594-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:44 Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що аварія на морському газопроводі Balticconnector між Фінляндією та Естонією спричинена зовнішнім впливом: пошкодження не могли виникнути внаслідок експлуатації чи типових перепадів тиску. Відповідаючи на пресовій конференції на питання журналістів про те, чи за атакою могла стояти Росія, Орпо сказав: "Важливо, щоб справа була ретельно розслідувана". Керівник слідчого відділу Бюро національних розслідувань Тімо Кілпеляйнен заявив на пресовій конференції: для того, щоб вчинити такі пошкодження, потрібні "певні" навички та обладнання. "Це не зовсім звичайний вчинок", – сказав Кілпеляйнен.

 

 

20:18 Міністерство оборони Німеччини оголосило зимовий пакет допомоги Україні на суму близько 1 мільярда євро. "Німеччина готує другий зимовий пакет для України: для захисту критично важливої інфраструктури та подальшої підтримки ФРН надає додаткові засоби протиповітряної оборони з Patriot, IRIS-T SLM та SLS на суму приблизно один мільярд євро, а також три зенітні самохідні установки Gepard. У жовтні Україна отримає третю систему IRIS-T SLM з керованими ракетами середньої дальності і другу систему IRIS-T SLS малої дальності, також з керованими ракетами", – поінформувало Міноборони. Також найближчими тижнями в Україну прибудуть ще десять бойових танків Leopard1 А5, 15 броньованих автомобілів і майже 20 броньованих медичних машин.

 

 

19:58 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 75 бойових зіткнень. Також російська федерація завдала удару зенітною керованою ракетою С-300 по цивільних будинках у населеному пункті Великий Бурлук Харківської області. Окрім цього, сьогодні вночі окупанти атакували південні регіони нашої держави 36 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 27 ворожих “шахедів”. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 62 авіаційні удари, здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки й інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Блешня Чернігівської області; Бачівськ та Попівка Сумської області; Басове, Гатище, Вовчанські Хутори Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Тур’я Чернігівської області; Іскрисківщина, Степне, Миропільське, Покровка Сумської області; Тернова, Огірцеве, Строївка, Красне Перше Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 16 атак ворога у районі Синьківки та 5 атак біля Іванівки Харківської області. Авіаційних ударів зазнали Синьківка, Кислівка, Піщане Харківської області. Противник обстріляв з артилерії та мінометів понад 15 населених пунктів, зокрема Лиман Перший, Синьківку, Кислівку, Табаївку, Піщане та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник активно застосовував авіацію для ударів по позиціях наших військ у районі Серебрянського лісництва (південно-західніше Кремінної Луганської області). Також авіаційних ударів зазнали Новолюбівка Луганської області та Спірне Донецької області. Окрім цього, Сили оборони відбили 5 атак ворога біля Макіївки Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів окупантів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам’янське Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Часів Яр, Кліщіївка та Андріївка Донецької області. Тут загарбники також завдали авіаційні удари. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник силами до трьох батальйонів за підтримки танків та броньованих машин активізував наступальні дії в районах Авдіївки, Тоненького, Кераміка та Первомайського Донецької області. Наші захисники відбили усі атаки ворога та не допустили втрат рубежів і позицій. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Бердичі та Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Керамік, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Опитне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили 9 атак ворога в районах Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару біля Новомихайлівки. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили атаки ворога в районах населених пунктів Інженерне та Вербове Запорізької області. Окупанти завдали авіаційного удару неподалік Новоданилівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 30 населених пунктів, зокрема Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Білогір’я, Новоандріївка, Лобкове Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Берислав, Антонівка та обласний центр Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 5 — по зенітно-ракетних комплексах противника. Також нашими захисниками було знищено російський винищувач Су-25 та 7 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, склад боєприпасів, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 артилерійських засобів і станцію РЕБ противника.

 

 

19:22 Генеральна асамблея ООН затвердила новий склад Ради ООН з прав людини, відмовившись включити туди Росію. До складу Ради ввійшло 15 країн. Росіяни конкурували з Албанією та Болгарією за два місця, зарезервовані для країн Центральної та Східної Європи, – і програли, попри потужні лобістські зусилля.

 

 

18:49 Президент України Володимир Зеленський призначив головою Полтавської обласної державної адміністрації Філіпа Проніна.

 

 

18:21 Росіяни розпочали масштабну атаку на авдіївському напрямку, констатує DeepState. "В районі Авдіївки у цей час дуже спекотно, ворог вчергове сконцентрував ударний кулак та намагається пробити оборону Сил оборони України, зокрема в районі населених пунктів Водяне та Красногорівка. Українські військові цілий день ведуть бої, стримуючи ворога. З самого ранку русня застосовує артилерію, авіацію та ракети по селах та самій Авдіївці. Далі використовувалась піхота під прикриттям техніки, які йдуть не однією колоною", – ідеться в повідомленні OSINTерів.

 

 

18:06 Росіяни підтвердили удар по пам'ятнику Лєніну у центрі окупованої Нової Каховки, поскаржившись на те, що українці атакували монумент, "який встановлювали ще наші діди, у когось – прадіди".

 

 

 

17:50 Маршрути шахедів під час нічної атаки (візуалізація texty.org.ua)

 

 

 

17:24 Міжнародний валютний фонд повернув довгостроковий прогноз щодо України до огляду світової економіки World Economic Outlook, хоча після початку повномасштабної російської агресії WEO видавав лише прогноз на рік. Згідно з оновленим макропрогнозом, МВФ очікує зростання ВВП України у 2023 році на 2% і його прискорення до 3,2% у 2024-му. У 2028 році, за оцінками фонду, українська економіка зростатиме на 4% за рік. Раніше заступник глави місії МВФ в Україні Натан Епштейн заявляв, що МВФ у червні поліпшив прогноз зростання ВВП України цього року з діапазону "від -3% до +1%" до "від +1% до +3%". З його слів, наразі фонд оцінює динаміку економіки ближче до верхнього краю цього нового діапазону. При тому базовим сценарієм МВФ передбачено, що війна завершиться до середини наступного року.

 

 

16:57 Начальник генерального штабу збройних сил Польщі Раймунд Анджейчак і командувач Оперативного командування Томаш Пйотровський подали до демісії. Як пише Rzeczpospolita, причиною відставок стала незгода з міністром оборони Маріушом Блащаком. У вівторок президент Польщі Анджей Дуда звершив ротацію і призначив начальником генштабу Вєслава Кукулу, а оперативним командувачем – Мацєя Кліша.

 

 

16:32 Президенти України та Румунії Володимир Зеленський і Клаус Йоханніс домовилися про прискорення навчання українських пілотів на літаках F-16. "Є надзвичайно важливе рішення про підготовку в Румунії пілотів для F-16. Створюється центр підготовки пілотів. Ми обговорили з паном президентом, як прискорити таку підготовку, і домовилися, що українські пілоти будуть включені до першої хвилі навчання", – сказав Зеленський на пресовій конференції, анонсувавши також допомогу з артилерією та ППО. Клаус Йоганніс запевнив Зеленського, що Румунія "з цілковитою рішучістю буде всебічно і змістовно підтримувати Україну та її народ, зокрема й допомогою воєнного характеру, і стільки часу, скільки буде потрібно, до перемоги над російським агресором, до визволення всієї української території, притягнення до відповідальності всіх винних у скоєнні злочинів та потім – у процесі відбудови України".

 

 

16:11 Українські розробники створили радіостанцію Himera, здатну працювати під засобами радіоелектронної боротьби Росії, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. "Росіяни не можуть заблокувати сигнали рації та розшифрувати його... Також рацію можна інтегрувати в систему ситуаційної обізнаності або використовувати як GPS-маяк – для пошуку та евакуації воїнів", – прокоментував Федоров. Він додав, що Himera стала найкращим defense-tech стартапом ІТ-Арени цього року.

 

 

15:54 Україна готується до роботи нового "зернового коридору" через Молдову та Румунію, повідомив Володимир Зеленський після переговорів із президентом Румунії Клаусом Йоганнісом у Бухаресті. "Це зразок того, як багато ми можемо зробити разом. Що матиме велике значення не лише для нас, а й для Європи та світу в цілому", – сказав Зеленський . Зі слів голови держави, на переговорах ішлося про спільні дії "щодо захисту не просто портів, а всього регіону України, Молдови, Румунії, наших людей", і цей трикутник здатен створити "дуже потужну основу для розвитку не лише наших країн та народів, а й усієї Європи".

 

 

15:14 Український Центр національного спротиву застерігає, що спецслужби Росії та Білорусі готують вибух на білоруській нафтобазі, щоб звинуватити українців у теракті. "Як об’єкт для теракту розглядається нафтобаза "Брестоблнефтепродукт" поблизу населеного пункту Прилуки Брестської області, що неподалік (2 км) від білорусько-польського кордону. Планується здійснити скид з БПЛА", – заявили у Центрі спротиву, покликаючись на інформацію від білоруського підпілля. 

 

 

14:59 UEFA відмовилася від ідеї повернути російські юнацькі збірні до міжнародних змагань. Спілка європейських футбольних асоціацій зважила, що "немає технічного рішення, яке дозволило б російським командам грати". Перед тим 12 європейських асоціацій заявили, що вони іґноруватимуть матчі з російськими збірними.

 

 

14:47 Служба безпеки України підтвердила інформацію про обшуки у міського голови Мукачева Андрія Балоги. СБУ і НАБУ розслідують кримінальне провадження про масштабну корупційну схему в міській раді, котру використали для передачі у приватну власність частини центрального спорткомплексу міста. За попередніми оцінками, оборудка могла завдати державі збитків у майже 100 млн грн.

 

 

14:21 Підозрюваних у завданні удару на кафе у селі Гроза наразі немає, заявив начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. "Підтвердити інформацію, що хтось навів ракету на це місце, зараз не можу офіційно. Робота триває", – сказав Болвінов. З його слів, поліція перевірила понад 50 мешканців села; також слідчі дії проводила Служба безпеки України. Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи правоохоронці перевіряли власника кафе, якого раніше притягували до відповідальності за колабораціонізм, Болвінов сказав, що в підприємця проводили обшуки, проте доказів наразі не знайдено. Водночас слідчий звернув увагу на те, що внаслідок ракетного удару загинула сестра власника кафе.

 

 

13:55 Сили оборони України щодня звільняють сотні метрів території на південному фланзі біля Бахмута, заявив начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш. "Наші захисники щодня сотнями метрів звільняють тимчасово окуповані території від ворогів. Там працюють усі наявні сили і засоби. Зокрема, сьогодні дуже гарно відпрацювали підрозділи армійської авіації – завдали потужне ураження по скупченню особового складу противника", – сказав Євлаш в етері телемаратону. Він констатував, що ворог не полишає спроб відбити раніше втрачені позиції, у тому числі біля Кліщіївки та Андріївки – але безуспішно. На Лимано-Куп'янському напрямку фіксують затишшя, оскільки на Луганщині та Донеччині йдуть рясні дощі, котрі не дозволяють використовувати важку техніку.

 

 

13:16 Державне бюро розслідувань розслідує 260 кримінальних проваджень, пов'язаних із роботою Територіальних центрів комплектування та військово-лікарських комісій. До суду вже направлено 21 обвинувальний акт стосовно 35 осіб, а ще 58 особам оголошено підозру. ДБР наголошує у своєму повідомленні, що переважна більшість працівників ТЦК та ВЛК сумлінно виконують свої обов'язки, але трапляються випадки зловживань.

 

 

12:49 Українським дипломатам вдалося розшукати сімох українців на півдні Ізраїлю, яких раніше вважали зниклими, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко. За добу число загиблих не зросло, наразі підтвердилася інформація про двох померлих жінок. Оперативний штаб має інформацію про можливу загибель ще трьох українців: двох – на території Ізраїлю, одного – на території Сектору Гази. Ці відомості перевіряють. 

 

 

12:35 Через несприятливі погодні умови залишаються знеструмленими 49 населених пунктів у Київській (1,2 тис. споживачів), Донецькій, Сумській, Чернігівській областях, повідомили в Міненерго. Через обстріли без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

Поза тим, електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів.

 

 

12:31 Президент України Володимир Зеленський підписав закон про відновлення електронних декларацій, прийнятий Верховною Радою з його пропозиціями про невідкладне відкриття реєстру.

 

 

12:08 Кількість жертв ракетного удару по Грозі зросла – криміналісти ідентифікували 53 загиблих, повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. Ці дані все ще не остаточні – п'ятьох людей досі вважають зниклими безвісти.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 92 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 68 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:39 Вночі росіяни обстріляли Новодмитрівку на Херсонщині. Під вогонь потрапило сільськогосподарське підприємство. Внаслідок ворожих ударів загинув десяток корів.

 

 

 

11:20 Центр європейських проєктів Польщі розробляє проєктну документацію для організації швидкісного залізничного сполучення з Україною в межах Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T), повідомила уповноважена уряду Польщі з питань польсько-української співпраці у сфері розвитку Ядвіга Емілевич.

Транс'європейську транспортну мережу (TEN-T) створює Євросоюз з метою з'єднати Європу із заходу на схід та з півночі на південь мережею автошляхів, залізниць, аеропортів і водних шляхів. Розвиток транспортної системи відбуватиметься у два етапи: до 2030 року має бути завершено побудову "ключової" мережі й до 2050 року – "загальної" мережі. У липні 2023 року Європейська комісія внесла зміни до індикативних карт TEN-T, внісши до неї українські логістичні шляхи. Північно-Балтійський коридор було подовжено через Львів і Київ до Маріуполя, Балто-Чорноморсько-Егейський коридор подовжено через Львів, Чернівці (Румунію і Молдову) до Одеси, коридори Балтійське море – Адріатичне море і Рейн – Дунай проходитимуть через Львів. Включення логістичних маршрутів до мережі TEN-T дає змогу усунути наявні перешкоди під час проведення логістичних операцій, залучити європейські інвестиції для модернізації транспортної інфраструктури й отримати доступ до інструментів допомоги ЄС у питанні розбудови української частини мережі.

 

 

11:10 Президент України Володимир Зеленський прибув до Бухареста для переговорів з президентом Клаусом Йоханнісом, відзначивши:

"Україна вдячна Румунії за підтримку, яка зміцнює нашу державу, а також за конструктивну солідарність, яка дозволяє нашим країнам бути донорами безпеки для світу, зокрема у сфері продовольчої безпеки.

Ми вже побудували і можемо розширювати співпрацю, яка підтримує стабільність для багатьох інших країн.

Ми обговоримо подальшу безпекову співпрацю, розвиток авіаційних та інших коаліцій, посилення протиповітряної оборони України, архітектуру безпеки в Чорному морі та наші відносини з партнерами.

Румунія – це друг, який прийшов нам на допомогу в найтемніший день, і чия підтримка з часом стає все сильнішою. Я впевнений, що цей візит буде корисним для обох наших країн".

 

 

10:50 Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість об'єднати в один пакет допомогу Україні й Ізраїлю, що збільшить шанси на те, що його схвалить Конгрес (деякі ультраправі республіканці не схвалюють розширення допомоги Україні, але активно підтримують допомогу Ізраїлю), повідомляють джерела The Washington Post і NBC News. З ініціативою розглядати об'єднаний пакет допомоги виступили конгресмени нижньої палати парламенту від обох партій, які підтримують Україну, однак у Білому домі такого рішення ще не ухвалили. Так чи інакше, але США мають намір допомогти обом країнам. "Ми досить велика, економічно життєздатна і динамічна країна, щоб мати можливість підтримувати і тих, і інших", – сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. 

 

 

10:40 Станом на 21:00 вчора, за даними ізраїльських медіа, було відомо про понад 900 вбитих бойовиками ХАМАСу ізраїльтян і понад 50 були насильно вивезені в Газу; за даними міністерства охорони здоров'я Ізраїлю, щонайменше 2616 людей отримали поранення. ХАМАС стверджує, що захопили та насильно вивезли до Гази понад 150 осіб. У кібуці Беері на кордоні з Сектором Гази рятувальники знайшли тіла 100 убитих бойовикам ізраїльтян – 10% населення кібуцу. Виявлено тіла півтори тисячі вбитих бойовиків ХАМАСу, повідомили в ЦАХАЛ, невелика кількість терористів усе ще переховуються на території Ізраїлю.

Армія Ізраїлю відновила контроль над парканом на кордоні Сектору Гази, останнім часом жоден бойовик ХАМАСу не перетнув кордону. У місцях прориву паркану встановлюють міни. The Wall Street Journal пише, що Ізраїль готується до наземного наступу, авіаносна ударна група США стримуватиме Іран, ліванську "Хезболлу" й інших потенційних союзників ХАМАСу.

 

 

10:20 Іран є співучасником, але немає прямих доказів, які його пов'язують із нападами в Ізраїлі, заявив прессекретар Білого дому Джон Кірбі.

 

 

10:05 Внаслідок масованої тригодинної атаки російськими безпілотниками півдня України є влучання в логістичну інфраструктуру Одеської області, повідомив голова Одеської військової обласної адміністрації Олег Кіпер.

 

 

09:40 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, це носій крилатих ракет "Калібр", попередили у Військово-морських силах ЗСУ. Натомість керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемаратону повідомила, що через шторм на чергуванні залишилося два підводні ракетоносії загальним залпом 8 "Калібрів".

 

 

09:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Вибори президента Росії відбудуться 17 березня 2024 року. Президент Росії Путін майже напевно балотуватиметься знову, незважаючи на те, що він ще публічно не оголосив про свій намір зробити це. Є припущення, що виборча кампанія Путіна неформально почнеться в листопаді 2023 року.

• Хоча вибори в Росії зазнають втручання та контролю з боку Кремля, вони залишаються основним інструментом політичної легітимізації. Майже напевно, що виборча кампанія Путіна буде зосереджена на темі Росії як окремої цивілізації, яка потребує захисту від зовнішніх ворогів – наратив, який часто використовують для виправдання дій держави та консолідації влади Путіним.

• Напередодні виборів Кремль майже напевно намагатиметься мінімізувати непопулярні політичні кроки. Тому дуже малоймовірно, що будь-яка подальша хвиля мобілізації буде здійснена до президентських виборів у березні 2024 року.

 

 

09:01 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

141,3% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  52,6% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

152,1% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

217,9% артилерійських систем (з них 3,3% за минулий тиждень),

  72,5% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  38,7% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

  25,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:50 Вночі російські війська атакували південь України 36 ударними БпЛА типу "Shahed" (пуски здійснювались із мису Чауда, ТОТ Крим), 27 з них знищено (75%) силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО Сил оборони України у межах Одеської (23 БПЛА), Миколаївської та Херсонської областей.

 

 

 

 

08:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль залишається зосередженим на просуванні нібито законності та легітимності російської внутрішньої політики, хоча кремлівські чиновники визнають протилежне. Речник Кремля Пєсков вчора відповів на пропозицію глави Чечні Рамзана Кадирова від 7 жовтня скасувати майбутні президентські вибори 2024 року і замість цього провести одностайне голосування за президента Росії Путіна, зазначивши, що цього не станеться, оскільки Путін "наголосив на необхідності дотримання всіх вимог демократії, конституції і, відповідно, проведення цих виборів". Потім Пєсков заявив, що російське суспільство консолідувалося навколо Путіна з безпрецедентною одностайністю, і припустив, що Путін є "політиком, якому навряд чи хтось, навіть теоретично, може скласти будь-яку електоральну конкуренцію". Заяви Пєскова свідчать про те, що хоча Кремль зацікавлений у створенні видимості того, що вибори 2024 року будуть вільними і чесними, заохочуючи росіян хоча б номінально брати участь у демократичних практиках, але російський уряд не має наміру допустити, щоб будь-який альтернативний політичний кандидат становив реальну загрозу для переобрання Путіна. Джерела російського опозиційного видання "Медуза" стверджували – Кремль уже вирішив, що Путін отримає понад 80 відсотків голосів на майбутніх президентських виборах.

• Різкі коментарі Пєскова також вказують на бажання Кремля продемонструвати впевненість і непохитність на тлі занепокоєння Кремля щодо думки росіян про вторгнення Путіна в Україну та його підтримку. Припущення Пєскова про те, що Росія має намір провести регулярні вибори, має на меті підкреслити, що Москва, незважаючи на війну, залишається функціональною і впевненою в собі державою, а натяк на те, що Путін одностайно переможе на виборах, також виставляє його як ефективного і дієздатного лідера воєнного часу, який має повну підтримку свого суспільства. ISW також постійно спостерігає кілька ознак того, що Кремль стурбований впливом війни на внутрішню підтримку Путіна і його режиму в Росії, включаючи відмову від проведення додаткової мобілізації або іншого переведення російського суспільства на військові рейки.

• Українські війська продовжували контрнаступальні операції та, як повідомляється, вчора просунулися на заході Запорізької області й поблизу Бахмута на тлі повідомлення про погіршення погодних умов в Україні. Речник Генерального штабу та Таврійського угруповання українських військ полковник Олександр Штупун повідомив, що українські сили досягли часткового успіху на захід від Вербового, а також поблизу Кліщіївки й Андріївки. Російські мілблогери стверджують, що дощі погіршили видимість на півдні України, що перешкоджає роботі російських та українських розвідувальних безпілотників. Один російський блогер стверджував, що земля стала багнистою і перешкоджає руху гусеничної техніки, хоча інший блогер це заперечив. Точні умови, ймовірно, різняться вздовж лінії фронту, хоча погодні умови в цілому погіршуються. Речник української Східної групи військ капітан Ілля Євлаш повідомив, що російські війська через сильні дощі менше покладаються на авіацію та безпілотники на напрямку Куп'янськ–Лиман.

• Повідомляється, що російські війська розпочали локалізовані наступальні операції на південь від Гуляйполя (Запорізька область) і, ймовірно, реорганізували південне угруповання сил, намагаючись продовжити захист від українських контрнаступальних операцій. Російський мілблогер і український військовий спостерігач незалежно один від одного повідомили, що вчора підрозділи російської 64-ї мотострілецької бригади (35-та загальновійськова армія, східний військовий округ) просунулися на кілька сотень метрів у спірній "сірій зоні" в напрямку Марфопіль–Червоне. За повідомленнями, російські війська атакували на рівні батальйону або менше, це вказує на те, що ці операції, найімовірніше, є тактичними і мають на меті відтягнути і затиснути українські сили на південь від Гуляйполя, а не далі на захід у Запорізькій області. Український військовий спостерігач повідомив, що російське військове командування нещодавно реорганізувало Південне угруповання військ для дій на двох напрямках: Маріупольському напрямку на заході Донецької області та Бердянському напрямку на межі Донецької та Запорізької областей, де російські війська сконцентрували найбільше та найякісніше угруповання військ. Спостерігач повідомив, що до складу цього угруповання входять переважно мотострілецькі підрозділи; "найпотужніша" армія Східного військового округу – 5-та загальновійськова армія; дві "найменш потужні" армії округу – 29-та і 36-та; 40-ва і 155-та бригади морської піхоти Чорноморського флоту і 336-та бригада морської піхоти Тихоокеанського флоту. Військовий оглядач зазначив, що російське військове командування надало пріоритет виділенню додаткових нових сил і засобів саме південному угрупованню військ.

• Ув’язнений колишній російський офіцер і затятий націоналіст Іґорь Ґіркін повторив свої попередні заяви про те, що російські військові продовжать вести стратегічну оборону, щоб заморозити лінію фронту до виборів президента Росії в березні 2024 року.

• Російський уряд наближається до відкликання ратифікації Росією Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на заході Донецької області, в районі межі Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області.

 

 

08:10 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:00 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 39 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 63 авіаційні удари, здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Також, сьогодні вночі, російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні застосувавши 36 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 26 ворожих “шахедів”.

Авіаційних ударів зазнали: Галаганівка Чернігівської області; Дігтярне, Степне Сумської області; Кіндрашівка, Петропавлівка, Піщане Харківської області; Білогорівка Луганської області; Сіверськ, Спірне, Андріївка, Керамік, Новокалинове, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Костянтинівка Донецької області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області; Зміївка та Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку наші захисники відбили 5 атак ворога біля Синьківки та Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 7 атак ворога в районі Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 4 атаки противника неподалік Кліщіївки Донецької області. В свою чергу, Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області. Мають частковий успіх в районі Андріївки Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському та Мар’їнському напрямках ворог здійснив понад 15 невдалих атак в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаку ворога біля Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку наші захисники стримують ворога в районі Левадного Запорізької області.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, закріплюються на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та успішно уражають тили противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, склад боєприпасів, 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та станцію РЕБ противника.

 

10.10.2023