561-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:25 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. "Ситуація на полі бою, оборонна співпраця, наші домовленості. Чорне море та український внесок у захист свободи мореплавства й продовольчої безпеки. Багато зроблено. Але з посиленням ППО для захисту Одеської області будемо здатні зробити ще більше. Готуємося й координуємо позиції перед важливими міжнародними подіями осені", - прокоментував Зеленський.
 

 

19:42 У тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині підірвали машину з двома працівниками російської ФСБ і військовиками. Про це повідомляє "Українська правда", покликаючись на джерела в СБУ. Внаслідок вибуху один працівник ФСБ помер, інший – у реанімації у важкому стані. Троє російських солдатів, які супроводжували авто, зазнали поранень. Повідомляється, що підірвані росіяни працювали у тимчасово окупованому Скадовську, а в Олешки навідувалися для фільтраційних заходів "і заодно – катувати українців".

 

 

19:13 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 34 бойові зіткнення. Ворог завдав 4 ракетні, 62 авіаційні удари, здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. 

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.
 
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Попівки Чернігівської області, Грабовського, Старикового Сумської області, Гранова Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Блешня Чернігівської області, Козаче, Угроїди, Грабовське Сумської області та Уди, Ветеринарне, Вовчанськ, Бударки, Огірцеве Харківської області.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районі Синьківки. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Красне Перше, Кам’янка, Фиголівка, Дворічна Харківської області.

На Лиманському наші захисники відбили атаки противника в районі Новоєгорівки Луганської області. Ворог завдав авіаційних ударів поблизу Білогорівки Луганської області, Верхньокам’янського, Спірного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам'янське, Веселе, Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районах Оріхово-Василівки та Кліщіївки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару біля Іванівського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Північне Донецької області. У свою чергу, в результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх на південь від Бахмута, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

На Авдіївському напрямку українські воїни відбили атаки противника в районах Новокалинового та Авдіївки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару неподалік Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Новокалинове, Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Красногорівки та Мар’їнка Донецької області. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші оборонці продовжують стримувати наступ російських військ в районі південніше Пречистівки. Ворог завдав авіаційного удару неподалік Урожайного. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів поблизу Малої Токмачки, Роботиного, Омельника Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед яких Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів біля Козацького та Одрадокам’янки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Антонівка, Херсон, Велетенське, Томина Балка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділами ракетних військ та артилерії уражено 1 склад боєприпасів, 5 артилерійських засобів, 2 пункти управління, 2 зенітно-ракетних комплекси противника.

 

 

18:54 Рудківська міська рада підтримала рішення про дострокове припинення повноважень депутата від партії "Слуга народу" Дмитра Копанчука, повідомляє NGL.media. 22-річний Дмитро – син народної депутатки від партії "Слуга народу" Олени Копанчук. На початку січня він виїхав з України як супроводжувач свого батька, який має ІІ групу інвалідності. Через місяць Володимир Копанчук повернувся в Україну, а син – ні.

 

 

18:29 На Закарпатті Служба безпеки України викрила священника УПЦ МП на пропаганді "русского міра". У соцмережах батюшка пропагував комуністичний режим і поширював радянську символіку. Під час обшуків у храмі та за місцем проживання священнослужителя правоохоронці виявили та велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів, брошури сепаратистського характеру. В окремих буклетах заперечується право України на незалежність і наголошується, що "Київ без великої Росії і окремо від Росії немислимий у жодному випадку". У ході слідчих дій СБУ знайшла тексти пісень, якими закликали до "пробудження матушки-Руси" та молилися за "спасение России". Настоятелю храму повідомили про підозру за ч.1 ст.436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного тоталітарного режиму). Згідно з інформацією закарпатського журналіста Віталія Глаголи, йдеться про священника Венедикта Хромея. "З початку війни він неодноразово висловлював антиукраїнські погляди. 24 лютого 2022 року публікував звернення патріарха Кирила. Також він репостив дописи місцевих депутатів від ОПЗЖ і навіть Шарія", – розповів журналіст.

 

 

18:01 Державний секретар США Ентоні Блінкен у ході візиту до України відвідав поселення Київської та Чернігівської областей, деокуповані 2022 року. Зокрема він спускався до підвалу школи в селі Ягідне Чернігівської області, де окупаційні війська тримали в катівнях десятки жителів.

 

 

17:38 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ жалкує, що Росії спустили з рук окупацію частини Грузії й українського Криму. Про це він сказав, виступаючи на комітеті Європарламенту з питань оборони та закордонних справ. "Була Грузія у 2008-му, був Крим у 2014-му, а потім повномасштабне вторгнення у 2022 році. Росія змогла уникнути відповідальності, і я шкодую про це", – зазначив Столтенбергґ Тепер, за його словами, у ЄС та НАТО немає іншого вибору, ніж дбати про безпеку шляхом інвестицій в оборону та підтримки України. "Бо якщо Путін виграє в Україні, це буде трагедією для українців, але це так само небезпечно для нас, бо це буде знаком для авторитарних лідерів, що за допомогою військової сили можна зробити, що хочеш", – пояснив він.

 

 

17:10 Динаміка частки україномовних та російськомовних пісень в тижневих гітпарадах Youtube за підрахунком ЕП. Як пояснювала Ірина Горова, справа не лише у зміні смаків: основним інструментом просування на стримінгових платформах є плейлисти, які створювали розміщені було в Москві реґіональні офіси Spotify, Apple Music та YouTube Music. Тепер їх закрили, а YouTube призупинив монетизацію для російських користувачів – і "російський контент припинив тиск на українську музику, і вона почала дихати".

 

 

 

16:38 Секретар РНБО Олексій Данілов переконаний, що Донецька та Луганська області після звільнення від російських окупантів будуть "найспокійнішими регіонами". "Там такі ж люди, які підкоряться нашому законодавству. Якщо вони не мають такого бажання, то світ великий. Є Воркута, Колима, багато цікавих місць, де вони можуть оселитися за своїм бажанням", – сказав Данілов в інтерв'ю телеканалу "1+1". Він додав, що більше неспокою буде в регіонах "з активним політичним життям".

 

 

16:16 Румунські журналісти з телеканалу Digi24 зняли репортаж із околиць комуни Чаталкіой на місці падіння російського дрона. Репортер продемонстрував на камеру уламки безпілотника, великий кратер і спалені дерева на місці вибуху.

 

 

 

15:44 НАБУ повідомило про підозру колишньому кінцевому бенефіціарному власникові "ПриватБанку" – тобто Ігореві Коломойському – та п’ятьом членам організованої ним групи. Їм інкримінують заволодіння коштами банку (ідеться про майже 10 млрд грн). "Слідство встановило, що у січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент голова Дніпропетровської обласної держадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПАТ КБ «ПриватБанк» з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку", – йдеться у повідомленні НАБУ. Для цього банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд грн під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю. Раніше Коломойському повідомили про підозру за іншими двома статтями Кримінального кодексу – шахрайство та відмивання майна, одержаного злочинним шляхом.

 

 

15:29 Єпископи синоду Української греко-католицької церкви зустрілися у Ватикані із Папою Франциском, висловивши "біль, страждання та деякі розчарування українського народу". Зі слів Блаженнішого Святослава, зустріч "була часом взаємного слухання та нагодою для відвертого і щирого діалогу", передає УГКЦ. Єпископи розповіли, що певні висловлювання і жести Святого Престолу та самого Папи "є болючими та важко сприймаються українським народом, який у ці хвилини стікає кров’ю в боротьбі за свою гідність і незалежність". Владики зазначили, що непорозуміння, які виникали між Україною та Ватиканом від початку повномасштабної війни, використовуються російською пропагандою для виправдання та підтримки вбивчої ідеології "русского міра", тож "вірні нашої Церкви чутливі до кожного слова Вашої Святості як вселенського голосу правди та справедливості". Франциск визнав, що "окремим болем українського народу є той факт, що ви сумніваєтеся, з ким Папа". "Я хочу запевнити вас у моїй солідарності з вами та постійній молитовній близькості. Я є з українським народом", – запевнив він.

 

 

 

15:14 Військовослужбовці підняли український прапор над Строївкою і Тополями у Харківській області. Як зазначається у повідомленні, села розташовані на кордоні з РФ у так званій "сірій зоні". Після звільнення Харківської області від росіян заходити на цю територію було небезпечно через замінування, але нещодавно прикордонники проклали шлях та підняли прапор України.

 

 

14:56 Україна почала експортувати зерно через морські порти Хорватії, заявила перший віцепрем’єр-міністр України Юлія Свириденко під час зустрічі з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем на саміті Ініціативи Трьох морів у Бухаресті. "Цей торговий шлях хоч і нішевий, але вже користується популярністю. Ми готові його розвивати, розширюючи можливості транспортного коридору. Ми вважаємо, що цей логістичний маршрут буде відігравати важливу роль у двосторонній торгівлі між нашими країнами і після війни", – сказала Свириденко.

 

 

14:33 Президент України Володимир Зеленський офіційно відрекомендував Рустема Умєрова на посаді міністра оборони. Голова держави закликав міністра до швидких змін. "Я не думаю, що є багато часу, тому що зустрічають завжди з оплесками, а проводжають по-різному. Тому якщо глибоко реформувати і робити конкретні кроки, я би радив робити це швидко. Інакше довіра може піти", – сказав Зеленський.

 

#подробиці

 

 

Рустем Умєров окреслив п’ять пріоритетів у своїй роботі на посаді міністра оборони: 

 

1. Формування суб’єктності Міністерства оборони. Відомство має стати головною інституцією для координації Сил оборони.

2. Воїни – найвища цінність. Вся діяльність міністерства має бути спрямована на посилення захисників, забезпечення їх усім необхідним: озброєнням, військовою технікою, формою, спорядженням, засобами індивідуального захисту, харчуванням. Йдеться також про захист прав, якісну медицину, постійне навчання та підвищення кваліфікації.

3. Посилення та розширення міжнародної коаліції.

4. Нульова толерантність до корупції та діджиталізація. Планується запровадити електронний військовий квиток, здійснити цифровізацію ВЛК та шпиталів, увести електронний журнал.

5. Розвиток українського виробництва озброєння.

 

 

14:15 Опубліковане нині відео удару запущеного Росією дрона "Shahed-136" по території Румунії 4 вересня суґерує, що удар по території країни – члена НАТО був умисним: Сергій Стерненко акцентував увагу, що "на відео чути звук цього дрона. Він зменшив оберти двигуна перед ударом, це характерно для Shahed-136 у момент, коли він б'є по цілі. Під час удару не було роботи ППО, а значить дрон саме вдарив по території Румунії, його так запрограмували росіяни".

 

 

13:53 Петиція з вимогою негайно відкрити для громадськості реєстр майнових декларацій за добу набрала 60 тисяч підписів на офіційному сайті Президента України. Автор петиції, військовослужбовець і громадський діяч Олександр Ябчанка, вимагає у Володимира Зеленського накласти вето на законопроєкт №9534, ухвалений нещодавно парламентом. Ябчанка обурений, що Верховна Рада хоча й відновила електронне декларування в умовах воєнного стану, проте ще на рік приховала від громадськості сам реєстр. "[Законопроєкт] нібито мав відновити декларування чиновників. Проте найголовнішу вимогу суспільства – відкрити дані про “воєнні” статки чиновників – він не виконав", – обурюється Ябчанка.

 

 

13:36 Україну запросили стати асоційованим партнером Ініціативи трьох морів. Про це повідомив президент Румунії Клаус Йоханніс під час саміту Тримор'я у Бухаресті. Таке ж запрошення отримала Молдова. "Ми вирішили розширити число асоційованих країн, включивши в нього Україну і Молдову. Це показує, що обидві країни рухаються до Європейського Союзу. Це також дозволяє нам включати обидві країни в наші інфраструктурні проєкти", – сказав Йоханніс. Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що розпочата Росією війна проти України зробила Ініціативу трьох морів елементом регіональної безпеки. "Це не просто туризм, про який ми говорили з самого початку. Це не просто питання об'єднання людей, можливість подорожувати і пізнавати світ. Сьогодні війна в Україні показала, що це питання нашої безпеки", – сказав Дуда.

 

 

13:01 Президент України Володимир Зеленський надав військове звання генерал-лейтенанта начальникові Головного управління розвідки Міноборони Кирилу Буданову. Про це йдеться в указі, опублікованому на сайті Президента у День воєнної розвідки.

 

 

12:40 Представники Китаю, які беруть участь у переговорах щодо заключного комюніке саміту G20 в Індії, змінили свою нейтральну позицію щодо війни в Україні на більш проукраїнську, пише Bloomberg із посиланням на неназваного французького високопосадовця, зазначивши, що всі країни G-20 домовилися про загальні формулювання щодо війни в Україні, тільки Індія все ще відмовляється засудити вторгнення Росії в Україну.

 

 

12:31 Служба безпеки України викрила інформатора, який фіксував напрямки польотів бойових літаків і гвинтокрилів ЗСУ, що виконували завдання на фронті. Мешканець Кривого Рогу передавав інформацію через соцмережу "ВКонтактє" у вигляді фото з координатами приятельці з Краснодара. Під час обшуку за місцем проживання фігуранта виявлено комп’ютерну техніку, яка використовувалася для передачі інформації, та символіку комуністичного режиму.

 

 

12:20 НАТО не має свідчень того, що уламки дрона, виявлені на території Румунії, були пов'язані з навмисною російською атакою на цю країну, заявив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберґ.

 

 

12:05 Через попередні обстріли залишається знеструмленою частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Херсонській, Харківській та Чернігівській областях, повідомили в Міненерго.

 

 

11:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 141 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 88 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:25 Російські війська вдарили по Запорізькому району, попередньо, балістичним озброєнням, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

 

 

11:00 США перебувають на ранніх стадіях переговорів з Україною щодо того, якими будуть елементи двосторонньої угоди про надання гарантій безпеки в рамках спільної з країнами G7 декларації про підтримку української держави. США хочуть бути впевнені, що Україна у довгостроковій перспективі, а не лише сьогодні, зможе стримувати агресію та захищатися від неї, повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен:

"Зараз ми маємо 29 країн, які підписалися під декларацією, опублікованою G7 за підсумками саміту НАТО, яка спрямована на те, щоб допомагати Україні у створенні сил для майбутнього. І ми на ранніх стадіях прямих обговорень з Україною того, якими будуть різні елементи. Інші країни аналогічно беруть участь або починають брати участь у цих обговореннях. І я думаю, це розвиватиметься найближчими місяцями.

Нам потрібно, щоб президент Путін зрозумів, що він не зможе протриматися довше України, він не зможе “перечекати” прихильників України, що Україна насправді стане сильнішою завдяки військовій силі світового класу, а також сильній та динамічній економіці, сильній та динамічній демократії", – зазначив держсекретар США.

 

 

10:50 Російські загарбники зрізають і вивозять на територію РФ обладнання з Новокаховського електромеханічного заводу, розповів речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов у ефірі телемаратону, додавши, що вони так часто так роблять, коли збираються втікати.

 

 

10:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• Мешканці контрольованої Росією території Донецької області в Україні тепер отримують російськомовні випуски місцевих новин від однієї з головних телерадіокомпаній Росії. 4 вересня Всеросійська державна телерадіокомпанія (ВГТРК) відкрила донецьку франшизу та почала мовлення на території міжнародно невизнаної "донецької народної республіки" ("ДНР"). Випуски місцевих новин надаються російським телеканалом «Росія 1» і подають російський погляд на війну. Це частина ширших зусиль Росії встановити постійний контроль над цією територією.

• До 2014 року на нині анексованих територіях вільно транслювалися російськомовні теле- і радіостанції, що базуються в Україні. Після вторгнення загальноукраїнські провайдери продовжували надавати місцевий російськомовний контент. Підконтрольні уряду "ДНР" та орієнтовані на нього мовники також ретранслювали російські загальнонаціональні програми новин у рамках пропагандистської кампанії, але регіональних випусків не надавали.

• Для розгортання мовлення ВГТРК у Донецьку знадобилося більше року, оскільки вперше про це було оголошено у 2022-му. Майже напевно це сталося через відмову підготовлених місцевих технічних спеціалістів брати в цьому участь. Тих, хто симпатизує "ДНР" і володіє необхідними навичками, тепер, найімовірніше, привезли з Криму, Луганська та інших місць.

• Незважаючи на те, що українське мовлення заблоковано в ефірі, воно все ще доступне для широкої аудиторії через інтернет. Там, де діють російські фільтраційні обмеження, аудиторія використовує VPN або інші технології активного обходу. Мобільні телефони, підключені до українських провайдерів, найімовірніше, не мають обмежень.

 

 

10:15 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

131,9% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  50,2% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

137,0% автомобільної техніки (з них 3,5% за минулий тиждень),

185,7% артилерійських систем (з них 6,2% за минулий тиждень),

  67,6% РСЗВ (з них 1,6% за минулий тиждень),

  36,0% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:05 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:00 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

Мали успіх у районах південніше Роботиного та західніше Вербового, закріплюються на досягнутих рубежах.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах.

Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки та Мар’їнки Донецької області.

Також Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Лиманському та Бахмутському напрямках. Тут противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Оріхово-Василівки.

 

 

09:45 Міністерство оборони США оголосило про надання додаткової безпекової допомоги для задоволення критично важливих потреб України у сфері безпеки й оборони. Це є сорок шостим траншем обладнання, яке Адміністрація Байдена надасть Україні з запасів Міністерства оборони, починаючи з серпня 2021 року.

Пакет вартістю до 175 мільйонів доларів включає:

обладнання для підтримки систем протиповітряної оборони України;

додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);

155-мм і 105-мм артилерійські снаряди;

81-мм мінометні системи та боєприпаси;

120-мм танкові боєприпаси зі збідненим ураном для танків Abrams;

ракети з оптичним відстеженням і проводовим наведенням TOW;

протитанкові комплекси Javelin та AT-4;

понад 3 мільйони боєприпасів для стрілецької зброї;

тактичні аеронавігаційні системи;

тактичні системи захищеного зв’язку та допоміжне обладнання;

боєприпаси для руйнування перешкод; та

запасні частини, технічне обслуговування та інше польове обладнання.

Цей пакет безпекової допомоги включатиме допомогу, раніше виділену в рамках президентської ухвали про виділення Україні допомоги з наявних армійських запасів, що залишилися після завершення процесу переоцінки цієї ухвали в червні.

 

 

09:30 Внаслідок російської нічної атаки півдня Одеської області ударними безпілотниками один мирний житель поранений, пошкоджено цивільну та припортову інфраструктуру (елеватор, адміністративну будівлю), повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

 

 

09:25 Вночі росіяни атакували Сумщину та Одещину кількома групами ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з північного, південно-східного та південного напрямків (Курськ, Приморсько-Ахтарськ – рф, мис Чауда – ТОТ, Крим). Усього зафіксовано пуски 33 “шахедів”, переважно у напрямку південних районів Одеської області. За результатами бойової роботи силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною Сил оборони України знищено 25 “Shahed-136/131” (76%).

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії на Бахмутському напрямку і заході Запорізької області та станом на 6 вересня досягли успіхів. Геолокаційні кадри показують, що українські сили просунулися вздовж лінії окопів на захід від Вербового, а український Генеральний штаб заявив, що українські сили досягли неконкретизованих успіхів у напрямку Роботине–Новопрокопівка на південь від Оріхова. Український Генеральний штаб також повідомив, що українські сили продовжують успішні наступальні операції на південь від Бахмута.

• Українські та російські джерела повідомляють, що російський військово-промисловий комплекс стикається зі зростанням проблем щодо заміни основних поставок на додаток до відомих проблем із відновленням запасів високоточної зброї. Представник Головного управління військової розвідки України Андрій Юсов повідомив вчора, що Росія може виробляти лише "десятки" крилатих ракет "Калібр" і меншу кількість ракет "Іскандер" на місяць, що не дозволить їй поповнити свої запаси до рівня 2022 року. Юсов повідомив, що Росія намагається отримати сучасне оптичне обладнання, електроніку, мікросхеми і схеми, та що "сірий імпорт" і контрабанда не можуть повністю покрити потреби російського ВПК. Російські джерела також зазначили, що російський ВПК не може виробляти достатньо гуми для заміни зношених шин для військової техніки, життєво важливої для фронтових операцій, і відзначили, що збільшення зносу шин ускладнить пересування колісної техніки в умовах болота, дощу та ожеледиці. Російські джерела стверджували, що російська влада заявляла, що знайде рішення проблеми зношених шин до середини серпня, але станом на 5 вересня ситуація не змінилася. Низька якість і недостатня кількість шин накладатиме все більше обмежень на мобільність російських військ восени і взимку.

• Російські війська в ніч з 5 на 6 вересня завдали великого ракетно-безпілотного удару по Україні. Українські офіційні особи повідомили, що російські сили запустили сім крилатих ракет повітряного базування Х-101, Х-555 і Х-55 з літаків, які діяли з авіабази Енгельс у Саратовській області, та одну балістичну ракету «Іскандер-М», а також 25 БПЛА "Шахед 136/131" з Приморсько-Ахтарського напрямку. Українська ППО збила всі вісім ракет і 15 безпілотників. Українські посадовці повідомили, що російський удар завдав шкоди порту та сільськогосподарській інфраструктурі в Одеській області. Міністр оборони Румунії Анхель Тілвар вчора заявив, що кілька частин російського безпілотника впали на територію Румунії поблизу її кордону з Україною. Раніше міністерство оборони Румунії було спростувало заяву МЗС України від 4 вересня про падіння російського безпілотника на територію Румунії.

• Російські джерела продовжують спекулювати про поточну роль і майбутнє звільненого генерала армії Суровікіна, колишнього, пов’язаного з "Ваґнером", командувача Повітряно-космічних сил Росії.

• Держсекретар США Ентоні Блінкен під час неоголошеного візиту до Києва 6 вересня оголосив про додатковий пакет військової допомоги Україні на суму 175 мільйонів доларів. Пакет включає засоби протиповітряної оборони, артилерійські снаряди та протитанкову зброю. Блінкен заявив, що Сполучені Штати прагнуть забезпечити Україну "всім необхідним" як для успіху в поточному контрнаступі, так і для розвитку довгострокового оборонного потенціалу. Блінкен назвав прогрес України в контрнаступі "дуже, дуже обнадійливим".

• Російські війська вчора вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на заході Запорізької області і просунулися на окремих ділянках.

• Українські війська вчора вели наступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту і просунулися в районі Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк і на заході Запорізької області.

• Російська влада продовжує зусилля з криптомобілізації на тлі поширення чуток про нову хвилю загальної мобілізації.

• Українські донесення свідчать про те, що російська й окупаційна влада продовжує намагатися посилити соціальний контроль в окупованій Україні шляхом придушення проукраїнських матеріалів в окупованих школах.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли цивільних об’єктів, внаслідок чого, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновані житлові будинки та цивільна інфраструктура.

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні застосувавши іранські ударні дрони “Shahed-136/131”. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби відбулось 39 бойових зіткнень. Ворог завдав 10 ракетних, 69 авіаційних ударів, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі села Гранів Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Грем'яч Чернігівської області, Велика Писарівка, Кружок, Кам’янка, Покровка, Пономаренки, Чернацьке Сумської області та Ветеринарне, Амбарне, Гатище, Варварівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Синьківки, Котлярівки, Крохмального Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Колодязне, Кислівка, Куп’янськ, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районі Новоєгорівки Луганської області. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Дружелюбівки Харківської області, Білогорівки Луганської області, Ямполівки, Веселого Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам'янське, Спірне, Торське, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку сили оборони відбили атаки противника біля Оріхово-Василівки Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в поблизу Хромового, Іванівського, Кліщіївки, Північного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед яких Оріхово-Василівка, Біла Гора, Іванівське, Богданівка, Кліщіївка, Нью-Йорк, Північне Донецької області. В той же час, в результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх на південь від Бахмуту, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районі Авдіївки. Також тут ворог завдав авіаційного удару. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Олександропіль, Керамік, Невельське, Карлівка, Степове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Красногорівка, Парасковіївка, Катеринівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Новоукраїнки, Золотої Ниви, Урожайного. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Шахтарське, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Ольгівське, Левадне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Червоне Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційного удару неподалік Ольгівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Зміївка, Антонівка, Херсон Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділами ракетних військ та артилерії уражено 4 склади боєприпасів, 12 артилерійських засобів, 2 пункти управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 1 станцію радіоелектронної боротьби, 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

07.09.2023