562-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:39 Літаки військово-повітряних сил Великої Британії почали патрулювати акваторію Чорного моря для недопущення російської агресії проти цивільних суден. У прес-релізі, який поширив британський уряд, зазначено, що після виходу із "зернової ініціативи" Росія оголосила своєю законною ціллю всі судна, які прямують до України. Лондон вирішив використати свої можливості для спостереження за діяльністю Росії в Чорному морі, "щоб стримати Росію від нанесення незаконних ударів по цивільних суднах, що перевозять зерно". Британці прагнуть запобігти не лише відкритому нападу на цивільні судна, а й провокаціям "під чужим прапором".

 

 

20:16 За уточненою інофрмацією, внаслідок російського удару по Кривому Розі постраждало 73 особи. Одна людина загинула. У шпиталі перебуває 35 осіб; двоє з них у важкому стані.

 

 

19:42 Президент Володимир Зеленський закликав західних партнерів більше допомагати Україні, якщо вони чекають швидкого контрнаступу. "Наші кроки швидші, ніж нові санкційні пакети... Ми йдемо вперед, ми дійдемо до кінця, але не до кінця нашої держави, а до кінця життя нашого сусіда на нашій території. На своїй території, той сусід нехай робить, що він хоче, але не втручаючись у наш моральний простір, у нашу незалежність і в наші домівки. І ми обов'язково це зробимо, тому що ми в цьому впевнені", – сказав Зеленський, виступаючи на зустрічі "Ялтинської європейської стратегії". Президент зазначив, що "є конкретний вплив конкретної зброї": "Що вона потужніша, далекобійніша, то швидше йде контрнаступ, звільнення нашої території. Якщо в небі нас немає, а є Росія, все дуже просто - вони зупиняють нас із неба, зупиняють наш контрнаступ".

 

 

19:16 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 24 бойові зіткнення. Ворог завдав 10 ракетних, 60 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Бологівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, це, зокрема, Гасичівка, Блешня Чернігівської області, Винторівка, Середина-Буда, Старі Вирки, Веселівка, Грабовське Сумської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Красне Перше, Кам’янка, Фиголівка, Дворічна, Кучерівка, Табаївка Харківської області.

На Лиманському Сили оборони відбили атаки противника в районі Новоєгорівки Луганської області. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Білогорівки Луганської області, Спірного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам'янське, Веселе, Спірне, Роздолівка, Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаційного поблизу біля Білої Гори Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники відбили атаки противника в районі Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Новокалинове, Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати наступ російських військ в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут протягом минулої доби наші оборонці відбили понад 10 атак ворога. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Антонівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів неподалік Урожайного, Старомайорського та Новодарівки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Омельника, Малої Токмачки, Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед яких Ольгівське, Гуляйполе, Левадне, Мала Токмачка, П’ятихатки, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів біля Козацького, Одрадокам'янки, Бургунки, Томиної Балки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Антонівка, Херсон, Велетенське, Томина Балка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території, мають успіх в районі південніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 – по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділами ракетних військ та артилерії уражено 1 склад боєприпасів, 9 артилерійських засобів, 6 пунктів управління, 1 станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

 

 

18:44 Безпілотники вдруге за добу атакували завод "Кремній-Ел" у Брянську – другий за обсягами виробник мікроелектроніки у Росії, підрядник міноборони РФ.

 

 

18:21 Міністерство закордонних справ України виступило проти послаблення санкцій проти Росії на тлі публікацій у західних медіях про те, що ООН веде переговори з російською владою щодо відновлення "зернової ініціативи" в обмін на шерег поступок. "Послаблення частини санкційного режиму проти РФ в обмін на відновлення зернової угоди стане перемогою російського продовольчого шантажу і запрошенням Москви до нових хвиль шантажу. Міжнародна спільнота має працювати над поверненням Росії до виконання своїх зобов’язань, а не посилювати її відчуття безкарності та заохочувати до нової агресії, пропонуючи поступки", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

17:50 НАБУ і САП наклали арешт на активи колишнього бенефіціара "Приватбанку" Ігоря Коломойського. Замороження статків обумовлене необхідністю забезпечення можливої конфіскації або спеціальної конфіскації майна у кримінальному провадженні, пояснює НАБУ. Арешт накладено на 48 годин. Обмеження стосуються часток у статутному капіталі товариств, якими підозрюваний володіє прямо чи опосередковано, у розрізі 307 юридичних осіб, у тому числі акціонерних товариств, розрахунковою вартістю понад 3 млрд грн, а також на майже 1 тис. об’єктів нерухомого майна та понад 1,6 тис. транспортних засобів і суден. До Вищого антикорупційного суду спрямовано клопотання про накладення повноцінного арешту на майно.

 

 

17:18 Працівники ДБР повідомили про підозру начальникові структурного підрозділу Рівненського районного ТЦК, який систематично постачав своєму керівнику наркотики. Самого воєнкома раніше викрили на побитті солдата; під час обшуку в посадовця виявили вісім пакетів із амфетаміном. "В ході досудового розслідування було виявлено, що посадовець мав, так би мовити, свого «дилера» з-поміж підлеглих військовослужбовців. Начальник структурного підрозділу систематично привозив різні дози амфетаміну керівнику, а в окремих випадках залишав так звані «закладки»", – ідеться у повідомленні ДБР.

 

 

16:57 У Сумах затримали російську агентку, яка передала ворогу координати, за якими 7 вересня РФ завдала удару по місту. Жінка народилася у Росії, їй 55 років, вона мешкає в Україні понад десять років. За даними слідства, її було завербовано головним управлінням генштабу збройних сил РФ. Із початку повномасштабного вторгнення підозрювана здійснювала збір та передачу інформації оборонного характеру. Зокрема, вона приїжджала на місця можливих зосереджень військових формувань, спостерігала за ситуацією, передавала ворогу відомості про наявність техніки та особового складу. Крім цього, підозрювана підшукувала серед свої знайомих проросійськи налаштованих осіб, які б за грошову винагороду могли також здійснювати збір інформації.

 

 

 

16:25 Україна вже отримала перші 10 танків Leopard 1 від Данії, повідомив командувач сухопутних сил країни Арпе Нільсен. "І ще більше танків уже у дорозі", – заявив Нільсен. Нагадаємо, Данія, Німеччина та Нідерланди спільно пообіцяли Україні сотню старих "Леопардів".

 

 

16:01 Парламентський саміт країн "Групи семи" ухвалив декларацію, в якій засудив війну Російської Федерації, закликав державу-агресор вивести свої війська з території України, повернути Запорізьку АЕС відповідальним органам України, а також підтримав посилення далекосяжних санкцій проти РФ та Білорусі й засудив вихід Росії із "зернової ініціативи". Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у виступі закликав країни G7 і ЄС до готовності підтримати стійкість енергетичної системи України цієї осені та зими з огляду на нові атаки РФ. "Ми очікуємо, що ситуація тільки загострюватиметься. Очікуємо нових атак на нашу енергосистему цієї осені та взимку", – обґрунтував Стефанчук.

     

 

15:34 Суд арештував будинок, авто та 5,5 млн грн полковника ДСНС, якого звинувачують у крадіжці та продажі службового пального у Запорізькій області. У червні 2022 року працівники ДБР викрили начальника аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України області на збуті пального, яке виділялося ДСНС для ліквідації наслідків ракетних обстрілів, проведення розмінування, а також евакуації людей з прифронтових територій. "Розкрадання пального були настільки масштабними, що посадовцю довелось облаштувати міні-АЗС прямо на території власного маєтку. Сума збитків держави становить понад 2,3 млн грн", – поінформувало ДБР. Також накладено арешт на кошти спільника, який допомагав красти пальне, – понад 1 млн грн.

 

 

15:12 На Херсонщині на російській міні підірвалися троє вибухотехніків з міжнародної організації The HALO Trust. 24-річний хлопець отримав важкі поранення голови та шиї; лікарі рятують життя потерпілого. Ще двоє чоловіків віком 31 і 32 роки зазнали уламкових поранень.

 

 

14:59 Україна вимагає від Китаю пояснень через незаконну поїздку групи китайських блогерів до окупованого Росією Маріуполя. Речник МЗС України Олег Ніколенко оприлюднив у Facebook відео, на якому китайська оперна співачка Ван-Фан виконує російську військову пісню "Катюша" на руїнах маріупольського драматичного театру, і назвав це "прикладом повної моральної деградації". Ніколенко додав, що в Маріуполь, за наявною інформацією, прибула група китайських блогерів. "Україна поважає територіальну цілісність Китаю й очікує від китайської сторони пояснень мети перебування китайських громадян в Маріуполі, а також шляху їхнього потрапляння до тимчасово окупованого українського міста", – заявив Ніколенко, додавши, що МЗС ініціює заборону в'їзду до України "для всіх цих китайських гастролерів".

 

 

14:40 У Кривому Розі завершені пошуково-рятувальні роботи. Станом на 13:30 відомо про 55 постраждалих від російського ракетного удару: один загиблий та 54 поранені, з них дев'ятеро працівників поліції, – написав міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

 

 

14:25 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• Цілком імовірно, що успішний експорт українського зерна під час Чорноморської зернової ініціативи допоміг знизити світові ціни та підвищити продовольчу безпеку. Під час дії ініціативи на світовий ринок надійшло понад 32 мільйони тонн продовольства, а індекс цін на продовольство впав на 23% від свого піку в березні 2022 року. Особливо виграли від нижчих цін, а також від прямого імпорту зерна з України країни, що розвиваються.

• Вихід Росії з зернової угоди призвів до скорочення експорту України, що є явною спробою зашкодити українській економіці та її здатності підтримувати воєнні зусилля. Аграрний сектор становив 40% довоєнного українського експорту і залишається життєво важливим; експорт продовольства 2021 року приніс 28 мільярдів доларів.

• Україна успішно використовує альтернативні методи експорту зерна річковим, залізничним і автомобільним транспортом; однак малоймовірно, що це буде відповідати пропускній здатності чорноморських маршрутів.

 

 

13:51 Росіяни обстріляли Херсонщину. В Одрадокам'янці російська авіабомба вбила трьох цивільних – двох жінок і чоловіка. Четверо мешканців отримали поранення.

 

 

13:20 Російський флот не блокує судна в акваторії Чорного моря, оскільки зайнятий охороною своїх пунктів постійної дислокації та узбережжя, розповів речник ВМС Збройних Сил України Дмитро Плетенчук.

 

 

13:05 Глави іноземних держав не приїдуть до Путіна на цьогорічний Східний економічний форум у Владивостоці 10–13 вересня. Найвисокопоставленішими іноземними представниками стануть віцепрезидент Лаосу і віцепрем'єр Держради КНР. Делегацію військова хунти М'янми очолить заступник прем'єр-міністра, Білорусі, Казахстану, Індії, Сінгапуру та Філіппін – посли цих країн у Росії. Щоправда, ще не відомо, хто приїде із КНДР та В'єтнаму. 2022 року на цей форум до Путіна приїхали три іноземні лідери: прем'єр-міністри Вірменії, Монголії та М'янми.

 

 

12:35 У Тернопільській області з технологічних причин вимикалася повітряна лінія 110 кВ, що призвело до знеструмлення 5 підстанцій 110 кВ та відключення світла у 49 тисяч побутових споживачів, повідомили в Міненерго. На Донеччині через ворожі обстріли вимикалося чотири повітряні лінії електропередачі, що призвело до знеструмлення більш ніж 5 тисяч абонентів. Залишається знеструмленою частина споживачів у Сумській, Запорізькій, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

 

 

12:18 Депутати Європейського парламенту закликали Президента України ветувати закон про електронне декларування і негайно відкрити реєстр декларацій. Європарламентарі наголошують, що закриття реєстру декларацій від громадськості не сприятиме довірі з боку українців та міжнародних партнерів. Також таке рішення матиме значний негативний вплив на антикорупційну діяльність, оскільки воно приховує один із ключових інструментів громадського контролю.

 

 

12:00 За попередніми даними, станом на 11 год. внаслідок російського удару по Кривому Рогу загинув поліцейський, ще 44 людей постраждали, 19 осіб перебувають у лікарні, з них троє важкі, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Зруйнована одна із адмінбудівель поліції, пошкоджено ще дві адмінбудівлі та 7 житлових будинків, серед яких багатоповерхівка.

 

 

 

11:40 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 136 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 100 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

11:29 Під час нічної атаки на Брянськ безпілотники вдарили по будівлі одного з найбільших російських заводів із виробництва мікроелектроніки "Кремній-Ел", що обслуговує російську армію. За даними видання Mash, після удару зайнялася адміністративна будівля.

 

 

11:03 Власник компанії SpaceX Ілон Маск підтвердив інформацію про відмову ввімкнути зв'язок Starlink біля узбережжя Криму через побоювання української атаки. Маск написав твіт у соцмережі X, у котрому уточнив, що він не вимикав супутникового зв'язку, а відмовився на запит України його під'єднувати. "Регіони Starlink, про які йдеться, не були активовані. SpaceX нічого не деактивувала. Від урядових органів надійшов екстрений запит на активацію Starlink аж до Севастополя. Очевидним наміром було потопити більшу частину пришвартованого російського флоту. Якби я погодився на цей запит, то SpaceX стала б прямою співучасницею великого акту війни та ескалації", – заявив Маск.

 

 

10:41 Росіяни завдали удару по Сумах. Під вогонь потрапив житловий сектор – за попередньою інформацією, зруйновано двоповерховий житловий будинок, пошкоджень зазнало понад 20 осель та 8 транспортних засобів. Під уламками перебували дві людини, їх урятували.

 

 

10:29 Президент України Володимир Зеленський у розмові з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу порушив проблему збільшення кількості відмов громадянам України у в’їзді до Ізраїлю в умовах дії безвізового режиму між двома країнами й наголосив на необхідності виправлення цієї ситуації. Зеленський відзначив важливість підтримки з боку Ізраїлю суверенітету й територіальної цілісності України. Сторони обговорили можливі шляхи підтримки України в протидії вторгненню Росії.

 

 

10:15 Станом на 10:00 кількість травмованих унаслідок російського удару по Кривому Рогу зросла до 25 осіб, загинув поліцейськийповідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

 

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

132,5% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

  50,3% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

137,7% автомобільної техніки (з них 3,7% за минулий тиждень),

186,7% артилерійських систем (з них 6,3% за минулий тиждень),

  67,7% РСЗВ (з них 1,6% за минулий тиждень),

  36,1% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Росіяни зранку завдали ракетного удару по адмінбудівлі в Кривому Розі, одна людина загинула, 9 постраждало, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

 

 

 

09:35 Росіяни завдали чергового ракетного удару по Запоріжжю і Запорізькій області, у Приморському загинула 54-річна жінка, в Запоріжжю поранено чоловіка, повідомив голова ОВА Юрій Малашко.

 

 

09:30 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

Українські воїни мали успіх у районах південніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмута, закріплюються на досягнутих рубежах.

Наші захисники продовжують стримувати наступ російських військ на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Тут противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кераміка, Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки та південніше Пречистівки Донецької області.

Також Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках. Тут противник вів безуспішні наступальні дії в районах Синьківки, Новоєгорівки, Оріхово-Василівки, Кліщіївки й Андріївки.

Тривають важкі бої.

 

 

09:20 Вночі росіяни групами ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з південно-східного та південного напрямків (Приморсько-Ахтарськ – рф, мис Чауда – ТОТ, Крим) атакували Одещину, всього було зафіксовано пуски 20 “шахедів”, 16 із них (80%) знищено у межах Одеської та Миколаївської областей.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора українські війська продовжили наступальні дії під Бахмутом і на заході Запорізької області та здобули подальші успіхи на обох ділянках фронту. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, вказують на те, що українські сили просунулися далі на північний захід від Вербового на заході Запорізької області. Один популярний російський мілблогер стверджував, що українці продовжили просування в цьому районі, а інші мілблогери стверджували, що українські сили на якийсь час позавчора підійшли до північно-західних околиць Вербового, що, ймовірно, вказує на подальше нещодавнє просування українських військ на північний захід від цього населеного пункту. Отримані вчора супутникові знімки показують палаюче листя в лісосмузі приблизно за кілометр на північний захід від Вербового, що свідчить про те, що російські війська ведуть вогонь по українських силах, які просуваються в цьому районі. Геолокаційні кадри, вчора опубліковані, вказують на те, що українські сили досягли незначних успіхів на північний захід від Кліщіївки. Український Генеральний штаб повідомив, що українські сили досягли неконкретизованих успіхів на південь від Бахмута, а також поблизу Роботиного і Вербового на заході Запорізької області.

 

 

• Директор аналітичного відділу розвідувального управління США Трент Мол заявив – існує «реалістична ймовірність», що українські сили до кінця 2023 року прорвуть усю російську оборону на півдні України. Водночас українське джерело припустило, що наступні російські оборонні позиції є слабшими, ніж ті українські сили, які раніше прорвали. Мол заявив у позавчорашньому інтерв’ю Economist, що нещодавній прорив Україною першої з трьох російських оборонних смуг на півдні України дає українським силам "реалістичну можливість" прорвати решту російських оборонних позицій до кінця 2023 р. Він заявив, що українські сили також просунулися до другої російської оборонної смуги – ймовірно, маючи на увазі нещодавнє просування легкої української піхоти вздовж лінії російських оборонних позицій, які проходять на північний захід від Вербового на північ від Солодкої Балки на заході Запорізької області. Колишній командир з українського батальйону "Айдар" Євген Дикий 4 вересня заявив, що на цих російських оборонних позиціях уже тривають бої, але українські сили їх ще не прорвали. Він сказав, що мінні поля перед наступною російською оборонною смугою є безперервними, що узгоджується з попередніми українськими заявами, згідно з якими через найщільніші мінні поля українські сили вже просунулися. Дикий заявив, що третя російська оборонна смуга на півдні України складається в основному з командних пунктів, пунктів зв’язку та складів і є основному лінією підтримки російських оборонних позицій північніше. Дикий стверджував, що російські війська не зможуть стримати просування України на цій третій лінії російських оборонних позицій, маючи на увазі, що остаточний прорив українською стороною нинішнього російського оборонного шару буде вирішальним в оперативному плані. Однак Мол, зокрема, заявив, що основна частина російських підкріплень розгорнута на третій смузі російської оборони, що суперечить припущенню Дикого про допоміжний характер цих позицій. Наступна лінія російських оборонних позицій може бути слабшою, менш замінованою та менш укомплектованою, ніж та смуга оборони, яку українські сили прорвали. Проте російська оборона не є однорідною по всьому фронту на півдні України, й оцінки потужності наступних російських оборонних позицій можуть бути екстраполяцією на основі обмеженої інформації з невеликих ділянок фронту. 

• Українські сили досягають тактичних здобутків і успішно виснажують російські сили, що обороняються, й ISW продовжує оцінювати, що контрнаступ України може досягти оперативних успіхів у 2023 році, але наступні лінії російських оборонних позицій все ще становлять значні проблеми для українських сил і на окремих ділянках можуть міцно утримуватися.

• Російські війська в ніч з 6 на 7 вересня здійснили черговий масштабний удар з безпілотників "Шахед-136/131" по Сумській та Одеській областях. Командування Повітряних сил ЗСУ заявило, що Росія запустила 33 безпілотники "Шахед" кількома групами з північного, південно-східного та південного напрямків, переважно націлених на об'єкти зернової інфраструктури в Одеській області, та що українські сили знищили 25 безпілотників. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують наслідки удару безпілотників по портовій інфраструктурі в Кілії, Одеська область. Речник Південного командування ЗСУ капітан першого рангу Наталія Гуменюк зазначила, що Росія все частіше використовує такі боєприпаси, оскільки вони дешевші у виробництві, ніж ракети, і доступні у більшій кількості.

• Влада Московської області затримала командувача 1-ю армією ППО спеціального призначення генерал-майора Огієнка за звинуваченням у хабарництві та корупції на тлі продовження та посилення атак безпілотників на Москву. Удари безпілотників по Московській області нещодавно стали поширенішими, і цілком ймовірно, що зміни в результаті справи про хабарництво командування одного з найелітніших елементів внутрішньої протиповітряної оборони Росії можуть ще більше ускладнити здатність Москви захищатися від таких атак. Хоча ISW не знайшло доказів, які б свідчили про те, що Огієнка затримали не за звинуваченнями у хабарництві, російські джерела нещодавно скаржилися, що російські елементи протиповітряної оборони відповідальні за те, що вони не стримали посилення атак безпілотників на Москву, й усунення Огієнка могло бути відповіддю на такі звинувачення.

• Позавчора президент Росії Путін підвищив у званні трьох російських генералів, у тому числі до звання генерал-полковника – командувача центрального військового округу і центрального угруповання військ РФ в Україні Мордвічева та командувача 8-ю загальновійськовою армією Алашкіна та до звання генерал-лейтенанта – начальника головного бронетанкового управління міністерства оборони Шестакова. Центральне угруповання сил в основному зосереджено в Україні на лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна, а 8-ма ЗВА наразі дислокується поблизу Бахмута та на лінії Авдіївка–Донецьк. Ці підвищення дають кожному генералу звання, яке відповідає їхньому поточному рівню командуванню і не обов’язково є незвичайним. Ймовірно, Путін нагородив цими підвищеннями зараз, щоб винагородити вище російське військове командування за вірність і лояльність, а не для визнання результатів бойових дій або конкретних обов’язків. Раніше Путін публічно хвалив Мордвічева, демонструючи, що Мордвічев може мати більшу прихильність президента, ніж інші командири військових округів.

• Російські джерела звинуватили владу Вірменії в затриманні позавчора проросійських блогерів Бадаляна та Геворгяна у вірменському Горісі – на тлі зростання напруженості між Вірменією та Росією, коли Вірменія вперше почала доставляти гуманітарну допомогу Україні, готується до спільних військових навчань зі США, а прем’єр-міністр Пашинян публічно підважив історичну залежність Вірменії від Росії щодо гарантій безпеки. Речник МЗС Росії Захарова відреагувала на інцидент і назвала його «провокацією», спрямованою на подальше погіршення відносин між Росією та Вірменією.

• Центральна виборча комісія Росії вперше скасувала регіональні вибори в деяких районах поблизу кордону з Україною. Голова ЦВК Росії Елла Памфілова 7 вересня оголосила про скасування місцевих виборів у Шебекінському районі та селищі Жигайловському Бєлгородської області через "режим підвищеної готовності". Російська влада раніше у травні 2023 року прийняла закон, який уповноважує ЦВК скасовувати вибори в окремих регіонах в умовах воєнного стану. ЦВК, ймовірно, скасувала ці вибори через попередню критику евакуації з Шебекіно та ймовірність того, що в Шебекіно може залишитися недостатньо цивільних осіб, щоб представити ці вибори як легітимні.

• Російські війська продовжували наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, на Бахмутському напрямку, на лінії Авдіївка–Донецьк і в межі Донецької та Запорізької області, але вчора не здобули жодних підтверджених успіхів.

 

 

08:30 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:15 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового ракетно-авіаційного удару по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби відбулось 39 бойових зіткнення. Ворог завдав 7 ракетних, 74 авіаційні удари, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Попівки, Сального Чернігівської області, Сум, Грабовського, Старикового Сумської області, Гранового Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Тур’я, Блешня Чернігівської області, Козаче, Угроїди, Грабовське Сумської області та Уди, Ветеринарне, Вовчанськ, Бударки, Гатище, Огірцеве Харківської області.

На Куп’янському напрямку сили оборони відбили атаки противника в районі Синьківки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Красне Перше, Кам’янка, Фиголівка, Дворічна, Кучерівка, Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку наші захисники відбили атаки противника в районі Новоєгорівки Луганської області. Ворог завдав авіаційних ударів біля Білогорівки Луганської області, західніше Діброви, Спірного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам'янське, Веселе, Спірне, Роздолівка, Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили атаки противника в районах Оріхово-Василівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару неподалік Майорська Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк, Північне Донецької області. У свою чергу, в результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх на південь від Бахмуту, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

На Авдіївському напрямку противник невдало атакував в районах Кераміка та Авдіївки Донецької області. Завдав авіаційного удару поблизу Авдіївки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Новокалинове, Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Так, протягом минулої доби тут наші воїни відбили понад 10 атак ворога. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Антонівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районі південніше Пречистівки. Ворог завдав авіаційного удару біля Урожайного. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Золотої Ниви, Роботиного, Новоданилівки та Омельника Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед яких Ольгівське, Гуляйполе, Левадне, Мала Токмачка, П’ятихатки, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційного удару неподалік Козацького. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Антонівка, Херсон, Велетенське, Томина Балка Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території, мають успіх в районі південніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділами ракетних військ та артилерії уражено 1 склад боєприпасів, 6 артилерійських засобів, 2 пункти управління, 2 зенітно-ракетні комплекси противника.

08.09.2023