Ердоґан принципово погодився на вступ Швеції до НАТО.

Проте коли саме турецький парламент голосуватиме це питання, наразі невідомо.

 

 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан погодився підтримати заявку Швеції на вступ до НАТО. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters із покликом на заяву генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберґа, яку він зробив за підсумками перемовин із турецьким лідером, прем'єром Швеції Ульфом Крістерссоном (Ulf Kristersson) і президентом Євроради Шарлем Мішелем напередодні саміту НАТО у Вільнюсі.

 

«Я радий оголосити, що президент Ердоґан погодився якнайшвидше передати Великим національним зборам Туреччини протокол про членство Швеції і погодився тісно працювати з парламентом щодо забезпечення ратифікації протоколу», – заявив Столтенберґ на пресконференції у Вільнюсі.

 

Однак Столтенберґ визнав, що не знає, коли саме турецький парламент голосуватиме це питання. «У мене немає точних дат (...), але президент сказав, що це зроблять якнайшвидше», – пояснив він.

 

Генсек НАТО додав, що у спільній заяві Туреччини, Швеції та НАТО йдеться про те, як виконуватимуться всі пункти тристороннього меморандуму між Туреччиною, Швецією та Фінляндією, підписаного на саміті НАТО в Мадриді у 2022 році. «Ця заява – підтвердження важливості повного виконання положень, за якими ми домовилися у сфері боротьби з тероризмом, а також у сфері зняття обмежень на експорт озброєнь та інших пунктів у цій узгодженій сьогодні заяві», – сказав Столтенберґ.

 

Швеція, зі свого боку, зобов'язалася підтримати процес членства Анкари в Євроунії та лібералізувати візовий режим, а також запевнила, що не надаватиме підтримки організаціям, які Туреччина вважає терористичними. Водночас Столтенберґ зауважив, що це «ніяк не пов'язано з рішенням Анкари дати хід процедурі розгляду в турецькому парламенті шведської заявки на вступ до НАТО».

 

Раніше турецький президент заявляв, що закликає європейські країни відкрити для Туреччини дорогу до ЄУ. Щойно тоді, за його словами, членство Швеції в Альянсі стане можливим. «Я звертаюся до тих, хто змушував Туреччину чекати під дверима ЄУ понад 50 років: прокладіть шлях для Туреччини, а ми прокладемо шлях для Швеції», – сказав Ердоґан на пресконференції в понеділок, перш ніж вирушити на саміт НАТО в Литві.

10.07.2023