407-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:24 Ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова доставили до Вищого суду міста Ниш (Сербія), де слухають справу щодо ймовірного відмивання грошей генералом. Під час засідання 6 квітня допитали батька Наумова, який пояснив, що знайдені під час арешту колишнього високопосадовця СБУ гроші були "сімейними", повідомляють журналісти балканської служби "Радіо Свобода". Андрія Наумова заарештували 7 червня минулого року, коли він намагався потрапити з Сербії до Північної Македонії. Наумов – фігурант низки журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці. Нещодавно виявилося, що Андрій Наумов був спільником колишнього очільнгика головного управління СБУ у Криму Олега Кулініча, звинуваченого у державній зраді.

 

 

 

20:11 Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що історія Московського патріархату у Львові завершилась. "Самобуд на Сихові демонтовано. Приміщення на Пекарській офіційно перейшло у користування Першого медоб'єднання. Надалі там розвиватимемо реабілітацію для військових. Монастир ПЦУ, який там знаходиться, продовжить своє служіння. Храм на вулиці Бобанича тепер використовуватиме релігійна громада Православної церкви України. Власниця приміщення на Антоновича розірвала угоду з Московським патріархатом. Ця парафія припинила богослужіння. Дякую усім, хто долучився, і дуже гідно, без провокацій, за ці два дні завершили історію московського патріархату в нашому місті. За повагу до закону, стриманість та толерантність", – прокоментував Садовий.

 

 

19:32 Священнослужителю УПЦ МП із селища Іршанськ на Житомирщині повідомили про підозру у хуліганстві – 2 квітня під час перепалки з противниками Московського патріархату він фізичну силу до двох неповнолітніх. Як повідомила прокуратура, "він вдарив кулаком по потилиці 12-річного хлопчика, який стояв з прапором України. Внаслідок цього малолітньому заподіяно легких тілесних ушкоджень. А 15-річного підлітка штовхнув у плече, чим завдав фізичного болю".

 

 

19:07 Лідер Китаю Сі Цзіньпін дав згоду на розмову з Президентом України Володимиром Зеленським – коли "час і умови будуть вірними"заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. "Під час переговорів я підняла цю тему, та закликала Президента Сі увійти в контакт з Президентом Зеленським. Я знаю із телефонних розмов, що Президент Зеленський пропонував це публічно. Тож це було цікавим почути, що президент Сі підтвердив свою готовність до такої розмови, коли будуть створені вірні умови у слушний час. Я думаю, що це є позитивним елементом", – сказала фон дер Ляєн.

 

 

18:55 "Російський добровольчий корпус" – мілітарне формування росіян, що входять до Інтернаціонального легіону – заявив про другий вихід на територію Брянської області в Росії. Раніше брянський губернатор Алєксандр Боґомаз повідомив, що прикордонне управління ФСБ відбило спробу проникнення ДРГ з двадцяти людей у районі села Случовськ Погарського району. Натомість на відео, поширеному легіонерами-росіянами, видно входження військовослужбовців у село, спілкування з місцевими мешканцями; вкінці відеоролика солдати ще й відкривають вогонь із гранатометів і потім радісно жестикулюють.

 

 

18:31 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 7 авіаційних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби, завдяки мужності кожного воїна, було відбито більш як 20 атак загарбників. Найінтенсивніші бойові дії тривають за населені пункти Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 
Ворог і надалі утримує визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей. 
Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Леонівка Чернігівської області, а також Ветеринарне, Нескучне, Огірцеве, Тихе, Бочкове, Чугунівка, Зарубинка, Стариця та Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Тополі, Фиголівка, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Крохмальне, Берестове Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Терни, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають жорстокі бої. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Оріхово-Василівка та Богданівка. Підрозділи сил оборони відбили близько 10 атак противника на зазначеній ділянці фронту.  Від ворожих обстрілів постраждали більш як 15 населених пунктів, що знаходяться у районі бойового зіткнення, серед них: Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Диліївка та Шуми Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного, Первомайського та Мар’їнки, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці тривають за Мар’їнку, де було відбито 13 ворожих атак. В той же час, обстрілів зазнали Авдіївка, Первомайське, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції.  Здійснив обстріли понад 15 населених пунктів. Серед них – Времівка Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Кам'янське Запорізької області, а також Херсон.

Російські окупаційні війська продовжують зазнавати величезних втрат у живій силі, місцеві медичні заклади на тимчасово окупованих територіях повністю завантажені. В одному із населених пунктів Сімферопольського району тимчасово окупованої АР Крим, відзначено наметове містечко для поранених російських загарбників. Станом на 4 квітня цього року, у згаданому польовому таборі на реабілітації знаходиться близько ста військовослужбовців противника.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили противника, 2 склади пально-мастильних матеріалів та ворожу станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

17:15 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що інформацією про український контрнаступ володіє не більше половини десятка людей. "Я можу сказати, що на сьогодні людей, які володіють інформацією [про те], де, коли, в який спосіб будуть розпочинатися ті чи інші дії на території нашої планети, є в дуже обмеженій кількості. Не більше 3-5 людей... І коли люди роблять ті чи інші заяви, то майте на увазі, що це не зовсім може відповідати дійсності. Коли почнуться ті чи інші військові дії, ті чи інші військові операції – це інформація для дуже обмеженого кола осіб. Коли почнеться, ви все це побачите. Ми з вами будемо розуміти, що почалося те, на що ми очікували", – сказав Данілов.

 

 

16:33 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до КНР закликала голову Китаю Сі Цзіньпіна сприяти встановленню справедливого миру в Україні. "Позиція Китаю у цьому зв’язку дуже важлива для Європейського Союзу. Як член Ради Безпеки ООН Китай несе велику відповідальність, і ми очікуємо, що він відіграватиме свою роль та просуватиме справедливий мир з повагою до суверенітету та територіальної цілісності України, що є однією з основ хартії ООН", – заявила президентка Єврокомісії. Фон дер Ляєн привітала заяви Пекіна про неприйняття ядерних загроз, а також висловила очікування, що Китай не надаватиме військове обладнання росіянам – прямо або опосередковано.

 

 

16:09 Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній у Вербну неділю проведе богослужіння на території Києво-Печерської лаври – у Трапезному храмі святих Антонія і Феодосія Печерських. Як поінформували у ПЦУ, богослужіння почнеться о 09:00.

 

 

15:50 Румунія призупинила пропускати вантажівки через державний кордон у зв’язку з погіршенням погодних умов. Як повідомила Державна прикордонна служба, румунська дорожня поліція заборонила проїзд усіх транспортних засобів від пунктів пропуску “Дяківці-Раковець”, “Порубне-Сирет” та “Красноїльськ-Вікову де Сус” у напрямку міст Сірет та Сучава через снігові замети й незадовільний стан покриття.

 

 

15:19 На війні з Росією загинув ультрас львівських “Карпат” Тарас Чучман. Про це повідомляє сторінка футбольного клубу. З початком повномасштабного вторгнення Тарас став до лав Національної гвардії. Загинув неподалік від Мар’їнки. У воїна залишилося троє дітей.

 

 

 

15:05 Сеймас Литви ухвалив резолюцію, присвячену літньому саміту НАТО у Вільнюсі. Литовські депутати закликали запросити Україну до членства в НАТО вже на саміті і "розпочати процес ратифікації, щойно дозволять умови”. Резолюція була прийнята одноголосно: 129 голосів "за"; "проти" і "утрималися" відсутні.

 

 

14:39 Президент Франції Емманюель Макрон у ході зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном закликав напоумити Росію і допомогти завершити війну в Україні, натомість Сі висловився за те, щоб воюючі сторони якомога швидше сіли до переговорів. Про це повідомляє аґенція Reuters із Китаю. Макрон заявив, що Захід потребує залучення Пекіна для того, щоб завершити "кризу" і не допустити "спірального" зростання ескалації, котра могла б втягнути глобальні потуги у ворожі табори. "Російська агресія в Україні зазіхнула на [міжнародну] стабільність", – сказав Макрон, стоячи біля Великої китайської стіни. "Я знаю, що можу розраховувати на вас у тому, щоб повернути Росію до напоумлення і кожного посадити за стіл переговорів", – додав французький президент. Сі Цзіньпін натомість закликав до переговорів і пошуку політичного вирішення. Єлисейський палац потрактував переговори як "чесні та конструктивні", а Пекін описав їх як "дружні" та "глибокі". Сторони також заявили про неприпустимість застосування ядерної зброї. Зокрема Сі заявив, що всі країни мають поважати міжнародні зобов'язання і "ядерна війна не може бути розпочата".

 

 

14:14 Президент України Володимир Зеленський під час офіційного візиту до Польщі зустрівся з міськими головами Ряшева, Перемишля, Любліна та Холма і вручив їм почесні відзнаки "Місто-рятівник". "Вони показали, що між нашими країнами немає кордонів. Ви саме ті надзвичайні люди, які разом із рятувальниками, з волонтерами були першими, хто приймав наших людей, які рятувалися від російського окупанта і рятували своїх дітей", – подякував Зеленський.

 

 

13:57 Україна вирішила законтрактувати у Польщі на 50% більше панцеромобілів Rosomak, аніж передбачалося раніше. Про це заявив у етері радіо Plus речник польського уряду Пьотр Мюллер. “Готуються контракти, їх загальна вартість зараз оцінюється. Можу сказати, що загалом це 150 БТР Rosomak, що на 50 одиниць більше, ніж декларувалося упродовж останніх днів, це три ротні модулі самохідних мінометів Rak, тобто понад 50 одиниць техніки, а також 100 [зенітних] ракет Piorun, які мають велику популярність в українській армії”, – заявив Мюллер.

 

 

13:30 Керівникові Черкаської єпархії УПЦ МП повідомили про нову підозру – він причетний до поширення на сайті єпархії публікацій із наративами московського патріарха Кірілла і закликами до об’єднання церков і суспільства задля перемоги Росії. "Зміст публікацій містив ознаки виправдовування, заперечення та визнання правомірною збройної агресії РФ проти України", – прокоментували в Офісі генпрокурора.

 

 

13:12 Державне бюро розслідувань склало підозру восьми колишнім правоохоронцям із Мелітополя – встановлено, що вони причетні до репресій проти українських громадян, у тому числі сил спротиву. "Коли до Мелітополя прийшов ворог, ці правоохоронці відмовились виконувати команду щодо передислокації, зрадили присязі та добровільно погодились служити окупаційному режиму... Фігуранти допомагають загарбникам шукати українських партизан, колишніх військовослужбовців, зокрема учасників АТО/ООС, та інших патріотично налаштованих громадян. Також вони патрулюють вулиці міста, стоять на блокпостах, вилучають мисливську зброю у населення, беруть участь у фільтраційних заходах окупантів", – повідомили у ДБР.

 

 

12:40 Міністр оборони Олексій Резніков сподівається, що Україні вдасться завершити війну з Росією цього року. "Звісно, хотілося б, щоб вона і не починалася, але особисто я вірю в цей рік як у рік перемоги", – сказав міністр. Голова Міноборони підтвердив, що і Росія, й Україна починають відчувати нестачу ресурсів. "Але у нас є Рамштайн-клуб, як я його називаю. Це більше, ніж НАТО, – це понад 50 країн, які вже хочуть нашої перемоги, і інвестують в неї, і вірять, що вона реалістична. Тож це війна ресурсів західного світу проти ресурсів орків", – сказав міністр у інтерв'ю журналу NV.

 

 

12:26 Президент Литви Гітанас Наусєда підтвердив, що він був членом комуністичної партії в кінці 1980-х. Литовський президент зізнався телеканалові TV3, що у 1987 році, коли він закінчував економічний факультет у Вільнюському університеті, то хотів присвятити життя науці й мріяв про успішну наукову кар'єру. Після початку антирадянських протестів Наусєда відмежувався від комуністів. "Я розумію, що хтось мене засудить... Але я звертаюся до всіх людей – я просто запитав би їх, чи має моя діяльність на посаді президента якийсь стосунок до того, що я робив 35 років тому? Чи є моя зовнішня політика, відносини з Росією, мої заяви щодо Росії в чомусь двозначними?" – виправдовується Наусєда.

 

 

12:11 У російських спецслужбах є люди, які "не надто задоволені" війною, які "можуть зіграти свою роль у зміні ходу історії", заявив директор ФБР Крістофер Рей на обговоренні в Техаському університеті A&M ролі ФБР в Україні.

 

 

11:50 У тому, що стосується перспектив перемовин України з Росією, варто орієнтуватися лише на слова Президента України – Верховного головнокомандувача, заявив речник Президента України Сергій Никифоров, коментуючи заяву заступника глави Офісу президента Андрія Сибіги про те, що Київ готовий обговорити майбутнє Криму з Москвою, коли Україна досягне межі окупованого Росією півострова.

 

 

11:19 Відучора українські та польські залізничники проводять тестово-випробувальну поїздку маршрутом Люблін – Рава-Руська євроколією 1435 мм, котра дозволить налагодити пряме залізничне сполучення між Варшавою і Львовом (із пересадкою, звісно, в Раві). Для запуску проєкту українські служби відреставрували двірець і відновили ділянку євроколії завдовжки 8,4 км. Після тестової поїздки у Польщі візьмуться до розгортання повноцінного митно-прикордонного контролю – маршрут мають відкрити за декілька місяців. "Запуск сполучення між Варшавою, Любліном, Рава-Руською та Львовом дозволить задовольнити величезний попит українців на зручну логістику поїздом до та з польської столиці, а також розвантажити автомобільні пункти пропуску", – заявив віцепремʼєр Олександр Кубраков.

 

 

 

11:02 В окупованому Мелітополі підірвали базу росіян у районі аеродрому. Як повідомив мелітопольський міський голова Іван Федоров, у бік летовища виїздили карети швидкої допомоги – росіяни зазнали втрат.

 

 

10:47 За рішенням міської ради у Львові на Сихові демонтують незаконно зведену споруду УПЦ МП. Як повідомив заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач, роботи здійснюють парафіяни Православної церкви України. "Громада ПЦУ проводить благоустрій території, забираючи наявні незаконні конструкції споруди московського патріархату на Сихові... Все за законом. Поліція забезпечує порядок. Сподіваємося, обійдеться без провокацій. Вони нікому насправді не потрібні", – прокоментував Зубач. Перед початком демонтажу отець ПЦУ прочитав молитву.

 

 

 

10:31 Генерація електроенергії із запасом має необхідні обсяги потужності для повного забезпечення потреб споживачів по всій країні, запевнив міністр енергетики Герман Галущенко. Через негоду відбулось аварійне відключення близько 5 тис. споживачів у Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

 

 

10:20 Україна готова до обговорення з Росією майбутнього Криму в разі виходу на межі окупованого півострова, заявив радник Президента Володимира Зеленського з питань зовнішньої політики Андрій Сибіга в інтерв'ю Financial Times: "Якщо нам вдасться досягти наших стратегічних цілей на полі бою, і коли ми будемо на адміністративній межі з Кримом, ми готові відкрити дипломатичну сторінку для обговорення цього питання. Це не означає, що ми виключаємо шлях визволення нашою армією".

 

 

10:10 США передадуть Україні експериментальну зброю проти іранських дронів Росії, повідомляє Defense One. Армія США у січні проводила конкурс у пошуках системи для боротьби саме з "Шахедами", і представник державного підрядника SAIC минулого тижня анонсував поставку 10 комплексів Україні. Системи виробництва SAIC використовують ракети BAE APKWS із лазерним наведенням. У ході випробувань вони показали 100% результат влучання в ціль. Мобільні комплекси здатні виявити безпілотник на відстані близько 10 км і збити його на відстані близько 5 км. Крім того, система включає кулеметну установку і засоби радіоелектронної боротьби. Останні здатні перехопити контроль за комерційними безпілотниками типу DJI, які застосовують російські й українські війська.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Як повідомлялося в російських соцмережах, міноборони Росії, ймовірно, звільнило генерал-полковника Рустама Мурадова з посади командувача Східної групи військ в Україні.

Східна група під командуванням Мурадова зазнала надзвичайно великих втрат за останні місяці, оскільки його погано сплановані штурми неодноразово не змогли захопити місто Вугледар Донецької області. Ці операції викликали гостру публічну критику з боку широкого спектру російських коментаторів, включно з військовими Мурадова.

Мурадов очолив Східну групу після провальної спроби штурму Києва з північного заходу на початку повномасштабного вторгнення. Наразі він є найбільш високопоставленим російським військовим, звільненим у 2023 році, але ймовірні й інші звільнення, оскільки Росія продовжує зазнавати невдач у досягненні своїх цілей на Донбасі.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 176 630 (+390) осіб,

танків – 3631 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 7013 (+8) од.,

артилерійських систем – 2714 (+7) од.,

РСЗВ – 532 (+0) од.,

засобів ППО – 281 (+1) од.,

літаків – 306 (+0) од.,

гелікоптерів – 292 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2287 (+4) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5574 (+1) од.,

спеціальної техніки – 302 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

106,3% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

  40,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  92,9% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

  88,1% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

  47,8% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  24,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,8% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,0% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:10 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 14 російських кораблів, серед яких аж 4 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 24 ракетипопередили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних та 29 авіаційних ударів, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню.

Високою залишається ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби було відбито більш як 60 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено.

Російська федерація і надалі використовує повітряний простір та територію республіки білорусь, її військову інфраструктуру.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Тур'я, Леонівка, Печенюги Чернігівської області; Середина-Буда, Стукалівка, Безсалівка та Волфине Сумської області, а також Одноробівка, Уди, Червона Зоря, Ветеринарне, Козача Лопань, Липці, Нескучне, Огірцеве, Зибине та Бочкове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Тополі, Фиголівка, Дворічна, Масютівка, Куп'янськ, Кучерівка, Крохмальне, Берестове Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Невського та Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Терни, Зарічне, Торське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, продовжує його штурмувати. Також, протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населених пунктів Богданівка та Іванівське. Підрозділи сил оборони відбили близько 20 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новодмитрівка, Біла Гора, Клебан-Бик, Торецьк та Шуми Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області, успіху не мав. Лише біля Мар’їнки здійснив понад 25 безуспішних атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Новокалинове, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Нетайлове, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Для коригування вогню артилерії активно застосовував БпЛА. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник нарощує у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Обстріляв понад 35 населених пунктів. Серед них – Времівка і Новопіль Донецької області; Малинівка, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новопавлівка, Кам'янське Запорізької області, а також Новоолександрівка, Гаврилівка, Новоберислав, Козацьке, Миколаївка, Львове, Іванівка, Антонівка, Степанівка та Чорнобаївка Херсонської області.

Противник продовжує використовувати медичні заклади тимчасово захоплених територій у власних цілях. Так, місцеву лікарню Малої Білозерки, що у Запорізькій області, окупанти облаштували під військовий шпиталь. Наразі у цивільному медичному закладі працюють російські медики. Вони надають свої послуги виключно російським військовослужбовцям. Станом на 2 квітня поточного року на лікуванні перебувало близько 80 загарбників з пораненнями різного ступеня важкості.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

У той же час, наші захисники знищили російський вертоліт Ка-52 та 2 БпЛА типу “Орлан” і “Supercam”. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 3 склади боєприпасів, 3 позиції засобів протиповітряної оборони та 4 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський заявив, що коли це буде необхідно, українські сили відійдуть з Бахмута, щоб уникнути оточення, – але наразі такої необхідності нема.

• Президент Росії Путін на засіданні ради національної безпеки РФ назвав зусилля Росії щодо зміцнення контролю над окупованими територіями України питанням внутрішньої безпеки та верховенства закону.

• Путін також спробував зобразити Росію як поважну світову державу на тлі того, як китайські офіційні особи применшують тісні відносини з Москвою. Посол Китаю в ЄС Фу Цун 5 квітня заявив, що російсько-китайська спільна заява про «безмежні відносини» у лютому 2022 року була спотворена, і назвав «безмежні» «чисто риторичною заявою». Фу додав, що Китай не підтримує війну Росії в Україні та не надає Росії зброї.

• Кремль, ймовірно, дедалі більше намагається зберегти лояльність регіональної влади нижчого рівня – оскільки він продовжує перекладати тягар фінансування війни на суб'єкти федерації, на російські регіони припадає основний тягар демографічних та економічних рішень Кремля. Такі зусилля, найімовірніше, спрямовані на те, щоб на словах зменшити цей тягар, але вони навряд чи стимулюватимуть значне збільшення підтримки війни на регіональному та місцевому рівнях.

• Путін 5 квітня звільнив генерал-полковника Миколу Гречушкіна з посади заступника голови МНС.

• Російські й українські війська продовжували вести позиційні бої на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська, ймовірно, досягли певних успіхів у Бахмуті та його околицях і продовжили наступальні дії вздовж лінії фронту Авдіївка–Донецьк.

• Російські бізнесмени можуть відіграти більшу роль у підтримці зусиль міноборони Росії щодо формування нерегулярних добровольчих формувань.

• Російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова продовжує заперечувати міжнародні звинувачення в тому, що Росія примусово вивозить українських дітей.

 

06.04.2023