423-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:51 Посол Китаю у Франції Лу Шає висловив дикунську заяву – він поставив під сумнів суверенітет незалежних держав, які постали на місці колишнього Радянського Союзу. Лу Шає заявив, що колишні радянські країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", оскільки не було міжнародної угоди, котра б ратифікувала їхній статус, передає RFI. Китайський дипломат вважає питання про приналежність Криму не однозначним, бо все залежить від точки зору, і "не все так просто", а півострів "спочатку був російським". Посол України у Франції Вадим Омельченко висловив обурення заявами Лу Шає. Він наголосив, що питання "Чий Крим?" є контрольним. І запропонував китайським дипломатам наступного разу застановитися: "Чий Владивосток?". "Немає місця двозначності. Крим – це Україна. Радянської імперії вже не існує. Історія рухається вперед", – прокоментував Омельченко. Український посол припустив, що в автора такої заяви "або є явні проблеми з географією, або такі заяви суперечать позиції столиці Китаю «щодо зусиль щодо відновлення миру в Україні на основі міжнародного права та цілей і принципів Статуту ООН»".

 

 

19:20 МЗС Росії заявило про "рішуче засудження" вигнання своїх дипломатів із Німеччини. Відомство Сєрґєя Лаврова каже, що уряд ФРН "продовжує зухвало руйнувати весь комплекс російсько-німецьких відносин". Москва також обурилась, що інформація про депортацію росіян стала публічною, і Берлін начебто порушив обітницю "небажання афішувати цей сюжет". Число видворених росіян не розголошується. Втім про їхню кількість можна судити із зізнання речниці МЗС РФ Марії Захарової, котра сказала, що Росія – дзеркально – випроваджує "понад двадцять" дипломатів Німеччини.

 

 

18:47 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація не відмовляється від своїх планів щодо окупації української території. Продовжує ігнорувати міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. 

Протягом доби противник завдав 3 ракетних, 24 авіаційних удари та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На них було відбито близько 40 атак противника. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. 

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без особливих змін. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник, протягом доби завдав авіаційного удару по населеному пункту Орликівка Чернігівської області; здійснив обстріли населених пунктів Уланове, Бруски, Стукалівка, Волфине, Коренівка, Юнаківка Сумської області, а також Тимофіївка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Новомлинськ, Западне, Масютівка, Синьківка, Кислівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку цієї доби противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Діброва, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. 
Тривають важкі бої за місто Бахмут. Поблизу населених пунктів Григорівка, Хромове та Іванівське противник вів безуспішні наступальні дії. Від ворожих обстрілів постраждали Роздолівка, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка,  Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Олександро-Шультине, Біла Гора, Диліївка, Залізне, Північне, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Новокалинового Донецької області, успіху не мав. Обстріляв, зокрема, Новокалинове, Степове, Авдіївку, Тоненьке, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками відбито численні атаки противника в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Вугледар, Новомайорське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонятися. В той же час, протягом доби здійснив обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка, Зелене Поле Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Саблуківка, Берислав, Козацьке, Токарівка, Інгулець, Інженерне, Антонівка, Білозерка, Берегове, Кізомис Херсонської області та місто Херсон. 

Російські окупанти продовжують посилювати контррозвідувальний режим на тимчасово захоплених територіях України. Так, у Енергодарі Запорізької області, збільшено кількість патрулів, на блокпостах почали більш прискіпливо перевіряти особисті документи та оглядати транспортні засоби. Окупанти обмежили відвідування лісових зон. Громадян України, яких помічено в цих локаціях, працівники фсб рф беруть на контроль, перевіряють їх персональні дані. 
Водночас представники російських спецслужб у місті організували приховане спостереження за громадянами України, які відмовились від отримання російського паспорта. Беруть до уваги, зокрема, джерела фінансових доходів таких громадян. Представників фсб рф цікавить, яким чином відбувається перерахунок коштів з території підконтрольної Уряду України до тимчасово захоплених територій області та яким чином ці кошти конвертуються у готівку. 

У той же час, через критичну нестачу на Запорізькій АЕС кваліфікованих працівників, які готові працювати на окупантів, ворог посилив психологічний та фізичний тиск на українських працівників ЗАЕС. Використовуючи залякування, погрози, шантаж та тортури ворог продовжує примушувати останніх до отримання російського громадянства та підписання трудових договорів з російською державною корпорацією “росатом”.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили та 1 склад боєприпасів противника.

 

 

17:21 Зустріч Контактної групи з оборони України наблизила момент притягнення Росії до відповідальності за її злочини в Україні, заявив міністр оборони Олексій Резніков. "Результати «Рамштайну-11»: Росія наближається до «Нюрнберга-2». Кожна зустріч у такому форматі не лише приносить більше корисних «подарунків» для української армії, а й спрямована на притягнення злочинців до відповідальності", – прокоментував український міністр.

 

 

16:48 Німеччина здійснила масове видворення російських дипломатичних працівників. У суботу літак Іл-96-300 виконав рейс RSD898 із Москви до Берліна і назад. Згідно з даними на сайті для відстеження перельотів Flightradar24, літак вилетів із Москви близько 9-ї ранку, а об 12-й (за німецьким часом) полетів назад із Берліна у "Внуково". Джерела "Німецької хвилі" поінформували, що то був не звичайний пасажирський рейс, адже його обслуговування не належало до компетенції цивільного аеропорту. Пізніше МЗС Німеччини повідомило: "Уряд Німеччини та російська сторона протягом останніх тижнів перебували на зв'язку з питання про персонал відповідних диппредставництв за кордоном. Сьогоднішній рейс пов'язаний із цим".

 

 

16:15 Президент України Володимир Зеленський підписав указ про застосування персональних спеціальних економічних й інших обмежувальних заходів до 40 фізичних та 382 юридичних осіб за рішенням Ради національної безпеки та оборони. Зокрема, до санкційного списку потрапили авіакомпанія "КСМ", “Росбанк”, так зване "міністерство у справах громадянської оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих" екстремістського руху "ДНР", центральна виборча комісія РФ, корпорація "Космічні системи моніторингу, інформаційно-керуючі та електромеханічні комплекси", державне підприємство "Ростовський-на-Дону науково-дослідний інститут радіозв'язку".

 

 

15:21 На Хмельниччині правоохоронці викрили злочинну схему, за якою підробляли медичну документацію військовозобов'язаним для уникнення мобілізації. До групи входили голова лікарської комісії одного з медзакладів регіону, керівництво лікарні, спеціалізовані лікарі та посібники. Сума винагороди коливалася від 2000 до 5000 доларів "залежно від пакета документів". Основних фіґурантів затримали. Після обшуків вилучили готівки на 7 мільйонів гривень.

 

 

14:45 Міністерство культури почало роботу з перевірки використання об'єктів на території Почаївської лаври, повідомив міністр Олександр Ткаченко в етері національного телемаратону. "Там інша ситуація, порівняно з Києво-Печерською лаврою, тому що є Кременецький заповідник, є Почаївська лавра, є взаємовідносини між ними. В Кременецькому заповіднику припинився термін угоди про використання. У нас також знаходиться справа в місцевому суді стосовно того, чому нас не допускають до цього храму, але це процес. Ми розпочали досить елегантну роботу з приводу викорінення незаконного панування російської Церкви в Україні впродовж більш ніж 300 років", – розповів міністр.

 

 

14:29 У російському місті Бєлгород виявили ще один вибухонебезпечний предмет неподалік від місця, де вибухнула авіаційна бомба, скинута російським бойовим літаком. Росіяни вирішили евакуювати 17 багатоквартирних будинків у радіусі 200 метрів – загалом три тисячі осіб.

 

 

13:49 Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський на онлайн-зустрічі з міністрами сільського господарства країн G7 попросив про міжнародну допомогу в розмінуванні територій, у тому числі земель сільськогосподарського призначення. “На сьогодні в Україні розмінування проводять понад 2600 саперів з державних і приватних структур. З такою потужністю нам знадобиться понад 20 років, щоб очистити лише землі сільськогосподарського призначення”, – сказав міністр. Згідно з оцінками уряду, в Україні заміновано 470 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

 

 

13:20 Бразилія відреагувала на запрошення президента Лули да Сілви до України – до Києва відправляють президентського радника з питань зовнішньої політики Селсо Аморіма. Як повідомили в адміністрації да Сілви, наразі Аморім перебуває у Росії. Раніше йому вдалося зустрітися з Владіміром Путіним.

 

 

12:42 Американський гвардієць Джек Тейшейра почав публікувати секретну інформацію про війну в Україні вже за дві доби після початку російського вторгнення, пише The New York Times. Серед перших даних, злитих Тейшейрою, була інформація про жертви серед російських та українських військовослужбовців, роботу розвідки РФ та допомогу ЗСУ.

 

 

12:12 Португалія передасть Україні п’ять гусеничних броньованих машин аварійно-рятувального та медичного забезпечення: три типу М113 та дві типу М577, повідомила міністр оборони країни Гелена Каррейрас.

 

 

11:53 Пошукові групи ЗСУ від початку повномасштабної агресії знайшли майже пів тисячі тіл українських вояків, яких вважали зниклими безвісти, повідомив начальник Центрального управління цивільно-військового співробітництва ГШ ЗСУ Володимир Лямзін. З його слів, пошукові групи відпрацювали майже 600 локацій.

 

 

11:21 Державне підприємство НАЕК "Енергоатом" і американська компанія Holtec International уклали угоду про будівництво в Україні до 20 атомних енергоблоків із реакторами SMR-160. В "Енергоатомі" розповіли, що угода передбачає реалізацію першого пілотного проєкту і вихід на мінімальну регульовану потужність реактора та підключення до мережі до березня 2029 року.

 

 

11:00 Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про географічні назви", який забороняє присвоювати географічним об'єктам і вулицям назви, пов'язані з Росією та її діячами: "Присвоєння географічним об'єктам, юридичним особам та об'єктам права власності назв держави, яка глорифікує, увічнює, пропагує або містить символіку російської імперської політики, а також назви держави, що тероризує, а також держави-терориста (держави-агресора) чи її визначних, пам'ятних, історичних і культурних місць, населених пунктів, дат, подій забороняється".

Закон набуде чинності через три місяці після опублікування. Органи самоврядування та військові адміністрації повинні за пів року звільнити публічний простір від символів "русского мира": демонтувати пам'ятники та пам'ятні знаки, перейменувати вулиці, інші об'єкти й населені пункти, назви яких пропагують російську імперську політику та її діячів.

 

 

10:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російська держава намагається зберегти послідовність у основному наративі, який вона використовує для виправдання війни в Україні: що вторгнення є аналогом радянського досвіду Другої світової війни.

18 квітня 2023 року російські державні ЗМІ оголосили про скасування цьогорічних маршів пам’яті "безсмертного полку" про "велику вітчизняну війну" з міркувань "безпеки". Насправді влада, ймовірно, була стурбована тим, що учасники висвітлять масштаб нещодавніх втрат Росії.

Це сталося після того, як власник "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин публічно засумнівався, чи насправді в Україні є "нацисти", виступаючи проти виправдання війни Росією. Влада продовжує спроби об’єднати російську громадськість навколо поляризаційних міфів про 1940-ті.

12 квітня 2023 року державне інформаційне агентство "РИА Новости" повідомило про "унікальні" документи з архівів ФСБ, які свідчать про причетність нацистів до вбивства 22 тисяч польських громадян під час Катинської масакри 1940 року. Насправді відповідальним за це був орган-попередник ФСБ – НКВД. У 2010 році державна дума Росії офіційно засудила Йосипа Сталіна за наказ про вбивства.

 

 

10:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 94 населені пункти на території 8 областей України, підтверджено ураження 62 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені серед цивільних, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких два підводні носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:40 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 185 730 (+680) осіб,

танків – 3672 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 7130 (+4) од.,

артилерійських систем – 2832 (+5) од.,

РСЗВ – 539 (+0) од.,

засобів ППО – 289 (+4) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2398 (+4) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5718 (+5) од.,

спеціальної техніки – 337 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

107,5% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  41,1% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  95,3% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

  91,9% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

  48,4% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  20,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська третій день поспіль завдавали ударів по Україні з нової партії безпілотників Shahed, вперше за 25 днів націлившись на Київ.

• Після завершення російських навчань у Тихому океані командування Тихоокеанськиого флоту Росії прийняв командувач Балтійського флоту Росії адмірал Віктор Лііна.

• 20 квітня російський винищувач-бомбардувальник випадково бомбив Білгород.

• "Клуб розлючених патріотів" звинуватив фінансиста "групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина в підтримці спроб заморозити війну в Україні. Це звинувачення також може свідчити про те, що Пріґожин знайшов покровителя – можливо, пов’язаного з міноборони Росії – який підтримує тимчасове заморожування війни в Україні з політичних мотивів. Пріґожин публічно відновив співпрацю з російським міноборони і, здавалося, повернув собі деякі привілеї, надані Кремлем, на початку квітня після багатомісячної суперечки з російським військовим командуванням. Міністерство оборони Росії та російське військове командування можуть бути зацікавлені в замороженні війни для відновлення російських сил. Ця співпраця Пріґожина з російським міноборони вказує на те, що він, можливо, досяг угоди з російським військовим командуванням – ймовірно, запропонувавши просити Путіна про тимчасове припинення вогню, щоб відновити здатність нарощувати сили та розширити свою політичну позицію перед місцевими та президентськими виборами в Росії. Пріґожин також критикував максималістські цілі Путіна в Україні та давав похмурі прогнози щодо потреби Росії для багаторічних жахливих атак на захоплення Донбасу, які, ймовірно, є частиною наративу про припинення вогню. Тимчасове припинення вогню в Україні та затягування війни підуть лише на користь Росії, дозволяючи їй відновити свої сили та зменшити підтримку України Заходом. Після відновлення боєздатності Росія використовуватиме окуповані території в Україні як плацдарм для майбутніх наступальних операцій. Росія продовжує використовувати інформаційні операції на Заході як зброю, щоб перешкоджати наданню військової допомоги, і такі зусилля лише посиляться, якщо Росія зможе створити міцну лінію оборони за допомогою військовослужбовців за контрактом і строковиків, які сповільнять просування України.

• Президент Росії Путін підписав закон, спрямований на підтримку постійних зусиль Кремля створити умови для внутрішніх репресій і усунення чиновників, які потрапили в немилість.

• Російські війська вели обмежені наземні удари на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували просуватися в Бахмуті та навколо нього, хоча і не завершили оточення міста.

• Російські війська продовжували наступальні дії на ділянці фронту Авдіївка–Донецьк і здійснили обмежений наземний удар на заході Донецької області.

• Російські джерела стверджували, що українські війська зайняли позиції на східному (лівому) березі Херсонської області.

• Суб'єкти РФ формують нові міжрегіональні добровольчі формування для підтримки поточних кампаній з мобілізації сил.

• Російська влада розширює логістичні можливості та посилює заходи безпеки на Арабатській стрілці, ймовірно, з метою підготовки до можливого українського контрнаступу.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує ігнорувати міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних, 30 авіаційних ударів та здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках – було відбито 53 атаки противника. В епіцентрі бойових дій залишається місто Бахмут.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без значних змін. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах. На території республіки білорусь продовжують перебувати деякі підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей певну кількість своїх військ. Протягом минулої доби здійснив обстріли населених пунктів Леонівка і Грем’яч Чернігівської області; Шалигине, Волфине і Кіндратівка - Сумської, а також Гоптівка та Вовчанські Хутори на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби, що минула, противник здійснив спробу покращити тактичне положення, провів штурмові дії неподалік населеного пункту Лиман Перший, успіху не мав. Ворожих обстрілів зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Котлярівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Білогорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка Луганської області та Іванівка, Верхньокам’янське, Спірне і Званівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку тривають запеклі бої за місто Бахмут. Поблизу Григорівки та Богданівки противник вів безуспішні наступальні дії. Від ворожих обстрілів постраждали Роздолівка, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Олександро-Шультине, Біла Гора, Диліївка, Залізне, Північне, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Степового, Первомайського та Невельського, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області та низки інших.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби відбито атаки противника в районі Мар’їнки. Ворожих обстрілів знову зазнали Красногорівка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Вугледару. Обстріляв також Пречистівку, Новоукраїнку, Золоту Ниву, Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом минулої доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів. Серед них – Ольгівське, Павлівка, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Оріхів, Новоданилівка та Новоандріївка Запорізької області, а також Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, 17 квітня цього року, із тимчасово окупованої Луганської області в бік населеного пункту Уразово Бєлгородської області, противник намагався здійснити медичну евакуацію. Для перевезення поранених окупантів було задіяно 14 вантажних автомобілів. При спробі перетину Державного кордону України на територію російської федерації, з певних причин російська сторона не пропустила військову колону та розвернула її назад. Відомо, що під час зазначеного переміщення частина військовослужбовців противника не вижила через відсутність належної медичної допомоги. Інша частина важкопоранених загарбників, понад 50 осіб, перевезена до шпиталю, що розгорнутий на базі Троїцької центральної районної лікарні.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, зенітно-ракетний комплекс та ще 2 важливих військових об’єкти противника.

 

08:30 Вчора ввечері близько 19-ї години росіяни атакували Україну з південно-східного напрямку ударними дронами-камікадзе Shahed-136/131. Силами та засобами ППО повітряного командування «Схід» Повітряних сил у взаємодії з ППО Національної гвардії України знищено чотири із п’яти «шахедів».

22.04.2023