576-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:05 Канада протягом додатково виділить на оборонну допомогу Україні 650 млн канадських доларів (близько 500 млн дол США), повідомив прем’єр-міністр Джастін Трюдо. “Ми беремо довготермінове багаторічне зобов’язання надавати України передбачувану допомогу. До неї увійдуть 650 млн канадських доларів протягом трьох років на 50 броньованих автомобілів, у тому числі евакуаційних автомобілів, які збудують канадці тут у Канаді”, – сказав Трюдо. Він додав, що Канада також надішле експертів-тренерів із використання та обслуговування літаків F-16, “аби Україна мала змогу максимально використати подаровані літаки”. CTV News інформує, що в рамках оголошеного пакета Україні нададуть і більше танків Leopard 2.

 

 

22:19 Відео з Севастополя свідчить, що в штаб Чорноморського флоту РФ влучило щонайменше дві ракети.

 

 

21:44 Президент України Володимир Зеленський виступив у парламенті Канади. Голова держави наголосив, що дії Росії проти України слід вважати геноцидом проти українського народу. "І коли ми хочемо перемогти, коли ми закликаємо світ підтримати нас, йдеться не просто про звичайний конфлікт, йдеться про порятунок життів мільйонів людей", – заапелював Зеленський. У промові Президент згадав про Голодомор 1923-33 років і констатував, що від тієї трагічної епохи нічого не змінилося, тож Росію нарешті слід покарати. "Російська агресія має закінчитися нашою перемогою, щоби Росія ніколи не повернула в Україну геноцид і навіть не намагалася це зробити. Москва має програти раз і назавжди", – сказав Зеленський.

 

 

 

21:19 Марк Міллі познайомив Валерія Залужного з майбутнім головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном у ході онлайн-переговорів у п'ятницю. "З перших днів повномасштабного російського вторгнення, особливо у найбільш складні моменти цієї війни, генерал Міллі завжди був поряд із нашим народом. Ми цінуємо проведену титанічну роботу, важливі поради, всебічну допомогу та підтримку. Запросив його в Україну та матиму за честь зустрічати на нашій землі", – поділився Головнокомандувач ЗСУ. Залужний домовився з Брауном підтримувати високий рівень комунікації та найближчим часом провести перемовини.

 

 

20:41 Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. "Серед основних питань – оборонні потреби України, продовження фінансової та гуманітарної підтримки нашої держави, економічна та інвестиційна співпраця", – поділився голова держави. Зеленський подякував канадцям та керівництву країни за те, що "стоїте поруч з Україною заради нашої перемоги".

 

 

 

20:03 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, обстрілює як військові, так і цивільні об’єкти, внаслідок чого, на жаль, є постраждалі серед цивільного населення.

Протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень. Ворог завдав 5 ракетних та 40 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, від цинічних ракетних ударів постраждало мирне населення Юрківки Запорізької області та міста Кременчук Полтавської області. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Блешня, Прогрес, Янжулівка Чернігівської області; Ободи, Кіндратівка, Миропільське, Степок, Покровка, Пожня Сумської області та Огірцеве, Плетенівка, Чугунівка, Бологівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару біля Бологівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Фиголівка, Лиман Перший, Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Копанки, Серебрянка, Спірне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Переїзне, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки окупантів в районах Міньківки, Оріхово-Василівки та Григорівки Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, але успіху не мав. Завдав авіаційних ударів неподалік Богданівки, Кліщіївки та Північного Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 25 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Диліївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони успішно відбили атаку противника в районі Сєверного Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Новокалинове, Очеретине, Бердичі, Авдіївка, Орлівка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили 11 атак ворога в районах Мар’їнки та Красногорівки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів біля Красногорівки, Мар’їнки, Парасковіївки Донецької області. Під вогнем окупантів перебувало понад 10 населених пунктів, серед них Мар’їнка, Георгіївка, Гостре, Антонівка, Катеринівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів поблизу Водяного та Вугледара Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаку ворога в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів біля Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Левадне, Білогір’я, Оріхів, Щербаки, Павлівка, Лобкове Запорізької області та Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Козацьке, Одрадокам’янка, Тягинка, Антонівка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів Херсонської області, серед них Херсон, Микільське, Садове, Зеленівка, Чорнобаївка Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

У місті Токмак Запорізької області місцеве населення продовжує потерпати від дій військовослужбовців російських окупаційних військ, які через затримку грошового забезпечення та браку продуктів харчування займаються масовими крадіжками. Зокрема, окупанти примушують цивільних людей віддавати їм своїх домашніх тварин, продукти харчування та консервацію.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по штабу командування чорноморського флоту росії в тимчасово окупованому Севастополі, 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 - по зенітно-ракетним комплексам противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 2 зенітно-ракетних комплекси та 4 артилерійських засоби противника.

 

 

19:39 Згідно з попередньою інформацією, внаслідок російського удару по Кременчуку загинула одна людина, а 15 осіб зазнали поранень, з них – одна дитина.

 

 

19:21 Реальний валовий внутрішній продукт України у другому кварталі 2023 року зріс на 19,5% порівняно з другим кварталом 2022 року після падіння на 10,5% у першому кварталі та 31,4% у четвертому кварталі минулого року, свідчить оцінка Держстату. Загалом за минулий рік ВВП упав на 29,1%.

 

 

18:50 Росіяни завдали ракетного удару по Кременчуку. "Є влучання в цивільну інфраструктуру. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені", – поінформував голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

 

 

18:28 Президент США Джо Байден заявив Володимирові Зеленському про згоду передати невелику кількість ракет дальнього радіусу дії ATACMS, повідомляє NBC, покликаючись на трьох американських посадовців і представника Конгресу.

 

 

17:51 Міністерство оборони Данії визнало, що в 12 із 20 переданих Україні танків Leopard 1A5 виявили дефекти. Частину техніки ремонтують самі українці, ще частина перебуває у Польщі. Напередодні повідомляли, що 10 старих "Леопардів", які мала передати Німеччина, теж мають недоліки.

 

 

17:09 Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив, що суперечка довкола зерна – лише початок серії труднощів, які виникнуть на шляху до ЄС. "Треба виробляти імунітет до цих дискусій, бути розумним, прагматичним… Економіка є економікою. Це не перша і не остання дискусія", – сказав Сольський в етері телемаратону. Зі слів міністра, у списку норм, які нам треба підготувати або змінити перед вступом до ЄС, 40% пов’язані з сільським господарством і продуктами харчування. "Кожна країна має своїх фермерів, своїх переробників, свої інтереси, які інколи йдуть всупереч з іншими членами Євросоюзу. Це нормальна практика. Це не треба сприймати особисто. Якщо ви хочете бути членами Євросоюзу, то будьте готові до того, що ви повинні постійно професійно десь публічно, десь непублічно захищати свої інтереси", – прокоментував голова МінАПК.

 

 

16:38 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ бачить членство України в НАТО як гарантію довготривалого миру – але вже після війни. "Той факт, що війна перебуває в активній стадії, не дозволяє запросити їх завтра або сьогодні. Дуже легко передбачати членство України, коли ця війна завершиться... Якщо зараз будуть завершені бої, ми маємо бути впевнені, що це дійсно буде зупинення війни. Це означає, що мають бути рамкові умови, які гарантуватимуть безпеку і територіальну цілісність, дотримання кордонів України. Безумовно, членство в НАТО є одним із шляхів, щоб цього досягти. Є також певні двосторонні домовленості. Але тим чи іншим шляхом є необхідність у гарантіях. Це означає, що це взаємопов’язані речі – членство в НАТО, завершення війни та забезпечення тривалого миру після війни", – сказав Столтенберґ у Нью-Йорку під час виступу в аналітичному центрі Council on Foreign Relations.

 

 

16:16 Командувач Повітряних сил Микола Олещук визнав за українською авіацією атаку по штабу Чорноморського флоту РФ. "Ми ж обіцяли, що "далі буде..." Тож поки окупанти оговтуються в Мелітополі, а в Севастополі досі лунають сигнали повітряної тривоги, вкотре подякую льотчикам Повітряних сил!.. Сподіваюсь, що наступного разу російське ППО нас знову не підведе. Севастополь – місто Військово-морських сил ЗСУ", – прокоментував Олещук.

 

 

15:41 Росія розпочала черговий етап енергетичного терору проти України й атакує критичну інфраструктуру вже два тижні, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на Регіональному економічному форумі в Києві. "Ми бачимо це по знищенню інфраструктури виробництва, прокачки, збереження пального. Ми бачимо це по перших ударах по регіональних енергетичних організаціях, які відбулися у ці два тижні. Розуміємо, що це буде продовжуватися", – сказав Шмигаль. Голова уряду запевняє, що захист ППО та інших засобів, побудований навколо важливих об'єктів, посилять стійкість України. "Про деталі не можу говорити, але ми значно підготовленіші та сильніші, ніж були минулого року. Переконаний, що разом пройдемо і цю складну зиму. Вона буде складною – не майте сумніву в тому, що цей опалювальний сезон, ця зима буде не легшою, ніж була минула", – сказав Шмигаль.

 

 

15:07 У районі Кліщіївки йдуть важкі бої уздовж залізниці, заявив керівник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш. "Залізниця перебуває також під постійними артилерійськими пострілами – як їхніми, так і нашими. Не можна сказати, що вони контролюють повністю залізницю. Проте і ми намагаємося закріпитися, аби повністю вже відбити в окупантів будь-які наміри просуватися на цьому напрямку і залізниця була наша", – сказав Євлаш "Радіо Свобода"

 

 

14:53 Міноборони Росії підтвердило удар по штабу Чорноморського флоту РФ, побиваючись через те, що "київський режим" атакував "історичну споруду". Згідно з даними від РФ, загинув один військовослужбовець.

 

 

14:24 Кабінет Міністрів відклав створення Реєстру олігархів до закінчення дії воєнного стану.

 

 

13:56 По будівлі штабу Чорноморського флоту Росії у Севастополі завдано удару. Як видно на відео- та фотокадрах, частину споруди зруйновано, зсередини йде дим.

 

 

 

13:34 Пентагон підтвердив укладення угоди з компанією Ілона Маска для забезпечення зв'язком Starlink українських військовослужбовців "з кінцевою метою забезпечити Україну необхідною їй інфраструктурою супутникового зв'язку", заявив речник оборонного відомства Патрік Райдер. Подробиць не розголошують. "Із міркувань безпеки операцій через критичний характер цих систем ми просто не можемо надати додаткову інформацію щодо конкретних можливостей або деталей роботи цих послуг", – сказав Райдер.

 

 

13:12 Україна отримала восьмий транш макрофінансової допомоги від ЄС розміром €1,5 млрд. Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, загальна бюджетна підтримка ЄС у 2023 році сягнула €13,5 млрд, а за весь час повномасштабного вторгнення – €70 млрд.

 

 

12:51 Президент України Володимир Зеленський після США вирушив до Канади. Інформацію про приїзд Зеленського підтвердили в офісі прем'єр-міністра Джастіна Трюдо. "Двоє лідерів продовжать тісно співпрацювати над зміцненням зв’язків між державами й допомогою українському народу в подальшій обороні від російського жорстокого й невиправданого вторгнення. Канада підтримуватиме Україну стільки, скільки знадобиться”, – йдеться у поширеному повідомленні. У рамках візиту Зеленський зустрінеться із членами уряду, а також виступить у парламенті. Після цього він вирушить до Торонто, де “зустрінеться із канадськими бізнес-лідерами з метою зміцнення інвестицій приватного сектору в майбутнє України”. “Канада разом із союзниками й партнерами й надалі стоятиме пліч-о-пліч із народом України протягом усього часу, що знадобиться. У тісній співпраці ми посилюватимемо економічний тиск на режим Путіна, поки він не почне поважати територіальну цілісність й суверенітет України”, – наголосили в офісі Трюдо.

 

 

12:39 Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що спір з Україною стосується "певного невеликого відрізку наших реляцій". Дуда зазначив, що суперечка не має позначитися на стосунках України і Польщі загалом, "бо немає для цього жодних підстав, і лиш інші цим скористаються". Польський президент заявив, що він не відмовляється від контактів із Володимиром Зеленським і готовий до переговорів, "коли буде можливість" – "так, як ми багаторазово розмовляли, обличчям до обличчя, так, як розмовляють поміж собою двоє друзів, які хочуть різні важкі ситуації розв'язати".

 

 

12:13 У Севастопольській бухті знову чутно вибухи; над берегом здіймаються клуби диму. 

 

 

11:54 Вночі росіяни завдали двох ракетних ударів по Кураховому – поранили 15 цивільних, пошкодили 20 багатоповерхівок. У Курахівській громаді пошкоджено медичний заклад у Гострому; під обстрілом було Острівське.

 

 

11:39 США оголосили вміст нового пакета військової допомоги для України на $325 млн

 

– ракети ППО АІМ-9М;
– додаткові боєприпаси для HIMARS;
– системи протиповітряної оборони Avenger;
– кулемети для протидії безпілотникам;
– 155-міліметрові артилерійські снаряди, зокрема DPICM;
– 105-міліметрові артилерійські снаряди;
– ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW);
– протитанкові системи Javelin і AT-4;
– понад 3 млн патронів до стрілецької зброї;
– 59 легких тактичних автомобілів;
– підривні боєприпаси для прибирання перешкод;
– запчастини, технічне обслуговування та інше польове обладнання.

 

 

11:20 Міністерство оборони України повідомило про допуск до експлуатації відразу трьох зразків дистанційно керованого бойового модуля "ШаБля". Бойовий модуль застосовують для ведення розвідки з метою виявлення цілей на полі бою й ураження живої сили противника, боротьби з легкоброньованою технікою і вогневими позиціями ворога.

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 162 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 123 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Вчора, в четвер 21 вересня, вечірній максимум споживання був на 0,7% нижчим, ніж у середу 20 вересня, повідомили в Укренерго. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 411 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження мереж у прифронтових районах Донеччини, Дніпропетровщини, Харківщини, Херсонщини.

 

 

10:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Протягом останніх чотирьох днів і Росія, й Україна зазнали надзвичайно інтенсивних атак глибоко в тилу. Надходили повідомлення про вибухи на російських логістичних об’єктах, авіабазах і командних пунктах у Криму, Краснодарському краї та Підмосков’ї.

• Цілком ймовірно, що Чорноморський флот Росії знову став об'єктом потужних атак. Однак найбільше стратегічне занепокоєння у російських лідерів, ймовірно, викликають вибухи на авіабазі Чкаловський поблизу Москви. Це чутливе місце, оскільки тут розміщені спеціальні військові літаки, а також VIP-транспорт російських лідерів. Особливо актуальним є повідомлення про пошкодження літака Іл-20 радіоелектронної розвідки та РЕБ: незрозуміло, про яку його модифікацію йдеться, але ці цінні літаки виконують операції, які включають збір електронної розвідувальної інформації.

• Протягом останнього тижня Росія неодноразово завдавала дальніх ударів по цілях на території України. Ця незвичайна інтенсивність, ймовірно, частково є відповіддю на удари в Росії та Криму. Оскільки наземні бої відносно статичні, кожна сторона шукає переваги, завдаючи удари у стратегічній глибині противника.

 

 

10:10 Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з американськими редакторами у Вашингтоні заявив, що Сили оборони збираються звільнити захоплений росіянами Бахмут на Донеччині та ще два міста:

"Я не скажу, які саме міста, вибачте. І тому у нас є план. Дуже, дуже комплексний план".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

135,9% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  51,3% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

144,8% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

200,5% артилерійських систем (з них 6,1% за минулий тиждень),

  70,5% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

  37,8% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Президент України Володимир Зеленський зробив заяву за результатами зустрічі з президентом США Джозефом Байденом:

"Дуже вагома зустріч із Президентом Байденом, його командою.

Вдячний за новий оборонний пакет. Саме те, що треба нашим воїнам саме зараз.

Обговорили системне посилення України та нашого захисту, наших оборонних спроможностей. Важлива домовленість: Україна й Сполучені Штати працюватимуть разом для виробництва зброї та оборонних систем. Готуємо промислову базу, щоб виробляти системи ППО та інші необхідні речі в копродукції.

Україна вистоїть у цій війні. Та ми маємо дати надійний захист від повторення агресій.

Формула миру – дякую за підтримку.

Посилення наших інституцій, Української держави, відновлення країни після бойових дій, міжнародна співпраця – сьогодні встигли обговорити багато тем.

Наші команди працюватимуть над реалізацією деталей домовленостей.

Дякую, Америко! Дякую, пане Президенте Байден!" 

 

 

09:40 Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, виснажують ворога вздовж усієї лінії фронту та змушують відходити із займаних позицій, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

Українські війська продовжують штурмові дії в районі південніше Бахмута, завдають ворогу втрат, закріплюються на досягнутих рубежах. На цьому напрямку були успішно відбиті атаки противника в районі північно-східніше Григорівки. Російські війська також намагалися відновити втрачене положення в районі Андріївки, успіху не мали.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українська бронетехніка діє за останньою лінією російської  оборонної смуги, через яку наразі проникають українські сили на заході Запорізькій області, – хоча ISW ще не готовий оцінити, чи українські сили повністю прорвали цю російську оборонну смугу. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, вказують на те, що українська бронетехніка просунулася на південь від російських протитанкових ровів і загороджень "зуби дракона", які є частиною тришарової оборони, і вступила в обмежений бій безпосередньо на захід від Вербового. Однак незрозуміло, чи українські війська утримують ці позиції. Це перший спостережуваний випадок, коли українські війська використовують бронетехніку за межами російської тришарової оборони. Присутність української бронетехніки за останньою лінією нинішньої російської смуги оборони вказує на те, що українці забезпечили прорив перших двох ліній цього шару достатньою мірою для того, щоб використовувати бронетехніку через пролом. Українські сили, ймовірно, придушили російську артилерію та інші протитанкові системи в цьому районі достатньо, щоб перекинути свою техніку вперед. Здатність українських військ перекинути бронетехніку до найпотужніших російських оборонних рубежів, призначених для їх зупинки, і прорвати їх, а також керувати цією технікою поблизу підготовлених російських оборонних позицій є важливими ознаками прогресу в українському контрнаступі. Інші геолокаційні відеозаписи, опубліковані 20 і 21 вересня, вказують на те, що українські війська просунулися також на захід і південний захід від Вербового. The Wall Street Journal, посилаючись на неназваного українського офіцера, який служить у цьому районі, підтвердила, що українські війська прорвали бронетехнікою основну російську лінію оборони на заході Запорізької області, також повідомивши, що українські війська просунулися до околиць Новопрокопівки, хоча на момент написання цієї публікації ISW не бачив візуального підтвердження цього повідомлення.

 

 

• Російські сили, які зараз обороняються на заході Запорізької області, не змогли перешкодити українським силам поступово, але стабільно просуватися з середини серпня. ISW постійно спостерігає за повільним, але регулярним просуванням українських військ у західній частині Запорізької області, незважаючи на те, що російські військові перекидають підрозділи відносно елітних частин для посилення там оборонних операцій. Український військовий, який воює на півдні України, розповів WSJ, що російські війська, які захищають передові окопи, "неякісні", але штурмові війська, які контратакують, "сильніші". Заяви українського солдата узгоджуються зі спостереженнями ISW, що відносно елітні російські спецпризначенці та підрозділи повітряно-десантних військ, схоже, є основними силами контратак на заході Запорізької області.

• Українські війська завдали серії ударів з безпілотників і ракет по російському аеродрому поблизу окупованих Саків у Криму та, можливо, пошкодили російські літаки. Стратком ЗСУ заявив, що українські війська розпочали комбіновану атаку на російський аеродром поблизу Сак (60 км на північ від Севастополя). Як повідомило "Суспільне Крим", джерела в СБУ розповіли, що СБУ та ВМС України запустили безпілотники для придушення російських систем протиповітряної оборони поблизу аеродрому, а потім завдали ударів ракетами "Нептун". За повідомленнями, під час ударів на аеродромі було дванадцять російських бойових літаків, у тім числі винищувачі-бомбардувальники Су-24 і Су-30, й удари завдали аеродрому серйозної шкоди. Проте ISW ще не бачив відеозаписів, які б детально описували наслідки українського удару. Російські джерела, в тому числі міністерство оборони Росії, стверджують, що російські засоби ППО збили до 19 українських безпілотників над Чорним морем і Кримом в ніч з 20 на 21 вересня, але не згадували жодних українських ракетних ударів. Аеродром "Саки" є новим об'єктом Чорноморського флоту Росії, по якому українські війська завдали удару.

• Супутникові знимки підтверджують, що українські війська 20 вересня завдали удару по 744-му центру зв’язку командування Чорноморського флоту в окупованому Криму в рамках очевидних операцій, спрямованих на об'єкти Чорноморського флоту. На знимках видно, що українські удари зруйнували значну частину командного пункту поблизу Верхньосадового (16 км на північний схід від Севастополя). Останніми тижнями українські війська все частіше завдають ударів по військово-морських об'єктах Чорноморського флоту в Криму та навколо нього, зокрема в результаті ударів було знищено десантний корабель класу "Ропуха" і підводний човен класу "Кіло", а також пошкоджено військово-морський ремонтний завод "Севморзавод" в Севастополі. Чорноморський флот Росії є елементом російського військово-морського флоту, що підпорядковується Південному військовому округу, але окрім своїх кораблів має повітряні та наземні підрозділи в окупованому Криму та в інших місцях уздовж фронту в Україні. Частини 810-ї морської піхотної бригади Чорноморського флоту беруть участь у важливих оборонних операціях на заході Запорізької області, а 22-й армійський корпус Чорноморського флоту захищає позиції на східному (лівому) березі Херсонської області. Аеродром "Саки" дає можливість Чорноморському флоту на додаток до військово-морських засобів управляти наземною авіацією. Чорноморський флот, схоже, має велику відповідальність за підтримку російської логістики з Краснодарського краю й окупованого Криму до російського угруповання на півдні України, особливо після того, як українські удари ускладнили роботу російських наземних ліній комунікацій в цьому регіоні. Російські війська регулярно завдають ударів безпілотниками і ракетами з об'єктів Чорноморського флоту і в межах зони відповідальності Чорноморського флоту в окупованому Криму і Краснодарському краї. Чорноморський флот є єдиною офіційною структурою російських збройних сил, яка має довгострокову присутність в окупованій Україні, оскільки його штаб-квартира розташована в Севастополі ще до незаконної анексії Криму Росією в 2014 році. Чорноморський флот – це більше, ніж його військово-морські активи, й українські атаки на Чорноморський флот, ймовірно, матимуть наслідки, що виходять за рамки виснаження російських військово-морських можливостей.

• Російські війська в ніч з 20 на 21 вересня завдали особливо великої серії ракетних ударів по Україні, що, ймовірно, було приурочена до візиту Президента України Володимира Зеленського до США.

• Після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи Кремль продовжує намагатися посилити розбіжності між Україною та її центральноєвропейськими партнерами. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив 20 вересня, що Польща зосередиться на нарощуванні власних збройних арсеналів і більше не передаватиме зброю Україні. Однак 21 вересня польський та український міністри аграрної політики домовилися працювати разом, щоб у найближчі дні знайти рішення щодо експорту української сільськогосподарської продукції.

• На тлі чуток про те, що "група Ваґнера" діє разом з росгвардією, повідомляється, що в держдуму Росії внесуть законопроєкт, який дозволяє включати в росгвардію добровольчі формування.

• Кремль, як повідомляється, просуває пропагандистські наративи, які висвітлюють російську артилерію й авіацію, применшуючи зусилля російських сил, що проводять наземні операції, ймовірно, для того, щоб уникнути обговорення втрат російського особового складу і слабких контрбатарейних можливостей. Російське опозиційне видання Meduza вчора повідомило, що 19 вересня адміністрація президента Росії розповсюдила інструкцію, в якій наказувала кремлівським ЗМІ висвітлювати втрати української техніки й особового складу та підкреслювати, що вогонь російської артилерії та авіаційні удари ефективно стримують українські наступальні дії. ISW регулярно спостерігав, як російські підрозділи активно брали участь у наземних штурмах, і російський інформаційний простір неодноразово скаржився на слабкі контрбатарейні можливості російських військ.

• Кремль, ймовірно, прагне звинуватити керівництво Вірменії та Захід у нещодавній військовій операції Азербайджану в Нагірному Карабасі.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької і Запорізької областей та на заході Запорізької області, але не мали просувань.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. Так, минулої доби російська федерація завдала чергового масованого ракетного удару по енергетичній, промисловій та іншій цивільній інфраструктурі України 44 крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55 та 6 зенітними керованими ракетами С-300. Протиповітряною обороною знищено 38 крилатих ракет. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, навчальні та медичні заклади, гуртожитки та інша цивільна інфраструктура.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 26 бойових зіткнень. Ворог завдав 59 ракетних та 62 авіаційні удари, здійснив 55 обстрілів із реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах.

Авіаційних ударів зазнали Грем’яч Чернігівської області; Дігтярне Сумської області; Огірцеве, Берестове, Копанки, Шийківка Харківської області; Невське Луганської області; Діброва, Андріївка, Міньківка, Кліщіївка, Північне, Архангельське, Єлизаветівка, Вугледар, Золота Нива, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Білогір’я, Мала Токмачка, Роботине Запорізької області; Львове, Ольгівка, Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі північно-східніше Григорівки Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, але успіхів не мав. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки та Красногорівки Донецької області. Тут, впродовж минулої доби окупанти здійснили 12 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. На Шахтарському напрямку Сили оборони успішно відбили атаку ворога в районі Микільського Донецької області.

На Запорізькому напрямку атаки противника в районах Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області завершилися для загарбників значними втратами як у живій силі, так і в техніці. Водночас, на Авдіївському та Шахтарському напрямках Сили оборони продовжують тримати оборону на зайнятих рубежах, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога та змушують відходити із займаних позицій.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади забезпечення та наносити успішне ураження по тилах противника.

У зв’язку із катастрофічними втратами окупантів та з метою комплектування підрозділів повітряно-десантних військах на території Краснодарського краю російської федерації проводяться агітаційні заходи в місцях позбавлення волі. В’язням обіцяють дострокове звільнення з місць позбавлення волі в обмін на контракт із збройними силами росії, термін дії якого до закінчення війни.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала удару по пункту управління, зенітно-ракетному комплексу, 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 – по станціях РЕБ противника. Також нашими захисниками знищено 1 ворожий ударний БпЛА типу “Shahed-136/131”.

Підрозділами ракетних військ уражено пункт управління, район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 9 артилерійських засобів та 2 станції РЕБ противника.

21.09.2023