559-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:11 Німецький автовиробник Mercedes-Benz Special Trucks передав Україні понад 100 військових вантажівок Zetros підвищеної прохідності. У комплект входять кілька типів автомобілів для вирішення завдань військового забезпечення та логістики, йдеться у повідомленні Daimler Truck. Кошти на закупівлю виділено в рамках ініціативи уряду Німеччини з підтримки України.

 

 

20:29 Парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав призначення Рустема Умєрова міністром оборони України.

 

 

20:04 Міністерство закордонних справ України закликало засудити антисемітські висловлювання Владіміра Путіна, коментуючи слова російського президента про Володимира Зеленського ("етнічний єврей прикриває героїзацію нацизму і тих, хто очолював свого часу Голокост в Україні"). "Хронічна фіксація Путіна на етнічному походженні українського президента є черговим виявом глибоко вкоріненого антисемітизму російських еліт. Закликаємо світ рішуче засудити антисемітські висловлювання російського президента. У сучасному світі не має бути місця ненависті за етнічною ознакою", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

19:42 OSINT-аналітики підтверджують, що 4 вересня російський "Шахед" вибухнув на території Румунії. Із кадрів випливає, що безпілотник упав у полі на правому березі Дунаю.

 

 

 

19:16 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 32 авіаційні удари, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Сидорівки Сумської області та Удів, Ветеринарного Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, це, зокрема, Клюси, Карповичі, Бучки Чернігівської області, Зноб-Новгородське, Ромашкове, Бугор, Ворожба, Веселівка, Попівка Сумської області та Уди, Стрілеча, Огірцеве, Вовчанськ, Нестерне, Чорне Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник продовжує завдавати артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах, серед них Масютівка, Кучерівка, Кислівка, Берестове, Ковалівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області, Торського, Сіверська та Спірного Донецької області. Продовжує завдавати артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам'янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі північніше Кліщіївки Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Федорівка Друга, Тихонівка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Костянтинівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник обстріляв з артилерії та мінометів населені пункти Олександропіль, Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Катеринівка, Веселий Гай Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Старомайорського. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Водяне, Новоукраїнка, Шахтарське, Урожайне, Федорівка, Шевченко Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Роботиного, Оріхова Запорізької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Великомихайлівка, Нікополь, Добра Надія Дніпропетровської області, Новодарівка, Малинівка, Затишшя, Новоандріївка, Степове, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Михайлівки. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Золота Балка, Республіканець, Одрадокам'янка, Ольгівка, Токарівка, Сонячне Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 11 ударів по районам зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 –  по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 12 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 1 склад боєприпасів противника.

 

 

18:56 Колишня директорка Українського культурного фонду Юлія Федів не виключила свого призначення міністеркою культури. "Дякую всім за теплі слова підтримки, за вашу довіру, за вашу віру. У разі прийняття відповідного рішення, я розраховую на нашу співпрацю на благо розвитку української культурної та інформаційної сфер. Лише разом ми зможемо допомогти змінити процеси, лише разом ми переможемо. Обіймаю кожну і кожного, тисну руку", – прокоментувала Федів.

 

 

18:25 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання про призначення Рустема Умєрова міністром оборони.

 

 

18:08 У Санкт-Петербурзі пролунав вибух у дворі військкомату. За даними телеграм-каналу Baza, вибухівку заклали у вентиляційній шахті, що веде до покинутого бомбосховища.

 

 

17:59 Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав бойові бригади, які провадять наступальні дії на бахмутському напрямку. Зокрема голова держави побував у розташуваннях 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу та 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка; зустрівся з командувачем оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Олександром Сирським і заслухав доповіді про оперативну обстановку в зоні відповідальності ОТУ "Лиман" та  ОТУ "Соледар". "Міцні українці! Складні завдання! І дуже вагомі результати для України: наш рух уперед, знищення окупантів", – прокоментував Зеленський.

 

 

17:31 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проведення виборів в умовах війни стане чинником дестабілізації. "Майте на увазі, що проведення виборів у тих умовах, в яких знаходиться наша країна, – це питання про внутрішню дестабілізацію. Чому? Що таке вибори, перш за все? Це змагання платформ, це величезні дискусії, це зʼясування, куди має рухатися країна. Ідеться ж про вибори до Верховної Ради і вибори Президента. Ви уявляєте собі, як в стані війни будуть розгортатися такі дискусії? Чим буде користуватися Росія, якими ІПСО, якою агентурою, яка потужно почищена, але, на жаль, почищена не вся", – сказав Данілов на Київському безпековому форумі. Секретар РНБО підкреслив, що Україна як держава має забезпечити право голосування кожному громадянину – а це неможливо зробити під час активної фази війни. "Скажіть, будь ласка, де під час такої активної фази війни ви бачили вибори?!" – резюмував він.

 

 

17:13 Верховна Рада прийняла законопроєкт про відновлення електронного декларування, водночас не підтримала головну правку про негайне відкриття реєстру декларацій. Таким чином, реєстри декларацій будуть закритими для громадськості ще рік.

 

 

16:49 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував механізм посередництва, який дозволив би експортувати російське зерно без зняття санкцій з Росії, заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган після повернення із Сочі, згідно з повідомленням Milliyet. Зі слів турецького лідера, Росія вимагає принаймні часткового зняття обмежень зі свого "Россельхозбанка" – щоб він міг проводити платежі за системою SWIFT до турецького аграрного банку Ziraat Bankası. Друга вимога Кремля пов’язана зі страхівкою суден: через санкції британські компанії, які домінують на світовому ринку морського страхування, відмовляються страхувати судна, що йдуть до РФ. Гутерріш нібито запропонував механізм посередництва, який би вирішив питання зі SWIFT, але не через пряме підключення російських банків. Також ООН працює над колізією зі страхуванням.

 

 

16:21 Верховна Рада звільнила Ольгу Піщанську з посади голови Антимонопольного комітету України. Натомість Кабінет Міністрів звільнив Павла Кириленка з посади голови Донецької ОВА – саме він має очолити АМКУ.

 

 

15:49 Державне бюро розслідувань оголосило в розшук колишнього нардепа від "ОПЗЖ" Вадима Рабіновича. Розшукову картку на Рабіновича оприлюднив офіційний сайт МВС. Раніше йому оголосили підозру в державній зраді.

 

 

15:20 Служба безпеки України склала підозру російському олігархові Міхаілу Фрідману – йому інкримінують фінансування війни проти України. "З початку повномасштабного вторгнення РФ він «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора. Серед них – «Тульський патронний завод», який виробляє набої, а також «Уральський оптико-механічний завод імені Яламова», де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів РФ. Для фінансування загарбницьких «проєктів» Кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп». Також він задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком «армия России», яка постачається окупантам на передову. Разом з цим Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні. Крім того, страхові компанії фігуранта взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті. Також російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі РФ мобільний зв’язок у тимчасово окупованих регіонах України", – поінформувала СБУ.

 

 

14:49 Вищий антикорупційний суд пом'якшив запобіжний захід ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву – розмір застави зменшили з 75 до 55 млн грн. 

 

 

14:02 Верховна Рада підтримала звільнення Олексія Резнікова з посади міністра оборони України. "За" проголосувало 327 народних депутатів: "Слуга народу" – 210 голосів, "Європейська солідарність" – 24, "Батьківщина" – 11, "Платформа за життя та мир" – 20, "За майбутнє" – 11, "Голос" – 10, "Довіра" – 15, "Відновлення України" – 12, позафракційні – 14.

 

 

13:51 Російський пілот Максим Кузьмінов, який перегнав вертоліт Мі-8 в Україну, дав пресову конференцію в Києві. Він повідомив, що прийняв рішення перейти на бік України у грудні, а такому кроку передувало усвідомлення, що розпочата війна – "це зло, жах і злочин". Пілот від початку повномасштабного вторгнення перевозив на гелікоптері особовий склад, вантажі та бойову техніку, у тому числі по території України. Росіянин уточнив, що він побував у окупованих Маріуполі та Бердянську. Кузьмінов стверджує, що не брав участі у боях: "Ніяких ударів – нічого цього я не завдавав". На фінальному етапі спецоперації Кузьмінов вилетів із російського аеродрому Курськ в Харківську область, приблизно за 20 кілометрів від кордону. "Приблизно в районі населеного пункту Шебекіно я летів на гранично малій висоті – 5–10 метрів, в режимі радіомовчання. Далі, при перетині кордону, по мені почали вести вогонь. Хто його вів, я точно сказати не можу, але припускаю, що російська сторона", – розповів він.

 

 

13:33 У Москві невідомі спалили автомобіль головного конструктора Глобальної навігаційної супутникової системи (ГЛОНАСС) Валєрія Бабакова. Як повідомляє Shot, вночі двоє осіб підпалили машину Toyota Land Cruiser на паркінґу на вулиці Ісаковського й утекли. Бабаков – гендиректор конструкторського бюро "Навіс", підприємства, яке виробляє апаратуру для ГЛОНАСС, GPS, GALILEO та їхніх функціональних доповнень.

 

 

13:15 Німеччина передала Україні десятки тисяч боєприпасів для зенітного встановлення Gepard, виготовлених на новій виробничій лінії компанії Rheinmetall, повідомило Міністерство оборони Німеччини. Раніше постачання до Німеччини йшло зі Швейцарії, яка забороняла передавати їх в Україну.

 

 

12:57 Голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська подала до Верховної Ради заяву про звільнення, повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук. Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія написав, що місце Піщанської займе керівник Донецької ОВА Павло Кириленко.

 

 

12:35 Тепер у державному застосунку "Дія" можна шерити студентський квиток, ця функція допоможе отримати знижку за студентським, зареєструватися в системі університету, а також створити персональний кабінет на освітніх ресурсах.

 

 

12:18 На окупованій території Луганщини підірвали очільника митниці при окупаційній адміністрації Юрія Афанасьєвського, повідомляє "Укрінформ", покликаючись на джерела у Службі безпеки України. "Його підірвали у власному помешканні. Чергова «бавовна» – справа рук СБУ. Афанасьєвський отримав множинні осколкові поранення голови, шиї, живота та перебуває у реанімації у важкому стані", – розповіло джерело. Афанасьєвський має звання генерал-майора і є аґентом центрального апарату ФСБ; він фінансист ватажка організації "ЛНР" Леоніда Пасічника.

 

 

12:05 Вчора з технологічних причин було на кілька годин знеструмлено близько 8 тисяч споживачів в Івано-Франківській області, більше 7 тисяч споживачів у Дніпропетровській області, 3 тисячі споживачів у Київській області, повідомили в Укренерго. Через обстріли залишається знеструмленою частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Чернігівській та Дніпропетровській областях.

 

 

11:45 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• Російська влада в окупованих регіонах України планує 8 вересня 2023 року вперше провести вибори паралельно з виборами в РФ. Голосування вже стартувало в Запоріжжі та Маріуполі.

• Хоча було зареєстровано понад тисячу кандидатів, за деякими повідомленнями, бракує кваліфікованих, досвідчених і готових до участі у виборах кандидатів. Відсутність незалежних кандидатів, які не є членами партій, що підтримуються Кремлем, вказує на те, що ці вибори не будуть вільними і чесними. Український центр національного спротиву стверджує, що окупаційні адміністрації значно завищили кількість виборців у виборчих списках.

• Кремлівські опитування показують, що "Єдина Росія", домінантна політична партія в РФ, за прогнозами, отримає 80% голосів у чотирьох окупованих областях. Партія "Єдина Росія", ймовірно, отримає більшість місць у спробі забезпечити контроль і вплив Кремля на окуповані регіони.

 

 

11:25 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 133 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 85 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:05 Куба заявила про ліквідацію мережі постачання кубинських найманців для участі на боці Росії у війні проти України: "Міністерство внутрішніх справ Куби виявило та працює над нейтралізацією та ліквідацією мережі торгівлі людьми, яка діє з Росії, щоб включити кубинських громадян, які проживають там, і навіть деяких, які проживають на Кубі, до військових сил, які беруть участь у воєнних операціях в Україні. Подібні спроби нейтралізовано, проти осіб, причетних до цих дій, відкрито кримінальні провадження. Куба діє і буде рішуче діяти проти тих, хто на національній території бере участь у будь-якій формі торгівлі людьми з метою найманства або вербування, щоб громадяни Куби могли підняти зброю проти будь-якої країни".

 

 

10:42 Мілітарний паблік GeoConfirmed геолокував точки перебування українських сил та вірогідних напрямків прориву біля Вербового. 

 

 

 

10:30 Щотижня по всій східній лінії фронту росіяни здійснюють близько 8 тисяч обстрілів, витрачаючи близько 400 тисяч снарядів, розповіла заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі телемарафону.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

131,4% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

  50,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

136,3% автомобільної техніки (з них 3,7% за минулий тиждень),

183,3% артилерійських систем (з них 5,6% за минулий тиждень),

  67,1% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

  35,8% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Павло Ковальчук.

У напрямку Роботине–Новопрокопівка мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут. Ворог зазнає значних втрат в особовому складі, озброєнні та техніці, здійснює переміщення підрозділів і військ, застосовує резерви.

У той же час Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області.

Також на Лиманському та Бахмутському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки, Білогорівки та північніше Кліщіївки. Важкі бої тривають.

 

 

09:40 Станом на нинішній ранок в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українська легка піхота просунулася до позицій за протитанковими ровами та протитанковими перешкодами "зуби дракона", які складають нинішню російську смугу оборони перед українським наступом на заході Запорізькій області, – українські сили, ймовірно, мають намір утримувати ці позиції. ISW не готовий оцінити, чи українські сили прорвали цю російську смугу оборони за відсутності поміченої важкої техніки в цих районах. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що українські війська просунулися до позицій, розташованих на схід від російських протитанкових ровів і перешкод із "зубами дракона", які є частиною трирівневої оборони безпосередньо на захід від Вербового. Опубліковані вчора геолокаційні кадри показують, що українська легка піхота також просунулася далі за лінію підготовлених російських оборонних позицій вздовж дороги, яка йде на північний захід до Вербового. Інші геолокаційні кадри, опубліковані вчора, свідчать про те, що українські війська підійшли до російських оборонних позицій між Роботиним та Новопрокопівкою. Українські сили розширюють пролом, який вони вже зробили в одній смузі російської оборони, і, як повідомляється, перекидають більше техніки й особового складу в тактичні тили цієї смуги. Схоже, що українські сили досягають успіхів у безпосередній близькості від ще не подоланої смуги російської оборони, який тягнеться на північний захід від Вербового на північ від Солодкої Балки, атакуючи піхотою та обстрілюючи важкою артилерією російські позиції далі й південніше цієї смуги. Розгортання української важкої техніки та більш значних сил у цих районах, ніж ISW наразі спостерігала, означатиме як прорив цього російського оборонного шару, так і спробу розширити цей пролом. Розгортання української важкої техніки і більш значних, ніж спостерігається, сил у цих районах може свідчити як про прорив цього російського оборонного шару, так і про зусилля, спрямовані на те, щоб цей прорив став масштабнішим.

• Повідомляється, що російські війська намагалися розширити мінні поля на півдні України після початку українського контрнаступу в червні. Королівський інститут об’єднаних військ (RUSI) повідомив, що на початку українського контрнаступу російське командування визначило, що українські сили можуть легко пробити російське мінне поле завширшки 120 метрів, через що російські сили прагнуть збільшити ширину своїх мінних полів до 500 метрів. RUSI заявив, що російським силам не вистачає мін, щоб мінувати ці більші території так щільно, як цього вимагає російська доктрина. Це змушує російські сили відхилятися від доктрини, в тому числі шляхом використання саморобних вибухових пристроїв і більшої дистанції між мінами. У RUSI заявили, що російські війська намагалися компенсувати зменшення щільності мінних полів шляхом підвищення ефективності протитанкових мін шляхом встановлення двох одна на одну. Українські операції на кількох ділянках фронту, ймовірно, ще більше посилили ці обмеження для російських зусиль розширити мінні поля, змусивши російські сили розосередити свої зусилля з мінування на широких ділянках лінії фронту. Позавчора речник Таврійського угруповання військ України Олександр Штупун заявив, що мінні поля біля наступної серії російських оборонних позицій на заході Запорізької області менш щільні, ніж на початковій смузі оборони, через який просунулися українські війська. Однак ISW раніше оцінювала, що українські сили можуть зіткнутися з більш щільними мінними полями на певних ділянках наступної лінії російських оборонних позицій. 

• Обмеження можливостей російської артилерії та переваги України в контрбатарейному вогні змушують росіян відступати від власної доктрини, повідомляє RUSI. RUSI заявив, що російські війська намагалися адаптувати свою вогневу доктрину ще до початку українських контрнаступальних операцій, зазначивши, що російські війська намагаються надавати перевагу точності ударів над кількістю, оскільки їм не вистачає боєприпасів, щоб підтримувати артилерійський вогонь за доктринальним призначенням. Росіяни мають проблеми із транспортуванням великого обсягу боєприпасів до прифронтових районів і спостерігають зниження ефективності масових ударів, оскільки вони втрачають контрбатарейні радари, а їхні гармати страждають від зносу стволів. RUSI заявив, що російські війська намагаються збільшити виробництво снарядів з лазерним наведенням "Краснопіль" і використання безпілотних літальних апаратів "Ланцет" (безпілотних боєприпасів), щоб підвищити точність і зменшити кількість боєприпасів, які використовуються в атаках. RUSI також зазначив, що російські війська часто готували свої бойові позиції для дистанційного знищення саморобною вибухівкою замість того, щоб завдавати артилерійських ударів по втрачених після відступу власних позиціях, як цього вимагає російська доктрина. Ці адаптації свідчать про те, що зменшення можливостей російської артилерії може ще більше послабити російську оборону в певних секторах, оскільки артилерійський вогонь є критично важливим компонентом російської еластичної оборони. Перехід до більш точної вогневої доктрини може дозволити російським збройним силам посилити ці можливості, але обмеження російських можливостей навчання, ймовірно, завадять російським збройним силам здійснити цей перехід масштабно найближчим часом. З початку контрнаступу російські джерела постійно стверджували, що росіянам не вистачає достатніх контрбатарейних можливостей на різних ділянках фронту. Командувач Центру розвідки Сил оборони Естонії полковник Марго Гросберг 1 вересня повідомив, що можливості української артилерії "рівні або навіть кращі", ніж у російських військ, і вона змогла відкинути російські артилерійські підрозділи від лінії фронту, не даючи їм підтримати російські сили.

• Російські війська в ніч з 3 на 4 вересня завдали удару з безпілотників по Дніпропетровській та Одеській областях, запустивши 32 безпілотники "Шахед-136/131"; українська ППО збила 23 з них. Речник Південного командування ЗСУ капітан першого рангу Наталія Гуменюк заявила, що російські безпілотники завдали ударів по цивільній інфраструктурі в Одеській області, а російські джерела стверджують, що безпілотники завдали ударів по портовій інфраструктурі в Рені та Ізмаїлі Одеської області. Голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук повідомив, що в Дніпропетровській області безпілотник знищив 1,5 тис. тонн зерна. Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що на територію Румунії впав російський безпілотник, що згодом міноборони Румунії спростувало.

• Президент Росії Путін на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом підтвердив небажання Росії знову приєднуватися до Чорноморської зернової ініціативи, поки не будуть виконані всі розширені умови Москви.

• Голова Незалежної міжнародної слідчої комісії ООН щодо України Ерік Мозе 4 вересня заявив, що комісія ще не дійшла висновку, що Росія здійснює геноцид в Україні. Моуз заявив, що комісія повинна визначити наміри злочинців і виявити "необхідність" фізичного або біологічного винищення певної групи, щоб відповідати юридичній кваліфікації за Конвенцією про геноцид. Моуз заявив, що комісія знайшла докази великої кількості воєнних злочинів, зокрема докази катувань і ударів по українській енергетичній інфраструктурі, які комісія може розглядати як злочини проти людяності. Моуз також заявив, що комісія раніше визначила, що певні заяви в російських засобах масової інформації можуть розглядатися як підбурювання до вчинення геноциду. Моуз зазначив, що розслідування комісією геноциду в Україні буде продовжено. Стаття II Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього 1948 року (Конвенція про геноцид) визначає, що "геноцид означає будь-яку з наведених нижче дій, вчинених з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку: вбивство членів групи; заподіяння тяжких тілесних ушкоджень або психічного розладу членам групи; навмисне створення для групи умов життя, розрахованих на повне або часткове її фізичне знищення; запровадження заходів, спрямованих на запобігання дітонародженню в межах групи; насильницька передача дітей групи в іншу групу". У статті III зазначено, що "караються такі діяння: геноцид; змова з метою вчинення геноциду; пряме і публічне підбурювання до вчинення геноциду; замах на вчинення геноциду; співучасть у вчиненні геноциду".

• Російські війська вчора вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області та на окремих ділянках просунулися вперед.

• Українські війська вчора вели наступальні дії та просунулися в районі Бахмута та на заході Запорізької області.

• Міністр оборони РФ Шойґу вчора заявив, що російські військові не будуть проводити запланованих було на вересень спільних стратегічних навчань "Захід-2023".

• Російські окупанти вчора продовжили п’ятий день дострокового голосування на регіональних виборах РФ на окупованих територіях.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник продовжує вбивати мирне населення України, і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби ворог завдав 6 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 29 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, зокрема це Бучки, Карповичі, Прогрес Чернігівської області, Дружба, Ситне, Нова Гута, Ромашкове, Бугор, Малушине Сумської області та Уди, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Гатище, Огірцеве, Вільхуватка і Тернова Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Бударок Харківської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Фиголівка, Берестове, Дворічна, Кіндрашівка, Синьківка, Піщане, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області, Ямполівки, Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка, Серебрянка, Верхньокам’янське, Веселе, Переїзне Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Успішно відбито атаки російських військ в районі північніше Кліщіївки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Іванівського Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Міньківка, Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Біла Гора, Північне, Дружба, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Ворог продовжує завдавати артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах, серед них Олександропіль, Новокалинове, Керамік, Авдіївка, Сєверне, Невельське, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Максимільянівка, Гостре, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Водяного, Пречистівки, Золотої Ниви, Урожайного. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Вугледар, Водяне, Шахтарське, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Преображенка, Роботине, Степногірськ Запорізької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Новодарівка, Ольгівське, Залізничне, Мала Токмачка, Роботине, Щербаки, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Тягинки, Молодіжного. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Ольгівка, Бургунка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2  по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 11 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 4 пункти управління противника.

05.09.2023