563-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетних, 29 авіаційних ударів, здійснив 14 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Амбарного, Бударків Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Карповичі, Леонівка Чернігівської області, Новомиколаївка, Миропільське, Тур’я Сумської області, Гур’їв Козачок, Бударки, Стариця Харківської області.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів біля Синьківки, Кислівки Харківської області, Новоселівського Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кислівка, Кучерівка Харківської області.

На Лиманському напрямку наші захисники відбили ворожі атаки в районі Берестового. Авіаційних ударів зазнали Білогорівка Луганської області, Спірне, Веселе Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед яких Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам'янське, Спірне, Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни успішно стримують противника в районах Оріхово-Василівки, Богданівки та Кліщіївки. Ворожих авіаційних ударів зазнали Кліщіївка та Андріївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, серед яких Часів Яр, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші воїни відбили 8 атак ворога в районі Мар’їнки. Противник завдав авіаційного удару поблизу Красногорівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів біля Пречистівки та Золотої Ниви Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед яких Ольгівське, Гуляйполе, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, П’ятихатки, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Понятівка, Садове Херсонської області та Дніпровське Миколаївської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку. Мають успіх в районах південніше Роботиного та Кліщіївки, закріплюються на досягнутих рубежах, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки.

Підрозділами ракетних військ уражено 5 артилерійських засобів та 1 зенітно-ракетний комплекс противника.

 

 

19:17 Речник МЗС України Олег Ніколенко розкритикував декларацію G20, оприлюднивши фотокопію заяви із правками, на котрих би наполягала Україна: не «війна в Україні», а «війна проти України», не «всі країни мають утримуватися від погроз силою», а Росія. «У частині щодо агресії Росії проти України «Групі двадцяти» немає чим пишатися. Очевидно, що участь української сторони дозволила б учасникам краще зрозуміти ситуацію. Принцип «нічого про Україну без України» залишається ключовим як ніколи», – пише Ніколенко.

 

 

18:06 У Новій Каховці українські партизани підірвали автівку окупантів, яку використовували для перевезення «виборчих бюлетенів». Один російський військовий ліквідований, ще двоє – поранені, повідомив Центр національного спротиву.

 

 

17:11 Країни "Великої двадцятки" узгодили спільну декларацію на саміті в Нью-Делі. Політики не висловили засудження дій Росії, яка розв’язала криваву загарбницьку війну проти України. Натомість зазначено обтічне: "Ми з глибоким занепокоєнням відзначаємо величезні людські страждання та негативний вплив воєн і конфліктів у всьому світі". Водночас заява містить заклик до всіх країн світу дотримуватися Статуту ООН і "утримуватися від погрози силою або її застосування з метою отримання територій" та дій "проти територіальної цілісності, суверенітету або політичної незалежності будь-якої держави". Окремо в заяві наголошується, що "G20 не є платформою для розв'язання геополітичних і проблеми безпеки", хоч "ці проблеми можуть мати значні наслідки для глобальної економіки". Зокрема лідери акцентують, що війна в Україні мала негативні наслідки для глобальної продовольчої та енергетичної безпеки, ланцюжків постачання, макрофінансової стабільності, інфляції, ускладнила політичне середовище для низки країн.

 

 

16:37 Безпілотники Служби безпеки України атакували "виборчу дільницю" у селі Скельки Василівського району в Запорізькій області, яку ворог використовував для зберігання виборчих бюлетенів і документів. Як повідомило аґенції УНІАН джерело в СБУ, два дрони-камікадзе вирішили "проголосувати" проти окупантів, і "вибори" закінчилися достроково.

 

 

16:10 Президент Володимир Зеленський домовився з міністром закордонних справ Японії Йошімасою Хаяші про початок переговорів щодо двосторонньої угоди про безпекові гарантії для України. Зеленський високо оцінив лідерство Японії в мобілізації міжнародної підтримки України, зокрема під час японського головування в "Групі семи". Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо практичної реалізації "формули миру" та долучення Японії до підготовки Глобального саміту миру.

 

 

 

 

15:26 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган переконує країни G20 виконати частину вимог Росії щодо "зернової угоди". Зокрема йдеться про сприяння страхуванню російських суден і підключення російського банку до системи SWIFT, пише Bloomberg.

 

 

15:02 У Львові та Одесі пройшли акції з вимогою припинити необов'язкові витрати з бюджету в умовах воєнного стану і визначення пріоритетом фінансування сил оборони.

 

 

 

 

14:39 В окупованому росіянами місті Пологи підірвали штаб партії "Єдіная Россія". Як стверджує міський голова Мелітополя Іван Федоров, у штабі власне малювати на бланках результати пропагандистської акції з "виборами".

 

 

14:20 Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступив нині з інавгураційною промовою на урочистому засіданні вченої ради Львівського національного університету з нагоди присвоєння йому звання Doctor Honoris Causa. Перед цим Джонсон вшанував пам’ять загиблих українських воїнів на Личаківському цвинтарі та відвідав меморіал Героїв Небесної сотні.

 

 

 

14:10 Вийшов із ремонту черговий атомний блок однієї з АЕС потужністю 1 ГВт, повідомило Міністерство енергетики. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, цілком достатньо для покриття споживання. Після під'єднання сьомого енергоблоку потужність АЕС в енергосистемі становитиме 6,4ГВт.

 

 

13:50 Президент Володимир Зеленський повідомив про Ставку головнокомандувача:

"Реалізація плану захисту енергетики та критичної інфраструктури від російських ударів із неба. Захист портів Одещини та інфраструктури «зернового коридору». Захист прифронтових територій. Підготовка до зими.
Доповіді прем’єр-міністра, Міністерства енергетики, Укренерго, Укргідроенерго, НАК «Нафтогаз», Генштабу. Усі доручення роздані. Робота триває".

 

 

13:05 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний вчора провів телефонну розмову з начальником Штабу оборони Збройних сил Румунії генералом Даніелем Петреску, обговоривши ситуацію, що склалася через російські повітряні атаки на цивільну та портову інфраструктуру на Дунаї: безпекові ризики, питання взаємодії й обміну інформацією з партнерами.

 

 

12:38 Над тимчасово окупованим Донецьком запустили великий прапор України. Стяг можна було спостерігати у північно-західній частині Донецька. Акцію приурочили до 245-річчя міста Авдіївка. "Прапор полетів на Донецьк. Вже чуємо перехоплення, вони там трохи бісяться з цього приводу. Намагалися його збити", – розповів очільник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в етері телемаратону.

 

 

 

12:15 У Луганській області під селом Новоєгорівка точаться бої за важливі висоти, повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор. Ворог не полишає спроб продавити оборону ЗСУ в районах Новоєгорівки та південно-східніше Діброви.

 

 

 

12:04 Міністерство закордонних справ Росії викликало посла Вірменії для вручення ноти протесту через образу на "недружні кроки". У Москві шлякують через запуск Вірменією процесу ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду у Гаазі, поїздку дружини вірменського прем'єр-міністра Нікола Пашиняна Анни Акопян до Києва, передачу Україні першої гуманітарної допомоги з початку повномасштабної війни, а також планів проведення військових навчань зі США.

 

 

11:45 Росія, можливо, зможе протягом найближчих кількох років збільшити виробництво артилерійських снарядів приблизно до 2 мільйонів снарядів річно, що вдвічі перевищує попередній прогноз Заходу, але все ще далеко не відповідає її потребам для війни в Україні, пише Reuters з посиланням на неназваного західного посадовця. Він оцінив, що Росія минулого року витратила в Україні від 10 до 11 мільйонів снарядів: "Якщо Росія витратила 10 мільйонів снарядів минулого року і воює, а може виробляти лише 1-2 мільйони снарядів на рік, то я не думаю, що це дуже сильна позиція". Він же оцінив, що Росія може виробляти близько 200 танків на рік, що теж вдвічі перевищує попередні оцінки Заходу, але це теж далеко від того, що їй потрібно після важких втрат в Україні.

 

 

11:20 Міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаяші вперше з часу вторгнення РФ приїхав із неоголошеним візитом в Україну. В ході візиту японського міністра буде обговорюватися питання організації та проведення японсько-української конференції з економічного відновлення України.

 

 

11:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Підрозділи Збройних Сил України просунулися вглиб багатошарової лінії російської оборони на схід від Роботиного. Українські мотопіхотні підрозділи пішо продовжують поступове тактичне просування проти російських позицій і виснажують російські сили у цьому районі.

• Українські війська також продовжують тиснути на російські позиції на південь від Бахмута, поступово просуваючись між Кліщіївкою та Андріївкою.

• Дуже ймовірно, що Росія передислокувала сили з інших ділянок фронту, щоб замінити виснажені підрозділи навколо Роботиного. Ці передислокації, ймовірно, обмежують здатність Росії проводити власні наступальні операції на інших ділянках фронту. Передислокація також, найімовірніше, свідчить про тиск на їхні оборонні рубежі, особливо навколо Роботиного.

 

 

10:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 135 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 185 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:25 Адміністрація президента США Джо Байдена, дуже ймовірно, відправить Україні тактичні ракетні системи дальньої дії (ATACMS) для боротьби з російським вторгненням, повідомили американські посадовці телеканалу ABCNews: поставка ракет вже розглядається і, ймовірно, вони будуть включені до майбутнього пакета військової допомоги. Однак посадовці додали, що остаточне рішення ще не ухвалено і можуть пройти місяці, перш ніж Україна отримає ракети. Раніше Вашингтон відмовлявся передавати Україні ракети ATACMS частково через побоювання, що це призведе до ще більшої ескалації конфлікту, частково через обмеженість запасу таких комплексів. Тепер же США виявили, що на озброєнні у них більше ATACMS, ніж передбачалося спочатку, повідомили ці джерела. Хоча поки що неясно, наскільки виявлені комплекси придатні до експлуатації.

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

133,0% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  50,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

138,3% автомобільної техніки (з них 3,3% за минулий тиждень),

187,9% артилерійських систем (з них 6,7% за минулий тиждень),

  68,0% РСЗВ (з них 1,6% за минулий тиждень),

  36,1% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що російські збройні сили внесли значні зміни в командування й управління в Україні, щоб захистити командну інфраструктуру та покращити обмін інформацією, хоча розгортання російських збройних сил, ймовірно, все ще загострює проблеми горизонтальної інтеграції. Заступник директора з аналізу Центру безпеки та нових технологій (CSET) Магаріта Конаєва та співробітник CSET Оуен Деніелс заявили 6 вересня, що російські війська вивели штаби за межі зони дії більшості українських ударних систем і розмістили передові командні пункти глибше під землею та позаду добре захищених позицій. Незрозуміло, чи використовували російські війська цю більш захищену командну інфраструктуру по всій Україні та якою мірою ці оборонні зусилля перешкоджали українській кампанії руйнування ворожого тилу. Конаєв і Деніелс заявили, що російські війська покращили зв’язок між командними пунктами та частинами на фронті, проклавши польові кабелі та використовуючи безпечніший радіозв’язок. Королівський інститут об’єднаних служб (RUSI) 4 вересня заявив, що російські війська також намагаються покращити сигнали шляхом ширшого використання програм командування й управління, які потребують меншої підготовки. Конаєв і Деніелс відзначили, що сигнали на батальйонному рівні все ще часто незашифровані та що російський персонал все ще часто передає конфіденційну інформацію через незахищені канали. Конаєв і Деніелс дійшли висновку, що російські війська все ще стикаються з проблемами створення горизонтально інтегрованої командної структури для обміну інформацією між різними підрозділами в режимі реального часу. Проблема, яку раніше визначили російські військові, посилюється нинішньою структурою російських сил в Україні. Російське угруповання збройних сил в Україні складається як з регулярних, так і з нерегулярних підрозділів, які часто розгортаються разом і окремо від відповідних головних формувань, що ще більше ускладнює зусилля з горизонтальної інтеграції підрозділів. Наприклад, російські сили в західній Запорізькій області складаються з підрозділів 58-ї загальновійськової армії (Південний військовий округ), повітряно-десантних військ, спецназу, морської піхоти, нерегулярних добровольчих батальйонів і бригад, які повністю складаються з мобілізованого персоналу.

• Артилерійські проблеми в Україні спонукають російську армію прискорити давні зусилля щодо впровадження доктрини вогню, яка надає перевагу точності над кількістю. Конаєв і Деніелс заявили, що російські війська посилили зв'язок між розвідувальними системами й артилерійськими підрозділами для підвищення точності вогню, оскільки російські війська стикаються зі зростаючими проблемами щодо їхньої здатності використовувати масований вогонь непрямої дії. RUSI зазначила 4 вересня, що російське командування посилює увагу на необхідності пріоритетного розвитку комплексу розвідувального вогню через оцінку того, що існуюча російська вогнева доктрина, яка значною мірою покладається на велику кількість вогневих ударів і заздалегідь встановлені розрахунки необхідного для досягнення певних ефектів щільності вогню без надійної системи швидкої оцінки бойових втрат, є нежиттєздатною. Російські війська вже давно, ще до вторгнення в Україну в 2022 році, прагнули реалізувати концепцію, яка передбачає використання російськими військами високоточної зброї великої дальності, пов'язаної з даними розвідки в реальному часі і точним цілевказуванням, що забезпечується центром розвідки і наведення вогню. RUSI додала, що російські війська тепер надають перевагу точності удару над його обсягом, оскільки їм не вистачає боєприпасів для ведення масового непрямого вогню, вони мають труднощі з транспортуванням великої кількості боєприпасів до лінії фронту і бачать, що ефективність масових ударів зменшується.  Росія також збільшує виробництво снарядів з лазерним наведенням "Краснополь" і безпілотників "Ланцет" для підвищення точності вогню. Російські підрозділи на фронті швидко навчаються і впроваджують інновації, але їхня здатність повністю реалізувати цю концепцію, ймовірно, буде обмежена їхньою здатністю випускати вдосконалені системи зв'язку і забезпечувати необхідну підготовку військ під час бойових дій.

• Російські війська адаптують також розгортання комплексів радіоелектронної боротьби. Конаєв і Деніелс заявили, що з весни 2022 року російські війська зменшили концентрацію своїх комплексів РЕБ з приблизно комплекс РЕБ на кожні 2 кілометрів фронту до основної системи РЕБ на кожні 10 кілометрів, з додатковими допоміжними засобами РЕБ, що розгортаються за необхідності. Розосередження цих засобів РЕБ свідчить про те, що російські війська покращили покриття, яке забезпечує один комплекс РЕБ, хоча Конаєв і Деніелс зазначили, що системи все ще мають проблеми з обмеженим покриттям і фратрицидом (взаємоураження) РЕБ. [14] RUSI заявило, що російські війська розосереджують системи "Полюс-21" і розглядають їх як одноразові системи РЕБ, щоб забезпечити захист великої території від ударів українських безпілотників. Російські джерела особливо відзначили перевагу російських засобів РЕБ в успішній обороні російських військ проти початку українського контрнаступу на півдні України в червні. Конаєв і Деніелс додали, що ці системи РЕБ продовжують створювати проблеми для українських безпілотників, які передають інформацію про наведення і забезпечують захист українських сигналів.

• Повідомляється, що українські війська продовжували просування на південь від Бахмута та на південь від Роботиного на заході Запорізької області, але вчора не досягли жодних підтверджених успіхів. Українські військові посадовці повідомили, що українські сили продовжують просування на південь від Бахмута та досягли неконкретизованих успіхів на південь від Роботиного. Один російський мілблогер стверджував, що українські сили просунулися на північ від Андріївки (9 км на південний захід від Бахмута) і в Кліщіївці (7 км на південний захід від Бахмута), хоча інший мілблогер зазначив, що ситуація в Кліщіївці наразі неясна. Російські джерела також стверджували, що українські війська захопили позиції на північно-західній околиці Новомайорського (18 км на південний захід від Великої Новосілки) на межі Донецької та Запорізької областей.

• Російські війська в ніч з 7 на 8 вересня завдали чергової серії ударів з БПЛА Шахед-131/136 по Одеській області. Вчора Генштаб України повідомив, що українські війська збили 16 із 20 безпілотників «Шахед», які російські війська запустили по зерновій  та портовій інфраструктурі Одеської області. Речник Південного командування ЗСУ капітан першого рангу Наталія Гуменюк заявила, що російські війська завдають ударів з безпілотників з Криму в обхід української ППО, зазначивши, що кількість запущених російськими військами безпілотників і маркування на них свідчать про те, що Росія налагодила власне виробництво безпілотників. Речник ВПС України полковник Юрій Ігнат також зазначив, що російські війська можуть збільшити частоту ударів безпілотників по Україні. Румунське інформаційне агентство Digi24 вчора повідомило, що Румунський національний комітет з надзвичайних ситуацій уповноважив Генеральну інспекцію з надзвичайних ситуацій видавати попереджувальні та тривожні повідомлення, якщо в цьому районі відбуваються атаки російських безпілотників.

• 6 вересня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров публічно відхилив неймовірно сприятливу пропозицію Секретаріату ООН, яка відповідала багатьом заявленим вимогам Росії приєднатися до Чорноморської зернової ініціативи, що свідчить про те, що Кремль або відкладає повернення до зернової угоди, намагаючись добиватися від Заходу максимальних поступок, або взагалі не має наміру повертатися до зернової угоди.

• Міністерство закордонних справ Росії прямо відреагувало на нещодавні ознаки того, що уряд Вірменії може поставити під сумнів свої десятирічні стосунки з Росією у сфері безпеки. Вчора МЗС Росії заявило, що в офіційних колах і політичній еліті Вірменії спостерігає сумніви щодо двосторонніх зв’язків Вірменії з Росією, тристоронніх російсько-вірмено-азербайджанських зв’язків і зв’язків з Організацією договору про колективну безпеку (ОДКБ), де домінує Росія. У МЗС заявили, що керівництво Вірменії здійснювало "недружні дії" (зокрема, надання гуманітарної допомоги Україні, візит дружини прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна для доставки гуманітарної допомоги в Україну та рішення Вірменії провести спільні військові навчання зі Сполученими Штатами).

• 7 вересня Міністерство оборони США оголосило про новий пакет допомоги у сфері безпеки, який передбачає надання Україні військового обладнання на 600 мільйонів доларів. Пакет включає: обладнання для підтримки систем протиповітряної оборони України, додаткові боєприпаси для систем HIMARS, 105-мм артилерійські снаряди, обладнання для радіоелектронної боротьби та протидії радіоелектронній боротьбі, підривні боєприпаси для очищення перешкод, обладнання для розмінування та підтримку та обладнання для навчання, технічного обслуговування та діяльності з підтримки.

• Невідомі російські зловмисники, можливо, допомагають російським чиновникам цензурувати російських мілблогерів, які раніше критикували воєнні дії Кремля в Україні. Прихильники ув’язненого колишнього російського офіцера й ультранаціоналіста Гіркіна поширили звернення російського мілблогера та військовослужбовця Полинькова, який заявив, що невідомі зламали та вкрали доступ до його каналу в Telegram. Хакери почали видавати себе за нього та писати в соцмережах пости, які суперечать його думці. Полінков стверджує, що ці хакери не звичайні злодії, які намагаються обдурити його аудиторію за гроші, а люди, які не погоджуються з його критикою Кремля.

• Російські війська вчора вели наступальні дії вздовж лінії Куп’янськ-Сватове, поблизу Бахмута та вздовж лінії Авдіївка-Донецьк, але не мали жодних підтверджених просувань.

• New York Times з посиланням на західні, африканські та російські джерела повідомила, що російські розвідувальні структури конкурують за контроль над активами та операціями групи Вагнера в Африці.

• Російські окупаційні чиновники продовжують проводити незаконні регіональні вибори в окупованій Україні, оголосивши вчора про початок особистого голосування на окупованих територіях в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує притаманну кремлю тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військовим, а в значній кількості по цивільним об’єктам нашої держави. На жаль, внаслідок таких терористичних дій російських окупаційних військ є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновані житлові будинки, пошкоджена цивільна інфраструктура.

Сили оборони України продовжують ведення оборонних дій на сході та наступальної операції на півдні України, знищують ворога та крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території.

Протягом минулої доби відбулося понад 30 бойових зіткнень. Ворог завдав 13 ракетних та 64 авіаційних ударів, здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави.

Минулої доби окупанти атакували Україну 20 дронами-камікадзе типу "Shahed-136/131", з яких 16 було знищено засобами протиповітряної оборони України. Також, від цинічних ракетних ударів постраждало мирне населення міст Суми та Кривий Ріг.

Авіаційних ударів ворога зазнали населені пункти Бологівка, Петропавлівка, Кислівка Харківської області, Білогорівка Луганської області, Ямполівка, Зарічне, Сіверськ, Веселе, Біла Гора, Північне, Степове, Красногорівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області, Новодарівка, Червоне, Мала Токмачка, Червона Криниця, Роботине, Ясна Поляна Запорізької області, Козацьке, Одрадокам’янка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем противника опинилися понад 50 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону, проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

В районі відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках противник не полишає спроб прорвати оборону Збройних Сил України в районах Синьківки, Новоєгорівки, Оріхово-Василівки та південно-східніше Діброви, а також повернути під свій контроль позиції в районах Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Для поповнення безповоротних втрат противник продовжує перекидати на зазначені напрямки резерви, комплектує штурмові групи переважно за рахунок ув’язнених. Таким чином кремль продовжує позбавлятися від небажаних верст свого суспільства.

В районі відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках Сили оборони мають ініціативу, продовжують тиснути на ворога, проводять штурмові дії і метр за метром відвойовують нашу землю.

Українські захисники успішно тримають оборону біля Авдіївки та Мар’їнки, де протягом доби противник здійснив понад 10 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Крім того, всі атаки ворога в районах Новокалинового, Красногорівки та Пречистівки Донецької області завершилися для окупантів лише значними втратами як у живій силі, так і в техніці.

На Мелітопольському напрямку сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій. У свою чергу, противник перекидає на цей напрямок найбільш боєздатні частини зі складу повітряно-десантних військ та намагається відновити втрачене положення. Так, Силами оборони в районі Роботиного Запорізької області було відбито понад 10 таких спроб.

На Херсонському напрямку наші захисники продовжують утримувати захоплені позиції на лівому березі Дніпра, вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади боєприпасів та наносити успішне ураження по тилам противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки, 1 пункті управління та по 1 позиції зенітно-ракетного комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ і артилерії та безпілотних систем було уражено 1 склад боєприпасів, 9 артилерійських засобів, 6 пунктів управління, 1 станцію радіоелектронної боротьби противника.

09.09.2023