Німецький журналіст за кремлівські гроші

У Німеччині розпалюється скандал навколо відомого публіциста Губерта Зайпеля, – виявляється, він працював на Кремль за непогані гроші. Формував позитивний імідж Росії та Путіна. Та хіба лише він?

 

 

Губерт Зайпель, відомий режисер і письменник, журналіст, який об'їздив Росію вздовж і впоперек, мав прямі та регулярні контакти з російським лідером Путіним (Зайпель сам нахвалявся, що зустрічався з ним «майже 100 разів»), зробив з ним багато інтерв'ю для різних німецьких видань і телеканалів. Тож природно, що його вважали одним із найкращих знавців Росії, беззаперечним авторитетом у питаннях кремлелогії.

 

Згідно з аналізом Дослідницького центру Laender-Analysen, між груднем 2013 року (тобто початком Євромайдану) та лютим 2022 року, безпосередньо перед повномасштабним російським вторгненням в Україну, Зайпель входив до десятки найбажаніших гостей на різноманітних політичних ток-шоу, де обговорювалося російське питання чи ситуація на теренах колишнього Радянського Союзу. Зайпель отримав у Німеччині безліч призів «за глибоке розуміння ситуації в Росії та майстерність, виявлену при розповідях про це».

 

Зайпель був провідним журналістом загальнонаціонального каналу ARD, який ще називають «Першим каналом». Також він активно працював на каналі NDR. Зайве казати, що його статті, репортажі, інтерв’ю, документальні фільми формували в німців думку про саму Росію, про її суспільство, політику – і, звісно, про її президента.

 

І що тепер з’ясовується: що цей безперечний лідер у царині формування німецької суспільної думки про Росію годувався з путінської долоні. І з’ясувалося це у ході гучного журналістського розслідування під назвою Cyprus Confidential.

 

 

Тут треба пояснити читачам, що Cyprus Confidential – це спільний розслідувальний проєкт, до якого долучилися  67 ЗМІ з 55 країн світу. Він стартував першого березня 2022 року, коли російські окупаційні війська були під Києвом, Харковом і Сумами, коли вже окупували Херсон і рухалися маршем до Миколаєва. У той час журналісти-розслідувачі вивчали близько 3,6 мільйона документів від шести кіпрських фірм, які займаються наданням офшорних послуг.

 

І от щойно тепер, на початку листопада, були оприлюднені перші результати розслідування. Про те, як із цих результатів вилізла фізіономія Губерта Зайпеля, розповіли цього тижня німецький тижневик Der Spiegel і телеканал ZDF.

 

З досліджених документів випливало, що Зайпель уклав щонайменше дві таємні  угоди з російською стороною (остання датується березнем 2018 року). Згідно з ними Зайпель протягом трьох років отримав від Кремля ні багато ні мало 600 тисяч євро. Гроші ці журналіст надбав у рамках «спонсорської угоди», укладеної з олігархом Алєксєєм Мордашовим – металургійним і банківським магнатом, який має тісні зв’язки з Путіним і ще з лютого 2022-го, тобто зразу ж після після вторгнення Росії в Україну, потрапив під санкції США та Європейської Унії.

 

Кошти надходили через фірму De Vere Worldwide Corporation, зареєстровану на Британських Вірґінських островах. Ця компанія й належить Мордашову. Згідно з документами, гроші, отримані частинами, були призначені для підтримки роботи Зайпеля над двома його книгами, в яких описується прихід Путіна до влади. І написані вони були, звісно, у вигідному для кремлівського диктатора світлі.

 

Причому в рамках угоди спонсор (Мордашов) погодився «підтримати розвиток цього проєкту» і надати журналістові «логістичну та організаційну підтримку» під час його досліджень у Росії. Що більше, Зайпель не був зобов’язаний повертати гроші, навіть якщо книга ніколи б не була опублікована.

 

«Такого скандалу ще не було за 73-річну історію ARD. Понад десять років цей суспільний мовник транслював документальні фільми та інтерв’ю Губерта Зайпеля, корумпованого Кремлем журналіста. Це означає, що ARD знав, що зі Зайпелем щось не так, роками транслюючи те, що він подавав на трансляцію: беззубий документальний фільм про Путіна повторили 51 раз (!), що стало тріумфом кремлівської пропаганди», – так прокоментувала результати розслідування популярна німецька газета Bild.

 

Очевидно, йдеться про зайпелівський документальний фільм «Я, Путін!» (Ich, Putin!). Колега Зайпеля Удо Лілішкіс, кореспондент ARD у Москві з 13-річним стажем, назвав цю стрічку «абсолютно некритичним документальним фільмом». Фільм уперше вийшов у етер на ARD навесні 2012 року, тобто зразу ж після третьої інавґурації Путіна.

 

«Журналіст Губер Зайпель був відомий своїми прокремлівськими поглядами. Він отримував великі гроші з Москви на свою пропаганду. Суспільні мовники повинні запитати себе, чому вони дозволили йому працювати безперешкодно і чому суспільне телебачення так охоче запропонувало себе як майданчик для кремлівської пропаганди», – пише газета Die Welt.

 

А в листопаді 2014-го, коли вже минуло пів року з моменту анексії Криму Росією, коли на Донбасі точилася кривава війна, телеканал ARD транслював інтерв'ю з Путіним. «Однак вів його не критично налаштований журналіст каналу, а Губерт Зайпель, який уже був відомий своїми прокремлівськими поглядами. Тож інтерв’ю з людиною, яка щойно розпочала чергову війну в Європі, було відповідно компліментарним», – зазначає Die Welt.

 

 

Але не забуваймо й про книги, адже саме через них вдалося виявити фінансові пов’язання Зайцпеля з Кремлем. «Профінансована» таким чином книга насправді з’явилася 2021 року під назвою «Влада Путіна. Навіщо Європі потрібна Росія» (Putins Macht. Warum Europa Russland braucht). Її надрукувало гамбурзьке видавництво Hoffmann und Campe. Вже з назви зрозуміло, про що йдеться: не можна сваритися з Росією, вона хороша, а головне – напрочуд корисна для нас, Німеччини й Заходу.

 

Причому це вже була друга книга про Путіна, видана в цьому видавництві. Перша вийшла ще 2015 року й називалася «Путін. Погляди на владу зсередини» (Putin. Innenansichten der Macht).

 

Представники Hoffmann und Campe божаться тепер – мовляв, поняття не мали, що довірена особа Путіна заплатила Зайпелю сотні тисяч євро за написання книг. Що більше, аби згладити свою мимовільну провину, вони навіть вилучили книги Зайпеля з продажу. Утім не може не виникнути запитання: невже видавці не зауважили абсолютної некритичності розкриття образу Путіна в цих книжках? Людини, яка бомбардувала Чечню та Сирію, вторглася в Грузію, окупувала й анексувала Крим, здійснила інвазію на український Донбас (до повномасштабного вторгнення на момент друку ще справа не дійшла). Наскільки треба бути некритичним, що пропускати такі тексти. А такі ж книжки формували в Німеччині суспільну думку, політику, загальне ставлення до Росії та її очільників.

 

Ми вже згадували, що, окрім усього, Зайпель був бажаним гостем на політичних ток-шоу, присвячених Росії. А хто ж іще, окрім нього, входив у десятку найжаданіших «експертів» на телебаченні? От, наприклад «політолог» Александр Рар, який (і це вже давно не таємниця) настільки продався Кремлю, що на ньому вже й проби ніде ставити. А ще приязний до Росії колишній генерал Бундесверу Гаральд Куят, а також прокремлівська пропагандистка Ґабріела Кроне-Шмальц. Зате експертів, критично налаштованих до Кремля, як-от журналіста Бориса Райтшустера, запрошували на телебачення вкрай рідко. От не бажали організатори таких заходів почути щось таке, що могло посварити німців з Росією. Так тривалий час і виходило, що громадське телебачення в Німеччині перетворило себе на майданчик для кремлівської пропаганди.

 

 

17.11.2023