Далекобійники Словаччини тимчасово заблокували КПП на кордоні з Україною.

Протестувальники домагаються відновлення обов'язкових дозволів на в'їзд до Євроунії для українських вантажівок.

 

 

Представники словацьких автотранспортних компаній у четвер, 16 листопада, заблокували єдиний пункт перетину кордону з Україною для вантажних автомобілів. Про це повідомило словацьке видання Nový Čas. Таким чином словацькі перевізники висловили свій протест проти «нечесної», як вони стверджують, конкуренції з боку транспортних підприємств України.

 

Акція словацьких далекобійників відбулася на пункті пропуску Ужгород–Вишне Німецьке. За словами голови транспортної асоціації UNAS (Únia autodopravcov Slovenska) Станіслава Скали (Stanislav Skala), протест було задумано як демонстрацію солідарності з польськими колегами, які влаштовували аналогічні блокади на польсько-українському кордоні.

 

«Ми закриємо кордон на годину як попередження. Наша мета – підтримати наших польських колег, а також усіх перевізників всередині ЄУ. Ми проситимемо Єврокомісію негайно запровадити дозволи на перевезення українських транспортних засобів, тому що європейські компанії зазнають втрат на їхньому тлі і не можуть з ними конкурувати», – бідкався Скала.

 

Скала назвав блокаду «попереджувальною». Водночас далекобійники попередили про евентуальну постійну блокаду, у тому числі й для легкових автомобілів, якщо їхні вимоги не будуть виконані.

 

Словацькі далекобійники, як і їхні польські колеги, хочуть відновити обов'язкові дозволи на в'їзд до Євроунії для українських вантажівок. Ці дозволи ЄУ скасувала після вторгнення Росії до України з метою підтримки української економіки. Спочатку цей захід діяв один рік, але минулого літа його подовжили до червня 2024-го.

 

Транспортні компанії країн, що межують з Україною, не витримують конкуренції з дешевшими послугами перевізників з України, кількість яких різко зросла через відсутність вимог про дозволи.

16.11.2023