453-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:11 США не заохочують входження військ ЗСУ на територію Росії, проте вважають правом України планувати будь-які операції. "Ми чітко прояснили українцям, що ми не даємо можливостей і не заохочуємо атаки за межами українських кордонів. Але я вважаю, що важливо нагадати світові, що це Росія розпочала цю війну, Росія продовжує нападати на цивільних. Росія цілиться в школи та лікарні, школі та цивільну інфраструктуру. Україна вправі вирішувати, як вона хоче проводити свої військові операції. Але агресором у цій війні є Росія", – заявив на брифінґу речник Державного департаменту США Меттью Міллер у відповідь на прохання прокоментувати події в Бєлгороді.

 

 

21:29 Україна та Марокко ініціювали переговори про спрощення торгівлі та пом'якшення візового режиму, повідомляє МЗС за підсумками переговорів міністрів Дмитра Кулеби і Нассера Буріти. "Марокко підтримує суверенітет і територіальну цілісність України... Сьогодні ми відкрили двері, які ведуть до нових можливостей", – прокоментував Кулеба. Український міністр розповів колезі про ситуацію на фронті та зусилля сил оборони для визволення територій. Офііційний Київ запросив Марокко приєднатися до втілення української мирної формули. Сторони обговорили зернову ініціативу. Марокканська сторона запропонувала свої можливості як воріт до Африки.

 

 

20:43 Американський актор Шон Пенн зніметься в українському кіноальманаху "Війна очима тварин". Проєкт складається із дев’яти частин, які знімають різні українські режисери, і розповідає про війну в Україні з точки зору різних тварин. Мирослав Слабошпицький виступить режисером дев’ятої, останньої частини. Пенн зіграє американського звукорежисера, який випадково стає свідком початку повномасштабної війни, коли 24 лютого 2022 року російські сили атакують Україну.

 

 

20:18 За кілька днів українські воїни просунулися вперед на бахмутському напрямку на 700 метрів. Лише за минулу добу українські захисники відвоювали у росіян на флангах по 250–400 метрів і закріпилися, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. "У нас немає більшості в силах і засобах на цьому напрямку, але в нас є мотивація, нестандартність дій, асиметричність. Ми апологети активної оборони. Ворог хоча й перекинув деякі нові підрозділи, але вони всі слабко вмотивовані, не знають місцевість. Ми цим користуємося і за найменшої можливості атакуємо", – прокоментував Череватий.

 

 

19:57 Для досягнення справедливого миру неприпустимо ставити рівність між жертвою й агресором, заявив високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель. "Ніхто, хто справді зацікавлений у мирі, не може ставити жертву і агресора на один рівень. Я повинен доносити це повідомлення усім лідерам в усьому світі, які дійсно дуже зацікавлені у мирі, але вони продовжують ставити на один рівень жертву й агресора. Це веде до миру, який не буде справедливим і чесним та не забезпечуватиме права українського народу", – сказав Боррель після засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі. З його слів, на засіданні обговорювалася ситуація на полі бою в Україні та шляхи припинення війни. "Усі хочуть, аби війна припинилася. Єдиний, хто видається зацікавленим продовжувати війну – це Путін. Ніхто не бажає миру більше, ніж Україна", – цитує Борреля УНІАН.

 

 

19:38 Через збройні зіткнення у Бєлгородській області Росія евакуює із Грайворона ядерний об'єкт "Білгород-22", де зберігаються ядерні боєприпаси, повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов. "Є інформація, що саме там зберігається частина боєприпасів для ядерного озброєння", – сказав представник розвідки. Зі слів Юсова, все, що відбувається на території РФ, – це внутрішній конфлікт, а структури, котрі взяли на себе відповідальність за те, що відбувається, укомплектовані громадянами Російської Федерації. "Сьогодні ці громадяни Росії повернулися додому, там їх зустріли і підтримали інші жителі цих територій. Люди зі зброєю в руках готові боротися за звільнення Росії від режиму внутрішньої путінської окупації", – сказав представник ГУР.

 

 

19:10 Президент України Володимир Зеленський чекає дієвих рішень від саміту НАТО у Вільнюсі.  "Ми робимо все, щоб рішення на саміті для нас було саме таким, яке спрацює. Подивимось, але, тим не менш, ми працюємо над цим", – сказав Зеленський у вечірньому зверненні. Президент привітав декларацію Парламентської асамблеї НАТО, проголосовану в понеділок. "Речі названі своїми іменами – чітке визнання геноцидом злочинів Росії проти нашої держави, чітке засудження рашистської ідеології", – підкреслив Зеленський.

 

 

18:57 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розпочав друге турне країнами Африки візитом до Марокко. Це перший двосторонній візит очільника МЗС до Марокко з часу встановлення дипломатичних відносин між країнами.

 

 

18:33 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російський агресор не відмовляється від своїх намірів щодо повної окупації України. Ворог цинічно продовжує застосовувати тактику терору.

Цієї доби російська федерація завдала чергового масованого ракетного та авіаційного удару по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури України.

Загалом, протягом доби, противник завдав 21 ракетного удару, по містам Дніпро, Запоріжжя та населених пунктах Харківщини із застосуванням

4 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 (знищено нашими захисниками), 5 крилатих ракет Х-22, 2 балістичних ракет “Іскандер-М” та

5 зенітних керованих ракет С-300 та 4 інших (тип встановлюється).

Крім того, ворог завдав 42 авіаційних ударів, зокрема застосувавши іранські ударні БпЛА “Shahed”. За уточненою інформацією, 21 із 21 було знищено нашими захисниками. Також окупанти здійснили близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є пораненні серед мирного населення, пошкоджено житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки, дитячий садочок та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Загалом протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Тимоновичі, Галаганівка та Заріччя Чернігівської області; Ходине, Гірки, Будки, Катеринівка, Тимофіївка, Олександрівка Сумської області, а також Морозова Долина, Шевченка, Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Зелене, Стариця, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Варварівка, Нестерне, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом доби завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Орлянське, Кислівка і Табаївка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ, Гусинка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали, зокрема, Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Спірне і Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Бої за місто Бахмут тривають. Окупанти завдали авіаударів поблизу Бахмута та Іванівського. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Новокалинового та Водяного. Протягом доби завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Первомайського. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Водяне, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Окрім того, ворожих обстрілів зазнало село Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних дій не проводив. Водночас завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Пречистівки та Золотої Ниви. Здійснив артобстріли населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час, не припиняє знищувати інфраструктуру населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Протягом цієї доби завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки та Новоданилівки Запорізької області. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки Запорізької області та місто Запоріжжя; Гаврилівка, Берислав, Веселе, Козацьке, Бургунка, Антонівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 – по зенітно-ракетних комплексах.

Нашими захисниками протягом доби було знищено російський ударний вертоліт Мі-24 та ворожий розвідувальний БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, 11 артилерійських засобів та радіолокаційну станцію противника.

 

 

18:03 Настоятелю Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП оголосили підозру за ч.1 ст.161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. Як повідомила СБУ, під час літургій батюшка зневажливо висловлювався щодо Православної церкви України, називаючи її "церквою антихриста", "сатанинською". Із ілюстрації, поширеної адміністраторами сторінки СБУ у соцмережах, можна зробити висновок, що йдеться про Лонгина (Михайла Жара).

 

 

17:49 У Бєлгородській області Росії запровадили режим "контртерористичної операції", заявив губернатор Вячєслав Ґладков. У людей перевірятимуть документи, а в регіоні призупинять роботу небезпечних виробництв і організацій, котрі використовують вибухові, радіоактивні, хімічно та біологічно небезпечні речовини. Місцеве управління МВС повідомило про початок плану "Едельвейс" і оголосило збір співробітників у всіх відділках. Химерно, що росіяни назвали операцію "Едельвейс" – хоча ще кілька місяців тому Владімір Путін вважав назву однойменної української гірсько-штурмової бригади "нацизмом".

 

 

 

17:15 Україна не має стосунку до військових дій на території Бєлгородської області, заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк. "Єдиною рушійною політичною силою в тоталітарній країні закручених гайок завжди неминуче стає партизанський рух зі зброєю в руках. Україна із цікавістю спостерігає за подіями в Бєлгородській області Росії та вивчає ситуацію, утім не має до неї безпосереднього стосунку. Як відомо, танки продаються в будь-якому російському військторзі, а підпільні партизанські загони складаються все-таки з громадян Росії", – підкреслив Подоляк.

 

 

16:56 Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Російської Федерації проти України геноцидом, повідомив голова української делегації в ПА НАТО Єгор Чернєв. З його слів, асамблея також закликала уряди країн-членів відкрито оголосити на саміті у Вільнюсі про те, що Україна стане членом Альянсу, і погодити наступні конкретні кроки для вступу. У тексті декларації йдеться про підтримку міжнародного трибуналу, допомогу Україні до перемоги і після війни, санкції, засудження ідеології рашизму, наполягання на відновленні територіальної цілісності тощо.

 

 

16:31 24 ОМБр імені Короля Данила заявила про знищення російського ударного вертольота Мі-24, який намагався здійснити вогневе ураження селища Нью Йорк на Донеччині – гелікоптер ліквідували пострілом із ПЗРК "Іґла". Гвинтокрил упав біля Горлівки.

 

 

16:09 Росіяни, які воюють на боці ЗСУ, проводять операцію на території Бєлгородської області РФ зі створення "смуги безпеки", заявив речник ГУР Міноборони України Андрій Юсов. "Так, сьогодні "Русский добровольческий корпус" та "Легіон "Свобода России"", які складаються з громадян Російської Федерації, розпочали операцію зі звільнення цих територій Білгородщини від режиму внутрішньої окупації Путіна і відсування супротивника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення", – сказав Юсов у коментарі "Суспільному". Він наголосив: операцію здійснюють винятково громадяни Росії.

 

 

15:43 Білоруська влада помилувала колишнього головного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевіча через два тижні після того, як його засудили до восьми років позбавлення волі за звинуваченням у публічних закликах до захоплення державної влади та актів тероризму. "Буквально щойно я підписав усі відповідні документи про те, що я помилуваний. Це, звичайно, просто чудова новина", – прокоментував Протасевіч журналістам у Мінську.

 

 

15:25 Після візиту Президента України на саміт Ліги арабських держав посольство Росії в Єгипті опублікувало антисемітський твіт про Володимира Зеленського. Первісна нотатка була такою: "Президент нацистського режиму в Києві, який має кровні зв'язки з Ізраїлем, прибув на арабський політичний захід і не лише обурливо збрехав про коріння конфлікту, а й наважився засудити нейтральну арабську позицію з цього питання". За кілька годин після публікації твіт змінили – звідти прибрали згадку про Ізраїль та єврейське коріння Зеленського.

 

 

15:01 Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов записав відеозвернення до російських військовослужбовців із закликом здаватися в полон. "Я звертаюся до російських військових, тих, кому пощастило вижити у м'ясних штурмах і розбитих окопах: буде ще гірше. Маєте вибір – померти або врятувати своє життя", – заявив Буданов. Керівник розвідки закликав російських солдатів звертатися до проєкту "Хочу жити". "Ви можете закінчити війну вже зараз. Не треба чекати, доки вас уб'ють або важко поранять", – сказав Буданов, попередивши про те, що "насувається м'ясорубка".

 

 

14:40 Губернатор Бєлгородської області Вячєслав Ґладков підтвердив інформацію, що на російській території перебувають загони, котрі воюють на боці ЗСУ. Ґладков стверджує, що війська РФ і ФСБ "вживають належні заходи".

 

 

14:18 Легіон "Свобода Росії" стверджує, що його солдати разом із "Російським добровольчим корпусом" взяли під контроль російське село Козинка. Частина загонів нібито підійшла до міста Грайворон.

 

 

13:52 Президент України Володимир Зеленський призначив актора, колишнього міністра культури Євгена Нищука головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Водночас від виконання обов'язків голови комітету звільнено Юрія Макарова. Новий очільник має подати Президентові пропозиції щодо персонального складу комітету. Водночас Президент досі не підписав указу про нагородження цьогорічних лауреатів Шевченківської премії. Нагадаємо, що приховування імен переможців у перший день очікуваного нагородження, 9 березня, і спричинило відставку Шевченківського комітету. 22 травня – день перепоховання Тараса Шевченка; очікувалося, що переможців офіційно оголосять сьогодні.

 

 

13:29 Офіцер Генштабу ЗСУ Анатолій Штефан спростував причетність української армії до операції на території Росії. "ЗС України та сили оборони не мають жодного стосунку до подій на прикордонному пункті в Білгородській області. А озброєння та техніку можна "вільно купити в воєнторґє"", – прокоментував Штефан. 

 

 

13:05 Українські сили продовжують контролювати невелику частину Бахмута – деякі промислові й інфраструктурні об'єкти та приватний сектор Бахмута у районі "Літак". "Сьогодні так само залишається за нами контроль цієї вже невеликої, але частини міста. Тривають бої. Ворог протягом ночі і зараз буквально здійснює зачистку тих територій, які він узяв у місті під контроль. "Зачистка" – це означає, що вони шукають, чи не залишилися там наші диверсійні групи", – розповіла Маляр.

 

 

12:34 Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель натякнув, що українських пілотів уже навчають на F-16. "Це гарний результат G7, що нарешті вони вирішили підготувати ґрунт для того, щоб забезпечити Україну потрібними їй реактивними винищувачами. Кажуть, що підготовка пілотів уже почалася. Це перше, що потрібно зробити. І я сподіваюся, що незабаром ми зможемо забезпечити Україну таким типом озброєння", – сказав Боррель перед засіданням Ради міністрів закордонних справ країн ЄС.

 

 

12:16 Бєлгородська обласна влада заявила про ескалацію у прикордонні. Українські телеґрам-канали опублікували серію відео, на котрих видно, як палає інфраструктура прикордонного пункту "Грайворон", а танки пересуваються біля споруд російських прикордонників. Вояки "Російського добровольчого корпусу" заявили, що зайшли на територію РФ і виконують там бойові завдання. На відео від РДК видно бійців на тлі дорожніх знаків Любимівка, Безлюдівка, Чуровичі.

 

 

 

 

12:05 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:49 Внаслідок нічної ракетної атаки пошкоджено мережеву інфраструктуру, у Дніпропетровській області було знеструмлено 24 населених пункти, повідомили в Міненерго. У Запорізькій області внаслідок обстрілів і через пошкодження обладнання на підстанціях без світла залишилися 246,6 тис. споживачів, у Херсонській – 24,5 тисячі споживачів, у Донецькій знеструмлено 10 населених пунктів.

Попри надскладну ситуацію після обстрілів, енергетична система працює стабільно. Обмеження для побутових споживачів не застосовуються. Експорт електроенергії на поточну добу становить: до Молдови – 100 МВт, Польщі – 100 МВт. Імпорт на 22 травня не планується.

 

 

11:29 Унаслідок обстрілу аварійно-рятувальної частини у Дніпрі зруйновано три будівлі, знищено понад двадцять одиниць техніки, постраждав один рятувальник, повідомив голова ДСНС Сергій Крук. Він назвав обстріл рятувальників грубим порушенням Женевської конвенції.

 

 

 

11:17 Повітряні сили ЗСУ підтвердили інформацію про збиття російського винищувача Су-35 в небі над Чорним морем при Херсонщині.

 

 

11:06 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 138 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 161 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:25 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія, ймовірно, створює нову "елітну" ударну авіаційну групу під кодовою назвою "Шторм" для дій над Україною. Ймовірно, підрозділ складатиметься щонайменше з однієї ескадрильї винищувачів-бомбардувальників Су-24 і Су-34, а також ескадрильї ударних вертольотів.

Комбінація типів літаків свідчить про те, що основна роль групи полягатиме у виконанні наземних штурмових місій. Достовірні повідомлення російських ЗМІ свідчать про те, що міноборони Росії прагне залучити висококваліфікованих і мотивованих пілотів, пропонуючи великі стимули до оплати праці та відкриваючи набір для пілотів, які вийшли на пенсію.

Створення групи підкреслює, як Росія оцінює свої регулярні ескадрильї ВПС, які серйозно недопрацьовують у виконанні своєї основної функції – завданні авіаударів по українській лінії фронту.

 

 

10:18 Внаслідок обстрілу Дніпропетровщини Запорізька атомна електростанція знову залишилася без живленняповідомив  «Енергоатом»: о 05:26 відключилася остання високовольтна лінія передач Дніпровська потужністю в 750 кіловат, з якої живилася тимчасово окупована Запорізька АЕС. Це всьоме ЗАЕС працює без зовнішнього живлення.

 

 

10:04 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 203 880 (+720) осіб,

танків – 3785 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 7407 (+9) од.,

артилерійських систем – 3278 (+20) од.,

РСЗВ – 565 (+1) од.,

засобів ППО – 327 (+0) од.,

літаків – 309 (+1) од.,

гелікоптерів – 294 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2830 (+8) од.,

крилатих ракет – 1011 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6129 (+14) од.,

спеціальної техніки – 427 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

110,7% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

  42,7% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

102,2% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

106,4% артилерійських систем (з них 4,2% за минулий тиждень),

  50,7% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

  24,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  23,3% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

 

09:44 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Найманці "групи Ваґнера", ймовірно, утримують західні адміністративні межі міста Бахмут, натомість українські сили продовжують зосереджуватися на контратаках на околицях міста. Українські військові посадовці повідомили, що українські сили контролюють "незначну" частину південно-західного Бахмута навколо траси T0504 – це мовчазне підтвердження того, що російські сили захопили решту західного та північно-західного Бахмута, якщо не все місто. Ці заяви офіційних осіб свідчать про те, що українські сили відійшли з решти районів у Бахмуті, за винятком тих, що прилягають до двох автомагістралей на в'їзді в місто. Геолокаційні кадри, опубліковані 21 травня, показали, як війська "Ваґнера" піднімають прапори Росії та ПВК над житловим будинком у західному Бахмуті. Ймовірне захоплення "групою Ваґнера" останньої невеликої території західного Бахмута, що залишилася, не впливає на поточні українські контратаки на північ чи південь від міста, це також не впливає на український контроль над наземними лініями комунікацій навколо Бахмута, котрі виснажені сили "Ваґнера" мали б захопити для проведення подальших наступальних операцій. Російським військам, імовірно, знадобиться додаткове підкріплення для утримання міста та його флангів за рахунок операцій на інших напрямках. ISW зафіксував на Бахмутському напрямку артилерійські підрозділи 132-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади (яка раніше була в районі Авдіївки). Українські військові джерела повідомили, що російські війська втратили частину домінуючих висот навколо Бахмута, і зазначили, що постійне українське просування може призвести до тактичного оточення сил "Ваґнера" в місті. Українська 3-я окрема десантно-штурмова бригада 20 травня заявила, що контратаки бригади розширили український виступ у районі Бахмута до 1750 метрів у ширину та 700 метрів у глибину у невизначеному районі. На відео з геолокацією видно, як українська 3-тя окрема десантно-штурмова бригада завдає удару по невизначених російських силах на південь від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) і вступає в бій з російською 200-ю окремою гвардійською мотострілецькою бригадою 14-го армійського корпусу (Північний флот) на північний схід від Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута). Російські регулярні сили, зокрема 72-а окрема мотострілецька бригада, безуспішно намагаються відновити втрачені позиції та відповісти на українські контратаки на флангах Бахмута, що узгоджується з оцінкою ISW про те, що українські сили відновили тактичну ініціативу навколо міста. У Генштабі України повідомили, що регулярні сили РФ вели безуспішні наступальні дії на південь від Іванівського (6 км на захід від Бахмута), у напрямку Григорівки (приблизно 6 км на північний захід від Бахмута) і в напрямку Білої Гори (12 км на південний захід від Бахмута). Російські мілблогери також відзначили невдалі російські штурми на флангах Бахмута. 

• Раніше ISW прогнозувала, що наступальні операції "Ваґнера", ймовірно, завершаться після місяців виснажливих боїв, і малоймовірно, що "Ваґнер" у його нинішньому виснаженому стані продовжить бойові дії за межами Бахмута.

• Президент Росії Путін 21 травня привітав "групу Ваґнера" та російських військових із взяттям Бахмута.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин цілком прогнозовано заявив, що перемога над Бахмутом належить лише йому та його силам.

• Російська реакція на заявлене захоплення Бахмута ілюструє дедалі більший розрив між внутрішньою подачею війни Кремлем і висвітленням російських операцій в Україні ультранаціоналістичною спільнотою мілблогерів. Російське державне телебачення зобразило нібито захоплення Бахмута як важливу історичну подію та стверджувало, що захоплення міста полегшить російські операції із захоплення Слов’янська (41 км на північний захід від Бахмута), Краматорська (35 км на північний захід від Бахмута) і навіть міста Дніпро (приблизно 215 км на захід від Бахмута). Російські ультранаціоналістичні мілблогери святкували нібито захоплення Бахмута, але підкреслювали, що "Бахмут – це не Берлін" і що захоплення міста буде просто ще одним кроком у поточних важких операціях для досягнення російських цілей в Україні. Більш реалістичні погляди російських мілблогерів як на російські можливості в Україні, так і на актуальність наступу на Бахмут підкреслюють розбіжності між двома дуже різними сегментами провійськового російського інформаційного простору: більш оптимістичним поданням війни, яке пропонує Кремль, і більш поінформованим поданням війни, яке пропонують мілблогери. Ці зростаючі розбіжності, ймовірно, і надалі підриватимуть здатність Кремля формувати російський інформаційний простір.

• Президент США Джо Байден 21 травня заявив, що США будуть навчати українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16, щоб зміцнити обороноздатність України в довгостроковій перспективі. Байден заявив, що Президент України Володимир Зеленський дав йому «категоричні запевнення», що українські сили не використовуватимуть надані Заходом F-16 для ударів по території Росії. Байден повторив, що Україна не використовуватиме F-16 у своєму очікуваному контрнаступі, і назвав надання F-16 частиною довгострокових зусиль для посилення оборонних можливостей України в міру розвитку оперативних потреб України. Байден розширив цей аргумент, заявивши, що США не зобов’язувалися надіслати Україні танки раніше, тому що Україна раніше не потребувала танків. За оцінками же ISW, необхідність відправлення Україні західних танків стала очевидною в червні 2022 року. У січні 2023 року ISW оцінював, що затримки з наданням Україні західних систем вогню великої дальності, передових систем протиповітряної оборони та танків обмежили здатність України скористатися можливостями для більш масштабних контрнаступальних операцій, створеними недоліками та помилками російських військових сил. Неминуча затримка між обіцянкою надіслати такі системи та здатністю ЗСУ ними користуватися вимагає надання таких систем за перших ознак того, що вони знадобляться, а не тоді, коли ситуація стає жахливою. Якби західні лідери почали висувати перед Україною умови використання західних танків у червні 2022 року, коли з’явилися перші чіткі ознаки необхідності західних танків, українські сили змогли б почати їх використовувати в листопаді-грудні.

• Громадський рух "Клуб розлючених патріотів" колишнього російського офіцера Ігоря Гіркіна відкрив відділення в Санкт-Петербурзі 21 травня інавгураційним заходом. Відкриття клубу в Санкт-Петербурзі, ймовірно, є продовженням політичної ворожнечі Ігоря Гіркіна з Пріґожиним і "групою Ваґнера".

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на північний схід від Куп’янська та на південь від Кремінної.

• Російські війська продовжували наступальні операції на лінії фронту Донецьк–Авдіївка, але не здобули жодних достовірних територіальних успіхів.

• Повідомляється, що українські війська завдали потужного удару по російському штабу на аеродромі в Бердянську Запорізької області ракетою Storm Shadow.

• Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що станом на 20 травня в Україні діють сім полків і чотири батальйони з Чечні.

• Повідомляється, що російська окупаційна влада посилює фільтраційні заходи в окупованій Україні для пошуку українських партизанів.

 

09:22 Внаслідок нічної повітряної атаки росіян на Дніпропетровську область пошкоджено житлові помешкання, будівлі приватного підприємства та автомобілі, постраждали 8 людей, 3 із них – госпіталізовані, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

 

 

09:12 Вночі росіяни атакували військові та інфраструктурні об’єкти міста Дніпро, повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ. Атака здійснювалась 16 ракетами різних типів та 20 ударними дронами «Shahed-136/131»:

- 4 крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря;

- 5 крилатих ракет Х-22 із дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з різних напрямків –Азовського моря та Курської області;

- 2 балістичні ракети «Іскандер-М» з окупованого Криму;

- 5 зенітних керованих ракет С-300 з окупованої території Запорізької області.

- 20 іранських ударних дронів «Shahed-136/131» з південного та північного напрямків.

Силами та засобами ППО на східному та південному напрямках знищено всі чотири крилаті ракети Х-101/Х-555 та всі 20 ударних дронів типу «Shahed».

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські окупанти цієї доби завдали масованого ракетно-авіаційного удару, інформацію буде опубліковано після уточнення.

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру. Для ударів по українських містах Лиман, Слов’янськ та Костянтинівка, противник знову використав ЗРК С-300, які не є високоточною зброєю. Це ще раз підкреслює тактику терору з боку російської федерації.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби відбулось 37 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах, на деяких ділянках державного кордону діють ворожі диверсійно-розвідувальні групи. Протягом минулої доби загарбники обстріляли з мінометів та артилерії населені пункти Миколаївка Чернігівської області; Прогрес, Студенок, Білокопитове, Вовківка, Волфине, Запсілля та Михайлівка Сумської області, а також Уди, Гранів, Зелене, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Нестерне та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Моначинівка, Масютівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби ворог вів наступальні дії у напрямку Івано-Дар’ївки, успіху не мав. Завдав авіаударів в районі Невського. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Бої за місто Бахмут тривають. Протягом минулої доби противник безуспішно намагався відновити втрачені позиції південніше населеного пункту Іванівське. До того ж, вів наступальні дії у напрямку Григорівки, успіху не мав. Завдав авіаударів в районах Бахмута та Іванівського. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Авдіївки та Первомайського. Протягом доби завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Під ворожі артобстріли потрапили Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони продовжують відбиття атак противника в районі Мар’їнки. Поблизу неї та в районі Новомихайлівки ворог завдав авіаударів. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних дій не проводив. Водночас, задіяв авіацію для ударів поблизу Водяного, Вугледара, Пречистівки, Золотої Ниви та Великої Новосілки. Здійснив артобстріли населених пунктів Водяне та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Не припиняє знищувати інфраструктуру населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Протягом минулої доби завдав авіаційних ударів по Новоданилівці і Степовому Запорізької області та Станіславу і Кізомису на Херсонщині, а також обстріляв населені пункти Времівка, Бурлацьке, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Малі Щербаки і Кам’янське Запорізької області та Херсон, Михайлівка, Козацьке, Бургунка, Тягинка, Молодіжне і Кізомис на Херсонщині.

На тлі значних втрат живої сили, російське військовим керівництво прийняло рішення щодо скорочення до 10 днів терміну підготовки особового складу із числа засуджених, базовий табір яких розгорнуто у Старобільському районі Луганської області. Раніше до зазначеного табору привезли з місць позбавлення волі на території росії близько 1000 осіб поповнення. Підготовку тоді планували проводити протягом чотирьох тижнів.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки ворога, а також 7 – по його зенітно-ракетних комплексах.

Було знищено 3 ворожих розвідувальних БпЛА різного типу, а також 5 ударних.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження особового складу, 2 склади боєприпасів, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 2 пункти управління, станцію радіоелектронної боротьби, зенітно-ракетний комплекс та ще одну важливу ціль противника.

22.05.2023