442-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:19 Російські пабліки пишуть про початок активного тиску Збройних Сил України на кількох ділянках на фронті, не лише під Бахмутом.

 

 

 

21:38 Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підтвердив, що в грудні польський повітряний простір з боку сходу порушила ракета. Він поінформував, що уламки, випадково знайдені в лісі у районі міста Бидґощ, належать саме тій ракеті. Блащак повідомив, що службове розслідування виявило грубі помилки, допущені командувачем оперативного командування збройних сил – той не поінформував ані військове, ані політичне керівництво про вторгнення невідомого об'єкта у польське небо. Понад те, у звіті його інституції за 16 грудня йшлося про те, що повітряний кордон був недоторканним. Згодом оперативне командування проявило бездіяльність і не забезпечило пошукових робіт, передає PAP.

 

 

20:41 25-та окрема повітряно-десантна бригада оприлюднила фотографії із захоплених російських позицій під Бахмутом. Вояки повідомили, що вигнання росіян – то робота 3-ї окремої штурмової бригади.

 

 

 

 

20:15 Альянти надали Україні 575 танків, при тім 325 машин – то допомога від Польщі. Про це повідомило польське представництво в Євроунії на своїй сторінці у твіттері. Нідерланди передали 85 танків, Німеччина – 80, США – 76. На озброєння ЗСУ передали 28 військових літаків, серед них 14 польських МіГ-29.

 

 

19:49 Гострословий заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник очолить українське посольство в Бразилії. Як повідомило бразильське міністерство закордонних справ, на призначення Мельника вже видали агреман. 

 

 

19:31 Посол США у ПАР Рубен Бріджіті звинуватив Південну Африку в постачанні боєприпасів Росії. Амбасадор розповів, що 6–8 грудня на південноафриканській військово-морській базі перебувало судно – "ми впевнені, що на це судно в Саймонс-Таун завантажили зброю та боєприпаси, коли воно поверталося до Росії". Відповідаючи на питання про те, наскільки точними були дані американської розвідки щодо постачання боєприпасів до Росії, Бріджіті сказав, що він готовий поставити на це своє життя, повідомляє news24.

 

 

18:53 Міністерство закордонних справ України сприймає рішення президента РФ Владіміра Путіна скасувати російські візи для грузинських громадян та відновити авіасполучення "як політичну компенсацію за відмову чинної грузинської влади накласти санкції на Росію, запроваджені через її напад на Україну, а також уповільнення європейської інтеграції", заявив речник МЗС Олег Ніколенко. "Росія пропонує Грузії укласти угоду з дияволом. А в угоді з дияволом, як відомо, перемагає диявол", – прокоментував він.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом цієї доби противник завдав 6 ракетних ударів, зокрема по містах Слов'янськ, Костянтинівка та Запоріжжя. Крім того, зафіксовано 46 авіаційних ударів та 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Нажаль, є загиблі та пораненні серед мирного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби ворог здійснив понад 30 атак на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка. 

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Російська федерація продовжує використовувати територію та матеріально-технічну базу республіки білорусь для проведення підготовки та бойового злагодження підрозділів збройних сил російської федерації, сформованих за мобілізацією, для подальшого їх залучення до ведення бойових дій на території нашої країни. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. 

Протягом доби ворог завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Красний Хутір Чернігівської області та Кренидівка, Зноб-Новгородське, Уралове Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Нововасилівка, Українське, Іскрисківщина, Білопілля, Яструбине, Кіндратівка та Басівка Сумської області, а також Гур'їв, Глибоке, Стариця, Бугруватка, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Тихе, Синельникове, Зибине, Бочкове, Бударки та Великий Бурлук на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Одрадне, Дворічанське, Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Табаївка Харківської області та Стельмахівка Луганської області. 

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дії в районі Серебрянського лісництва, успіху не мав. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське Луганської області, Білогорівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Берестове та Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Тривають бої у місті Бахмут. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Ступочки. Завдав авіаційного удару по районах населених пунктів Бахмут, Курдюмівка та Нью-Йорк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Маркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Костянтинівка, Олександро-Шультине, Південне, Торецьк, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дій в районі Новомихайлівки, успіху не мав. Завдав авіаударів поблизу Вугледара та Пречистівка. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Мала Токмачка, Омельник та Кізомис. Поміж тим, здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Зокрема: Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Золота Балка, Веселе, Львове, Іванівка, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон. 

Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Крім того, протягом цієї доби, нашими захисниками було знищено 7 ворожих БпЛА різних типів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 пунктів управління, 13 районів зосередження живої сили, 1 склад боєприпасів, 1 склад пально-мастильних матеріалів, 5 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 2 важливих цілі противника.

 

 

17:58 Росіяни завдали ракетного удару по місту Торецьк Донецької області. Пошкоджено будівлі, відомо про вісьмох поранених.

 

 

17:10 Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс заявив, що саміт НАТО у Вільнюсі має сформувати консенсус союзників про "неминучість" членства України в Організації Північноатлантичного договору. "Я думаю, що Вільнюс може не бути місцем, щоб надати план як такий, але може бути політичне розуміння того, що це неминуче, що створити стабільну безпекову архітектуру в Європі без України в НАТО, скоріш за все, неможливо. Все інше можна обговорювати як проміжні проєкти, проміжні домовленості та проміжні пропозиції. Але якщо ми думаємо про континент і довгострокову безпеку континенту, найімовірніше, ми повинні визнати, що це єдиний шлях уперед", – сказав Ландсбергіс.

 

 

16:42 Російська окупаційна адміністрація захоплює приміщення катедрального собору Православної церкви України – храму Рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги у Сімферополі. "Окупанти виламують двері храму, описують і забирають/крадуть майно української Церкви в Криму. У незаконних діях беруть участь представники так званого «фонда госимущества республики Крим РФ» разом зі «службовими приставами республіки Крим РФ»", – повідомив головний редактор газети "Кримська світлиця" Андрій Щекун. Міністерство майна та земельних відносин окупаційної адміністрації Криму заявило, що займається "звільненням" собору, бо церква не змінила реєстраційних документів під російське правове поле.

 

 

16:10 Через російську агресію в Україні постраждало 1464 об’єкти культурної інфраструктури, при тому майже третину (523) – зруйновано, йдеться у повідомленні Міністерства культури. За місяць загальна чисельність постраждалих об’єктів зросла на 91 одиницю; основна частина (понад половина) припадає на Херсонщину. Загалом постраждали: клубні заклади – 701; бібліотеки – 555; музеї та галереї – 77; театри та філармонії – 23; заклади мистецької освіти – 108. 

 

 

15:45 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив інформацію про передачу Україні далекобійних ракет Storm Shadow. "Постачання цих систем озброєння дає Україні найкращі можливості захистити себе від жорстокості Росії, особливо від навмисних атак на українську цивільну інфраструктуру, що є порушенням міжнародного права", – сказав Воллес у виступі перед Палатою громад, згідно з повідомленням The Guardian. Міністр наголосив, що Україна "має право захищатися", а Велика Британія не стоятиме осторонь, "коли Росія вбиває мирних жителів". "Росія має визнати, що тільки її дії спричинили до того, що Україна отримала такі системи", – резюмував Воллес.

 

 

15:23 Ціна купівлі-продажу землі сільськогосппризначення в Україні у січні-квітні 2023 року зросла в середньому на 20%, заявив заступник міністра агрополітики з питань цифровізації Денис Башлик. "Навіть якщо прибрати фактор інфляції, ми бачимо, що зростання триває. Але в регіонах, які розміщені близько до бойових дій, такого зростання немає", – сказав Башлик на пресовій конференції. Для прикладу, у Львівській області на початку травня середня вартість 1 га сільгоспугідь становила 162 тис. грн, натомість на момент відкриття ринку – 51 тис. грн.

 

 

14:52 До України прибула європейський комісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон. Перед обідом вона відвідала Ірпінь. "Я побачила руйнівні наслідки незаконного вторгнення Путіна. А також надзвичайну стійкість суспільства, яке відбудовується разом", – прокоментувала Йоганссон. Єврокомісар зустрінеться з міністром внутрішніх справ України, аби обговорити питання співпраці поліції, запобігання незаконному обігу вогнепальної зброї, розслідування воєнних злочинів, розмінування. Роботою українців Йоганссон дуже задоволена.

 

 

 

14:32 Російські війська у четвер уранці обстріляли Слов'янськ – ракета С-300 влучила у приватний будинок, постраждала літня жінка, поінформував голова Слов'янської міської військово-цивільної адміністрації Вадим Лях. Крім того, через ракетний удар пошкоджено дві багатоповерхівки на вулиці Світлодарській, п'ять приватних будинків і автомобілі. Пізніше ДСНС повідомила, що поранена мешканка Слов'янська померла в лікарні.

 

 

14:11 Ефективність української системи протиповітряної оборони наближається до 90%оцінюють у Центрі стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS). Експерти зазначають, що у перші місяці війни Україна перехоплювала близько 50% російських ракет. З прибуттям нових систем ППО західного виробництва, а також зі зростанням навичок українських операторів у грудні вдалося перехоплювати близько 80% російських крилатих ракет, як випливало з офіційних повідомлень, а тепер ця частка наближається до 90%. При тім на підльоті до Києва збили 100% ракет, випущених по столиці з 28 квітня. Групи ППО вибудовують за принципом ешелонованих кіл, починаючи з короткобійних, із використанням ракет, котрі запускають із плеча, і до зенітних установок та комплексів на дальню дистанцію.

 

 

13:48 Служба безпеки України склала підозру в державній зраді трьом колишнім народним депутатам – Олегу Царьову, Дмитру Святашу та Ігорю Маркову. Як повідомила пресова служба СБУ, Царьов співпрацював із керівництвом міноборони РФ після початку повномасштабного вторгнення. Встановлено, що екснардеп "зливав" агресору інформацію про наслідки ворожих повітряних ударів по території України. Дмитро Святаш активно виступав на підтримку Росії, Кремль розглядав його як потенційного гауляйтера для Харківщини. Святаш передавав загарбникам інформацію про озброєння, час та напрямки руху підрозділів Сил оборони по території регіону – а сам отримував розвіддані через свої партійно-політичні зв’язки. Ще один підозрюваний, Марков, регулярно виправдовував збройну агресію РФ проти України. Всі троє наразі переховуються від правосуддя на російській території.

 

 

13:24 Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов не виключив, що експрезидента "Мотор-Січі" В’ячеслава Богуслаєва обміняють на українських військовослужбовців. "Він просто у цьому листі підтверджує, що він був російським агентом і його туди тягне, от і все", – сказав Данілов, коментуючи оприлюднення фотокопії листа Богуслаєва на ім'я Андрія Єрмака. Секретар Радбезу жалкує, що Україні не вдалося позбутися спадку КДБ та її аґентів одразу після здобуття Незалежності. "Але повірте, впораємося, народ мудрий, перемога буде за нами, і всі ці агенти, які на сьогоднішній день існують на території нашої країни, вони будуть ще проситися для того, щоб їм зробили обмін. Ми займаємося поверненням наших громадян, для нас життя нашого громадянина – це найвища цінність, і тому рішення якщо буде прийматися, то, повірте, буде тільки на користь нашої країни", – сказав секретар РНБО в етері національного телемаратону. 

 

 

12:50 Велика Британія надала Збройним Силам Україні крилаті ракети Storm Shadow, повідомляє CNN з покликом на західних високопосадовців. Storm Shadow – авіаційна ракета, призначена для знищення наземних стаціонарних цілей. Дальність становить понад 250 км в експортному варіанті. У командуванні Повітряних сил ЗСУ наразі не підтверджують отримання "тіней".

 

 

12:17 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не квапиться із контрнаступом, бо очікує посилення ЗСУ іноземною військовою технікою до максимального рівня. "Морально – готові. З точки зору мотивації, наші військові готові. З точки зору комплектації бригад, ми готові. З точки зору техніки, не все ще дійшло", – сказав Зеленський в інтерв'ю BBC. Голова держави сказав, що "деякі речі" мають посилити український контрнаступ. "З тією кількістю [котру отримали ЗСУ] можна іти вперед, і можна, мені здається, мати успіх. Але ми будемо втрачати дуже багато людей. Я вважаю, що це неможливо. Тому потрібно дочекатись. Треба ще деякий час", – поінформував Зеленський. При тім Верховний головнокомандувач не виключив, що український контрнаступ буде успішним частково. "Ми будемо робити все, щоб ворог побіг. А куди він добіжить – чесно кажучи, я думаю, залежить від нашого духу. Що потужнішими ми будемо в контрнаступі, то далі вони будуть бігти кудись до себе. Я думаю, це найголовніше. Я не можу вам сказати, куди конкретно ми дійдемо в контрнаступальних діях. У нас багато різних кроків. Я думаю, що ми досягнемо відповідного результату. Але сказати, що одразу після цього контрнаступу буде повністю відновлено суверенітет України, я поки що не можу", – резюмував Зеленський.

 

 

11:51 Клінцівська нафтобаза неподалік від Брянська зазнала атаки безпілотника, заявив губернатор Роман Старовойт. З його слів, пошкоджено бетонну основу і цистерну для зберігання нафтопродуктів.

 

 

11:32 Генеральний прокурор США Меррік Ґарленд уперше санкціонував передачу конфіскованих російських активів Україні. На українські потреби йде власність російського олігарха Костантіна Малофєєва, котрого викрили на ухилянні від санкцій, повідомляє Reuters. "Це перше передання Сполученими Штатами конфіскованих російських коштів на відбудову України, але не останнє", – заявив Ґарленд.

 

 

11:13 Уночі на четвер безпілотний апарат атакував будівлю військкомату у місті Стародуб Брянської області РФ

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 115 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 90 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:48 За чотири місяці 2023 року дефіцит бюджету у Росії перевищив очікувані річні прогнози. Доходи російської казни знизилися на 22% порівняно з таким же періодом 2022 року, а видатки зросли на 26%. Загальний дефіцит бюджету становив 3,42 трильйона рублів – натомість у річному плані передбачалося 2,9 трильйона рублів.

 

 

10:30 Російські колаборанти евакуюються із Запорізької області так, як раніше виїздили із Херсонської області, заявила очільниця Запорізької обласної ради Олена Жук. "Під колаборантами горить земля: вони тікають, знищуючи документи, закриваючи "паспортні столи", замітають за собою сліди. Усе це максимально виглядає схожим на те, як це було в Херсонській області перед деокупацією. Добровільно ці люди ніколи б не пішли", – заявила Жук в етері телеканалу FREEДОМ. З її слів, евакуацію проводять у віддалені райони області. "Рашисти без бажання людей вивозять їх із будинків. Першими окупанти вивозять працівників бюджетної сфери, зокрема вчителів, вихователів дитячих садочків, в Енергодарі вивозять членів родин співробітників ЗАЕС, а самих співробітників залишають на роботі", – розповіла вона.

 

 

10:19 Експрезидент "Мотор-Січі" В’ячеслав Богуслаєв попросив включити його в список на обмін із Росією. Про це йдеться у його листі-заяві на ім’я керівника Офісу президента Андрія Єрмака, який опублікував проєкт журналістських розслідувань "Схеми". Заяву написано російською мовою. У документі стоїть підпис: "Богуслаєв, пенсіонер, інвалід 1 групи".

 

 

 

10:12 Після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну з Євросоюзу транзитом через Росію було відправлено товарів на загальну суму два мільярди євро, і близько половини з них залишилися на території РФ, пише The Financial Times.

 

 

10:03 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З початку 2023 року міністерство оборони Росії активізувало схему вербування російських ув'язнених для участі в бойових діях в Україні. Ймовірно, що лише у квітні 2023 року до неї записалося до 10 тисяч засуджених.

З літа 2022 року ув'язнені були основним джерелом рекрутів для діяльності приватної військової компанії "групи Ваґнера " в Україні. Однак "група", найімовірніше, втратила доступ до російської пенітенціарної системи в лютому 2023 року, коли її публічна ворожнеча з міністерством оборони загострилася.

Кампанія міністерства оборони з вербування в’язнів є частиною ширших інтенсивних зусиль російських військових, щоб збільшити свою чисельність, намагаючись при цьому уникнути впровадження нової обов’язкової мобілізації, яка була би дуже непопулярною серед російської громадськості.

 

 

09:54 Путін – найнебезпечніший дурень у світі, вважає неодноразовий лауреат Пулітцерівської премії Томас Фрідман, який так і назвав свою колонку в The New York Times: "Vladimir Putin Is the World's Most Dangerous Fool". Аналізуючи перебіг війни в Україні, Фрідман доходить висновку, що в Путіна ніколи не було "плану Б" – він справді розраховував швидко захопити Київ і поставити там маріонетковий уряд. Тепер він поставив себе в ситуацію, "коли не може перемогти, не може програти і не може зупинитися". Через відсутність запасної стратегії Путін вдався до тактики масованих обстрілів цивільної інфраструктури та виснажливої війни на виснаження, щоби встановити контроль над частиною територій, "що він може продати російському народу як велику перемогу". Тепер "план Б" полягає в тому, щоб приховати, що "план А" зазнав невдачі. Це робить цю війну однією з найбезглуздіших війн сучасності – президент однієї країни знищує цивільну інфраструктуру іншої країни доти, доки не буде достатнього прикриття для нього, щоб приховати той факт, що він був великим дурнем.

 

 

09:45 У Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 16 ракет, повідомили в Одеській обласній військовій адміністрації.

 

 

09:34 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 196 920 (+610) осіб,

танків – 3740 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 7287 (+12) од.,

артилерійських систем – 3053 (+14) од.,

РСЗВ – 557 (+2) од.,

засобів ППО – 310 (+2) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2627 (+3) од.,

крилатих ракет – 970 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5984 (+10) од.,

спеціальної техніки – 391 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

109,4% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

  42,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  99,8% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

  99,1% артилерійських систем (з них 2,4% за минулий тиждень),

  50,0% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  21,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські сили 9 травня провели успішні обмежені контратаки в районі Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 9 і 10 травня, показують, що українські сили, ймовірно, провели успішні обмежені контратаки на північ від Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута) і на північний захід від Білої Гори (14 км на південний захід від Бахмута) і досягли незначного просування в цих районах. 9 травня українські джерела стверджували, що українські війська знищили 6-ту та 8-му роти 72-ї мотострілецької бригади 3-го армійського корпусу поблизу Бахмута та просунулися на 2,6 км уздовж 3-кілометрової лінії фронту в цьому районі, хоча ISW не бачила візуального підтвердження цих повідомлень про більш широке просування українських військ.

• Поширені проблеми з російськими бойовими можливостями, загострені продовженням виснажливих нападів у районі Бахмута, ймовірно, значно обмежують здатність російських сил у цьому районі захищатися від локальних українських контратак. Сама 72-га окрема мотострілецька бригада є символом багатьох ендемічних проблем формування сил, з якими постійно стикаються російські військові. 7 серпня 2022 року ISW повідомив, що в Оренбурзькій області у складі 3-го армійського корпусу формується 72-га окрема мотострілецька бригада – нове формування, створене у 2022 році, яке переважно складається з добровольчих батальйонів. Forbes повідомляв у вересні 2022 року, що 3-й армійський корпус розгорнуто в Харківській області та що український контрнаступ у Харківській області значною мірою знищив його підрозділи, в тому числі, ймовірно, 72-гу окрему мотострілецьку бригаду. Українські медіа припустили, що вцілілі підрозділи 72-ї окремої мотострілецької бригади могли передислокуватися в Миколаївську область після контрнаступу в Харківській області, де вони зазнали втрат під час контрнаступу на півдні України в жовтні 2022 року.

• Російські мілблогери стверджували, що російські війська завдали удару по командному центру, де були українські військові командири й офіційні особи, – ймовірно, щоб підтримати триваючі спроби представити російські операції як такі, що стримують українські можливості для початку контрнаступу. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що всі українські командири, про яких йдеться, живі, а заяви про їх вбивство є частиною російської інформаційної операції, спрямованої на зниження морального стану українців.

• Міністерство оборони США підтвердило, що українські війська успішно збили російську ракету за допомогою системи протиракетної оборони Patriot. Адміністрація Байдена також оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на 1,2 мільярда доларів.

• Російські війська вели наземні атаки в районі Куп’янська та Кремінної.

• Російські війська та сили "групи Ваґнера" продовжили наступальні операції в Бахмуті та його околицях 10 травня, незважаючи на попередні погрози фінансиста "Ваґнера" Євґєнія Пріґожина, що "Ваґнер" відійде з цього району опівночі.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на ділянці фронту Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська завдали авіаударів по українських позиціях у Херсонській та Запорізькій областях.

• Президент Росії Путін підписав щорічний указ про призов громадян із запасу на військові збори.

• Російська окупаційна влада продовжує виселення жителів України з окупованих територій під виглядом гуманітарної евакуації.

 

 

09:01 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав одного удару ракетою С-300 по цивільній інфраструктурі Костянтинівки, що на Донеччині. Крім того, завдав 45 авіаційних ударів та здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах Херсонської області. Постраждали мирні люди, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито 39 ворожих атак. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь і надалі перебувають визначені підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках протягом ворог обстріляв з мінометів та артилерії населені пункти Блешня, Леонівка, Красний Хутір Чернігівської області; Бачівськ, Ходине, Бояро-Лежачі, Волфине, Біловоди, Попівка, Павлівка та Басівка Сумської області, а також Ветеринарне, Зелене, Гатище, Зибине та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Масютівка, Першотравневе та Терни. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Миколаївка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Серебрянського лісництва. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокам’янське та Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Білогорівка і Веселе Луганської області та Ямполівка, Спірне і Берестове – Донецької.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у місті Бахмут. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Торське, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка та Біла Гора. Від ворожих обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки. Завдав авіаційних ударів по районах Новокалинового та Авдіївки. Здійснив обстріли населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дії в районі Новомихайлівки, успіху не мав. Завдав авіаударів поблизу Пречистівки та Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Гуляйполе, Мала Токмачка, Степногірськ, Кізомис та Станіслав. Обстріляв населені пункти Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Микільське, Мала Токмачка, Оріхів, Кам’янське Запорізької області; Марганець і Нікополь – Дніпропетровської; Дудчани, Берислав, Веселе, Антонівка, Дніпровське, Берегове, Білозерка, Кізомис, Широка Балка, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Впродовж останніх трьох днів російська окупаційна адміністрація “евакуювала” близько 300 місцевих жителів, зокрема дітей, з тимчасово захоплених територій Запорізької області до Бердянська.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Протягом минулої доби наші захисники знищили 5 ворожих БпЛА різних типів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 зенітно-ракетний комплекс, 2 райони зосередження живої сили, 1 склад пально-мастильних матеріалів, 2 артилерійських підрозділи на вогневій позиції, а також станцію радіоелектронної боротьби окупантів.

11.05.2023