Дональда Туска обрано новим прем'єр-міністром.

Перед тим уряд Моравєцького очікувано не отримав підтримки в Сеймі.

 

 

Депутати Сейму (нижньої палати парламенту) Польщі висловили у понеділок, 11 грудня, вотум недовіру уряду Матеуша Моравєцького. Про це повідомило Polskie Radio24. Новостворений кабінет партії «Право і справедливість» (ПіС) підтримали під час голосування лише 190 депутатів (187 – від ПіС і три депутати від партії Kukiz'15).  Проти продовження мандата уряду Моравєцького проголосували 266 депутатів.

 

Провал спроби Моравєцького знову очолити польський уряд був очікуваним. Хоча за підсумками виборів до Сейму 15 жовтня партія «Право і справедливість» отримала більшість голосів і зайняла в парламенті 194 з 460 місць, знайти союзників для формування уряду більшості вона не змогла. Тим часом опозиційний блок із трьох опозиційних партій – «Громадянської платформи», «Третього шляху» та «Нової лівиці» – отримав у парламенті 248 місць і вже домовився про формування урядової коаліції.

 

 Попри очікувану поразку уряду ПіС, президент Польщі Анджей Дуда наприкінці листопада привів до присяги тимчасовий кабінет Моравєцького. Опозиція звинуватила тоді Дуду в намірі затягнути процес формування нового кабміну на кілька тижнів.

 

Оскільки затвердження уряду Моравецького було провалено, Сейм перейняв на себе ініціативу щодо обрання прем’єр-міністра та затвердження уряду. Група депутатів від опозиції зразу ж висунула кандидатуру голови «Громадянської платформи» Дональда Туска на посаду нового керівника польського уряду.

 

Відтак Сейм Польщі більшістю голосів обрав Туска наступним прем'єр-міністром країни. За його кандидатуру проголосували 248 депутатів (за необхідних 225), ще 201 парламентарій виступив проти, ніхто не утримався. Тускові доручили сформувати новий уряд Республіки Польща.

11.12.2023