Польща закликала Україну прийняти вимоги польських автоперевізників.

Міністр інфраструктури Польщі надіслав листа віцепрем'єру України Олександру Кубракову.

 

                         Анджей Адамчик

 

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик (Andrzej Adamczyk) надіслав листа віцепрем'єру України Олександру Кубракову, в якому запропонував Києву погодитися на вимоги протестуючих польських автоперевізників. Про це повідомив польський канал TVP з покликом на сайт Мінінфраструктури РП.

 

Однією з причин протестів Адамчик назвав систему електронної черги в Україні: «Це призвело до значного збільшення часу очікування транспортних засобів, зареєстрованих у Європейській Унії, які повертаються з України без вантажу, для перетину українсько-європейського кордону».

 

Міністр закликав українську сторону вжити термінових заходів для виконання вимог польських перевізників, зокрема скасувати вимогу про реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів на двох прикордонних переходах – «Зосин-Устилуг» та «Нижанковичі-Мальховіце».

 

Крім того, перевізники, що протестують, вимагають відновлення обов’язкових дозволів на міжнародні перевезення для українських транспортних компаній, які були скасовані відповідно до угоди між ЄУ та Україною (так званий, «транспортний безвіз»), нагадали в Мінінфраструктури Польщі

 

У зв'язку з цим Адамчик попросив єврокомісарку з питань транспорту Адіну-Йоану Валян (Adina-Ioana Vălean) відновити дію таких дозволів. Він також закликав голову Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн підтримати його звернення до українського уряду щодо скасування системи електронної черги.

 

Нагадаємо, що з шостого листопада через протести польських перевізників частково заблоковано рух через три пункти пропуску на кордоні України та Польщі («Ягодин-Дорогуськ», «Краковець-Корчова» та «Рава Руська – Гребенне»).

28.11.2023