551-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:19 Глава Української греко-католицької Церкви Блаженніший Святослав заявив, що віряни сприйняли "з великим болем і занепокоєнням" слова Папи Франциска про "велику Росію" Петра I і Катерини II. Глава Церкви констатував, що такі уявлення є "найгіршим прикладом імперіалізму". 

 

#цитата

 

Заява Блаженнішого Святослава, Глави й Отця УГКЦ, щодо дискусії відносно деяких висловлювань Святішого Отця Франциска на зустрічі з католицькою молоддю Росії 25 серпня 2023 року

 

Із великим болем і занепокоєнням ми дізналися про слова, присвоєні Його Святості Папі Франциску на онлайн-зустрічі з російською католицькою молоддю 25 серпня 2023 року в Санкт-Петербурзі.

Ми сподіваємося, що ці слова Святішого Отця були сказані спонтанно, без жодних спроб історичних оцінок, а тим паче підтримки імперіалістичних амбіцій Росії. Однак розділяємо великий біль, спричинений ними не лише серед єпископату, духовенства, монашества та вірних нашої Церкви, а й інших конфесій і релігійних організацій. Водночас усвідомлюємо і те глибоке розчарування в суспільстві, яке вони спричинили.

Слова про «велику Росію Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності» — найгірший приклад імперіалізму та крайнього російського націоналізму.

Існує небезпека, що ці слова можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні — війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для нашого народу.

Приклади, наведені Святішим Отцем, насправді суперечать його науці про мир, адже він завжди засуджував будь-яку форму вияву імперіалізму в сучасному світі та попереджав про небезпеку крайнього націоналізму, наголошуючи, що саме він є причиною «третьої світової війни по частинах».

Як Церква, ми хочемо заявити, що в контексті агресії Росії проти України подібні висловлювання надихають неоколоніальні амбіції країни-агресора, хоча мали б категорично засуджувати такий спосіб «бути росіянами».

З метою уникнення будь-яких маніпуляцій щодо намірів, контексту та висловлювань, присвоєних Святішому Отцеві, ми очікуємо від Святого Престолу пояснення цієї ситуації.

Українська Греко-Католицька Церква разом з усіма громадянами нашої держави засуджує ідеологію «русского міра» та весь кримінальний спосіб «бути росіянами». Сподіваємося, Святіший Отець почує наш голос.

За кілька днів єпископи нашої Церкви об’єднаються у м. Рим для щорічного Синоду Української Греко-Католицької Церкви. Ми матимемо нагоду зустріти Його Святість та особисто донести до нього сумніви й біль українського народу, довіряючи його батьківській турботі про нього.

 

† СВЯТОСЛАВ

 

 

21:50 Українське військо не планує перекидати свої підрозділи з півдня для посилення оборони на куп'янському напрямку, заявив міністр оборони Олексій Резніков. "Стосовно напрямку Куп'янськ. Це абсолютно логічний хід ворога, відволікти нашу увагу, атакуючи там, щоб ми з фронту з півдня забрали підрозділи і кинули їх з півдня туди наверх, якщо по карті дивитися, щоб їх там зупинили. Але генерал Сирський, він тримає удар і оборону на тому напрямку, водночас контратакує на Бахмутському напрямку. І там у нас теж є успіхи. Тому там теж у росіян ситуація: вони трошки начебто рухаються, але з іншого боку, якщо ми підемо трішечки ще успішніше, то вони потрапляють у котел. Але ми не плануємо забирати наші, скажімо так, зусилля і можливості з півдня", - сказав міністр під час спілкування з журналістами у понеділок. 

 

 

21:26 Речник МЗС Олег Ніколенко гостро розкритикував слова Папи Римського Франциска про велику спадщину Російської імперії, сказані на адресу Х Всеросійського дня католицької молоді у Санкт-Петербурзі (Ніколенко процитував фрагмент: "Ніколи не забувайте про спадщину. Ви - нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії - великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви - нащадки великої Матінки-Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам - дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами"). "Саме такою імперіалістичною пропагандою, «духовними скрепами» і «потребою» в порятунку «великої Матінки Росії» Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл. Дуже прикро, що російські великодержавні ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивності Росії, свідомо або несвідомо, звучать з вуст Папи Римського, місія якого, в нашому розумінні, як раз полягає в тому, аби відкрити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва", - заявив Ніколенко.

 

 

20:11 У Києві співробітника Служби безпеки України знайшли мертвим у своєму кабінеті. Джерела УНІАН у правоохоронних органах зазначають, що у загиблого було вогнепальне поранення голови.

 

 

18:52 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 8 ракетних та 30 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура. 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Попівки та Славгорода Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Карповичі, Камінь Чернігівської області; Волфино, Бояро-Лежачі, Попівка, Стукалівка Сумської області та Мала Вовча, Охримівка, Ветеринарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Іванівки та Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кислівка, Колодязне, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Твердохлібового, Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Привілля, Григорівка, Іванівське, Кліщіївка, Дружба Донецької області. 

На Авдіївському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. З артилерії та мінометів обстріляв Олександропіль, Новокалинове, Авдіївку, Сєверне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки та Костянтинівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах 
Водяного, Новосілки, Благодатного Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали такі населені пункти, як Вугледар, Водяне, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Роботиного та Новоданилівки Запорізької області. Від артилерійських обстрілів  противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Новодарівка, Полтавка, Гуляйпільське, Чарівне, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Миколаївки та Ольгівки Херсонської області. Від артилерійських обстрілів  противника постраждали Херсон, Садове Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, 1 по пункту управління та 3 - по зенітно-ракетним комплексам противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 1 засіб протиповітряної оборони та 1 артилерійський засіб на вогневій позиції противника.

 

 

18:20 Президент України Володимир Зеленський скликав Ставку верховного Головнокомандувача ЗСУ. Зокрема, на ньому обговорили ситуацію на фронті, підготовку до ворожих обстрілів інфраструктури та перехід українських повітряних сил на нові літаки. Максимальну увагу надавали питанням щодо наступальних дій і забезпечення фронту зброєю та усім необхідним, повідомив голова держави.

 

 

16:49 Служба безпеки України склала підозру російському генерал-полковникові Аркадією Гостєву – директорові федеральної служби виконання покарань РФ, котрий організував мережу російських тюрем під виглядом виправних та лікувально-виправних установ. Ці тюрми росіяни використовують як концтабори і катівні.

 

 

16:11 Антикорупційна рада при Міністерстві оборони підтвердила, що закуплені в Туреччині куртки були зимовими. Голова ради Євген Грушовець заявив, що питання завищених цін не стосується Міноборони: коли там підписували контракти, то в них була вказана ціна. А що товар іноземного виробництва, то те, яким чином виробник буде декларувати цей товар у себе, Міноборони не обходить.

 

 

15:26 Головне управління розвідки Міністерства оборони продемонструвало кадри влучання у вікно помешкання заступника голови окупаційної адміністрації в місті Кам’янка-Дніпровська Запорізької області Олександра Реймера дрона-камікадзе. Колаборанта шпиталізували.

 

 

14:50 У Вінниці викрили масштабну схему нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку. Як повідомив пресцентр Служби безпеки України, правоохоронці затримали організатора оборудки – посадовця місцевого лікувально-діагностичного центру, який залучив до незаконної діяльності понад десяток осіб, переважно чиновників обласної військово-лікарської комісії. За гроші організатор схеми пропонував потенційним призовникам втекти за кордон на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

 

 

14:25 Аеродром у Курській області вчора було атаковано роєм картонних дронів-камікадзе SYPAQ, котрі Україні постачає Австралія. Як пише канал Mash, цілями були військова частина радіоелектронної боротьби в Курському районі та військовий аеродром Халіно.

 

 

13:41 У селищі Гоголеве на Полтавщині на місці російського удару виявили ще одного загиблого. Таким чином, число загиблих зросло до трьох. Ще одна людина вважається безвісти зниклою. Травмовано п'ятьох осіб; усі постраждалі – працівники олійниці.

 

 

13:02 Згідно з попередніми висновками, зіткнення військових навчальних літаків під час трагедії на Житомирщині відбулося під час маневру з розвороту, повідомила речниця з комунікацій у Державному бюро розслідувань Тетяна Сап'ян. "Зараз, за попередньо встановленими обставинами, катастрофа відбулася внаслідок зіткнення двох літаків при здійсненні маневру розвороту. Це важливо. Це те, що ми отримали сьогодні вранці від слідчих", – сказала Сап'ян в етері телемаратону. Попередня кваліфікація – порушення правил польотів або підготовки до них. Слідство розглядатиме версії про технічну несправність літаків, помилку пілотів і порушення під час організації здійснення польотів.

 

 

13:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 141 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 56 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:32 На вихідних вимикалися лінії 330 кВ та 400 кВ у Львівській та Закарпатській областях, повідомили в Міненерго. Через пошкодження виведено в ремонт резервну повітряну лінію 330 кВ у Сумській області. Через пошкодження на території Молдови короткостроково відключалася міждержавна повітряна лінія 110 кВ у Вінницькій області, через це знеструмлювали більш ніж 11 тисяч споживачів у Могилів-Подільському районі. У Чернігівській області через ворожий обстріл було знеструмлено 10 населених пунктів, залишається також знеструмленою частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Херсонській, Харківській областях.

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу сягнув 3,299 ГВт·год. Експорт до Словаччини становив 200 МВт·год, до Молдови – 4 МВт·год.

 

 

12:11 На східних напрямках українські оборонці зазнали майже 8 тисяч обстрілів за минулий тиждень, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в етері телемаратону.

 

 

12:00 В арсеналі Росії є приблизно 585 ракет із радіусом дії понад 500 кілометрів, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький: 

балістичні та крилаті ракети «Іскандер» – приблизно 270 одиниць,

«Калібри» – це орієнтовно 140 ракет,

Х-101, Х-555 і Х-55 – близько 100 ракет,

«Кинджали» – близько 75 аеробалістичних ракет, 

Х-22 (Х-32) – 150 ракет.

У зв’язку з досягненням критичної межі та наміром накопичити високоточні ракети Х-101 росіяни зменшили частоту їхнього застосування: "Згідно з планами, росіяни можуть виробляти близько 40 ракет Х-101 щомісяця, але ми вже чітко знаємо, що ці плани в них не виконуються. Насамперед це пов'язано з дефіцитом іноземних комплектуючих. Другий фактор – Росія намагається накопичити запаси цих ракет, які вважаються більш точними й ефективними, якщо порівнювати, наприклад, з крилатими ракетами Х-555, Х-22 або навіть «Калібрами», які ми успішно збиваємо".

У серпні 2023 року росіяни запланували виготовити  

6 «Кинджалів»,

30 «Іскандерів-М»,

12 «Іскандерів-К»,

20 «Калібрів»,

близько 40 Х-101 та

біля 10 модернізованих Х-22 в Х-32.

Втім фактичний випуск окремих видів вказаних ракет відстає від планів. Нездатність Росії виготовити ракети у запланованих обсягах призвела до зміни тактики обстрілів: тепер агресор комбінує ракети різного класу, більш ретельно обирає цілі, прискіпливо визначає маршрути для обходу системи ППО України, а також швидше ухвалює рішення про завдання ударів. Якщо росіяни отримують інформацію про необхідність термінового ураження певної цілі в Україні, то використовують більш точні й швидкісні ракети, як було, наприклад, під час нещодавньої атаки в Чернігові – тоді ворог застосував крилату ракету «Іскандер-К».

Зміна тактики ракетних обстрілів може бути пов’язана з наміром ворога накопичити озброєння перед осінньо-зимовим періодом, аби знову атакувати енергосистему України. Проте таких масованих обстрілів, як це було минулого жовтня, листопада та грудня, коли вони випускали по 70-100 ракет одночасно, найімовірніше, вже не буде: росіяни усвідомлюють, що вони можуть не добитися цілі, а натомість лише виснажать свої запаси, як це було минулого року.

 

 

11:39 Міністр оборони України Олексій Резніков очікує, що винищувачі F-16 почнуть використовувати на фронті навесні 2024 року. "Я б сказав, що поява F-16 на фронті може відбутися навесні наступного року, тому що ми почали курси підготовки наших пілотів, інженерів і техніків", – сказав Резніков в інтерв'ю Bild.

 

 

11:20 Збройні Сили України просуваються в бік Новопрокопівки та Очеретуватого попри шалений опір ворога, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Після звільнення Роботиного наші війська рухаються південно-східніше цього населеного пункту.

 

 

 

11:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

Росія, найімовірніше, скасувала "Запад 23" – свої заплановані "спільні стратегічні навчання" і головний щорічний захід, який мав стати кульмінацією року навчання військових. Навчання мали відбутися у вересні 2023 року.

З 2010 року Росія проводила ці навчання за чотирирічним циклом, ротуючи їх по всій країні. Проте з 2021 року Росія розміщує навчання принаймні кожні два роки на заході країни, оскільки пріоритетом для неї є протистояння тому, що вона сприймає як загрозу з боку НАТО. Напад на Україну відбувся після "Запад 21", найбільших російських навчань із радянських часів.

Недостатня ефективність російських військових в Україні показала обмежену навчальну цінність цих навчань та їх здебільшого показовий характер. Росія, ймовірно, скасувала "Запад 23" через те, що у неї замало військ і техніки. Існує реальна можливість, що російське керівництво також чутливе до внутрішньої критики, яку може спричинити проведення ще одного гладко презентованого навчання у воєнний час.

 

 

10:45 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – біля Синьківки ворог і надалі успіху не має. Біля Новоєгорівки йдуть тяжкі бої, росіяни намагаються відновити позиції. Утримання лінії зіткнення за річкою в наявних межах вкрай невигідно ворогу, бо всі переправи є вразливими, як і тилові пункти. Деякі підрозділи противника у лісах Кремінної почали переміщатися на іншу ділянку фронту.

• Бахмутський напрямок – тривають важкі бої за Кліщіївку та біля Андріївки. ЗСУ мали частковий успіх біля останньої, проте кожна посадка дається вкрай важко. Ворог все замінував і вводить резерви.

• Авдіївський відтинок – відновилися сутички біля Невельського, росіяни намагаються відновити втрачені позиції.

• Бердянський відтинок – без змін.

• Запорізький відтинок – продовжуються бої східніше Роботиного.

• Таврійський відтинок – без змін.

 

 

10:35 Минулого тижня на Бахмутському напрямку українські війська звільнили 1 кв. км, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, загалом на цьому напрямку звільнено вже 44 кв. км території.

 

 

10:25 Вночі росіяни завдали ракетного удару по селищу Гоголеве Миргородського району, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак у понеділок уранці. Відомо про загибель двох людей і 5 постраждалих, місцеперебування ще двох осіб поки що невідомо. Виникла пожежа приміщення олійниці, повністю зруйновано виробничий цех.

 

 

 

10:20 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

128,8% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  49,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

131,2% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

176,1% артилерійських систем (з них 4,2% за минулий тиждень),

  65,5% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  35,6% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:45 Вночі росіяни завдали удару ракетами морського та повітряного базування, випустивши з фрегата в акваторії Чорного моря поблизу Феодосії чотири крилаті ракети «Калібр» та застосувавши дві керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків Су-34, які вони спрямували у напрямку Кривого Рогу з повітряного простору окупованої Херсонщини, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. В результаті бойової роботи знищено чотири повітряні цілі:

дві з чотирьох крилатих ракет “Калібр”;

обидві керовані авіаційні ракети Х-59.

Є влучання в цивільний промисловий об’єкт на Полтавщині.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що українські війська в ході контрнаступальних операцій на півдні та сході України просунулися в районі межі Донецької та Запорізької областей і на заході Запорізької області. Речник Таврійського угруповання військ Олександр Штупун повідомив, що українські війська просуваються в напрямках Новопрокопівка (13 км на південь від Оріхова), Мала Токмачка (9 км на південний схід від Оріхова) та Очеретувате (25 км на південний схід від Оріхова) на заході Запорізької області. Штупун також заявив, що українські сили просунулися в районі Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки) і Роботиного (10 км на південь від Оріхова) і досягли неуточнених успіхів біля Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки) на Бердянському напрямку та у невстановленому місці на Мелітопольському напрямку. Речник Східного угруповання військ Ілля Євлаш заявив, що українські війська продовжують наступальні дії на Бахмутському напрямку.

• Український військовослужбовець, який, ймовірно, діяв у районі Роботиного, розповів додаткові тактичні деталі щодо підготовлених російських оборонних позицій, які українські війська пробили, а також тих, які наразі знаходяться попереду них. Він зазначив, що в районі Роботиного існує система взаємопов’язаних російських окопів, бліндажів і обмежених підземних тунелів, які дозволяють російським силам переміщувати особовий склад, озброєння та боєприпаси з різних тактичних позицій уздовж фронту, а перед цими взаємопов’язаними шарами оборонних позицій і між ними по полях простягаються протитанкові рови та мінні поля. Він додав, що всі "нерозкопані" території навколо цих підготовлених оборонних позицій сильно заміновані та що російські сили вузько позначили не заміновані шляхи в своїх оборонних смугах, щоб дозволити російським силам досягати вогневих позицій. Він не вказав, чи українські сили пройшли через найщільніші мінні поля, але припустив, що вони все ще мусять поступово розміновувати території, перш ніж просуватися далі. Раніше ISW оцінювало, що райони поблизу наступної лінії підготовлених російських оборонних позицій можуть бути менш інтенсивно заміновані, щоб дати російським силам, які діють на північ від цих позицій, можливість відступити, хоча повідомлення українського солдата свідчить про те, що це може бути не у районах, де наразі українські сили наближаються до наступного російського оборонного шару. Українські війська зараз знаходяться на відстані удару від наступної лінії російських оборонних позицій, які, здається, складаються з відносно щільнішого масиву протитанкових ровів і протитанкових перешкод із "зубами дракона" з бойовими позиціями за цими перешкодами, схожими до попередньої смуги російської оборони. Тісно взаємопов’язані системи окопів і бліндажів, які описав український солдат, є результатом місяців підготовки, і незрозуміло, чи російські війська поширили цю систему на наступну лінію оборонних позицій далі на південь.

• Структура російських оборонних позицій на півдні України і неясність щодо того, як російські війська укомплектовують і оснащують їх, продовжує затьмарювати картину того, як розгортатиметься наступна фаза бойових дій. Нещодавно ISW оцінило, що відсутність спостережуваних неактивних російських сил у цьому районі може свідчити про те, що подальша лінія російських оборонних позицій може мати меншу захищеність, ніж позиції, через які українські сили вже проникли на північ, хоча це залишається невизначеним.  Повідомляється, що російські сили здійснили додаткові перекидання вздовж лінії фронту в район Роботиного підрозділів 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії з району Кремінної Луганської області, а також, як повідомляється, передислокують у цей район невизначені підрозділи з херсонського напрямку. Російські війська залучили значну кількість матеріальних ресурсів, зусиль і живої сили для утримання серії оборонних позицій, через які зараз проникають українські сили, і незрозуміло, чи збережуть росіяни ті переваги, які вони мали, якщо не зможуть забезпечити такий же рівень ресурсів і персоналу для цих наступних рівнів оборони. Однак наступна російська смуга оборони, найімовірніше, створить значні проблеми для українського просування.

• У ніч з 26 на 27 серпня російські війська завдали ракетних ударів по цілях в Україні, зокрема, за повідомленнями, по українському аеродрому в Київській області. Українські військові повідомили, що українські сили перехопили чотири російські крилаті ракети Х-101, Х-55 і Х-555 з восьми невідомих російських ракет, випущених по Україні.

• Схоже, що міноборони Росії безуспішно намагалося заглушити занепокоєння російських мілблогерів щодо ймовірного жорстокого поводження з російською бригадою, яка діяла в окупованій Херсонській області, що викликало подальшу критику з боку ультранаціоналістичної спільноти.

• Слідчий комітет Росії вчора оголосив, що генетична експертиза підтвердила: фінансист "групи Ваґнера" Пріґожин був серед 10 осіб, які загинули в авіакатастрофі 23 серпня. Російські мілблогери стверджували, що міністерство оборони Росії ще перед смертю Пріґожина 23 серпня активно готувало припинення операцій "групи Ваґнера" на Близькому Сході та в Африці.

• Міністерство оборони Росії може бути більше зацікавлене на розпуску "групи Ваґнера", ніж президент Путін. Колишній журналіст російської служби ВВС Захаров з посиланням на неназвані джерела повідомив, що Путін під час однієї з двох зустрічей після збройного повстання Пріґожина 24 червня дозволив йому продовжувати операції "Ваґнера" на Близькому Сході та в Африці, але дав йому вказівки не втручатися в Україну чи Росію. Захаров додав, що міноборони Росії, навпаки, посилило зусилля, щоб "задушити" "Ваґнер" у Сирії та Африці, і Пріґожин перед убивством разом із керівництвом "Ваґнера" вилетів до Москви, щоб спробувати вирішити це питання. Захаров додав, що наразі доля "імперії Пріґожина" – включно з його військовими контрактами та контрактами з видобутку нафти, газу та золота – на Близькому Сході та в Африці неясна. Сплеск таких постів у російських мілблогерських та опозиційних спільнотах також може бути спробою відокремити Путіна від убивства Пріґожина та можливого розпуску "Ваґнера".

• Російські війська вели наступальні операції на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на заході Донецької області та на заході Запорізької області, але не досягли підтвердженого просування вперед.

• Російська влада продовжує намагатися в обмін на російське громадянство примусити мігрантів та іноземців, які проживають у Росії, брати участь у війні в Україні.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби противник завдав чергового ракетного удару по території України. Протиповітряною обороною було знищено 4 крилаті ракети.

Загалом минулої доби ворог завдав 11 ракетних та 48 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 34 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Волфиного Сумської області та Окіпа Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, це, зокрема, Хрінівка, Клюси, Лісківщина, Грем'яч, Камінь Чернігівської області; Ходине, Костянтинівка, Тур'я, Новодмитрівка, Грабовське, Велика Писарівка Сумської області та Ветеринарне, Красне, Огірцеве, Бударки, Колодязне Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Надії та Твердохлібового Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кам'янка, Дворічна, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Кармазинівка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Міньківка, Бахмут, Часів Яр, Миколаївка, Кліщіївка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Очеретине, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Гостре, Мар’їнка, Катеринівка, Парасковіївка, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Золотої Ниви та Старомайорського Донецької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали такі населені пункти, як Богоявленка, Шахтарське, Времівка, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Роботиного та Новоданилівки Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 25 населених пунктів, серед них Малинівка, Чарівне, Щербаки, Степове, Лук'янівське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Миколаївки, Микільського та Антонівки Херсонської області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Берислав, Миколаївка, Львове, Молодіжне, Дніпровськ та Берегове Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 10 ударів по районам зосередження особового складу та 1 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 склад боєприпасів, 2 станції радіоелектронної боротьби та 4 артилерійські засоби на вогневих позиціях противника.

 

28.08.2023