653-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України. Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось 77 бойових зіткнень.

Ворог завдав 27 ракетних та 27 авіаційних ударі, здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. З початку доби російські окупанти завдали удару по Україні, застосувавши 20 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555, балістичну ракету «Іскандер-М» та 6 зенітних керованих ракет С-300. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 14 крилатих ракет Х-101/Х-555. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Локня, Іскрисківщина, Грабовське, Середина Буда Сумської області; Гур’їв Козачок, Ветеринарне, Гранів Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 9 атак ворога в районах Синьківки та Іванівки Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки та Подолів Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Петропавлівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку, сили оборони відбили атаку ворога який намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів в районі Спірного Донецької області. Крім того, противник завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Серебрянки Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 10 атак противника в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Часового Яру Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 32 атаки ворога в районах східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Тоненького, Первомайського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі Ласточкіного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Бердичі, Авдіївка, Степове, Тоненьке, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де противник здійснив 20 безуспішних атак на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Гостре, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку сили оборони відбили атаку противника в районі західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Чарівне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Мала Токмачка, П’ятихатки, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали місто Херсон та Іванівка Херсонської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Підрозділами ракетних військ завдали ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 станції РЕБ противника.

 

 

19:30 Парламент Болгарії подолав президентське вето на угоду про надання 100 бронетранспортерів Україні, – повідомляє BTA. Видання зазначає, що депутати також проголосували за передачу непотрібних або несправних переносних ЗРК та ракет "земля-повітря".

 

 

18:25 Інформація з камер спостереження на дорогах України не могла передаватися до інших країн, впевнений міністр внутрішніх справ Ігор Клименко – однак запевнив в ефірі національного телемаратону, що дані розслідування "Схем", наче в Україні роками працювали тисячі камер із програмним забезпеченням від російського виробника, буде ретельно перевірено.

 

 

18:05 Американська база європейської системи протиракетної оборони Aegis Ashore, розташована в населеному пункті Редзіково в Польщі, офіційно буде введена в дію 15 грудня, випливає з даних Пентагону, які представив Конґресу США контрадмірал ВМС Дуглас Вільямс, виконувач обов'язків директора Агентства з протиракетної оборони.

 

 

17:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

5 грудня 2023 року винищувач-бомбардувальник Су-24М Військово-морської авіації Росії з високою ймовірністю був збитий українською ракетою класу "земля-повітря" (ЗРК) над північно-західною частиною Чорного моря в районі українського острова Зміїний.

З літа 2023 року Росія продовжує здійснювати ризиковані екіпажні ударні місії проти острова. Ймовірно, це робиться здебільшого з інформаційних міркувань, оскільки острів став символом українського опору, і Росія хоче продемонструвати, що може спрямувати силу через Чорне море.

Екіпаж, що складався з двох осіб, ймовірно, загинув: місцезнаходження та умови експлуатації зробили б успішну російську пошуково-рятувальну місію надзвичайно складною. Обидві сторони продовжують зазнавати регулярних втрат бойових літаків. Загалом протиповітряна оборона продовжує серйозно обмежувати ефективність тактичних повітряних операцій.

 

 

17:20 Україна та Швеція під час зустрічі міністра оборони України Рустема Умерова, заступника міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка та верховного головнокомандувача збройних сил Швеції генерала Мікаеля Бюдена обговорили спільну роботу у сфері інновацій, а також ймовірну передачу Збройним Силам України літаків Gripen, повідомили в Міністерстві оборони України.

 

 

16:55 Виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету ухвалила рішення допустити індивідуальних нейтральних спортсменів із Росії та Білорусі до участі в Олімпійських іграх у Парижі 2024 року. За повідомленням МОК, наразі є тільки 11 індивідуальних нейтральних спортсменів (вісім із російським паспортом і троє з білоруським).

 

 

16:00 Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас, повідомила пресслужба Офісу президента. Президент наголосив на важливості подальшого посилення української системи ППО. Сторони також обговорили важливість збереження політичної та фінансової підтримки з боку Європейського Союзу і відзначили важливість ухвалення рішення Євроради щодо початку переговорів про вступ України до ЄС.

 

 

17:20 Спецслужби Росії, ймовірно, роками отримували відео з камер спостереження по всій Україні, які працюють на російському програмному забезпеченні TRASSIR і відправляють дані на сервер у Москві, показує розслідування програми "Схеми". В Україні їх закуповували як державні підприємства, в тому числі для встановлення на об’єктах критичної інфраструктури, так і приватний бізнес.

 

 

15:20 Троє народних депутатів склали мандат, – інформує член фракції "Голосу" Ярослав Железняк. Це мажоритарник Єфімов М.В. (група "Відновлення"), мажоритарник Шпенов Д.Ю. (позафракційний) і Данілов В.Б. (фракція "Батьківщини"). Наразі у парламенті залишається 401 депутат, що є антирекордом серед усіх скликань.

 

 

14:50 Сумніви деяких країн ЄС перешкоджають Україні отримати доходи від російських активів, – пише Reuters з посиланням на європейських чиновників та дипломатів. Виконавча влада Європейського Союзу має схвалити наступного тижня законодавчу пропозицію щодо використання доходів від заморожених російських активів – втім сумніви Франції, Німеччини та Бельгії означають, що найближчим часом Україна не отримає гроші. Очікується, що лідери ЄС не дадуть остаточного схвалення пропозиції на саміті, але, можливо, доручать своїм урядам більше працювати над нею.

 

 

14:25 Нардепи внесли зміни до законів України, що стосуються прав нацменшин, із врахуванням експертної оцінки Ради Європи, – повідомив член фракції "Голосу" Ярослав Железняк. Він зазначив, що ухвалення законопроєкту є однією з рекомендацій Європейської комісії, виконання якої необхідне для початку переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу.

 

 

14:00 Німеччина передала Україні новий пакет допомоги, повідомляють в німецькому уряді. До пакета входять:

-    250 артилерійських боєприпасів калібру 155 мм;
-    1 розвідувальний комплекс LUNA NG;
-    10 розвідувальних безпілотників VECTOR із запасними частинами;
-    6 прикордонних патрульних автомобілів;
-    8 вантажівок Zetros;
-    100 000 аптечок та медичні засоби;
-    70 автоматичних гранатометів калібру 70 мм.

 

 

13:30 Верховна Рада України ухвалила закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро з 700 до 1000 осіб, з поступовим проведенням конкурсу на нові посади до 2027 року, що було одним з основних європейських зобов'язань України.

 

 

13:10 США і союзники докладають зусиль, зокрема постачанням озброєння, для того, щоб Україна змогла розпочати новий наступ і в разі проведення переговорів з РФ перебувала на вигідних для неї умовах, сказав заступник помічника президента США з національної безпеки Джонатан Файнер під час виступу на Аспенському безпековому форумі:

"Нам би хотілося, щоб наприкінці наступного року українці опинилися на такій позиції, за якої РФ довелося б приймати рішення: сідати за стіл переговорів з прийнятними для України умовами чи зіткнутися з набагато сильнішою Україною".

 

12:50 Адміністрація президента США Джо Байдена готова піти на посилення міграційної політики та прискорену депортацію біженців, щоб домогтися від республіканців у Конґресі схвалення допомоги Україні, пише Reuters з посиланням на джерело, знайоме з обговоренням цього питання. Зокрема Білий дім може зробити суворішими стандарти проходження перевірки для отримання притулку, дозволити видворяти біженців не тільки на кордоні, а й з усієї території країни, а також може погодитися, щоб прохачам, які прибули через треті країни на шляху до США, відмовляли в притулку. Сенатори з обох партій, які працюють над угодою, обговорюють введення чисельного обмеження на прохання про надання притулку. Потенційна угода має скоротити масштаби нелегальної міграції щонайменше вдвічі, але поки що невідомо, чи вдасться її узгодити до Різдва.

 

 

12:35 Пошкоджений внаслідок українського удару в листопаді новозбудований російський ракетоносій «Аскольд» готуються відновлювати в окупованому Криму, розповів речник ВМС ЗСУ капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук. Його підняли з води, поставили на причал. Окрім того, з Зеленодольська біля Казані Волгою спустили ще один – ракетоносій «Туча». Він так само біля Новоросійська на ходових випробуваннях.

 

 

12:15 З початку жовтня в Україні перехворіли на ГРВІ, грип та COVID-19 більш як 1,3 мільйона українців, серед них було зареєстровано майже 80 тисяч випадків захворювання на COVID-19 з 343 летальними випадками, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Активна циркуляція вірусу грипу ще не розпочалася або перебуває на початковому рівні – з торішнього досвіду, цей процес максимально активізується наприкінці грудня. Наразі перевищення епідеміологічного порогу зареєстровано лише в Чернівецькій області.

 

 

11:55 63% українців заявляють, що принципово не купують товарів у продавців/виробників, які не залишили ринок Росії, а ще 22% бойкотували б, але не знають, як перевірити цю інформацію, показує дослідження Deloitte.

 

 

11:40 Через негоду, бойові дії й технологічні порушення без світла 492 населені пункти (вчора було 423), з них через негоду – 13 населених пунктів у Дніпропетровській області, повідомили в Міненерго та Укренерго. Обмеження електропостачання не застосовується в жодній з областей. Планових відключень побутових споживачів не передбачається.

 

 

11:15 Вчора, 7 грудня, в енергосистемі вранці був зафіксований рекордно високий за цей опалювальний сезон рівень споживання: добовий максимум споживання вчора був на 4% вищим, ніж відповідний показник 6 грудня, повідомили в Укренерго. Сьогодні зранку диспетчерський центр «Укренерго» знову фіксує високий рівень споживання, який майже дорівнює вчорашньому рекорду.  

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 111 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 74 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Через блокування польських перевізників на чотирьох пунктах пропуску з Польщею стоїть близько 3300 вантажівок, повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемаратону "Єдині новини". Найбільше – навпроти пункту пропуску "Шегині" (1200) та "Рава-Руська" (близько 850).

 

 

10:25 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

164,8% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

 60,6% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

176,4% автомобільної техніки (з них 3,0% за минулий тиждень),

261,5% артилерійських систем (з них 3,8% за минулий тиждень),

 82,4% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 43,0% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:05 У Павлоградському районі Дніпропетровської області внаслідок вранішнього ракетного удару одна людина загинула, щонайменше четверо постраждали, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. Є руйнування в Павлограді, Тернівці та Юр’ївській громаді, пошкоджено промислове підприємство, 16 приватних будинків і 5 дачних, зачепило церкву. побито авто. 

 

 

09:55 Вранці Росія з району міста Енгельс Саратовської області з бортів стратегічної авіації Ту-95МС запустила по Україні 19 крилатих ракет Х-101 та Х-155. Сили ППО в Київській і Дніпропетровській областях знищили 14 із них (74%), повідомив спікер Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат. Всі ракети, що летіли в напрямку Києва, були знищені ще на підльоті, однак є удари по об'єктах інфраструктури в Дніпропетровській області, одна людина загинула. Запуску ракет передувала розвідка "шахедами", коли ввечері росіяни запустили у напрямку Дніпропетровської області сім ударних БПЛА. П'ять із них збили приблизно там само, де й ракети.

 

 

09:40 Вночі росіяни атакували Україну безпілотниками типу "Shahed" із району Приморсько-Ахтарськ – РФ та зенітними керованими ракетами С-300 з території бєлгородської народної республіки. Усього зафіксовано пуски семи ударних БпЛА "Shahed-136/131" та шести зенітних керованих ракет С-300.  Напрямок удару "шахедів" – Дніпропетровщина, зенітних керованих ракет – Харківщина. Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони України знищено 5 ударних БпЛА (71%) противника.

За минулі сім днів збито 109 зі 136 (80%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська можуть зазнавати втрат по всьому фронту в Україні зі швидкістю, близькою до тієї, з якою Росія наразі генерує нові сили. Речник командування Сухопутних військ Збройних Сил України підполковник Володимир Фітьо заявив учора, що російські війська у листопаді 2023 р. втратили майже 11 тис. особового складу (ймовірно, вбитими або виведеними з ладу внаслідок поранень) на Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках. Оперативний темп на Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках наразі нижчий, ніж на Авдіївському напрямку. Ці втрати свідчать про те, що рівень втрат російських військ у районі Авдіївки може бути ще більшим, зважаючи на вищий темп бойових дій на цьому напрямку. Українські офіційні особи раніше повідомляли, що російські війська втратили 5 тис. осіб убитими і пораненими під Авдіївкою та Мар'їнкою (на захід від Донецька) в період з 10 по 26 жовтня, коли російські війська провели дві хвилі важких механізованих штурмів з метою захоплення Авдіївки. Наразі російські війська проводять масові піхотні атаки з метою захоплення Авдіївки, очевидно, намагаючись зберегти бронетехніку, незважаючи на ризик ще більших втрат живої сили. Українські офіційні особи зазначають, що оборонні зусилля Росії також призводять до значних втрат: за повідомленнями, українські війська в період з 17 жовтня по 17 листопада знищили понад 1200 російських військовослужбовців і поранили більш ніж 2200 на східному (лівому) березі Херсонської області. Українські війська продовжують контрнаступальні операції на заході Запорізької області і, ймовірно, завдають аналогічних втрат російським військам, що обороняються на цій ділянці фронту. ISW не може підтвердити цифри російських втрат, надані Україною, а достовірні дані про російські втрати в Україні відсутні. Якщо надані Україною цифри загалом точні, то вони вказують на те, що російські операції характеризуються значними втратами, і це є результатом не лише найдорожчих російських наступальних операцій під Авдіївкою. Російські й українські офіційні особи повідомляють, що російські зусилля з криптомобілізації дають приблизно від 20 до 40 тисяч військовослужбовців на місяць, що може бути нижчим за поточні втрати Росії в Україні. Українські офіційні особи повідомляли навесні та влітку 2023 року, що Росія за допомогою криптомобілізації щомісяця вербує приблизно 20 тис. військовослужбовців. Українські офіційні особи стверджують, що угруповання російських військ уздовж фронту в Харківсько-Луганській області практично не змінилося з літа 2023 року – це свідчить про те, що залучення нового особового складу в цей район компенсує російські втрати, але не збільшує чисельності цього угруповання. Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв раніше заявляв, що російські військові у період з 9 листопада по 1 грудня завербували 42 тис. військовослужбовців. Українські дані про російські втрати на фронті свідчать про те, що щомісячні втрати росіян можуть перевищувати 20 тис. щомісячних рекрутів і можуть бути навіть близькими до значно вищої цифри, яку назвав Мєдвєдєв. Російські операції в Україні нещодавно змусили російське військове командування перекинути новостворені й недоукомплектовані формування в Україну для посилення секторів фронту, що перешкоджає довгостроковим зусиллям з формування оперативних і стратегічних резервів та реструктуризації російських сухопутних військ. Як кількість новобранців, так і кількість втрат, ймовірно, коливається протягом року, і всі наявні цифри, можливо, перебільшені. Однак ці цифри відповідають спостережуваній ситуації на полі бою, а також іншим українським повідомленням про те, що російським військовим вдається лише підтримувати нинішній рівень укомплектованості в Україні, незважаючи на повідомлення про велику кількість новобранців. Високі втрати російських військ, ймовірно, не дозволять російським силам повністю поповнити і відновити наявні підрозділи в Україні та сформувати нові оперативні і стратегічні резерви, поки російські військові продовжуватимуть операції, якщо зусилля з формування сил продовжуватимуться нинішніми темпами.

• Росія, схоже, здатна продовжувати терпіти такі втрати і компенсувати їх новими рекрутами, доки президент Путін бажає і спроможний впоратися з внутрішніми наслідками.

• У ніч з 6 на 7 грудня російські війська здійснили чергову серію ударів безпілотниками по Україні. Речник Головного управління військової розвідки України Андрій Юсов заявив, що російські війська не мають достатніх ресурсів для завдання ударів по українській енергетичній інфраструктурі.

• Міністерство оборони США на тлі Міжнародного форуму оборонної промисловості (DFNC1) у Вашингтоні 6-7 грудня оголосило про новий пакет допомоги Україні у сфері безпеки та зобов'язання щодо спільного виробництва зброї.

• Президент Росії Путін вчора в Москві обговорив розвиток російсько-іранських економічних відносин з президентом Ірану Ібрагімом Раїсі.

• Напади на громадських діячів у Росії підштовхнули чиновників запропонувати посилення заходів безпеки для російських політичних і громадських діячів, а деякі відомі ультранаціоналістичні голоси почали закликати Росію посилити свої контррозвідувальні органи повноваженнями, що нагадують СМЕРШ, Хоча відновлення організації СМЕРШ радянського зразка в Росії залишається малоймовірним, заклики ультранаціоналістів до відновлення СМЕРШу є важливими, оскільки вони демонструють, що ультранаціоналісти виступають за відновлення елементів тоталітарного управління радянського зразка, які не існували в Росії протягом десятиліть.

• На тлі постійних зусиль Кремля щодо легітимізації виборів Рада федерації РФ ухвалила резолюцію, яка підтверджує, що майбутні президентські вибори в Росії відбудуться 17 березня 2024 року.

• Російські органи безпеки провели масові арешти в Москві та Санкт-Петербурзі, спрямовані проти впливових злочинних угруповань, у тому числі всередині міністерства внутрішніх справ та інших органів внутрішньої безпеки. МВС оголосило 6 грудня, що затримало співробітників МВС і Росгвардії, які є членами відомої банди, що з 1998 року скоювала злочини, включаючи вбивства, викрадення людей і розбійні напади, в Московській, Калузькій областях і Красноярському краї. МВС стверджувало, що серед заарештованих є начальник штабу загону СОБР "Рись" Алпатов. Російське джерело заявило 7 грудня, що сили СОБРу провели обшук у 59-му відділі МВС у Виборзькому районі Санкт-Петербурга в рамках розслідування справи про покровительство МВС банді азербайджанського злочинного угруповання, що діє в Санкт-Петербурзі. Російські мілблогери висловлюють дедалі більшу ворожість до ймовірних азербайджанських злочинних угруповань та інших етнічних груп у загальний період загострення етнічної напруженості всередині Росії. Як московські, так і петербурзькі рейди дозволяють російським органам безпеки посилити внутрішній контроль над інакомислячими та корупцією, одночасно створюючи інформаційні умови для зображення іноземців - зокрема, з України, Південного Кавказу та країн Центральної Азії - як загрози внутрішній безпеці Росії, яку вона повинна ліквідувати.

• Російська влада продовжує відхиляти звернення родичів мобілізованих російських військовослужбовців.

• Українські партизани та мешканці окупованих територій продовжують передавати українській владі інформацію для обстрілів.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 89 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 3 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Минулої доби російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши 21 ударний БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 17 ворожих дронів.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Петропавлівка, Кучерівка, Подоли, Курилівка, Кислівка, Піщане Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Виїмка, Олександро-Шультине, Торецьк, Південне, Авдіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка Донецької області; Копані Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 7 атак ворога в районі Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили всі атаки ворога в районі населеного пункту Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 24 атаки ворога в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили 30 атак противника в районах східніше Новобахмутівки, Авдіївки, південніше Тоненького, Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 14 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 8 атак противника, в районах західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

Водночас, на Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 1 станції радіоелектронної боротьби противника.

08.12.2023