415-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:19 Телеканал France 24 зняв телесюжет із табору підготовки російських солдатів для війни проти України. Журналісти не надали уваги тому, що Росія розпочала загарбницьку війну проти України, і воєнним злочинам РФ, а натомість ретранслювали кілька наративів російської пропаганди, зокрема про якусь "ворожість" українського контрнаступу. Пізніше відео зникло з відеохостингу YouTube, а на сайті France 24 замість скандального матеріалу сторінка 404, повідомляє УНІАН. Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко назвав телесюжет "ганьбою журналістиці". "Потрапляння на окуповані території без згоди України порушує українське законодавство, і причетні до таких дій відповідатимуть за законом", – обурився дипломат.

 

 

21:34 Канада доставила до Польщі вісім танків Leopard 2 для України. Про це оголосила міністр національної оборони Канади Аніта Ананд. "Ми продовжимо стояти пліч-о-пліч із Україною і забезпечимо українців засобами, які їм потрібні, щоб битися і перемагати у цій війні", – написала Ананд.

 

 

20:59 Кількість жертв удару росіян по Слов'янську зросла. "Станом на 19:00 кількість загиблих у Слов’янську зросла до шести. У машині "швидкої допомоги" померла дитина, яку дістали з-під завалів. Відомо про 18 поранених. Серед них також є дитина", – йдеться у повідомленні Нацполіції.

 

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: 

 

Російська федерація продовжує ігнорувати міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Протягом доби противник завдав 6 авіаційних та 19 ракетних ударів, 13 з них – із ЗРК С-300 по мирних містах Слов’янськ та Краматорськ. Окрім того, ворог здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору проти мирного населення.

Противник не відмовляється від своїх планів щодо окупації нашої території, незважаючи на значні втрати. Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Протягом доби було відбито близько 40 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь.

Протягом доби російські окупанти обстріляли населені пункти Галаганівка Чернігівської області; Студенок, Рівне, Іскрисківщина, Волфине Сумської області, а також Козача Лопань, Токарівка, Малі Проходи, Стрілеча, Лук'янці, Нескучне, Стариця, Вовчанськ, Нестерне та Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Строївка, Дворічанське, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кіндрашівка, Масютівка, Табаївка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Діброви та неподалік Білогорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Підрозділи сил оборони відбили близько 15 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Диліївка, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового та Первомайського, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів. Серед них Новокалинове, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області, де підрозділи сил оборони України відбили близько 15 атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Золота Нива, Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом доби здійснив обстріли населених пунктів, що неподалік лінії бойового зіткнення. Серед них – Времівка і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Золота Балка, Новоберислав, Козацьке, Іванівка, Микільське, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Противник продовжує використовувати медичні заклади тимчасово окупованих територій України у власних цілях. Так, після проведення операцій у хірургічному корпусі міської лікарні № 2 міста Горлівка, поранених російських військовослужбовців переводять до поліклініки Горлівського машинобудівного заводу. Наразі у цих цивільних медичних закладах працює близько 185 російських медиків. Вони надають свої послуги виключно російським військовослужбовцям.

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також 1 ворожу станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

18:00 Російська авіація вдарила по промисловому об'єкту на прикордонні у Семенівському районі Чернігівської області. Будівлі обстріляли керованими авіабомбами. Одну людину поранено.

 

 

 

17:38 Росіяни обстріляли Слов'янськ. У місті пролунало щонайменше 7 вибухів у районі школи №8. Ворог влучив у три п'ятиповерхові будинки. Відомо про одного загиблого та 6 постраждалих.

 

 

 

17:19 Американському нацгвардійцю США Джеку Тейшері офіційно висунули звинувачення у зберіганні й передачі секретної інформації.

 

 

16:45 "Нафтогаз України" оголосив про завершення опалювального сезону 2022/23 років. НАК уже розпочала підготовку до наступної зими. "Як би ворог не намагався залишити українців без світла та тепла, всі разом ми не дозволили йому це зробити. Впевнені, що отриманий за минулий рік досвід допоможе нам гідно пройти й наступну зиму", – зазначили у компанії.

 

 

16:08 На Чернігівщині очікується найбільший паводок за минулі десять років. Як повідомили в обласній адміністрації, влада не виключає евакуації населення. Голова ОВА В’ячеслав Чаус заявив: якщо вода буде й далі підійматися, то є ризик підтоплення 22 населених пунктів.

 

 

15:48 Високий представник ЄС Жозеп Боррель назвав непереконливою "нейтральність" Пекіна. "Нейтральність перед фактом порушення міжнародного права не є переконливою. Ми нікого не просимо приєднуватися до нашої позиції. Ми лише просимо відзначити та визнати, що це (російська агресія, – ред.) була серйозним порушенням міжнародного права", – заявив високий представник ЄС. "Буде дуже важко – якщо не неможливо – для Європейського Союзу продовжувати довірливі відносини з Китаєм, які б я хотів бачити, якщо Китай не зробить свій внесок у пошук політичного рішення на основі виведення російських військ з території України", – прокоментував Боррель. Головний дипломат ЄС запевнив, що Унія керується загальнолюдськими інтересами, а не геополітикою. "Приїздіть до Європи, і ви побачите, наскільки великою є тут спонтанна підтримка України та її народу. Наприклад, поблизу моєї домівки у Мадриді, яка оточена прапорами України. Не уряд вирішив це зробити. Це люди та муніципалітети, які спонтанно мобілізувалися на підтримку народу України", – підкреслив Боррель.

 

 

15:17 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. "Говорили про ситуацію на фронті, наші оборонні потреби, посилення підтримки й плановані міжнародні заходи. Подякував за засудження нелюдської страти українського воїна. Спільно маємо зупинити агресора й покласти край терору", – прокоментував Зеленський у твіттері.

 

 

14:50 У Міністерстві закордонних справ вважають заяву Віктора Орбана про "фінансово неіснуючу" Україну "антиукраїнською". "Цинічно, що угорське керівництво висловлюється про фінансові питання інших країн у той час, коли сама Угорщина отримує чималі гроші від Європейського Союзу для підтримки своєї економічної стабільності. Закликаємо Віктора Орбана глянути правді в очі: підтримка України – не благодійність. Підтримуючи Україну, Європа інвестує, насамперед, у свою власну безпеку. Натомість угорська влада має бути вдячна за те, що на тлі безпрецедентної російської агресії українці ціною власних життів тримають мирне небо над Будапештом та іншими європейськими містами", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

14:38 Релігійна громада УПЦ МП передала ключі від церкви Олександра Невського Державному заповіднику "Хотинська фортеця" та підписала акт приймання-передачі майна. Храм XIX століття розташований на території заповідника та є складовою комплексу споруд Хотинської фортеці. До 31 грудня 2021 року церква перебувала у користуванні УПЦ МП згідно з договором про безоплатну експлуатацію, доки термін дії угоди вичерпався. Понад рік церква була зачинена.

 

 

14:19 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час візиту в Пекін закликала Китай попросити "російського агресора припинити війну" в Україні, заявивши, що "жодна інша країна не має більшого впливу на Росію, ніж Китай". "Це добре, що Китай продемонстрував свою прихильність до розв'язання проблеми, але я маю відверто сказати, що дивуюся, чому китайська позиція досі не включає заклик до російського агресора припинити війну", – сказала Бербок після майже двогодинних переговорів із китайським колегою Цінь Ганом, згідно з повідомленням "Німецької хвилі". Натомість Цінь заявив, що Китай готовий продовжувати працювати заради миру і сподівається, що всі сторони зберігатимуть об'єктивність, спокій і працюватимуть разом. "Я хочу підкреслити, що роль Китаю в українському питанні, наша пропозиція зводиться до одного – переконувати та сприяти переговорам, і ми не будемо робити нічого, щоби підливати оливи у вогонь", – заявив Цінь Ган.

 

 

 

 

13:45 Китайська компанія Quzhou Nova купувала мідні сплави на суму щонайменше $7,4 млн із заводу в місті Дебальцеве, окупованому росіянами. Як повідомляє Reuters, із жовтня 2022 року до березня 2023-го китайська фірма викупила у ділків під юрисдикцією банди "ДНР" не менше 3,2 тисячі тонн матеріалу. У компанії Quzhou Nova стверджують, що не здійснюють імпортних та експортних операцій, повʼязаних із торгівлею мідними сплавами.

 

 

13:10 Служба безпеки України закликала українців не відвідувати масових зібрань та дотримуватися безпекових рекомендацій напередодні Великодня. "Ворог чудово розуміє, що зазнає поразки на полі бою, тож не полишає спроб влаштувати провокації, аби розхитати єдність українського суспільства. Для цього РФ намагається застосовувати різноманітні інструменти та, серед іншого, приділяє особливу увагу релігійній тематиці", – прокоментували в СБУ.

 

Рекомендації Служби безпеки України напередодні свят:

 

– обмежити відвідування масових заходів, під якими б гаслами вони не відбувалися;

– не піддаватися на можливі провокації чи підбурювання до незаконних дій;

– дотримуватися комендантської години, встановленої для вашого регіону;

– не ігнорувати сигнали повітряної тривоги і під час неї перебувати в укриттях;

– без потреби не затримуватися у храмах при освяченні Великоднього кошика;

– повідомляти правоохоронні органи про підозрілі предмети й осіб, які можуть влаштовувати провокації чи становити потенційну загрозу.

 

 

12:51 Полтавського міського голову Олександра Мамая звільнено з посади на виконання вироку суду, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура. 4 квітня 2023 року набув законної сили вирок Вищого антикорупційного суду, яким Мамая визнали винуватим в організації розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, а також в організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. 12 квітня 2023 року виконавчий комітет усунув Мамая і видав йому трудову книжку із відповідним записом.

 

 

12:23 Україна повернула на вільну територію тіла ще 82 полеглих захисників, повідомило Мінреінтеграції.

 

 

12:05 У Збройних Силах України спростували чергову хвилю чуток про оточення українських сил у Бахмуті.  "Вчора заявили, що вони майже нібито оточили і дороги знову контролюють, хоча місяць тому вони вже це заявляли. Правда така: ідуть жорстокі, в тому числі вуличні, бої", – заявив спікер Східного угрупування ЗСУ Сергій Череватий. З його слів, головна мета української армії на цій ділянці фронту – "сточування, обезкровлення противника". "Це робиться, щоб максимально вибити його наступальний потенціал і виграти час для військово-політичного керівництва для підготовки наших військ [до контрнаступу]", – поділився Череватий. На його думку, мета російських заяв – втягнути шкідливі наративи в український медіапростір.

 

 

11:49 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що країни ЄС мають припинити підтримку України. Він заявив, що Європейська Унія "платить українцям пенсії і зарплати, підтримує державне управління України та охорону здоров'я" – але такий стан справ не зможе зберігатися довго. Орбан сказав, що Україна "економічно нежиттєздатна", і він певен: війна припиниться у той момент, коли США і ЄС вирішать більше не фінансувати діяльність українського уряду.

 

 

11:35 Станом на сьогодні виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, повідомили в "Укренерго". Опалювальний сезон завершився у всіх областях, працюють усі види генерації. Багато води у річках забезпечує активну роботу гідроелектростанцій упродовж всієї доби, і ще більше зростання генерації ГЕС при покритті пікового споживання зранку та ввечері. Зокрема, у певний період часу частка ГЕС у структурі виробництва становить близько 20%, заміщаючи частину теплової генерації.  В енергосистемі зберігається достатній резерв потужності.

Триває експорт електроенергії в Молдову (до 98 МВт в різні години). Також триває незначний імпорт зі Словаччини (2–4 МВт у різні години). 

 

 

11:19 Виконувачем обов'язків гендиректора заповідника "Києво-Печерська лавра" призначено Максима Остапенка, колишнього очільника Національного заповідника "Хортиця". Пан Остапенко є фахівцем у галузях охорони пам’яток історії та культури, музеєзнавства, археології, реставраційних робіт, співавтор дослідження та реставрації унікальних об’єктів підводної спадщини. Він співавтор проєктів музеєфікації пам'яток Хортиці і куратор будівництва історико-культурного комплексу "Запорозька Січ". Як повідомили у Мінкульті, Максим Остапенко наразі служить у ЗСУ.

 

 

11:01 Національна аґенція з питань запобігання корупції внесла китайську корпорацію Xiaomi до переліку міжнародних спонсорів війни через продовження роботи в Росії. Xiaomi досі залишається лідером із продажу смартфонів у Росії.

 

 

10:45 Міністерство молоді та спорту опублікувало наказ, яким заборонило українським національним збірним змагатися на турнірах, де братимуть участь спортсмени з росії чи Білорусі. Обмеження стосуватимуться всіх представників національних збірних України з олімпійських, неолімпійських і паралімпійських видів спорту.

 

 

10:37 Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов закликав не ототожнювати планований контрнаступ із остаточною перемогою у війні. "У нас немає трактовки "контрнаступ". У нас є розуміння, що треба звільнити усі наші території, включно з ситуацією на 1991 рік. Іншої ситуації у нас на сьогоднішній день немає. До того часу, поки ми це не зробимо, не зроблять наші Збройні Сили, про жодне закінчення війни йтися не може", – сказав Данілов в етері національного телемаратону.

 

 

10:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 102 населені пункти на території 8 областей України, підтверджено враження 62 об’єктів інфраструктури. Попередньо загинуло 3 особи та 8 поранено.

 

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія активізувала наступ на місто Бахмут Донецької області, оскільки сили міністерства оборони Росії та "групи Ваґнера" покращили взаємодію.

Українська оборона все ще утримує західні райони міста, але протягом останніх 48 годин вони зазнали особливо інтенсивного артилерійського обстрілу з боку Росії.

Штурмові "групи Ваґнера" продовжують вести основний наступ через центр міста, в той час як російські повітряно-десантні війська змінили частину підрозділів "Ваґнера" на північному та південному флангах операції. Українські сили стикаються зі значними проблемами з поповненням боєприпасів, але здійснюють планомірний відхід із позицій, які вони були змушені залишити.

 

 

09:50 Вночі біля 4 години невідомі підпалили бічні двері в церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ на Сихові у Львові. Спрацювала пожежна сигналізація, на яку зреагували рятувальники.

 

 

09:40 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 181 090 (+500) осіб,

танків – 3650 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 7069 (+16) од.,

артилерійських систем – 2784 (+7) од.,

РСЗВ – 535 (+0) од.,

засобів ППО – 283 (+0) од.,

літаків – 307 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2339 (+0) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5640 (+3) од.,

спеціальної техніки – 321 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

106,8% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  40,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  94,0% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

  90,4% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

  48,0% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

  24,6% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Американський народ і його союзники вже надали Україні значну економічну та гуманітарну допомогу, однак завданням є не просто відбити жорстоку російську агресію, щоб Україна вижила, а забезпечити процвітання країни, заявила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд на українсько-американському форумі партнерства: "Наша спільна робота полягає не лише в тому, щоб відбудувати те, що Путін так злочинно зруйнував. Йдеться про повну модернізацію та відродження України. Наша спільна мета не повинна полягати в тому, щоб Україна просто вижила. Це має бути Україна, яка процвітає".

Серед основних напрямків вона назвала допомогу армії, відновлення енергетичної інфраструктури, щоб вона стала більш екологічною та стійкою, відновлення українських міст і сіл, щоб переміщені українці могли повернутися додому, зміцнення державних інститутів України, щоб вони забезпечували гідність і можливості для всіх громадян України і щоб вони були більш захищені від корупції.

Заступниця держсекретаря зазначила, що  "серед іншого ми працюємо над тим, щоб Росія допомогла заплатити за все...": за підтримки Конгресу Міністерство юстиції США отримало нові повноваження використовувати незаконні активи, захоплені у російських олігархів, для допомоги й відновлення України, і в лютому вже оголосило про перший транш у розмірі $5,4 млн у межах цих повноважень, нові оголошення будуть. Тривають дискусії щодо ймовірних $300 млрд активів російського ЦБ, які були заморожені нами і нашими союзниками.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує ведення загарбницької війни. Продовжує ігнорувати міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Протягом минулої доби противник завдав 19 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, є постраждалі серед цивільного населення.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою.

Противник не відмовляється від своїх планів щодо окупації нашої території, не зважаючи на значні втрати. Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Протягом минулої доби, завдяки злагодженості дій підрозділів сил оборони та героїзму наших воїнів, було відбито 49 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На території республіки білорусь продовжують перебувати деякі підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації.

Зберігається військова присутність противника у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Галаганівка Чернігівської області; Студенок, Іскрисківщина та Волфине Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Тернова, Стариця, Гатище, Миколаївка і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка та Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Діброва та Білогорівка. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Стельмахівка, Андріївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Противник провів атаки в районах Богданівки та Предтечиного, успіху не мав. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Хромове, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Новодмитрівка, Курдюмівка, Північне та Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Сєверного, здійснив артилерійські обстріли, зокрема, Новокалинового, Степового, Авдіївки, Сєверного, Первомайського, Нетайлового, Карлівки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку за минулу добу наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Шахтарське, Велика Новосілка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Степногірськ Запорізької області; Степанівка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Російська федерація продовжує насаджувати так звану «паспортизацію» громадянам України. У окремих населених пунктах Каховського району Херсонської області, російські окупанти змушують людей перереєстровувати транспортні засоби за російськими нормативно-правовими актами, для чого власникам потрібно мати російські паспорти.

Особливо активізувалась діяльність з прискорення видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях Донецької області. Відомо, що відділи міграційної служби російської федерації працюють без вихідних. Пріоритет мають державні службовці та військовослужбовці першого армійського корпусу.

Авіація Сил оборони за добу, що минула, завдала 3 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, склад боєприпасів, а також радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

08:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Український високопосадовець, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов попередив, що Росія може перетворитися на серйозну загрозу для України в довгостроковій перспективі, незважаючи на те, що наразі вона має серйозні проблеми з комплектуванням збройних сил.

• Однак Кремль ще не взявся за необхідну реорганізацію своїх військових зусиль, щоб ефективно використовувати масштабнісний ефект у для підтримки великого формування російських військ.

• Українські оцінки підтверджують давню оцінку ISW про те, що Росія зараз не може проводити декілька наступальних операцій одночасно.

• За повідомленнями, президент Росії Володимир Путін особисто схвалив арешт кореспондента Wall Street Journal Евана Ґершковича, що дозволяє припустити, що арешт був відповіддю на арешт США громадянина Росії Сергія Черкасова 24 березня за звинуваченням у діяльності як агента іноземної держави. Особиста участь Путіна в першому з часів холодної війни арешті американського журналіста може вказувати на те, що Кремль розглядав арешт як прораховану ескалацію, яку він намагатиметься використати як важіль для отримання поступок від Сполучених Штатів.

• ФСБ Росії стверджує, що встановила особи, які несуть відповідальність за вбивство блогера Максима Фоміна (псевдонім Владлен Татарський).

• Російські війська продовжували обмежені наземні атаки на лінії Сватове-Кремінна.

• Російські війська продовжують закріплюватися в Бахмуті та продовжували наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк.

• Російські війська продовжують зміцнювати та укріплювати свої позиції на півдні України, готуючись до можливого українського контрнаступу.

• Фінансист "групи Вагнера" Євґеній Прігожин і його прихильники продовжують ворогувати з владою Санкт-Петербурга та рекламними компаніями, які нібито перешкоджають вербуванню кадрів "групи Вагнера".

• Повідомляється, що "група Вагнера" навчає українських дітей користуватися зброєю в рамках російської молодіжної військово-патріотичної мілітарної організації "Юнармія" в окупованій Україні.

14.04.2023