460-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:31 "Рішення ухвалені", – заінтриґував Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні. Голова держави почав виступ із коментаря про сьогоднішні ракетні атаки РФ. "Кожна така терористична атака повертає нас і весь світ до очевидного висновку: Росія хоче пройти до кінця шляхом зла, тобто до своєї поразки, бо у зла не буває й не може бути іншого кінця, окрім поразки... І ми знищимо це зло. Ніхто інший у світі не застосовує зброю проти зла ефективніше, ніж українці", – запевнив Президент. Коментуючи засідання Ставки Верховного головнокомандувача, Зеленський зазначив, що йшлося не лише про забезпечення боєприпасами, підготовку нових бригад, тактику, "а й терміни". "Це те, що максимально важливо. Терміни щодо того, як ми будемо рухатися. Будемо. Рішення ухвалені. Я дякую кожному солдату й сержанту, офіцеру й генералу, кожній бригаді, які підготувалися", – резюмував голова держави.

 

 

22:40 "Російський добровольчий корпус" заявив про новий прорив кордону Росії. "Учора прикордонники РФ відзначали своє професійне свято. Бійці РДК привітали їх черговим успішним переходом «дзюравого» державного кордону! Мета нашого переходу стане відома найближчим часом, стежте за оновленнями", – йдеться у повідомленні.

 

 

22:16 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і особисто привітав його на виборах. "Відзначив особисту роль президента Туреччини у продовженні зернової ініціативи, що є вагомою складовою світової продовольчої безпеки. Співпраця України й Туреччини важлива та дієво сприяє добробуту наших народів і міжнародній. Будемо й надалі розвивати її та спільно працювати над посиленням безпеки регіону, Європи та світу", – прокоментував Зеленський.

 

 

21:53 Міський голова Харкова Ігор Терехов заявив, що харків'яни сприймають Бєлгородську область РФ як "БНР" – "Бєлгородську народу республіку" – у відповідь на заяву запоребрикового губернатора Вячєслава Ґладкова про потребу анексії Харківщини. "Смішно це чути. Бєлгородська область сприймається в Харкові виключно як "БНР"... Для довідки можу нагадати: якщо взяти населення Бєлгорода, це лише один район Харкова. Теж для історії: колись дуже давно була Харківська область, до складу якої входило місто Бєлгород", – сказав Терехов у коментарі currenttime.tv.

 

 

21:26 Посли країн ЄС під час зустрічі з віцепремʼєром, міністром економіки Грузії Леваном Давіташвілі оголосили демарш через відновлення авіасполучення між Москвою і Тбілісі. "Ми висловили занепокоєння і жаль Євросоюзу через відновлення авіасполучення між Грузією та Росією. Це рішення суперечить рішенню Євросоюзу не здійснювати польотів до Росії та чинити на неї тиск", – заявив журналістам після зустрічі посол Євросоюзу в Грузії Павло Керчинський. Разом із Керчинським на зустріч прийшли посли всіх 27 держав Унії.

 

 

20:38 Згідно з даними моніторингової групи Oryx, від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила понад дві тисячі танків. У базі даних із документально підтвердженими втратами зафіксовано 1239 знищених танків, 106 пошкоджених, 113 покинутих; іще 544 – захоплено українськими підрозділами.

 

 

20:19 Президент України Володимир Зеленський скликав Ставку Верховного головнокомандувача ЗСУ. На зустрічі йшлося про становище на фронті – учасники розглянули загальну оперативну ситуацію та окремі напрямки. Також говорили про комплектування нових наступальних бригад і забезпечення швидкої логістики, і ще про нові контракти на постачання додаткових ракет, додаткові засоби протиповітряної оборони, аналіз роботи ППО за останні дні. "Важливі питання. Важливі рішення. Головне – терміни. А найголовніше – щодо термінів є відповіді", – прокоментував Володимир Зеленський.

 

 

19:55 Державна прикордонна служба України висміяла збройні сили Білорусі, опублікувавши у телеґрамі кумедне відео, на котрому видно, як білоруси штовхають подвір'ям автомобіль УАЗ, не здатний завестися. "Дрон українських прикордонників зафіксував переміщення військової техніки поблизу кордону", – друть лаха українські прикордонники.

 

 

19:36 Голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський привітав перехід двох українських Церков на новоюліанський календар. "Настав час для дуже багатьох і православних християн, і греко-католиків дистанціюватися від Росії, церква якої дотепер наполягає на старому юліанському календареві. Це принципове питання", – сказав Єленський на брифінґу. Голова Держентнополітики визнав, що перехід вимагає "певного часу і певної, можливо, зміни поколінь". Але додав: "Хочу сказати, що за моїми спостереженнями: чим вища у людей свідомість, чим менше у них обрядовірʼя, а більше євангельської основи, тим менш болісно і більш динамічно, більш жадано проходить цей перехід".

 

 

19:11 Державне бюро розслідувань закрило провадження відносно 277 військовослужбовців 501-го окремого батальйону морської піхоти, яких підозрювали у дезертирстві під час боїв за Маріуполь. "Слідство встановило, що бійці опинилися в полоні через зраду одного з командирів", – ідеться у повідомленні ДБР. Відтак військова частина поновила виплату грошового забезпечення воїнам – згідно з наказом командира, сімʼї військовослужбовців отримають у повному обсязі виплату за час перебування у полоні.

 

 

18:58 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби російська федерація завдала двох масованих ракетно-авіаційних ударів по території України. Вночі противник застосував крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 та іранські ударні БпЛА “Shahed-136/131”. За уточненою інформацією, силами та засобами повітряних командувань, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 36 із 40 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 30 із 38 ударних БпЛА «Shahed-136/131». Вдень противник застосував крилаті та балістичні ракети оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер” по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури міста Київ. Силами та засобами Повітряних Сил Збройних Сил України 11 з 11 ракет були знищені.

Загалом, протягом цієї доби противник завдав 53 авіаційних удари та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 20 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби завдав авіаудару в районі Мілового Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Середина-Буда, Павлівка, Катеринівка, Шевченкове, Велика Писарівка Сумської області, а також Уди, Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Тернова, Ізбицьке, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Тихе, Вовчанські Хутори, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Землянки, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Кам'янка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Петропавлівка, Кучерівка, Кислівка, Глушківка, Берестове, Богуславка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів у районах Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Торецька Донецької області. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Краматорськ, Тихонівка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив.

Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Водяного Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 12 атак противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару в районі Георгіївки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Мар’їнка та Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Пречистівки. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Гуляйполе, Мала Токмачка Запорізької області. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка та Степногірськ Запорізької області; Качкарівка, Милове, Козацьке, Бургунка, Львове, Іванівка, Антонівка, Комишани, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують грабувати мирне населення. Так, у тимчасово захопленому Сватовому Луганської області, у фермерських господарств, які, у зв’язку з виїздом власника, не можуть надати деяких документів на право власності, просто забирають комбайни, вантажівки та іншу дороговартісну техніку.

Авіація сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, 3 засоби протиповітряної оборони та ще 3 важливі цілі противника.

 

 

18:34 Дві людини загинули, а восьмеро зазнали поранень внаслідок російського удару по Торецьку у Донецькій області. Згідно з інформацією від обласної адміністрації, росіяни використали фугасні авіаційні бомби – ФАБ250. Пошкоджено АЗС та багатоповерхову будівлю.

 

 

18:15 Через тридцять два з половиною роки після відновлення Незалежності Верховна Рада сподобилася прийняти закон, який встановлює пенсійні надбавки для дисидентів – парламент дав 313 голосів за запровадження доплат для борців за незалежність України, які були ув’язнені за переконання. Додаткова пенсія становитиме 4200 гривень з подальшою індексацією. Також, як повідомив народний депутат Володимир В’ятрович, із Закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" вилучили згадки про радянські нагороди й звання, а перебування на високих державних посадах більше не буде підставою для призначення пенсій за особливі заслуги.

 

 

17:59 Київська поліція передала СБУ двох молодиків, які знімали роботу ППО. Невдах затримали завдяки скарзі киянки, котра зауважила двох перехожих за забороненою законодавством справою під час повітряної тривоги. Одного з чоловіків затримали впродовж години, а для пошуку іншого провели, як повідомили у поліції, "спеціальну поліцейську операцію". "Поліція Києва вкотре нагадує про заборону фото- та відеофіксації роботи ППО!" – нагадали правоохоронці.

 

 

17:46 Міністерство економіки пропонує підняти мінімальну зарплатню на 14% у 2024 році. Про це заявила заступниця міністра Тетяна Бережна під час обговорення, присвяченого визначенню "мінімалки" на наступний рік. Як переповіли у Федерації профспілок України, урядовці пропонують встановити розмір мінімальної заробітної плати на рівні 7651 грн (наразі – 6700 грн), а розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС – 3443 грн (наразі – 2893 грн).

 

 

17:10 Верховна Рада встановила 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років і оголосила цю дату вихідним днем. За законопроєкт проголосувало 317 народних депутатів. "Тепер офіційно! Ми в одному ідеологічному контексті з цивілізованим світом... Запроваджуючи 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом, Україна доєднується до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні", – прокоментував міністр культури Олександр Ткаченко, нагадавши про те, що раніше Президент підписав указ, яким 9 травня визначив відзначення Дня Європи.

 

 

16:32 Колишньому намісникові Києво-Печерської лаври Павлу (Лебідю) продовжили запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Як передає "Суспільне", митрополит УПЦ МП муситиме носити електронний браслет іще до 1 липня – таке рішення прийняв Солом'янський суд у Києві. Колишній намісник Лаври заперечив звинувачення, котрі йому інкримінують правоохоронці: "Вам не стидно, що ви пишете?.. Те, що нам приліпили прокурори – Московський патріархат, і те, що я розпалюю ворожнечу – неправда. Ми ісповідуємо миролюбство. Я не згідний з прокурором. Я за два місяці нічого не порушував. Я за державу вболіваю, хочу закінчення російської агресії. Мені цікаво, чому я "Мерседес"? Я ніколи не був ворогом. На основі чого мені приписують запобіжний захід? Я зрозумів, що це політичне [питання]", – заявив митрополит МП.

 

 

16:09 Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов пообіцяв швидку відплату росіянам за ракетні обстріли України. "Усі ті, хто намагався нас залякати, мріючи, що це принесе якийсь ефект, – ви дуже скоро про це пошкодуєте. Наша відповідь не забариться. Скоро всі все побачать", – наголосив Буданов.

 

 

15:40 Президент Росії Владімір Путін підписав законопроєкт, котрий леґітимізує у внутрішньому правовому полі Росії депортацію українців із захоплених територій – депутати ухвалили поправки до законодавства, котрими дозволяється примусово виселяти людей з територій, на яких введено воєнний стан.

 

 

15:13 Росіяни завдали ракетного удару – попередньо, ракетою "Іскандер" – по селищу Ківшарівка Куп'янського району. Поранення зазнали три жінки віком 73, 85 та 90 років. Також постраждала вагітна жінка, підліток 14 років та 10-річна дитина, повідомила обласна військово-цивільна адміністрація. У селищі пошкоджено будівлю гуртожитку, два приватні будинки та газопровід. Також під обстріл потрапило село Глушківка у Куп'янському районі – осколкові поранення отримала 60-річна жінка.

 

 

14:22 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав світову спільноту відреагувати на повітряні атаки по Україні постачанням сучасних винищувачів і заявив про неприпустимість призвичаюватися до ракетного терору. "Російські атаки ударними безпілотниками і ракетами, спрямовані на мирні українські міста, не можна вважати чимось буденним, незалежно від того, наскільки регулярними вони стали. Усе це – воєнні злочини. Їх слід зупинити подальшим посиленням протиповітряної оборони України, у тому числі винищувачами F-16, і перемогою над російською агресією", – написав Кулеба у твіттері. 

 

 

14:01 Уточнена інформація від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про денний ракетний обстріл: росіяни випустили по Київщині 11 ракет "Іскандер-М" та "Іскандер-К" із північного напрямку. Протиповітряна оборона знищила всі ворожі цілі.

 

 

13:48 Росіяни завдали ракетного удару по Синельниківському районі на Дніпропетровщині. Унаслідок "прильотів" зруйновано два приватні будинки, а 30 потрощено; збитків зазнали магазин та заправка. У Покровській громаді через обстріл загинула жінка, постраждало дев'ятеро осіб (серед них 11-річна дитина).

 

 

13:05 У понеділок удень росіяни використали для удару по Україні ракетні комплекси "Іскандер", заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. "Попередньо, це були "Іскандери". Вони є різних модифікацій. "Іскандер-М" – це балістична ракета, а є "Іскандер-К" – це крилата ракета. Який вид озброєння був застосований – дамо пізніше", – сказав в етері національного телемаратону речник Повітряних сил. З його слів, атака йшла з півночі. Також зафіксовано використання аеробалістичної ракети, що розташовується на МіГ-31 – то балістична ракета, подібна до "Кінжалу", але з повітряним базуванням. Повітряні сили готують зведення про точну кількість ракет і їх номенклатуру. 

 

 

12:39 Сили ППО збили всі ракети, націлені на Київ під час денної атаки у понеділок, заявили у Київській міській військово-цивільній адміністрації. "Попередньо, усі повітряні цілі були успішно знешкоджено силами і засобами нашої ППО. За наявною інформацією, влучань по об’єктах Києва не допущено", – заявили в адміністрації. У столиці зафіксували три локації падіння уламків: три – в Оболонському районі, по одній – у Деснянському та Дніпровському. Критичних руйнувань не виявлено; інформація про потерпілих уточнюється. Попередньо, росіяни застосували озброєння балістичного типу. То вже шістнадцята атака на столицю від початку місяця.

 

 

 

12:14 Служба безпеки України затримала колишнього депутата Запорізької міської ради, члена вже забороненої комуністичної партії, який працював на Росію і наводив на місто російські ракети. "За його наведенням російські загарбники здійснили серію ракетних ударів по місту в квітні та травні поточного року. Внаслідок ворожих обстрілів загинуло троє місцевих жителів. Також було зруйновано 30 приватних будинків і пошкоджено одне з промислових підприємств регіону", – поінформували у спецслужбі. Зрадник створив мережу інформаторів, залучивши до неї колишніх однопартійців.

 

 

12:06 Влучань та пошкоджень об'єктів енергетичної інфраструктури внаслідок нічної атаки не зафіксовано, повідомили в Міненерго. Через попередні обстріли також залишається без світла частина споживачів у Донецькій, Сумській, Запорізькій, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях. Триває масштабна ремонтна кампанія об’єктів генерації – блоків атомної, теплової та гідрогенерації та мереж у межах підготовки до нового опалювального сезону, але виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів. Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу сягнув 3,7 млн кВт·год. Також минулої доби відбувався експорт електроенергії до Польщі обсягом 0,8 млн кВт·год.

      

 

11:40 Київ зазнав нової повітряної атаки. Як повідомив Віталій Кличко, вибухи пролунали у центральних районах. На перехресті на Оболоні впав великий уламок ракети.

 

 

 

11:31 Міністерство оборони Японії наказало збивати ракети, які наближатимуться до країни – у повітряному просторі над територією Японії, у її виключній економічній зоні та у відкритому морі поблизу країни. Рішучість Токіо пов'язана з анонсом КНДР запустити у небо військовий супутник – в Японії певні, що насправді Північна Корея планує випробування далекобійних балістичних ракет.

 

 

11:25 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 136 населених пунктів на території 14 областей України, підтверджено ураження 48 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:41 Росіяни продовжують нарощувати присутність ракетоносіїв у Чорному морі: станом на 10:00 бойове чергування несуть уже три ракетоносії: два надводних і один підводний із загальним залпом до 20 "Калібрів"попередили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

10:36 Президент України Володимир Зеленський привітав Реджепа Таїпа Ердоґана з перемогою на виборах у Туреччині. "Розраховуємо на подальше зміцнення стратегічного партнерства на благо наших країн, а також посилення взаємодії для безпеки і стабільності Європи", – зазначив Зеленський.

 

 

10:28 Українські сили оборони відбивають усі спроби ворога просунутися вперед у районах Білогорівки, Спірного, Новоселівського, Торського на Лиманському напрямі, завдаючи йому значних втрат в особовому складі та техніці, повідомляє командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, додавши, що "скоро настане той час, коли ми перейдемо до активних наступальних дій".

 

 

10:22 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

24 травня 2023 року Росія провела навчання з безпеки навколо Керченського мосту, що включало створення димової завіси, яка частково маскувала міст.

Димова завіса була створена автодимогенераторів ТДА-3, імовірно, 28-ї бригадою військ ядерного, біологічного та хімічного захисту РФ.

Російська доктрина вважає використання диму частиною маскування (камуфляжу та імітації), на чому вона сильно акцентує. Однак на практиці російське маскування в цілому виявилося неефективним у війні в Україні, ймовірно, через відсутність сильної центральної функції планування і низьку бойову дисципліну на нижчому рівні.

 

 

10:03 Вночі російські війська завдали удару по об'єктах у Хмельницькій області, зокрема по одному військовому: виведено з ладу злітно-посадкову смугу та п'ять літальних апаратів, загорівся склад паливно-мастильних матеріалів, повідомила обласна військова адміністрація.

 

 

09:41 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 27 на 28 травня російські війська завдали найбільшого удару безпілотниками "Шахед" по Україні з початку війни.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин  заявив, що російська операція з виведення військ із Бахмута може продовжитися після початкового дедлайну 1 червня і триватиме до 5 червня, оскільки "Ваґнер" не зможе передати всю техніку в належному стані до 1 червня.

• Темпи російських операцій навколо Бахмута залишаються помітно низькими.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґеній Пріґожин, схоже, знову опосередковано підважив авторитет та режим президента Росії Путіна.

• Можливо, Пріґожин нападає на Путіна за те, що той не дав йому якусь обіцяну винагороду за захоплення Бахмута.

• "Група Ваґнера" 28 травня провела, як повідомляється, в Єкатеринбурзі незаконний мітинг на підтримку "Ваґнера", незважаючи на повідомлення про заборону заходу владою міста.

• Російський пропагандист Владімір Соловйов 27 травня розкритикував колишнього російського офіцера і затятого націоналіста Іґоря Ґіркіна.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська вели обмежені наступальні дії на ділянці Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжували обстріли районів на півдні України.

• Міністерство оборони Великої Британії заявило, що Росія тепер вимагає від російських громадян піти на додаткові жертви для підтримки військових зусиль.

• Російські окупанти продовжують примусово вивозити українських дітей до Росії під виглядом літніх таборів.

 

 

09:31 Росіяни продовжують нарощувати присутність ракетоносіїв у Чорному морі: станом на 08:30 бойове чергування несуть уже два малі ракетні кораблі з загальним залпом до 16 "Калібрів", повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:14 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 207 030 (+430) осіб,

танків – 3801 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 7467 (+11) од.,

артилерійських систем – 3435 (+10) од.,

РСЗВ – 575 (+1) од.,

засобів ППО – 331 (+2) од.,

літаків – 313 (+0) од.,

гелікоптерів – 298 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3054 (+61) од.,

крилатих ракет – 1056 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6207 (+15) од.,

спеціальної техніки – 453 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

111,2% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  43,1% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

103,5% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

111,5% артилерійських систем (з них 3,8% за минулий тиждень),

  51,6% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

  25,1% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

  33,4% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

  23,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:04 Сьогодні зранку в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких один надводний носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:01 Під час нічної масованої атаки росіяни спрямували по півдню України дрони-камікадзе типу Shahed-131/136, три з них знищено в небі над Миколаївщиною, ще один – над Одещиною, повідомили в Оперативному командуванні "Південь". Уламки збитого дрона-камікадзе впали на деякі об’єкти портової інфраструктури.

 

 

08:53 Вночі на Львівщині збиті над Золочівським районом уламки російської ракети впали на дерев'яну господарську будівлю, постраждалих немає, але будівля, а також трактор, який був поруч, згоріли, повідомив голова військової адміністрації Львівської області Максим Козицький.

 

 

08:50 Вночі над Києвом Сили оборони знищили понад 40 повітряних цілей, обійшлося без критичних руйнувань, загиблих і постраждалих, повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

 

 

08:47 З початку доби до 5-ї години ранку року росіяни атакували військові об’єкти й об’єкти критичної інфраструктури України крилатими ракетами та ударними дронами, випустивши з дев’яти літаків стратегічної авіації Ту-95мс з району Каспійського моря до 40 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555, а з північного та південного напрямків – 35 іранських ударних дронів «Shahed-136/131».

Протягом ночі протиповітряна оборона працювала у зонах відповідальності всіх повітряних командувань Повітряних сил: «Центр», «Схід», «Південь» та «Захід», у взаємодії із ППО інших складових ЗСУ знищено 67 повітряних цілей, зокрема

– 37 із 40 крилатих ракет Х-101/Х-555;

– 29 із 35 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

 

 

08:36 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:30 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація, не рахуючись із втратами, продовжує вести загарбницьку війну. Продовжує нехтувати міжнародним гуманітарним правом, завдає ударів, здійснює обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.

Сьогодні вночі російські терористи завдали чергового ракетного та авіаційного ударів «шахедами» по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Загалом протягом минулої доби противник завдав 97 авіаційних ударів, зокрема було застосовано 59 іранських ударних БпЛА “Shahed”. 58 “шахедів” знищено нашими захисниками. Також ворог здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 19 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На полігони республіки білорусь прибувають визначені підрозділи збройних сил російської федерація для проведення заходів бойової підготовки перед відправкою на війну в Україну.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби завдав авіаційних ударів в районах Кіндратівка, Басівка, Могрця, Миропілля, Славгород Сумської області та Плетенівка, Вовчанські Хутори Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Гута-Студенецька, Карповичі, Тимоновичі, Залізний Міст, Галаганівка, Мурав’ї, Ходине Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Прогрес, Дем’янівка, Ходине, Манухівка Сумської області, а також Липці, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Мала Вовча та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом минулої доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Ягідного Харківської області; Сергіївки, Білогорівки Луганської області; Іванівки, Спірного, Рай-Олександрівки, Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області; Торське, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії північно-східніше Оріхово-Василівки та в напрямку Іванівського. Завдав авіаційних ударів в районах Предтечине, Біла Гора, Курдюмівка, Нью-Йорк, Яблунівка Донецької області. Від ворожих обстрілів постраждали Василівка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївка, Водяне, Первомайське Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 12 атак противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару біля Мар’їнки. В той же час, ворожих обстрілів зазнала також Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Великої Новосілки Донецької області. Завдав авіаційного удару біля Вугледару. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару в районі Берислава Херсонської області. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки та Степногріськ Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Львове, Іванівка, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 6 – по його зенітно-ракетних комплексах.

Нашими захисниками протягом минулої доби було знищено ворожий БпЛА розвідувального типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили, 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, зенітний ракетний комплекс С-300 та зенітний ракетний комплекс Тор, 6 пунктів управління, станцію радіоелектронної боротьби, артилерійський підрозділ на вогневій позиції та склад боєприпасів противника.

 

 

29.05.2023