550-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:36 Президент України Володимир Зеленський пропонує прирівняти корупцію до державної зради під час воєнного стану. "Законодавцям України буде запропоновано мої пропозиції щодо прирівняння корупцію до державної зради на воєнний час... Чи підтримає це законодавець - я не знаю. Але я точно запропоную", - сказав Зеленський під час інтерв'ю, що транслювалося в етері телемаратону.

 

 

18:43 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Уночі противник завдав чергового удару крилатими ракетами повітряного базування. В результаті успішної бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено 4 крилаті ракети.

Протягом доби ворог завдав 11 ракетних та 32 авіаційних ударів, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура. 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 23 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Кіндратівки Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Хрінівка, Клюси, Лісківщина Чернігівської області; Середина-Буда, Вільна Слобода, Сімейкине, Волфине, Кіндратівка, Садки Сумської області та Окіп, Стрілеча, Олійникове, Гатище, Нестерне Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Надії, Твердохлібового та М’ясожарівки Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кам'янка, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Кармазинівка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине Луганської області та Торське, Діброва, Спірне Донецької області.
На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Васюківка, Маркове, Часів Яр, Іванівське, Біла Гора, Нью-Йорк Донецької області. 

На Авдіївському напрямку під артилерійські та мінометні обстріли противника потрапили Керамік, Новокалинове, Авдіївка, Карлівка, Первомайське, Невельське, Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Олександропіль, Гостре, Мар’їнка, Побєда, Парасковіївка, Водяне Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційногго удару в районі Золотої Ниви Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали населені пункти: Богоявленка, Шахтарське, Времівка, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Роботиного та Новоданилівки Запорізької області. Від артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Новоандріївка, Ольгівське, Червоне, Гуляйпільське, Єгорівка, Малі Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Миколаївки, Микільського та Антонівки Херсонської області. Від артилерійських обстрілів  противника постраждали понад 10 населених пунктів: Зміївка, Томарине, Бургунка, Тягинка, Херсон, Білозерка та інші.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та 1 - по зенітно-ракетним комплексам противника. 

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 склад боєприпасів, 2 станції радіоелектронної боротьби та 3 артилерійських засоби на вогневих позиціях противника.

 

 

18:08 Румунії залишилася єдина формальність для початку навчання українських пілотів на винищувачах F-16 - завершення роботи над документами, розповів прем’єр-міністр Марчел Чолаку в інтерв’ю Financial Times. "Я очікую оформлення документів у найближчі кілька днів, і це остання перешкода", - сказав Чолаку. З його слів, саму логістику вже підготували.

 

 

17:33 Президент Володимир Зеленський запевняє, що у вересні міжнародна активність України буде не меншою, ніж попередніми тижнями. "Уже почали готувати потужний вересень для України… Перше – наш захист. Нові оборонні пакети для українських воїнів. Артилерія, бронетехніка, ППО й ракети, засоби для розмінування. Кожен із партнерів поінформований про наші потреби. Очікуємо рішень", - повідомив Зеленський, додавши, що Україна отримає практичний вміст із декларованих гарантій безпеки.

 

 

16:48 ЗСУ реалізують контрнаступ за трьома лініями на Таврійському напрямку, розповів речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Олександр Штупун. "На цей час наші війська просуваються у напрямку Новопрокопівки – це біля Роботиного, та в напрямках Мала Токмачка, Очеретувате", –повідомив Штупун. Коментуючи інформацію про перекидання загарбниками додаткових ресурсів на Таврійський напрямок, Штупун розповів, що ворог дещо посилив авіаційну складову і що зросла кількість авіаційних ударів. "Але це свідчить тільки про те, що інші вогневі засоби вже не можуть утримати поступ наших військ", – зауважив речник.

 

 

16:03 Військова контррозвідка СБУ (13-те Головне управління СБУ) нині вночі атакувала шістнадцятьма безпілотниками Курський аеродром, уразивши літаки Су-30 та МІГ-29, радари комплексу С-300 та два "Панцирі", повідомили УП в Службі безпеки України. Майже всі безпілотники долетіли до своїх цілей. За попередньою інформацією, тільки три з них були збиті силами російської протиповітряної оборони. Росіяни зафіксували щонайменше 13 вибухів. Точні наслідки атаки будуть відомі "найближчим часом".

 

 

14:22 В окупованому Бердянську велика пожежа: палає цех, куди росіяни звозили свою техніку, повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров.

 

 

13:31 Російська судмедекспертиза підтвердила, що серед загиблих літака у Тверській області є Євґєній Пріґожин. Загалом ідентифіковано особи десятьох загиблих, у тім числі й Дмітрія Уткіна.

 

 

12:48 Збройні Сили України розпочали бої за оволодіння першими позиціями головного рубежу оборони росіян на Токмацько-Мелітопольскому напрямку, підтверджує військовий експерт Костянтин Машовець. Станом на вчорашній вечір російську оборону вдалося прорвати на глибину щонайменше в один кілометр. Прорив відбувається південніше від Роботиного у районі Новопрокопівки.

 

 

12:17 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 139 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 63 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:46 Дві ракети російських загарбників зі знищених чотирьох ППО збила на Черкащині, повідомив голова ОВА Ігор Табурець.

 

 

11:31 Бригада тактичної авіації, що дислокується у Василькові, назвала імена всіх трьох пілотів, які загинули внаслідок зіткнення навчальних літаків на Житомирщині:

Майор В’ячеслав МІНКА. Мешкав на Київщині. Повернувся в авіацію у 2015 році, коли російський агресор напав на Україну. З початком повномасштабного вторгнення мав понад 200 годин нальоту. Був досвідченим пілотом бригади, технічно підготовленим. Знався на різних типах літаків, значну частину служби присвятив інструкторській справі.

Майор Сергій ПРОКАЗІН. Проживав на Полтавщині. 24 роки життя присвятив авіації: від льотчика – до заступника командира бригади. З 2022 року мав понад 100 годин бойових польотів. Побратими згадують його непересічну посмішку, щирість, вміння прийти на допомогу в непростих ситуаціях.

Капітан Андрій ПІЛЬЩИКОВ. Родом з Харкова. Позивний “JUICE”. 8 років життя присвятив авіації. З початком великої війни мав понад 500 годин нальоту. Зокрема під час виконання бойових завдань у складних умовах. Здобув низку державних і відомчих нагород. Був мужнім, принциповим, безкомпромісним, завжди до кінця відстоював власну думку, активно виступав у західних медіа, зокрема в питанні надання Україні сучасних літаків F-16.

 

 

11:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

Оскільки напруженість у Чорному морі залишається високою, відбуваються сутички між морськими і повітряними силами навколо стратегічно важливих газових і нафтових платформ між Кримом а Одесою. Минулого тижня російський бойовий літак обстріляв український військовий малий катер, що працював біля платформи на північному заході моря.

Платформи експлуатуються компанією "Чорноморнафтогаз", яка була захоплена проросійською окупаційною владою Криму під час анексії 2014 року. Після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році Україна завдала ударів по кількох контрольованих Росією платформах. І Росія, й Україна також періодично захоплювала їх військами.

Платформи забезпечують цінні вуглеводневі ресурси. Однак, як і острів Зміїний на заході, вони також можуть використовуватися як бази передового розгортання, вертолітні майданчики та для розміщення ракетних систем дальнього радіусу дії.

 

 

10:44 Вночі через падіння уламків збитих російських крилатих ракет у одному з районів Київщини двоє людей отримали травми, пошкоджено 10 приватних будинків (один – значно), 2 автомобілі та ангар для зберігання сільгосптехніки, повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

 

 

10:13 Під час нічної ракетної атаки Росія вдалася до складних схем маневрування, ймовірно, вишуковуючи варіанти прокладання безпечних маршрутів для майбутніх атак, пояснила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемаратону.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

128,7% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  49,3% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

131,0% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

175,4% артилерійських систем (з них 4,5% за минулий тиждень),

  65,4% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  35,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:41 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 12 російських кораблів, серед яких перебазований з Азовського моря один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемаратону.

 

 

09:25 Вночі росіяни завдали  удару крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-55/Х-555, які були випущені з 5 літаків стратегічної авіації з повітряного простору РФ в районі Енгельса. Усього локаційно спостерігалося до восьми повітряних цілей. З них чотири крилаті ракети знищено силами та засобами Повітряних сил у центральних та північних областях. Решта повітряних цілей імовірно хибні, інформації про влучання не надходило.

 

 

09:11 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:55 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового ракетного удару по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби ворог завдав 5 ракетних та 45 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктам. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось понад 40 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Хрінівка, Клюси Чернігівської області; Кружок, Волфине, Басівка, Тур’я, Грабовське, Рясне Сумської області та Рублене, Амбарне, Бологівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Дворічна, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Тополі Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Новоєгорівки, Твердохлібового, Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Кремінна, Кузьмине, Білогорівка Луганської області та Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки та Кліщіївки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки, Білої Гори, Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Оріхово-Василівка, Новомаркове, Ступочки, Андріївка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Степового Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Керамік, Новобахмутівка, Орлівка, Тоненьке, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Курахівка, Олександропіль, Гостре, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів у районах Вугледара та Старомайорського Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них, Вугледар, Водяне, Шахтарське, Благодатне, Урожайне, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Оріхова та Роботиного Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Староукраїнка, Гуляйпільське, Оріхів, Мала Токмачка, Новоданилівка, Роботине Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів противника постраждали Ольгівка, Одрадокам’янка, Миколаївка, Херсон, Янтарне, Дніпровське Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом минулої доби завдала 2 удари по пунктах управління, 10 ударів по районам зосередження особового складу та 2 - по зенітно-ракетним комплексам противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 2 зенітно-ракетних комплекси, 1 район зосередження особового складу та 4 артилерійських засоби на вогневих позиціях противника.

 

04:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські сили досягли подальших тактично значущих успіхів на заході Запорізької області. Кілька українських і російських джерел повідомили, що українські війська просуваються через, як припускають українські та американські джерела, найскладнішу лінію підготовлених російських оборонних позицій. Геолокаційні кадри, опубліковані 25 серпня, показують, що українські сили просунулися на 1,5 км на південь та північний схід від Новопрокопівки (13 км на південь від Оріхова). Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі 25 серпня заявив, що українські сили наразі наступають через основний комплекс російської оборони. Reuters вчора повідомило, що український командир, який воює на півдні України, заявив: українські сили вважають, що вони прорвали найскладнішу лінію російської оборони в цьому районі й тепер зможуть просуватися швидше – вони ввійшли у райони, де зіткнулися лише з російськими "тилово-технічними групами", тож він очікує, що подальший український прорив у цих районах буде легшим. Російський мілблогер 25 серпня заявив, що українські сили атакували в напрямку тилових оборонних рубежів біля Вербового (18 км на південний захід від Оріхова), припускаючи, що українські сили можуть перебувати поблизу тактичних тилів лінії російських оборонних позицій, куди вони зараз проникають – хоча ці повідомлення не слід тлумачити як такі, що вказують на те, що українські війська увійшли в російські тилові райони на оперативному рівні.

• Українські війська опинилися на відстані удару від наступної лінії підготовлених російських оборонних позицій, які, можливо, слабші за попередні, але однаково становлять значний виклик. Лінія оборонних позицій, через які зараз просуваються українські війська, складалася зі щільних шарів мінних полів і укріплень, на утримання яких російські війська витратили значну кількість живої сили, матеріальних засобів і зусиль. Наступна лінія російських оборонних позицій, найімовірніше, складається з відносно щільнішого масиву протитанкових ровів, протитанкових загороджень типу "зуби дракона" і додаткових мінних полів, за якими розташовані російські бойові позиції, як і на першій російській лінії оборони. Однак масштаби мінних полів у цьому районі незрозумілі, хоча вони можуть бути менш заміновані, щоб дати російським силам, які діють на північ від цих позицій, можливість відступити. Кожна з цих російських "ліній" є багатошаровими оборонними позиціями з власними передовими і тиловими районами, і важливо розрізняти тилові райони окремих російських оборонних позицій та російської оборони на півдні України в цілому. Російські оборонні "лінії" не є однорідними по всьому фронту на півдні України і не повністю укомплектовані особовим складом. Існують додаткові лінії підготовлених російських оборонних позицій на південь від нинішнього українського фронту наступу, хоча російські війська зможуть повною мірою використовувати ці позиції лише за наявності особового складу і техніки при їхньому об'єднанні в цілісні оборонні операції.

• Українське джерело вказало, що російські війська передислокували підрозділи відносно елітного формування з району Кремінної Луганської області до району Роботиного на заході Запорізької області.

• Російські нерегулярні формування, як і раніше, погрожують вийти з боїв в односторонньому порядку, незважаючи на нещодавні зусилля російського військового командування, спрямовані на чистку і придушення непокори. Диверсійно-розвідувальна група «Русич», ультраправе російське нерегулярне воєнізоване формування, оголосила 25 серпня, що відмовляється виконувати бойові завдання в Україні, доки російський уряд не звільнить командира та засновника «Русича» Яна Петровського, який зараз перебуває під вартою у Фінляндії. Група «Русич», ймовірно, діє на лінії Роботине–Вербове на заході Запорізької області, критичній ділянці лінії фронту, де російське військове командування, мабуть, не може дозволити собі повстання будь-яких підрозділів і відмову від виконання бойових завдань. Російське міноборони і раніше стикалося з непідпорядкуванням і загрозами дезертирства з боку інших російських підрозділів на заході Запорізької області.

• Повідомляється, що міністерство оборони Росії притягує до відповідальності молодших офіцерів і солдатів російського підрозділу, які скаржилися на неуважність старшого командного складу до проблем на передовій. Ці заяви не підтверджені, але швидкість, з якою, як повідомляється, реагує російське військове командування, ймовірно, демонструє їхню глибоку стурбованість непокорою в армії, а також публічною критикою російського військового командування. 

• Жоден із відомих каналів, про які відомо, що він безпосередньо пов'язаний з "Ваґнером", не поділився додатковою інформацією про майбутнє групи, в той час як більшість російських джерел зосередили свою увагу на активності боїв на фронті.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, а також на заході Донецької області, але не досягли жодного підтвердженого просування.

• Російські регіональні органи влади продовжують сприяти примусовій депортації українських дітей з окупованої України до окупованого Криму.

 

 

27.08.2023