503-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:28 Європейська Унія вивчає перспективи будівництва колій європейської ширини на ключових лініях для залізничного сполучення ЄС із Україною та Молдовою. У дослідженні Єврокомісії та Європейського інвестиційного банку, котре цитує аґенція "Інтерфакс-Україна", як "перший крок" згадуються колії в напрямку Львова та Кишинева. "Будівництво першої європейської залізничної колії в Україні та Молдові, що дасть змогу з'єднати їхні залізниці з Польщею та Румунією, наблизить ці країни до єдиного ринку ЄС. Завдяки цьому дослідженню ми закладаємо основу для довгострокових рішень, підтримуючи Україну в її торгівлі та відновленні", – заявила представниця ЄК з транспортних питань Адіна Велян.

 

 

21:17 НАБУ повідомило про підозру народній депутатці через заробіток на переправі ухилянтів за кордон. Бюро не називає прізвища, проте, як випливає із попередніх повідомлень у медіа, йдеться про Людмилу Марченко зі "Слуги народу". "За даними слідства, нардепка разом зі своєю помічницею пообіцяли за надання неправомірної вигоди забезпечити ухвалення уповноваженими особами обласної військової адміністрації рішення про дозвіл на виїзд за межі України, а також внесення відповідних відомостей до Інформаціїної системи «Шлях»", – повідомили у НАБУ. Бюро оприлюднило відео, як депутатка намагалася викинути хабар через загорожу свого будинку, коли до неї прийшли правоохоронці.

 

 

20:21 Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук ушанував у Варшаві пам'ять всіх невинних жертв Волині разом із керівництвом Сейму та Сенату, премʼєр-міністром Польщі, членами уряду. Вранці відбулася літургія у Польовій катедрі Війська Польського, пізніше – памʼятна церемонія біля памʼятника жертвам Волинської трагедії. "Ми – разом. У вшануванні гірких втрат у складному минулому, разом у сьогоднішній боротьбі з російським агресором, разом дивимося у майбутнє. Ми разом і сильні нашою єдністю", – прокоментував Стефанчук. Сьогодні ж міністр культури Олександр Ткаченко вклонився меморіалу у Варшаві разом із польським колегою Пьтром Ґлінським. 

 

 

 

19:50 Головний сержант 47-ої бригади "Маґура" Валерій Маркус написав рапорт про звільнення з посади через незгоду із "застосуванням і розвитком" бригади. Маркус звинуватив вищу офіцерську ланку у некомпетентності та нехтуванні традицій "Маґури", а заступника командира назвав "аморальним дегенератом". Головний сержант просить перевести його на нижчу посаду, щоб побути поближче до побратимів у боях.

 

 

19:18 Президент України Володимир Зеленський виступив на велелюдному мітингу у центрі Вільнюса на підтримку вступу України до Північноатлантичного альянсу. "Сьогодні я їхав сюди з вірою в рішення, з вірою в партнерів, з вірою в сильне НАТО. У НАТО, яке не сумнівається, яке не втрачає часу і не озирається на будь-якого агресора", – заявив Зеленський. Він додав, що "хотів би, щоб ця віра стала впевненістю в рішеннях, на які Україна заслуговує, яких очікує кожен український воїн, кожен український громадянин, кожна українська мати й кожна українська дитина". "І хіба це завелике бажання? НАТО дасть Україні безпеку. Україна зробить НАТО сильнішим", – наголосив Президент.

 

 

 

19:02 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби російські окупанти атакували Україну ударними безпілотниками іранського виробництва типу «Shahed». Усього було задіяно 28 дронів-камікадзе. В результаті успішної бойової роботи наша ППО знищила 26 ударних БпЛА та 2 розвідувальних безпілотники типу «Zala». Також, ворог завдав 54 авіаційних ударів та здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 17 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи ЗС білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Протягом доби завдав авіаційного удару в районі Волфиного Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли більш як 15 населених пунктів. Зокрема це Карповичі Чернігівської області; Ромашкове Сумської області та Стрілеча, Ветеринарне і Сотницький Козачок на Харківщині.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Кам’янка, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам'янське і Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки противника в районі населеного пункту Григорівка та східніше Оріхово-Василівки. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Васюківка, Богданівка, Хромове, Часів Яр та Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Авдіївки, Первомайського та Невельського. Ворог завдав авіаційного удару в районі міста Авдіївка. У той же час, окупанти здійснили артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Авдіївка, Бердичі та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під ворожим вогнем артилерії, наші захисники відбили усі атаки в районах населених пунктів Побєда, Новомихайлівка та Мар’їнка. Ворог здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед них Костянтинівка, Мар’їнка та Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Благодатного. Завдав авіаційних ударів біля Одрадного та Макарівки. Обстріляв населені пункти Вугледар, Благодатне, Велика Новосілка, Водяне та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Ворог завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Мала Токмачка Запорізької області та Золота Балка Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, серед них Гуляйполе, Гуляйпільське, Залізничне, Ольгівське Запорізької області; Козацьке, Львове, Інженерне, Токарівка Херсонської області та місто Херсон, а такоє Дніпровське, Дмитрівка та Іванівка на Миколаївщині. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

У населеному пункті Генічеськ тимчасово захоплених територій Херсонської області набирають оберти репресії проти громадян України. За наявною інформацією, потрапити “на підвал” стало в рази легше, так як місцеві колаборанти, бажаючи вислужитись перед РОВ, постійно здійснюють наклепи на громадян, проводять безпідставні перевірки. Також окупанти погрожують місцевому населенню, що у разі відсутності паспорта рф, громадян примусово депортують до сибіру та конфіскують все майно.

Авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 - по зенітно-ракетних комплексах ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 10 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та 1 станцію РЕБ противника.

 

 

18:48 На саміті у Вільнюсі міністр оборони України Олексій Резніков підписав з 11 колегами меморандум про створення коаліції з підготовки пілотів винищувачів F-16. До коаліції ввійшли Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія. "F-16 захистять українське небо і східний фланг НАТО. Повітряні сили України готові вчитися настільки швидко, наскільки це можливо. Цераїна переможе", – прокоментував Резніков. 

 

 

18:17 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підтвердив, що з України зняли обов'язок виконати ПДЧ для вступу до Альянсу. "Для України це складатиметься з одного кроку, а не з двох. Ми, коли дійдемо згоди серед членів НАТО, видамо запрошення Україні. Це чіткий шлях до членства України в НАТО", – сказав Столтенберґ. "Ми також заявляємо, що коли будуть виконані всі необхідні умови, Україна отримає запрошення", – додав генсек. Столтенберґ зазначив, що союзники надають Україні значну військову допомогу, бо це потрібно для її перемоги: "Якщо перемоги немає, то немає підстав говорити про членство".

 

 

17:49 Вищий антикорупційний суд продовжив на два місяці арешт для ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. Альтернативний запобіжний захід – внесення застави у розмірі 75 млн грн.

 

 

17:31 Президент Чехії Петр Павел вважає, що основою для майбутніх переговорів між Україною та Росією стане ситуація на полі бою до кінця року. "Ми повинні дивитися реалістично: вікно можливостей більш-менш закриється до кінця цього року. Не лише через зимові умови, але також через прийдешні вибори в Україні, Росії, США", – сказав чеський президент під час дискусії на експертному форумі на полях саміту НАТО у Вільнюсі. "Ми також побачимо ще одне зниження готовності масово підтримувати Україну більшою кількістю зброї. Усі ці умови, ймовірно, призведуть до висновків: що б не було досягнуто до кінця цього року, це буде основою для переговорів", – цитує "Європейська правда".

 

 

17:16 Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков назвав "політично чутливими" рішення надати Україні касетні боєприпаси, але додав, що не хоче "заглиблюватися в цю тему". "Коли йде війна, конвенції важливі, але ще важливіше досягти успіху на полі бою", – сказав Денков.

 

 

16:55 Аґенція "Інтерфакс-Україна" наводить зміст підсумкового комюніке саміту НАТО на тему вступу України, покликаючись на кілька поінформованих джерел: запрошення залежатиме від згоди всіх альянтів. Формулювання викладуть так: "Ми надішлемо запрошення, коли союзники погодяться і будуть виконані умови". Джерела також кажуть, що альянти погодилися з тим, щоб виключити План дій щодо членства з умов для України: "Шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за рамки необхідності Плану дій щодо членства".

 

 

16:29 Президент України Володимир Зеленський прибув до Вільнюса для участі у заходах саміту НАТО. Голова держави приїхав до столиці Литви із пересадкою у Ряшеві.

 

 

 

16:15 Бердянська міська військова адміністрація повідомила про удар по готелю "Дюна", де жило військове керівництво російських окупантів. Згідно з попередніми даними, будівлю "фактично зрівняли із землею". У вівторок російські телеґрам-канали поширюють інформацію про загибель у районі Бердянська заступника командувача Південного військового округу РФ Олєґа Цокова. Точний час загибелі генерал-лейтенанта й обставини смерті поки що невідомі. 

 

 

15:59 Росіяни завдали удару по житлових районах Херсона та передмістя. Внаслідок обстрілу травмовано п'ятьох цивільних осіб, зокрема малолітню дитину. Пошкоджено гуманітарний штаб, будинки, господарські споруди, газопровід та лінії електропередач. 

 

 

15:31 Громадянин України, якому було відмовлено в посадці на літак в аеропорту Тель-Авіва на літак WizzAir, не є ветераном війни і не був військовослужбовцем, заявив речник МЗС Олег Ніколенко: українець отримав інвалідність унаслідок аварії. Сьогодні український консул в Ізраїлі допоміг Олександрові сісти на рейс до Європи, звідки він вирушить до України. "Він є українським громадянином, тому для нас було обов'язком надати йому допомогу... Незважаючи на офіційні вибачення авіакомпанії, вважаємо, що права українського громадянина були порушені. Очікуємо завершення службового розслідування, притягнення винних до відповідальності та виконання авіаперевізником зобов'язань перед пасажиром", – повідомив Ніколенко.

 

 

15:17 Країни – члени НАТО узгодили позицію щодо євроатлантичної інтеграції України для підсумкових рішень Вільнюського саміту, сказав президент США Джозеф Байден на брифінгу в Литві. "Ми узгодили формулювання, які ви запропонували, які мають відношення до приєднання України до НАТО", – заявив Байден, згадавши генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа.

 

 

14:56 Рішення Північноатлантичного альянсу щодо запрошення України має бути консолідованим, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц перед початком саміту НАТО у Вільнюсі. "Важливо, щоб ми ухвалили тут спільне рішення стосовно домовленостей, які були раніше прийняті в Бухаресті і які можуть бути розвинуті", – сказав голова уряду ФРН, додавши, що Німеччина і США беруть дуже активну участь у дискусії, щоби "зробити все правильно". З його слів, офіційний Берлін вбачає основним і нагальним завданням активно допомагати Україні захистити свій суверенітет, зокрема за допомогою зброї. Канцлер зазначив, що під час зустрічі планується дійти згоди щодо таких безпекових гарантій, які можуть бути дієвими, коли настане мир. Важливим кроком у цьому напрямку він вважає започаткування Ради НАТО–Україна.

 

 

14:31 Французький президент Емманюель Макрон у перший день саміту НАТО повідомив, що Франція надасть ЗСУ ракети великої дальності SCALP, аналоги британської Storm Shadow. "Ми вирішили надати Україні нові ракети, здатні завдавати удари в глибокий тил", – прокоментував Макрон.

 

 

14:04 Президент України Володимир Зеленський висловив невдоволення проєктом формулювань про майбутнє членство в НАТО. Він водночас підтвердив, що поїде до Вільнюса.

 

#цитата

 

Ми цінуємо наших союзників. Ми цінуємо нашу спільну безпеку.

І ми завжди цінуємо відкриту розмову.

Україна буде представлена у Вільнюсі на саміті НАТО. Бо це – повага.

Але Україна теж заслуговує на повагу.

Зараз, на шляху до Вільнюса, ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України.

Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України… 

Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу.

А значить, залишається можливість торгуватися членством України в НАТО – у переговорах із Росією. А для Росії це означає мотивацію й надалі продовжувати свій терор.

Невизначеність – це слабкість.

І я відверто обговорю це на саміті.

 

 

13:49 На півночі Житомирщини чоловік підірвався на міні, коли приїхав із сім'єю до лісу. "Наразі відомо, що родина поїхала до лісового масиву поблизу с. Рудні-Хочинської, Олевської громади, збирати чорниці. Перед знаком «В’їзд заборонено» та «Стоп, міни!» чоловік висадив свою сім’ю, а сам, піднявши шлагбаум, поїхав далі. На ґрунтовій дорозі, вже на забороненій території, автівка натрапила на міну. Після цього стався вибух, 23-річний водій, житель Олевської громади, загинув на місці", – поінформували у поліції. Правоохоронці закликали мешканців області дотримуватися правил безпеки і нагадали, що в Україні діє заборона на відвідування прикордонної зони.

 

 

13:19 Рішення, які ухвалять голови держав та урядів НАТО на саміті у Вільнюсі, мають "підтримати та посилити бойовий та моральний дух українців", заявив президент Литви Ґітанас Науседа. "Рішення щодо членства не відбудеться зараз, тому що, в такому випадку, буде йтися про активацію статті 5. Але буде дуже чітке послання, яке не має повторювати стару формулу Бухарестського саміту. Я думаю, ми зробимо більше. Перш за все, ми усунемо План дій щодо членства та створимо інституційне рамкове середовище для тіснішої співпраці між Україною й НАТО, що означатиме заснування Ради НАТО–Україна", – сказав литовський лідер.

 

 

13:02 Росіяни знову обстріляли школу в місті Оріхів, біля котрої напередодні загинуло семеро мешканців, які перебували біля пункту видачі гуманітарної допомоги. Якраз у цей момент там проводилась рятувальна операція. Пошкоджено автомобіль поліції.

 

 

12:47 Евакуація мешканців Сумщини із п’ятикілометрової прикордонної зони не буде примусовою. "Евакуація розпочнеться в плановому порядку, після того, як громадяни приймуть рішення. Якщо людина відмовляється від евакуації – пише заяву про відмову. Решту громадян, які погоджуються евакуюватися, перемістять у безпечні місця", – заявив голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх.

 

 

12:31 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підтвердив, що для України можуть скасувати етап ПДЧ при вступі до Альянсу. На Громадському форумі НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що союзники ухвалять важливі рішення з підтримки України, у тому числі щодо членства. "Одна з пропозицій, яку я представив на розгляд міністрів закордонних справ у травні в Осло, була пропозиція усунути План дій щодо членства. Україна пройшла довгий шлях відтоді, як це рішення було прийнято у 2008 році, відповідно до якого наступним кроком має стати План дій щодо членства. З того часу Україна стала набагато ближчою до НАТО. Тож я думаю, прийшов час, щоб відобразити це також у рішеннях НАТО", – сказав Столтенберґ.

 

 

12:10 Вищий антикорупційний суд вирішив стягнути українські активи російського пропагандиста Артємія Лєбєдєва – за позовом Міністерства юстиції у державну власність перейшло дві квартири Лєбєдєва в центрі Києва площею 193 м² і 138 м².

 

 

11:52 Домовленості з Туреччиною про розблокування заявки на вступ Швеції до НАТО передбачають зобов'язання Стокгольма підтримати процес членства Анкари в Європейській Унії та лібералізації візового режиму, повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, підсумовуючи переговори з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом і прем'єром Ульфом Крістерссоном у Вільнюсі. Турецький парламент має ратифікувати шведське членство у найкоротші терміни. "Я радий оголосити, що президент Ердоґан погодився якнайшвидше передати Великим національним зборам Туреччини протокол про членство Швеції і погодився тісно працювати з парламентом для забезпечення ратифікації протоколу", – оголосив Столтенберґ напередодні. Швеція також зобов'язалася змінити свою політику у ставленні до організацій, котрі Анкара вважає терористичними, і підтримати відновлення торгівлі зброєю із Туреччиною. 

 

 

11:39 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 125 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 73 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинули 3 цивільні особи та 16 поранені, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

 

11:06 Щонайменше 14 російських генералів підтримують засновника ПВК "Ваґнер" Євґєнія Пріґожина, а не Путіна, заявив секретар РНБО Олексій Данілов у коментарі Reuters.

 

 

11:00 У зв'язку з ганебною війною, що триває, WTA поважає позицію українських спортсменів щодо відмови від традиції рукостискання з суперницями (з Росії та Білорусі) в кінці матчу, оскільки це особисте рішення, заявила Жіноча тенісна асоціація після того, як 9 липня українка Еліна Світоліна після своєї перемоги на Wimbledon-2023 відмовилася потиснути руку переможеній суперниці білоруській тенісистці Вікторії Азаренко.

 

 

10:47 Сполучені Штати попередили російське керівництво про неминучу відповідальність у разі, якщо РФ створить ядерну катастрофу на Запорізькій атомній електростанції, заявив речник Державного департаменту США Меттью Міллер.

 

 

10:22 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

Муніципальна влада Москви, ймовірно, погрожує розірвати контракти з будівельними компаніями, якщо вони не виконають квоти на відправку "добровольців" на службу в Україну. За повідомленнями, одній із компаній було поставлено завдання набрати 30 добровольців до кінця серпня 2023 року.

Цей крок, ймовірно, насамперед вплине на етнічні меншини з бідних регіонів Росії, таких як Дагестан, і країн Центральної Азії, вихідці з яких становлять більшість будівельників у Москві.

Цей захід, найімовірніше, принаймні мовчазно схвалений мером Москви Сєрґєєм Собяніним. Він продовжує свою політику, спрямовану на мінімізацію впливу конфлікту на заможних москвичів, але при цьому продовжуючи підтримувати воєнні зусилля.

 

 

10:04 Українські війська ведуть наступ північніше та південніше міста Бахмут, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов.

Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському, Бердянському та Бахмутському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника. Ворог чинить потужний опір, здійснює переміщення підрозділів та військ, активно застосовує резерви.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

119,7% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  46,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

116,1% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

142,3% артилерійських систем (з них 3,1% за минулий тиждень),

  60,3% РСЗВ (з них 1,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,8% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  29,5% засобів ППО (з них 1,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:47 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські посадовці 10 липня заявили, що українські сили мають вогневий контроль над Бахмутом і російськими наземними лініями комунікації навколо міста. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські сили взяли під контроль невизначені висоти навколо Бахмута, дозволивши українським силам встановити вогневий контроль над самим містом. Українські офіційні особи нещодавно дали зрозуміти, що Україна прагне захопити російські війська в пастку в місті – схоже, українські операції в районі Бахмута в останні дні мали на меті повільно охопити російські війська в місті та на його флангах. Раніше ISW був консервативним, коли оцінював заяви про російський вогневий контроль і загальне перекриття українських ліній комунікацій в Бахмуті та навколо нього, оскільки російські війська поступово взяли під контроль населений пункт, але заяви України про встановлення вогневого контролю можуть бути більш достовірними. Останніми днями як українські, так і російські джерела зазначали, що Україна захоплює позиції в районі Бахмута та на його південно-західних флангах, враховуючи особливості місцевості, які можуть дати її силам вогневу перевагу. Страх перед українським вогнем і неминучою загрозою Бахмуту також пронизує російський інформаційний простір, і російські мілблогери неодноразово висловлювали побоювання щодо того, що українські сили оточують росіян у Бахмуті. Російські джерела принаймні з лютого стверджували, що вони зберігають вогневий контроль над критично важливими українськими лініями комунікації навколо Бахмута, тоді як українські офіційні особи та джерела не висловлювали занепокоєння з приводу цих російських заяв і, навпаки, в належному порядку відвели свої сили. Постійні сигнали українських офіційних осіб про наміри України провести операцію в Бахмуті разом із явним занепокоєнням мілблогерів щодо того, якими саме можуть бути ці наміри, свідчить про те, що українські контрнаступальні дії в цьому напрямку можуть серйозно загрожувати російському контролю над Бахмутом, хоча ще зарано прогнозувати звільнення міста.

• 10 липня українські війська вели контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту. Українські військові заявили, що вони продовжували наступальні дії на Бахмутському, Бердянському (західні частини Донецької-східної Запорізької області) та Мелітопольському (західні частини Запорізької області) напрямках. У Генштабі України повідомили, що за минулий тиждень українські війська звільнили чотири квадратні кілометри території на бахмутському напрямку, а за час контрнаступальних дій на цьому напрямку (ймовірно, приблизно з початку червня) – загалом 24 квадратні кілометри. У Генштабі також повідомили, що на бердянському та мелітопольському напрямках українські війська просунулися до одного кілометра, а загалом з моменту початку контрнаступальних дій на цих напрямках українські війська просунулися на 8,6 кілометра. Від початку українського контрнаступу 4 червня ISW підрахувала на основі власних даних про рельєф місцевості, що українські сили відвоювали приблизно 253 квадратні кілометри території. (Українські офіційні звіти про звільнену територію відрізняються від ISW, майже напевно тому, що Україна розрахувала свій початковий контроль над місцевістю по-іншому. ISW представляє власну цифру звільненої території, щоб порівняти російські та українські здобутки). Російські сили з 1 січня загалом захопили 282 квадратні кілометри на всьому театрі воєнних дій. За п’ять тижнів українські сили звільнили майже стільки ж території, скільки російські війська захопили за шість місяців. 

• Перша публічна поява начальника генерального штабу Росії та головнокомандувача театру військових дій генерала армії Валєрія Ґєрасімова підтверджує попередню оцінку ISW про те, що він, ймовірно, збереже свою офіційну посаду в російській армії.

• Кремль і представники західної розвідки повідомили, що президент Росії Путін зустрівся з фінансистом "групи Ваґнера" Євґєнієм Пріґожиним 29 червня (та/або 1 липня) після збройного повстання "Ваґнера" 24 червня.

• Рішення Путіна зустрітися з Пріґожиним не узгоджується з попередньою риторикою Кремля щодо нього та його ролі в приватній військовій компанії "Ваґнера". 29 червня Пєсков заявив, що не володіє інформацією про місцезнаходження Пріґожина. У своїй промові 27 червня Путін також заявив, що "власник компанії "Конкорд" (що є материнською компанією кейтерингової компанії Пріґожина) надавав послуги харчування для російської армії, а російська держава повністю фінансувала та постачала сили "Ваґнера". У цій заяві Путін явно мав на увазі Пріґожина, враховуючи, що той є власником компанії "Конкорд", намагаючись навмисно позбавити Пріґожина статусу фінансиста "Ваґнера" та підірвати його роль у цій ПВК. Зустріч Путіна з Пріґожиним і пізніше її визнання руйнують ці зусилля та суперечать засудженню Путіним організаторів повстання. Кремль, можливо, намагався оприлюднити цю зустріч, щоб відповісти на низку питань, які виникають щодо можливості Пріґожина вільно пересуватися Росією без судового позову.

• Пов’язаний з Кремлем військовий кореспондент охарактеризував зустріч Путіна і Пріґожина як спробу Кремля "м’яко" замінити Пріґожина та реструктуризувати "Ваґнер". Мілблогер стверджував, що Кремль дуже залежить від структур Пріґожина в ПВК "Ваґнера" і що їх знищення завдасть серйозної шкоди ПВК "Ваґнер", підтверджуючи попередню оцінку ISW про те, що Кремль поступово намагається відокремити ПВК "Ваґнер" від Пріґожина. Раніше ISW також оцінювало, що Кремль покладався на іррегулярні збройні формування та їхніх покровителів для аутсорсингу вербування резервістів і краудфандингу, що може бути однією з багатьох форм структурної залежності Кремля від ПВК "Ваґнер" під керівництвом Пріґожина. Мілблогер зазначив, що зустріч мала на меті закрити питання, які не обговорювалися під час переговорів президента Білорусі Лукашенка з директором ФСБ Росії Бортніковим, який забезпечував гарантії безпеки Пріґожина. Мілблогер зазначив, що деякі з цих питань стосуються долі ПВК "Ваґнер", а також бізнесу та особистих справ Пріґожина. Мілблогер додав, що Пріґожину все ще дозволено керувати своїм бізнесом і йому не висувають звинувачення в Росії, але він втратив доступ до своїх медіакомпаній і стикається з наклепницькою кампанією в державних ЗМІ.

• Публічна поява Ґєрасімова та визнання зустрічі Путіна і Пріґожина, ймовірно, є частиною ширших наративних зусиль Кремля представити себе як такого, що повністю контролює ситуацію після повстання "Ваґнера", а також досягти тих, хто схиляється до лояльності до "Ваґнера" й особливо до самого Пріґожина.

• Незрозуміло, чи будь-які домовленості між Кремлем і Пріґожиним спонукають значну кількість персоналу "Ваґнера" погодитися підписати контракти з міноборони.

• Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров заявив, що чеченський спецназ «Ахмат» перекинули на бахмутський напрямок, але місцевий український командир заперечив, що стикався з чеченськими силами, припустивши, що ці чеченські елементи не роблять значного фронтового внеску в операції Росії в Україні.

• Колишній російський офіцер і відомий мілблогер-націоналіст Іґорь Ґіркін заявив 10 липня, що йому вдалося виступити з промовою в Санкт-Петербурзі, незважаючи на спроби правоохоронних органів запобігти цьому.

• Російські й українські війська вели наземні атаки на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна та на Бахмутському напрямку.

• Російські війська вели наземні атаки на лінії Авдіївка–Донецьк.

• 10 липня українські війська провели контрнаступ на південь від Оріхова на заході Запорізької області.

• Російські війська продовжують зазнавати значних втрат на полі бою.

• Російська окупаційна влада визнала масштабні перебої з комунальними послугами в окупованій Донецькій області.

 

 

09:27 Вночі росіяни атакували дронами типу "Shahed-136" зерновий термінал у порту Одеської області, повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров. З акваторії Чорного моря ворог направив кілька хвиль ударних безпілотників типу "Shahed-136"2, 22 дрони-вбивці знищені силами протиповітряної оборони півдня, 2 влучили в адмінбудівлю припортового об'єкта. Через падіння уламків збитих дронів спалахнули два припортові термінали, зокрема зерновий. Пожежі оперативно ліквідовано, критичних руйнувань і постраждалих не зафіксовано.

 

 

09:24 Росіяни атакували Київ безпілотниками "Shahed", усі ворожі цілі були збиті силами ППО, повідомив оперативну інформацію голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко. Уламки безпілотників впали у Фастівському та Обухівському районах, дещо пошкоджено 12 приватних будинків і один багатоповерховий. Жертв немає, повідомив голова Київської обласної військової адміністрації (ОВА) Руслан Кравченко.

 

 

09:14 Вночі росіяни атакували Україну з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ) 28 ударними безпілотниками іранського виробництва типу «Shahed», 26 з них були знищені у зоні відповідальності повітряного командування "Південь" силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник продовжує вбивати мирне населення України і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Сьогодні вночі ворог знову атакував територію України, застосувавши іранські ударні БпЛА типу «Shahed». Інформація щодо наслідків цієї атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали ракетного удару по території одного з інфраструктурних об'єктів Миколаєва. Також, ворог завдав 48 авіаційних ударів та здійснив 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи ЗС білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Протягом минулої доби завдав авіаційних ударів в районах Басове, Одноробівка та Ветеринарне Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли близько 10 населених пунктів, зокрема це Гірськ Чернігівської області; Чуйківка Сумської області та Уди, Ветеринарне, Огірцеве, Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Терни, Званівка, Роздолівка, Білогорівка Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам'янське, Івано-Дар'ївка, Берестове, Веселе, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки окупантів у районі населеного пункту Григорівка Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Дружба і Торецьк. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Васюківка, Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Олександро-Шультине та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Сєверного Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару біля Авдіївки. У той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Авдіївка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під ворожими вогнем артилерії, наші захисники відбили усі ворожі атаки в районах населених пунктів Мар’їнка та Красногорівка. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки Донецької області. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка та Побєда.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки Донецької області. Завдав авіаційного удару в районі Одрадного. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема, постраждали Вугледар, Сторожеве, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, серед них Новодарівка, Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів Запорізької області; Берислав, Козацьке, Львове, Антонівка, Інженерне, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також нашими захисниками було знищено 3 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 3 райони зосередження живої сили, склад боєприпасів, 7 артилерійських засобів на вогневих позиціях, станцію радіоелектронної боротьби та один засіб протиповітряної оборони противника.

 

 

11.07.2023