Львівська письменниця Вікторія Амеліна стала 13-ю жертвою ракетного удару по Краматорську.

 

У лікарні Дніпра померла Вікторія Амеліна. 37-річна львівська письменниця стала жертвою російського удару по Краматорську 27 червня. Разом із делегацією колумбійських письменників і журналістів вона вечеряла в ресторані Ria Lounge, коли ворог вдарив «Іскандером» по цій будівлі. Вікторія була тяжко поранена. Лікарі та парамедики у Краматорську і Дніпрі робили все можливе, щоб урятувати її життя, але, на жаль, травми було смертельним. В останні дні життя Вікторії поруч із нею були її рідні та друзі. 

 

 

Про час та місце прощання з Вікторією у Києві та Львові буде повідомлено згодом.

 

Вікторія Амеліна, українська письменниця, членкиня Українського ПЕН, засновниця літературного фестивалю в селищі Нью-Йорк на Донеччині, авторка Zbrucа. З літа 2022-го вона приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds. Вікторія разом із командою працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

 

У цей же час Вікторія розпочала роботу над своєю першою нон-фікшн книжкою англійською мовою War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War, яка незабаром має вийти друком за кордоном. У цій книжці Вікторія розповідає про українських жінок, котрі документують воєнні злочини, та їхнє життя під час війни. Також письменниця займалася активною адвокаційною роботою: зверталася до урядів інших країн про надання зброї Україні, а також вимагала справедливості й створення спеціального міжнародного трибуналу для всіх винуватців російських воєнних злочинів проти України, розповідала про спільну антиколоніальну боротьбу українців та інших народів світу.

 

 

ДЛЯ ДОВІДКИ:

 

Вікторія АМЕЛІНА

 

 

Народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. 2007 року отримала ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ "Львівська політехніка" з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман Вікторії "Синдром листопаду, або Homo Compatiens". Книжка ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії "ЛітАкцент року – 2014". Наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Того ж 2015 року Вікторія Амеліна призупинила кар’єру в інформаційних технологіях, щоб присвятити себе письменницькій роботі. 2016 року вийшла її перша дитяча книжка "Хтось, або Водяне Серце". Наступна її книжка для дітей "Е-е-есторії екскаватора Еки" побачила світ у 2021 році. У 2017 році "Видавництві Старого Лева" вийшов друком другий роман Вікторії "Дім для Дома". Книжка ввійшла до коротких списків національних та міжнародних премій: "ЛітАкцент року – 2017", Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії. Запорізька книжкова толока назвала "Дім для Дома" найкращою прозовою книжкою року.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман "Дім для Дома" було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лавреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

 

03.07.2023