуація на фронті погіршиться під час виборчої кампанії, що ймовірно.

 

Наразі російські державні ЗМІ вже відкрили кампанію з дискредитації Дунцової. Наприклад, інформагентство «РИА Новости» стверджує, що журналістка з Ржева «підтримується і фінансується олігархом Міхаілом Ходорковським». У газеті «Взгляд» з'явився коментар першого заступника Інституту стратегічних досліджень і прогнозів РУДН Нікіти Данюка про те, що Дунцова не просто «проєкт Ходорковського», а що її «використовуватимуть для того, щоб розгойдати ситуацію в Росії в період виборів».

 

Водночас деякі аналітики припускають, що Кремль спробує погратися в кішки-мишки з Дунцовою і для цього таки пропустить її на вибори. Таким чином Путін немов апелюватиме до Заходу: дивіться, мовляв, я не перешкоджаю участі у виборах незалежних несистемних кандидатів, щоби спробувати все ж домогтися своєї легітимізації в очах колективного Заходу.

 

Тим часом популярність Дунцової зростає як на дріжджах. Ще місяць тому мало кому відома журналістка й місцева ексдепутатка за лічені дні набула великої популярності в соцмережах. У її Telegram-каналі вже понад сотні тисяч підписників, і їхня кількість продовжує зростати. Відеоролики про Дунцову набирають сотні тисяч переглядів та лайків. Потенційна кандидатка вже має власний сайт з інформацією про передвиборчу програму.

 

У російських соцмережах Катерину Дунцову порівнюють з екскандидаткою на президентських виборах у Білорусі 2020 року Світланою Ціхановською, яка стала найповажнішим суперником Олександра Лукашенка (і ймовірно перемогла на виборах), а згодом – лідером білоруських демократичних сил.

 

Але так направду, що Ціхановська, що Дунцова є кандидатами, скажемо щиро, ніякими як для нормальної, демократичної, цивілізованої країни. Але для тих перверзійних ситуацій, тих диктаторських режимів навіть такі політикині, які говорять нормальні речі, є явищами небуденними, майже героїнями.

 

22.12.2023