466-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:44 Губернатор Бєлгородської області Вячєслав Ґладков не приїхав до Нової Таволжанки на зустріч із представниками антипутінських сил – легіону "Свобода Росії" і "Добровольчого корпусу Росії" – хоча декларував попередню згоду на переговори. Легіонери заявили, що вчинок Ґладкова був для них передбачуваним. Військовополонених, який мали видати Ґладкову, передадуть українським офіційним службам для поповнення обмінного фонду.

 

 

19:14 Україна хоче отримати від НАТО дорожню карту дій, котра передбачала б досягнення членства в дуже короткий проміжок часу по завершенні війни. "Україна має розуміти, що після її перемоги цей процес приєднання до блоку буде дуже, дуже коротким", – заявив в інтерв'ю Politico заступник міністра оборони Володимир Гаврилов. Україна провадить переговори про "систему гарантій безпеки" із НАТО протягом перехідного періоду до членства. На думку заступника міністра оборони, такі гарантії мають включати зобов’язання країн НАТО допомогти Україні виграти війну; підтримку української економіки; підтримку продовження санкцій та інші форми тиску на Росію.

 

 

18:46 Угорський уряд видалив зі своїх сторінок відео, на котрому Крим був зображений як частина Росії. Натомість на акаунті виклали ролик, на котрому Україну показано в міжнародно визнаних кордонах. У сюжеті йдеться про потребу негайного припинення вогню. МЗС України після публікацію скандального відео виголошував демарш. 

 

 

18:23 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі противник застосував крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 та іранські ударні БпЛА “Shahed-136/131”. За уточненою інформацією, силами та засобами повітряних командувань, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 4 із 6 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 6 із 8 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

Загалом протягом доби ворог завдав 7 ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціям наших військ та населеним пунктам. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, заклади освіти, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на повній окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби окупанти здійснили 23 атаки, проте всі вони були відбиті підрозділами сил оборони.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Цієї доби ворог здійснив невдалу спробу проникнення ДРГ через ДК України в районі населеного пункту Зелене Харківської області, також завдав ракетного удару в районі Вовчанськ та авіаційних ударів в районах Івашки, Огірцеве, Гатище Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Шевченкове, Бруски, Олександрівка, Садки, Басівка, Грабовське Сумської області, а також Івашки, Уди, Червона Зоря, Гоптівка, Красне, Зелене, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Караїчне, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Новоселівського Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Довгеньке, Кутьківка, Дворічна, Западне, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії в районі Іванівського, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Васютинське, Торецьк, Північне Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Біла Гора, Диліївка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку цієї доби противник вів наступальні дії в районі міста Мар’їнка, проте, наші захисники відбили усі 16 атак противника. В той же час, ворог завдав авіаційного удару в межах населеного пункту Мар’їнка. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Гостре, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів, що межують з лінією бойового зіткнення, в тому числі: Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Берислав, Веселе Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Вільне Поле, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове та Кам'янське Запорізької області; Козацьке, Тягинка, Іванівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують зазнавати великих втрат у живій силі. Зокрема встановлено, що до одного з підрозділів російських окупаційних військ, який діє на тимчасово захопленій території Харківської області, протягом тижня для посилення прибув особовий склад з числа колишніх засуджених громадян російської федерації у кількості близько 500 осіб. Після завдання вогневого ураження Силами оборони України по позиціях противника близько 100 осіб з числа новоприбулого підкріплення зазнали поранень різного ступеня важкості, зокрема і не сумісних з життям. Також після цієї події близько 80 осіб самовільно залишили свої позиції.

Авіація сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу.

Нашими захисниками було знищено 1 ворожий розвідувальний БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 райони зосередження озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

17:44 Швеція виконала всі свої зобов'язання для вступу в НАТО, заявив генсек альянсу Єнс Столтенберґ за підсумками переговорів із представниками Туреччини. Новий раунд консультацій, у якому візьмуть участь представники Швеції, Туреччини та Фінляндії, відбудеться вже 12 червня.

 

 

16:56 «Російський добровольчий корпус» і Легіон «Свобода Росії» заявили, що захопили у полон солдатів армії РФ. У відеозверненні вони закликали губернатора Бєлгородської області Вячєслава Ґладкова зустрітися з ними в місцевій церкві для короткої розмови – в обмін на передачу полонених.

 

 

15:24 Втрати Збройних Сил України в Бахмуті були в 7,5 раза меншими, ніж у росіян, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в інтерв'ю італійському виданню Corriere della Sera:

"З 1 вересня, коли Москва почала використовувати засуджених як найманців у Бахмуті, загинули 22 816 росіян. Наші втрати були в 7,5 раза меншими. Ми не маємо права здавати наші міста".

 

 

14:48 Ситуація на Східному напрямку ускладнюється, але на окремих ділянках фронту є просування Сил оборони України, заявив командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський: "Ворог, посиливши свої угруповання штурмовими загонами "Шторм Z", що складаються з ув'язнених, підготовлених для штурмових дій у спеціальних таборах, перейшов до ведення наступальних дій у районах Максютівки, Новоселівського, Куземівки, Макіївки, Білогорівки, Спірного, намагаючись розвинути наступ. Бої в цих районах тривають майже цілодобово".

 

 

13:11 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 120 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 92 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинуло 6 цивільних осіб та 32 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:48 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заінтриґувала повідомленням про плани ЗСУ – очевидно, пов'язані з контрнаступом. На своїй сторінці у соцмережах Маляр оприлюднила відео з військовослужбовцями різної спеціалізації, які демонструють жестом заклик до мовчанки – притуляючи палець до вуст. Заступниця міністра прокоментувала: "Плани люблять тишу. Оголошення про початок не буде".

 

 

12:03 Міністр оборони України Олексій Резніков відхилив "мирний план", який запропонував його індонезійський колега Прабово Субіанто на безпековому форумі "Діалог Шангрі-Ла" в Сінгапурі. "Я постараюся бути ввічливим. Це схоже на російський план, а не на індонезійський", – сказав Резніков. Міністр назвав ініціативу Індонезії "дивним планом" і підкреслив, що з ним ніхто таких ідей не обговорював. Резніков також додав, що переконати Росію припинити війну міг би Китай як "старший брат".

 

 

11:15 Президент України Володимир Зеленський заявив про неприпустимість "замороження" окупації і наголосив на тому, що Росія використовує згаслі конфлікти для поглинання тих територій, які колись займав СРСР. В інтерв'ю латиноамериканським медіа Зеленський нагадав, що "мінські домовленості" призвели до заморожування конфлікту, яке було вигідне лише Росії. "Їй це (завершення війни, – ред.) не вигідно. І вона це перевірила і в Молдові, і в Грузії. Подивіться, що з цими державами… Їм не дали стати розвинутими державами з розвинутою економікою та високим ВВП. Їм не дали це саме заморожений конфлікт та Російська Федерація", – наголосив Зеленський. Президент додав, що російські твердження про захист своїх кордонів нівелюються конфліктом у Молдові. "Ну які у неї кордони з Молдовою?... І у цьому вся Росія! Ні до чого кордони. Вона звертає увагу лише на ті держави, які були в Радянському Союзі. Вона хоче їх повернути і мати повну окупацію над усім", – сказав Зеленський.

 

 

10:48 Дві російські крилатих ракети вночі влучили в оперативний аеродром поблизу Кропивницького, повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат. Також є ураження об'єктів інфраструктури в Сумській області.

 

 

10:23 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Деякі місцеві російські силовики, ймовірно, інтерпретують драконівське законодавство Росії про воєнний час так, що публічна демонстрація синьо-жовтих предметів є поза законом, оскільки це може свідчити про непомітну підтримку України.

Як повідомляється, 9 травня 2023 року працівницю будинку для літніх людей було заарештовано за те, що вона одягла на роботу синьо-жовту куртку. Останніми днями російські війська Національної гвардії заарештували 22-річного чоловіка за демонстрацію синьо-жовтого прапора, який, як з'ясувалося, був синьо-жовтим прапором повітряно-космічних сил Росії.

Репресії підкреслюють невпевненість параноїдального російського офіціозу щодо того, що є і що вважається допустимим у дедалі більш тоталітарній системі. Критика арештів пролунала з неочікуваного боку: з боку ультранаціоналістичної, провоєнної ліберально-демократичної партії. Власний бренд партії містить жовтий колір на синьому тлі.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 209 940 (+470) осіб,

танків – 3837 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 7512 (+10) од.,

артилерійських систем – 3555 (+22) од.,

РСЗВ – 583 (+1) од.,

засобів ППО – 344 (+2) од.,

літаків – 313 (+0) од.,

гелікоптерів – 298 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3175 (+10) од.,

крилатих ракет – 1132 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6305 (+16) од.,

спеціальної техніки – 479 (+4) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

112,3% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  43,3% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

105,1% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

115,4% артилерійських систем (з них 3,9% за минулий тиждень),

  52,3% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  25,1% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  24,5% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень).

 

 

 

09:31 Вночі з-під завалів зруйнованого будинку внаслідок вчорашньої російської ракетної атаки в Дніпрі рятувальники дістали тіло дворічної дитини, а загальна кількість поранених зросла до 22 осіб, повідомив голова ОВА Сергій Лисак. Частково зруйновано два двоповерхові будинки, між якими влучила ворожа ракета, пошкоджено 10 приватних будинків, авто, магазин, газопроводи.

 

 

09:14 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські посадовці продовжують сигналізувати, що українські сили готові розпочати контрнаступальну операцію.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин загострив свою суперечку з міністерством оборони Росії, ймовірно, сподіваючись критикою російського військового керівництва применшити свій поточний конфлікт із главою Чеченської Республіки Рамзаном Кадировим. Ймовірно, Пріґожин звинуватив міноборони у спробі знищити війська "Ваґнера", а Кремль – у створенні конфлікту з чеченським командуванням, щоби швидко переорієнтувати російську дискусію назад до його звичайних цілей гніву – російського військового та політичного керівництва. Пріґожин також, ймовірно, прагне згуртувати провоєнні ультранаціоналістичні групи, зокрема Кадирова та чеченських командирів, щоб об'єднатися в критиці, як він робив це раніше. Яскраві звинувачення Пріґожина також, ймовірно, є спробою зберегти свою активну ініціативу в російському інформаційному просторі після захоплення Бахмута. Пріґожин використав свій підвищений авторитет після захоплення Бахмута, щоб посилити свої напади на російський військовий істеблішмент та еліти й підтримати свої спроби утвердитися як центральна фігура російської ультранаціоналістичної спільноти 

• Пріґожин скористався загальним невдоволенням росіян безпекою в Бєлгородській області, щоб погрожувати, що сили "групи Ваґнера" можуть діяти на території Росії без дозволу російського військового командування.

• Депутат російської держдуми, заступник голови комітету першої Думи у справах Співдружності Незалежних Держав (СНД) Костантін Затулін під час громадського форуму 1 червня заявив, що Росія не досягла жодної зі сформульованих цілей «спеціальної військової операції» в Україні.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на лінії Куп’янськСватове та на північний захід і південь від Кремінної.

• Регулярні російські сили, ймовірно, значною мірою замінили сили "групи Ваґнера" в Бахмуті на тлі низького темпу наступу в цьому районі станом на 3 червня.

• Російські війська зосередили наступальні дії на рубежі АвдіївкаДонецьк поблизу Мар'їнки.

• Російські джерела стверджують, що українські сили продовжували обмежені наземні атаки на заході Донецької області.

• Російські війська продовжували укріплювати оборону на Херсонщині.

• Російське військове керівництво намагається створити й укомплектувати нові військові формування.

• Ймовірно, українські партизани вбили російського колабораціоніста в окупованій Запорізькій області.

 

 

09:05 Уночі з першої по четверту годину росіяни атакували Україну, застосувавши п’ять іранських ударних БпЛА «Shahed-136/131» з Брянської області, а також шість крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 із шести стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспію. Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил знищено чотири крилаті ракети та три ударні дрони.

 

 

08:56 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового ракетного удару по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Минулої доби противник завдав 2 ракетних ударів по Донецькій і Дніпропетровській областях, зокрема, застосувавши ОТРК Іскандер. Однією ракетою «Іскандер-К» влучив по передмістю Дніпра пошкоджено двоповерховий житловий будинок, понад 20 цивільних осіб зазнало поранень середнього та важкого ступеня тяжкості, серед них є діти. Крім того, ворог завдав 30 авіаційних ударів та здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби відбулось 23 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Гатище Харківська область. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Грем’яч, Гай, Дмитрівка Чернігівської області; Атинське, Безсалівка, Олександрівка, Юнаківка, Могриця, Степок, Велика Писарівка Сумської області, а також Івашки, Уди, Ветеринарне, Козача Лопань, Гоптівка, Висока Яруга, Пильна, Зелене, Веселе, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Вільча, Бочкове, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби, що минула, противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Новоселівського Луганської області. Завдав авіаударів у районі Сергіївки Донецької області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області та Спірного  Донецької. Завдав авіаційних ударів у районах Білогорівка Луганської області та Сіверськ Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямках Іванівського та Білої Гори, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Курдюмівка та Біла Гора Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Часів Яр, Слов’янськ, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Нью-Йорк та Шевченко Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Невельське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку минулої доби противник вів наступальні дії в районі міста Мар’їнка, проте, наші захисники відбили усі 11 ворожих атак. Противник зазнав значних втрат у живій силі та техніці. Водночас, ворог продовжує знищувати наші міста і села, завдав авіаційного удару по Мар’їнці, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Максимільянівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Антонівка, Катеринівка та Янтарне Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Пречистівки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів, поряд з лінією бойового зіткнення, зокрема, Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Полтавка та Гуляйполе Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Времівка, Зелене Поле Донецької області; Бурлацьке, Малинівка, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Кам’янське, Лук’янівське та Комишуваха Запорізької області, а також Золота Балка, Зміївка, Берислав, Бургунка, Іванівка, Дачі, Зимівник, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

В Сватовому Луганської області 2 червня дезертирували близько 40 військовослужбовців російських окупаційних військ, які самовільно залишили бойові позиції. У зв’язку з чим, з метою пошуку російських дезертирів, було задіяно 2 російські вертольоти та підрозділ росгвардії окупантів.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, а також 6 по зенітно-ракетних комплексах противника.

Нашими захисниками було знищено 6 ворожих розвідувальних БпЛА, а також 2 ударних БпЛА типу «Ланцет».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, 6 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях та 3 склади боєприпасів противника.

 

04.06.2023