632-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:30 Німеччина долучилася до п’яти інших держав "Групи семи", з якими Україна вже розпочала двосторонні переговори щодо майбутніх гарантій безпеки – Сполученими Штатами, Великою Британією, Канадою, Японією та Францією.

Переговори з Німеччиною розпочалися сьогодні. Українську переговорну групу очолив заступник голови ОП Ігор Жовква. "Без Німеччини неможливо уявити дієвість гарантій безпеки, а також майбутнє членство України у євроатлантичній спільноті. Саме тому початок двосторонніх безпекових переговорів із Німеччиною такий важливий", – сказав він. 

Офіс президента повідомив, що під час перших переговорів Київ і Берлін обмінялись баченням підходів до майбутніх "гарантій безпеки", їхнього формату й наповнення, а також узгодили план подальших дій.

 

19:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 53 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 24 авіаційні удари, здійснив 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні, застосувавши ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. В результаті бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони знищено 9 ударних БпЛА.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 30 населених пунктів, серед них Сеньківка, Клюси, Карповичі, Леонівка Чернігівської області; Заріччя, Бруски, Волфине, Миропілля, Степок, Попівка Сумської області; Ветеринарне, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог безуспішно вів штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки та Іванівки Харківської області. Завдав авіаційного удару в районі Куп'янська Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Васюківки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де Силами оборони відбито 9 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Маркове, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Кераміка, східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та південніше Тоненького Донецької області, де Силами оборони відбито 17 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Олександропіль, Очеретине, Степове, Авдіївка, Сєверне, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 18 атак. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Побєда, Новомихайлівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка, Мар’їнка, Антонівка, Веселий Гай.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії південніше Водяного Донецької області. Крім того, противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне, Урожайне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Новоукраїнка, Золота Нива, Урожайне, Новопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районах Роботиного та західніше Вербового Запорізької області, де нашими захисниками відбито 3 атаки. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Новоданилівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Левадне, Полтавка, Залізничне, Чарівне, Мала Токмачка, П'ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Тягинка Херсонської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали такі населені пункти, як Токарівка, Садове, Чорнобаївка, Білозерка, Велетенське Херсонської області, місто Херсон та Солончаки Миколаївсьої області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

На лівому березі річки Дніпро на Херсонському напрямку, завдяки мужності та професійності українських морських піхотинців, у взаємодії з іншими підрозділами Сил оборони, вдалося закріпитися на декількох плацдармах. Сили оборони продовжують утримувати займані рубежі, відбили 6 атак ворога, проводять заходи щодо розширення займаного плацдарму.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 6 артилерійських засобах, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 пункту управління та 1 складу боєприпасів противника.

 

 

19:22 Нідерланди виділять Україні додаткові 2 млрд євро військової допомоги. Про це заявила очільниця міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен. Ці гроші – частина ширшого пакета допомоги, який Нідерланди нададуть Україні у 2024 році, що включає початкові 102 млн євро на реконструкцію та гуманітарну допомогу, які будуть збільшені протягом року в разі потреби.

Кайса Оллонгрен зазначила, що після прийняття останнього пакета загальна сума підтримки, яку Нідерланди надали Україні, становить близько 7,5 млрд євро.

«Для мене найбільш важливим є те, що наступного року ми надамо додатково 2 мільярди євро на військову допомогу. Це збереже нашу підтримку України і забезпечить її безперервність, що є критично важливим для України», – сказала Кайса Оллонгрен.

 

18:37 Міністерство оборони Литви оголосило сьогодні про передачу Україні нового пакета військової допомоги, куди увійшли, зокрема, генератори, польові намети та сухі пайки. Стаціонарні дизельні генератори потужністю 160 кВт призначені для отримання електроенергії та забезпечення нею об'єктів у районах, де лінії електропередач недоступні або є перебої в їхній роботі. Генератор може працювати безперервно не менше 8 годин при повному навантаженні. Генератори захищені від впливу навколишнього середовища і можуть працювати при температурі від -30℃ до +40℃.

Міністр оборони Арвідас Анушаускас наголосив, що Литва буде твердо дотримуватися своїх зобов'язань щодо підтримки України. 

Нагадаємо, 10 листопада Литва передала Україні дві пускові установки для зенітно-ракетних комплексів середньої дальності NASAMS. Того ж дня литовське міноборони оголосило про передачу Україні обладнання для боротьби з дронами і генераторів.

 

 

17:45 Оцінка ситуації на фронті від колишньої заступниці міністра оборони України (2021–2023) Ганни Маляр:

Умовно є три тенденції:

1. Росіяни на сході продовжують наступальні дії на 5 напрямках – Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Мар’їнському, Авдіївському. Авдіївку хочуть взяти під контроль до нового року. Але це вже далеко не перша їх дата. Наступають вони саме у такій комбінації по цих напрямках ще з початку 2023-го. Інтенсивність завжди різна. Бо наші потужно їх знищують, і ворогу постійно доводиться робити паузи і відновлюватись. Станом на зараз скрізь ідуть бої, але росіяни просунутись не можуть.

Ціна? Бо нещодавно іноземна преса намагалась визначити ціну – ніби ми витратили на деяких східних напрямках більше, ніж отримали. Ми зупиняємо ворога. І нищимо його. Ворог сильний. Зупинити меншими силами не вийде. Бо в нас менше зброї і менше людей, ніж у росіян. Зупинення ворога – це врятовані цивільні люди та наші міста і села. Є такі рубежі, як Бахмут. Якщо б там не зупинили, то далі ворогу було б значно легше просунутись вглиб. Бо є специфіка ландшафту.

2. Росіяни активно обстрілюють наші населені пункти артилерією скрізь, де відстань дозволяє. Станом на сьогодні під обстрілами близько 100 населених пунктів на півночі, сході та півдні. Росіяни таким чином виконують декілька задач. Залякують цивільне населення та відволікають наші військові спроможності, щоб ми не могли їх використовувати на інших напрямках.

3. Південь. Важке протистояння, як і на сході. Ворог має перевагу в озброєнні й кількості людей. Наші ризикнули і в таких умовах змогли вліті просуватись. Зараз ворог намагається повернути втрачене, але не може. Звісно, тривають бої.

Ну, і про лівий берег Херсонського напрямку ви, мабуть, вже читали зведення Генштабу. Там наші вибили ворога з деяких позицій. Це був тривалий кількамісячний процес. Бо швидко тільки в кіно.

 

 

17:00 Національний університет "Львівська політехніка" вчора прибрав з офіційних сторінок повідомлення про звільнення з 16 листопада професорки кафедри української мови Ірини Фаріон, яке з'явилася на офіційному сайті університету 15 листопада. Нині повідомлення на сайті знову з'явилося, але без копії наказу про звільнення. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий теж відредагував свій допис і видалив фото копії документа про звільнення Фаріон.

 

 

16:15 Чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача було присвячене забезпеченню сил оборони України у 2024 році, повідомив Президент України Володимир Зеленський:

Важлива Ставка щодо забезпечення сил оборони наступного року.

Велика доповідь міністра оборони Умєрова про потреби наших воїнів у техніці, ракетах, боєприпасах, обладнанні та послугах – в усьому необхідному для подальшої деокупації України.

Реалізація поточних контрактів. Контрактування на наступний рік як із вітчизняним ОПК, так і з закордонними постачальниками. Систематизація очікуваної міжнародної технічної допомоги.

Доповідь міністра стратегпрому Камишіна щодо нарощування обсягів виробництва на підприємствах вітчизняного ОПК. А також поточний стан і перспективи нашої багаторічної ракетної програми, ухваленої ще у 2021 році.

Ситуація на фронті: Лиман, Бахмут, Авдіївка, Херсонщина. Доповіді Головкома Залужного, командувачів Сирського, Тарнавського, Москальова та Содоля.

Окремо доручив Міністерству оборони, Генштабу та Кабміну запропонувати рішення, щоб вильоти носіїв «кинджалів» не паралізували країну на години.

 

 

15:50 За даними міжвідомчої комісії при міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, в російському полоні досі перебувають щонайменше 4337 українців: 3574 військових і 763 цивільних осіб.

 

 

15:30 В Міністерстві енергетики України спростували інформацію про підвищення тарифів для населення з 1 січня 2024 року, яку поширюють з посиланням на інтерв’ю голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, зазначивши, що він не такого не говорив.

 

 

15:05 Суд засудив до 15-річного тюремного терміну тренера-легкоатлета з Хмельницька, який виявився агентом ФСБ РФ, повідомили в СБУ. Він майже щодня пробігав від 10 до 50 км, щоб відстежувати місця базування та маршрути руху українських військ, під час бігу здійснюючи приховану фото- та відеозйомку за допомогою камери мобільного телефону, який закріплював на руці. Серед його основних завдань була розвідка локацій із важким озброєнням і боєприпасами ЗСУ. Російський агент також розробив для окупантів топографічну схему, в якій позначив координати українських блокпостів на основних автошляхах регіону. Розвідувальна інформація була потрібна загарбникам для планування повітряних обстрілів і можливих розвідувально-диверсійних операцій.

55-річного спортивного тренера дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ у березні 2022 року. В їхнє поле зору він потрапив як колишній випускник ленінградського військового училища, де навчався ще за часів СРСР, а потім до 1992 року служив у лавах Таманської дивізії на території РФ. Згодом він звільнився з військової служби та переїхав в Україну. Контррозвідники СБУ затримали його ще в травні 2022 року, коли він приховано фотографував один із місцевих об'єктів "Укрзалізниці".

 

 

14:25 Президент Володимир Зеленський з посиланням на розвідку та партнерів України підтвердив інформацію, що російські спецслужби, прагнучи посіяти розкол в українському суспільстві, створити "хаос" всередині країни і, зрештою, усунути Президента, планують на листопад-грудень 2023 року масштабну інформаційну атаку "Майдан-3", метою якої є дестабілізація України.

 

 

14:10 Американська підтримка України в Конґресі під загрозою, республіканці погрожують заблокувати допомогу, якщо вона не включатиме рішення щодо безпеки кордонів, пише Politico. Йдеться, зокрема, про підвищення стандартів для отримання притулку в Сполучених Штатах, на що не погоджуються демократи. Переговори тривають, в середу були позитивні сигнали, але лідери Сенату кажуть, що попереду ще довгий шлях.

 

 

13:35 За даними ДПСУ, від початку дії воєнного стану українські прикордонники затримали 16 700 чоловіків, які намагалися перетнути кордон в протиправний спосіб. Ще понад 7 тисяч осіб було викрито під час намагання здійснити нелегальний перетин через пункти пропуску, зокрема використовуючи підробні документи.

В порівнянні з 2022 роком таких спроб порушити кордон стало менше, але цього року більше стало відмов у виїзді: майже 43 тисячі громадян України, основна частина з яких була чоловіками, не підпадали під умови виїзду з країни під час воєнного стану, що на 17% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найчастіше прикордонники фіксують спроби незаконно перейти зелену ділянку кордону з Румунією та Молдовою, найбільша ж кількість підробок документується на кордоні з Польщею. Громадяни намагалися більш ніж 800 разів підкупити інспекторів ДПСУ, аби ті прийняли рішення про пропуск через кордон (середня сума пропонованого хабаря – 10 тис. грн). За час воєнного стану викрито майже 300 злочинних протиправних груп, які спеціалізувалися на незаконному переправленні осіб через кордон.

За оцінкою ВВС, на основі даних про нелегальний перетин кордону в сусідніх з Україною Румунії, Молдові, Польщі, Угорщині та Словаччині з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року було 19 740 таких випадків. Ще 21 113 чоловіків намагалися втекти, але були затримані українськими прикордонниками: 14 313 намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6800 покладалися на фальшиві документи про звільнення від призову.

 

 

13:05 Генштаб ЗСУ підтвердив повідомлення командування морської піхоти про серію успішних дій на лівому березі Дніпра:

"Сили оборони України провели серію успішних дій на лівому березі річки Дніпро на Херсонському напрямку.

Проводяться диверсійні, рейдові та розвідувальні дії. Виявляються шляхи логістичного постачання боєприпасів та продовольства окупантів. Здійснюється розвідка місць розташування особового складу та техніки російсько-окупаційних сил, позицій артилерії тощо, з метою їх подальшого знищення відповідними засобами ураження. Тривають важкі бої. Одна з головних цілей цієї роботи – відтіснити ворога якомога далі від правого берега, щоб убезпечити цивільне населення від постійних російських обстрілів. Чим далі російська артилерія стоятиме від Херсона – тим краще.

Разом з тим, наші воїни завдають значних втрат ворожим силам, знищують техніку та особовий склад. Попри достатньо серйозну лінію укріплень та потужний опір ворога, вдалося провести декілька вдалих та успішних дій. Ворог намагається вибити наших воїнів із займаних позицій, через що має великі втрати. Зокрема, майже щодня загарбники здійснюють від 4 до 10 таких спроб. Як наслідок, в результаті значних втрат ворог вимушений перекидати підрозділи з інших напрямків.

Так, з початку проведення зазначених заходів противник втратив: особового складу – 1216 вбитими та 2217 пораненими, 24 танки, 89 артилерійських систем та мінометів, 135 одиниць різноманітної автомобільної техніки, 48 бойових броньованих машин, 9 РСЗВ, 14 плавзасобів, 15 одиниць спеціальної техніки, 4 командні пункти, 29 складів з боєприпасами. Крім того, нейтралізовано 135 FPV дронів та 5 БПЛА оперативно-тактичного рівня".

 

 

12:55 Станом на нинішній ранок на українсько-польському кордоні на виїзді з Польщі в напрямку трьох пунктів пропуску – "Ягодин–Дорогуськ", "Краковець–Корчова", "Рава-Руська–Гребенне" – перебували приблизно 2400 вантажних транспортних засобів, повідомив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко в ефірі телемаратону. Найбільше – біля тисячі – навпроти пункту пропуску "Ягодин" та "Шегині". За годину учасники страйку пропускають по кілька транспортних засобів у всіх напрямках. Єдиний більш-менш інтенсивний рух відзначається на ПП "Краковець", коли вантажівки їдуть з України до Польщі.

Кардинального перекриття руху під час 30-хвилинного блокування словацьких перевізників на словацько-українському кордоні не було, на в'їзд зі Словаччини в Україну спостерігається черга приблизно з 500 вантажівок, за минулу добу кордон там на виїзд і в'їзд до Словаччини перетнули близько 350 вантажних транспортних засобів.

 

 

12:35 Вчора, 16 листопада, середньодобова температура знизилась на 2,4°C (5,4° проти 7,8°C), відповідно вечірній максимум споживання електроенергії був на 1% вищим, ніж у середу 15 листопада, повідомили в Укренерго.

 

 

12:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія, ймовірно, вперше почала використовувати A-50, свій бортовий літак раннього попередження та управління, для ідентифікації цілей над Україною для своєї наземної ракетної системи протиповітряної оборони далекого радіусу дії С-400. Це доповнює основну місію A-50 — координацію винищувачів.

• У порівнянні зі звичайним наземним радаром С-400, A-50 може використовувати свій радар для виявлення літаків супротивника на великих відстанях, оскільки його висота дозволяє йому бачити далі навколо кривизни землі.

• Росія, ймовірно, прискорила інтеграцію A-50 і С-400 частково через те, що вона стурбована перспективою розміщення Україною бойових літаків, наданих Заходом. Існує реалістична ймовірність того, що Росія піде на більший ризик, використовуючи A-50 ближче до лінії фронту, щоб ефективно виконувати свою нову роль.

 

 

11:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 108 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 31 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:25 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

158,6% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

 58,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

167,8% автомобільної техніки (з них 2,5% за минулий тиждень),

250,3% артилерійських систем (з них 6,0% за минулий тиждень),

 80,3% РСЗВ (з них 1,4% за минулий тиждень),

 41,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

11:05 Українська митниця зафіксувала збільшення черги вантажівок на кордоні зі Словаччиною через фури з польського напрямку і побоюється, що до блокади поляків можуть приєднатися словаки й угорці, розповіла речниця Закарпатської митниці Вікторія Сенгетовська. Станом на 16 листопада на пункті пропуску "Ужгород" на словацькому кордоні було 900 машин. За день проходить 250 машин – кількість машин, які проходять кордон за день, не змінилася. 

Представники словацьких автотранспортних компаній вчора ввечері на годину заблокували єдиний пункт перетину кордону з Україною для вантажних автомобілів, висловивши, як вони стверджують, солідарність з польськими колегами.

 

 

10:55 Президент США Джо Байден підписав законопроєкт про короткострокове державне фінансування до другої половини січня для уникнення припинення роботи уряду, він не містить фінансування підтримки ні України, ні Ізраїлю.

 

 

10:35 Сили оборони України провели серію успішних дій на лівому березі річки Дніпро на херсонському напрямку і змогли закріпитися на кількох плацдармах, повідомили в Морській піхоті:

"Завдяки мужності та професійності українським морським піхотинцям, у взаємодії з іншими підрозділами Сил оборони, вдалося закріпитися на декількох плацдармах... Українські морські піхотинці здійснюють вогневі ураження на лівобережжі Херсонщини та проводять дії з метою знищення ворога".

 

 

10:25 Вночі росіяни противник атакували десятьма ударними БпЛА типу «Shahed» з напрямку Приморсько-Ахтарськ РФ, повідомили в Повітряних силах ЗСУ. До відбиття повітряного нападу залучено, винищувачі, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи. В результаті бойової роботи дев’ять ворожих ударних БпЛА (90%) знищено в межах Миколаївської, Одеської, Житомирської та Хмельницької областей.

Крім того, ворог застосував кілька зенітних керованих ракет С-300 на Донецькому напрямку. Попередньо без втрат.

 

 

 

 

 

10:05 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:50 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — тривають зіткнення біля Лиману Першого, Синьківки та Першотравневого. Біля Кислівки ворог має частковий успіх.

• Бахмутський напрямок — тривають бої біля Кліщіївки. В районі Богданівки ворог посилив вогневий вплив.

• Авдіївський відтинок — ворог продовжує тиск біля Новокалинового. Росіяни проводили штурмові дії на АКХЗ, успіху не мав, відійшов. На промці, та, що біля Ясинуватої, росіяни фактично проломили лобову оборону, але поки що артилерії не дає їм закріпитися і змушує відходити. Росіяни продовжують накачувати Красногорівку підкріпленням. Ворог лізе на дачі, які південніше терикону. В смузі 53 ОМБр лізе на Тоненьке та Сєверне, а в смузі 59 ОМБр проводить штурмові дії в межах населеного пункту Первомайське.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — без змін. Бойові дії біля Роботиного та Новопрокопівки тривають.

• Таврійський відтинок — росіяни намагаються видавити наші сили із Кринків, але успіху не мають.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська в ніч з 15 на 16 листопада завдали серії ракетних і безпілотних ударів по Україні.

• 16 листопада секретар Ради безпеки Росії Патрушев оголосив, що російська влада посилює російську протиповітряну оборону над центральним федеральним округом Росії, ймовірно, у відповідь на нещодавні заяви України про наміри провести кампанію блокувати російську логістику в тилових районах протягом зими.

• Російські мілблогери продовжували критикувати учасників російського інформаційного простору за спотворення реальності російських військових зусиль, підкреслюючи циклічну посталу динаміку російського інформаційного простору, в якій більшість російських джерел об’єднуються навколо певного домінуючого наративу а, у свою чергу, підмножина різних джерел об’єднується, щоб критикувати переважаючу думку більшості. Неузгоджені спроби Кремля консолідувати контроль над російським інформаційним простором і повідомляти надто оптимістичні новини, ймовірно, створюють ці цикли зрощення та негативної реакції серед російських джерел. Російський інформаційний простір може ставати все більш нестабільним, оскільки розрив між кремлівськими оптимістами та їхніми критиками розширюється

• Президент Росії Путін нагородив відомого російського мілблогера засновника Telegram-каналу "Рибар" Звінчука (аудиторія 1,2 млн), який раніше критикував військові дії Росії під час її повномасштабного вторгнення, престижною державною відзнакою, продовжуючи давні зусилля Кремля залучити мілблогерів і зробити їх лояльними до Кремля.

• Україна заявила, що продовження російської окупації Запорізької атомної електростанції призвело до збоїв у роботі обладнання та технічного обслуговування, які загрожують безпеці станції. Звіти України та МАГАТЕ вказують на те, що присутність і виключний контроль Росії над ЗАЕС посилюються, що свідчить про те, що подібні збої можуть посилитися в умовах триваючої російської окупації.

• Повідомляється, що Кіпр брав участь у допомозі російській еліті, на яку потрапили санкції за підтримку російського вторгнення в Україну в 2014 і 2022 роках, відмивати гроші.

• Gazprom Media Holdings, дочірня компанія російської державної енергетичної компанії «Газпром», оголосила 16 листопада про придбання більшості акцій великого російського блогерського агентства, ймовірно, намагаючись розширити свій і без того широкий контроль над російським медіа-простором.

• Російська влада повідомила, що 15 листопада знайшла колишнього командувача 6-ю армією ВПС і ППО РФ генерал-лейтенанта Володимира Свиридова мертвим у своєму будинку в Ставропольському краї.

• Міністерство освіти Росії видало проект наказу про введення з вересня 2024 року курсу "Основи безпеки і оборони Вітчизни" для російських учнів середньої та старшої школи.

• Російський уряд і російська окупаційна влада продовжують примусово депортувати дітей з окупованої України до Росії під виглядом освітніх програм.

 

 

09:05 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Минулої доби російські окупанти завдали чергового авіаційного удару по Україні, застосувавши 18 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 16 ударних БпЛА. Сьогодні вночі ворог знову атакував нашу державу БпЛА типу “Shahed-136/131”. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби відбулося 72 бойових зіткнень. Загалом противник завдав 12 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Петропавлівка Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Диліївка, Мар’їнка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де наші воїни відбили 4 атаки.

На Лиманському напрямку ворог вів штурмові дії поблизу Білогорівки Луганської області, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку ворог вів штурмові дії біля Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де нашими захисниками відбито 18 атак. Також, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, але наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи противнику значних втрат. Безуспішними були наступальні дії окупантів східніше Степового, Авдіївки та Первомайського Донецької області. Тут наші воїни відбили 17 атак.

На Мар’їнському напрямку українські захисники відбили 19 атак загарбників в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районах Роботиного та західніше Вербового Запорізької області, де нашими захисниками відбито 6 атак.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 6 артилерійських засобів, 2 пункти управління та 2 склади боєприпасів противника.

17.11.2023