395-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:55 Президент Росії Владімір Путін заявив, що РФ розмістить у Білорусі ядерну зброю. РФ передала лукашенківській армії комплекс "Іскандер", на території Білорусі є десять літаків, здатних нести тактичну ядерну зброю, там уже будують мілітарне атомне сховище. "Ми, в принципі, робимо все, що вони робили десятиліттями. Вони мають у певних країнах, готують екіпажі до цих носіїв. Саме це ми збираємося робити, саме про це Олександр Григорович попросив", – сказав Путін в інтерв'ю пропагандистському телеканалу "Россия 24".

 

 

18:48 Колегія суддів Вищого антикорупційного суду постановила накласти арешт на активи російського депутата – частину земельної ділянки, житловий будинок, нежитлові будівлі, транспортний засіб, корпоративні права. Голова департаменту санкційної політики Міністерства юстиції України Інна Багатих уточнила, що йдеться про конфіскацію активів російського депутата Леоніда Бабашова через причетність до "ратифікації" "договорів" із окупаційними структурами рухів "ЛНР" і "ДНР" і законів, спрямованих на легалізацію анексії Криму.

 

 

18:25 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 23 авіаційні удари, здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Завдяки професійним і злагодженим діям, нашими захисниками було відбито понад 50 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів збройних сил російської федерації. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Городище Чернігівської області; Харківка, Студенок, Іскрисківщина, Ворожба, Білопілля, Миропілля Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Красне, Вовчанськ, Вільча, Волохівка, Землянки, Амбарне, Колодязне Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населених пунктів Синьківка, Кремінна, Білогорівка та Виїмка. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів, зокрема, Дворічна Харківської області; Куп’янськ, Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області, а також Виїмка і Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, яке утримують наші захисники, а також в районі Предтечиного Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Васюківка, Залізнянське, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Костянтинівка, Диліївка та Дружба.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Керамік, Тоненьке, Первомайське, Мар’їнка Донецької області. Не мав успіху. Численних ворожих обстрілів зазнали населені пункти, що поряд з лінією зіткнення, а саме: Авдіївка, Ласточкине, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар, Вугледар, Велика Новосілка, Времівка, Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести обороні дії. Здійснює обстріли населених пунктів Гуляйполе, Залізничне, Лугівське, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області; Берислав, Бургунка, Антонівка, Белозерка Херсонської області та міста Херсон.

Російські окупанти продовжують грабувати населення на тимчасово зайнятій території Херсонської області. Зокрема, в населеному пункті Красне Каховського району російські найманці активно відбирають приватні автомобілі з причепами та вантажівки, в які завантажують награбоване майно місцевих мешканців.

Авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника.

 

 

17:41 У Міністерстві оборони України закликали не спекулювати на майбутньому контрнаступі ЗСУ. "Не треба ставити в ефірах питання експертам – а як же там контрнаступ. Не треба писати блоги на цю тему і пости, не треба взагалі публічно обговорювати воєнні плани нашої армії. У нас один стратегічний план – звільнити всі наші території. А деталі – то вже військова таємниця... Інформація – це теж зброя, і ми нею теж воюємо", – заявила заступниця міністра Ганна Маляр. Вона нагадала, що наймасштабніша контрнаступальна операція за час повномасштабного вторгнення – Харківська офензива – готувалася в цілковитій тиші.

 

 

17:23 Збройні Сили України наразі не підтверджують інформації британської розвідки про сповільнення російського наступу на бахмутському напрямку. "Останні три дні показують, що... Сьогодні було 18 боєзіткнень – ще недавно їх було 30-50. Але це потребує детальнішого аналізу. Найближчий тиждень це покаже", – заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в етері національного телемаратону. З його слів, Бахмут далі залишається напрямом головного удару російських військ.

 

 

16:49 НЕК "Укренерго" закликала українців не підтримувати акцію "година землі" з відмовою від споживання електроенергії через пошкодження української енергосистеми. "Це погано навіть у мирний час, а зараз українські електростанції, як і мережі, зазнали значних пошкоджень від ударів Росії. Різке виключення, а потім включення – коли “година землі” завершиться – це зайве навантаження, яке не на користь надійності енергосистеми", – заявили у компанії.

 

 

16:23 Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що візит Сі Цзіньпіна до Росії зменшив загрозу ядерної ескалації. “Важлива річ полягає у тому, що цей візит зменшує ризик ядерної війни. І вони (Китай, – ред.) дали це зрозуміти дуже, дуже чітко”, – цитує Financial Times. На думку Борреля, Китай не хоче підіймати ризиків, і наразі немає доказів, начебто Пекін планує надати росіянам зброю. “Вони не перетнули жодних червоних ліній”, – констатував голова європейської дипломатії. Водночас Боррель бачить, що Китай – так само й Індія – сприяють росіянам економічно.

 

 

15:50 Росіяни обстріляли пункт видачі гуманітарної допомоги у Херсоні. Як повідомив голова Херсонської обласної адміністрації Олександр Прокудін, унаслідок обстрілу постраждало двоє осіб – 41-річна жінка та 25-річний чоловік; їх шпиталізували із мінно-вибуховими травмами.

 

 

15:18 Випускник Кіотського університету прийшов на вручення диплома в образі Президента України. Стоп-кадри із косплеєм на Володимира Зеленського оприлюднив викладач Університету міжнародних студій Канда Джеффрі Голл. З його слів, студент три місяці відрощував бороду, щоб бути подібним на Зеленського – "найбільш мужню людину". В університеті Кіото є традиція, яка дозволяє випускникам наряджатися в будь-який образ, навіть чудернацький. Але акція від хлопця була серйозною, він приніс із собою плакат, на якому були цитати українського Президента.

 

  

 

 

14:51 У Повітряних силах ЗСУ заявили, що росіяни почали використовувати проти України старі модернізовані авіаційні бомби ФАБ-500, перероблені на плануючі снаряди завдяки пристроям навігації та крилам. "Як бачимо, у цій війні все більше і більше з'являється озброєння, яке починає активно застосовуватися. Це і дрони-камікадзе, і зараз бачимо такі виклики. Що таке бомби, ми прекрасно знаємо і розуміємо, бачили наслідки й в Ізюмі, і в Маріуполі", – сказав речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат в етері національного телемаратону. "До них просто додають крила, GPS – і полетіла. І ціна... Мільйони доларів коштують ракети, а бомба, крила і GPS – можливо, коштовні, але в рази, може й сотні разів, менше", – сказав Ігнат. Як пише видання Defense Express, вночі проти 24 березня росіяни використали для ударів по Сумській області так званий аналог JDAM-ER. 12 березня такий снаряд упав, очевидно, внаслідок невдалого запуску, у північно-західному районі окупованого Донецька. "У цій авіаційній бомбі доволі легко впізнати ФАБ-500М-62, яку активно використовує РФ, зокрема й для ударів по цивільних об'єктах. Саме цей авіаційний боєприпас у РФ намагались перетворити на високоточний з можливістю планування", – прокоментували у Defense Express. УМПК експлуатує звичайну 500-кілограмову фугасну ФАБ-500М-62 і перетворює її на плануючу з корекцією за супутниковою навігацією.

 

 

 

14:28 Сума туристичного збору в Україні впала на 24% і становила за підсумками 2022 року 178,9 млн грн (роком раніше було 235,4 млн грн), повідомило Державне агентство розвитку туризму. Падіння турзбору зафіксували у 14 регіонах України. Найбільші втрати – на Херсонщині (скорочення на 95%), Миколаївщині (90%), Донеччині (83%), Луганщині (80%) та Одещині (80%). Через внутрішню міграцію українців з окупованих і прифронтових територій зафіксовано зростання збору у більш безпечних регіонах; лідери – Львівщина (зростання на 79,5%), Івано-Франківщина (73%), Черкащина (68%) та Закарпаття (66%). У Києві туристичний збір "просів" на 54%.

 

 

14:04 Спікер ґосдуми РФ Вячєслав Володін фактично визнав, що після рішення Міжнародного кримінального суду Москва матиме змогу підтримувати зв'язки лише з країнами, які ігноруватимуть МКС. Його позиція з цього приводу звучить так: "Важливо організувати роботу з укладення двосторонніх угод із дружніми країнами, що передбачають взаємну відмову від співпраці та сприяння МКС". Володін хоче внести зміни до законодавства, які заборонять будь-яку діяльність МКС на території РФ, а навіть передбачатимуть відповідальність "за сприяння і підтримку МКС".

 

 

13:47 Командувачі ВПС Швеції, Норвегії, Фінляндії та Данії підписали декларацію про наміри створити об'єднану систему протиповітряної оборони Північних країн. Вона буде спрямована на протидію зростанню загрози з боку Росії – чотири країни хочуть мати можливість діяти спільно на основі теперішньої кооперації в рамках НАТО.

Норвегія на даний час має 57 винищувачів F-16 та 37 винищувачів F-35. Вона вже зробила замовлення додатково на отримання 15 винищувачів F-35. Фінляндія має 62 винищувачі-бомбардувальники F/A-18 Hornet, вона замовила 64 винищувачі F-35. У Данії, відповідно, є 58 винищувачів F-16 і вона замовила додатково 27 винищувачів F-35. Шведські ВПС мають близько сотні винищувачів Gripens.

 

 

13:20 Речниця Сил оборони півдня Наталя Гуменюк пояснила, чому Генштаб дав інформацію про відхід росіян з Нової Каховки, а потім спростував її: в Новій Каховці росіяни провели велику ротацію. Через це й склалося враження, що окупанти пакуються та відходять. Однак вийшли одні підрозділи й зайшли інші.

 

 

12:50 Підвищення тарифів на електроенергію з 1 квітня не буде: Кабінет Міністрів України продовжив до завершення осінньо-зимового періоду дію постанови від 5 червня 2019 р. № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії». Отже, тарифи на електроенергію для побутових споживачів зберігаються на рівні 1,44 грн/кВт·год (при споживанні до 250·кВт год на місяць) та 1,68 грн/кВт·год (понад 250 кВт·год).

 

 

12:25 Російські військові кораблі з необхідним для встановлення вибухових пристроїв обладнанням перебували поблизу місць вибухів на газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2" за декілька днів до них, повідомило німецьке видання  t-online, посилаючись на джерела від органів безпеки. Цю інформацію підтверджують супутникові знімки, які показують, що кілька кораблів покинули російську військово-морську базу в Калінінграді в ніч на 21 вересня, серед них, ймовірно, через відсутність на місці базування був корабель підтримки субмарин "СС-750", що має міні-підводний човен з грейферними ковшами. Тоді ж вночі в цьому напрямку вийшли ще два судна, які нібито брали участь в операції: рятувальні буксири "СБ-123" і "Олександр Фролов" , у кожного з них на палубі є вантажні крани, які підходять для опускання на воду вибухових пристроїв або мін вагою в сотні кілограмів. Відомо також, що три інші кораблі ВМФ Росії могли забезпечувати військовий захист: міністерство оборони Росії заявило, що корвет "Сообразительный" і фрегат "Ярослав Мудрий" супроводжували конвой кораблів з навчальною метою.

Вчора газета The Times із посиланням на данські дослідження, повідомила, що саме в цей час, за чотири дні до вибухів, данський патрульний корабель, який відстежує активність російських суден, неочікувано відхилився від курсу і вперше за кілька років обійшов острів Борнгольм, а потім зупинився на пів години, вимкнув транспондери та зник із радарів. За кілька хвилин в цьому районі почав кружляти розвідувальний літак Швеції, а згодом у район прибув шведський корвет, можливою причиною активності могла бути незрозуміла присутність російського угрупування кораблів.

 

 

 

12:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких 2 підводні носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

11:37 Президент Франції Емманюель Макрон у найближчі тижні відвідає Китай у супроводі президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

 

 

11:19 У Рівному на території рівненського управління патрульної поліції з'явився мурал художника Костянтина Качановського із зображенням Героя України Олександра Мацієвського та цитатою Степана Бандери: "І прийде час, коли один скаже: «Слава Україні», а мільйони відповідатимуть: «Героям слава»".

 

 

 

11:06 Австрія заарештує Владіміра Путіна, якщо теперішній президент Росії перетне її кордон. "Австрія є учасницею Римського статуту. Це означає, що Австрія, як і всі інші договірні сторони, зобов'язана співпрацювати з МКС: ордери на арешт, видані Судом, повинні виконуватися, а особи, які розшукуються Судом, повинні бути заарештовані", –заявило міністерство юстиції Австрії у відповідь на запит "Укрінформу". У відомстві нагадали на те, що "у 2019 році МКС вже встановив в одній справі, що імунітету перед судом не мають навіть глави держав" (йдеться про президента Судану Омара аль-Башира, – ред.).

 

 

10:52 Міністерство закордонних справ України взяло до уваги доповідь Моніторингової місії ООН в Україні щодо поводження з військовополоненими, але закликало не прирівнювати жертву до агресора. "Ми вдячні моніторинговій місії за її роботу, зокрема документування порушень міжнародного права в сфері прав людини і міжнародного гуманітарного права, вчинених РФ в контексті збройної агресії проти України. Водночас вважаємо неприйнятним покладання відповідальності на жертву агресії. Відповідно до Статуту ООН, Україна має право на самозахист. Як неодноразово наголошувало МЗС України, українська сторона розраховує, що місія ООН уникатиме будь-яких кроків, що можуть трактуватися як урівняння жертви та агресора", – йдеться у коментарі МЗС.

 

 

10:40 Підтримувані Іраном бойовики обстріляли базу США в Сирії, в результаті удару загинув один американський військовослужбовець, ще п'ятеро поранені; Вашингтон відповів ударом по іранських найманцях, пише Reuters.

 

 

10:30 У Координаційному штабі відбулася онлайн-зустріч із родичами та близькими захисників, що постраждали від теракту в Оленівці. З родинами полонених і зниклих безвісти військовослужбовців зустрілися представники Координаційного штабу, ОЗСП «Азов», Східного ОТО НГУ та Головного управління Національної гвардії України. Одне з питань під час зустрічі стосувалося надання інформації поверненими з полону військовослужбовцями. Представники ОЗСП «Азов» та Східного ОТО НГУ повідомили про правила обігу даних про військовослужбовців, зокрема інформація про отримані поранення, яку надають визволені з полону військовослужбовці, враховується і відповідним чином обліковується. Окремо обговорили питання держави-покровительки –нейтральної країни, яка не є стороною в конфлікті та погодилася б здійснювати певні покладені на неї функції згідно з Женевськими конвенціями. За словами представника Штабу, пошук такої держави триває, але слід зазначити, що державу-покровительку повинна погодити й інша сторона збройного конфлікту, тобто російська федерація. Усі три країни мають дійти згоди і взяти на себе певні зобов’язання.

 

 

10:20 Збройні Сили України поки не можуть почати контрнаступ, який було заплановано на весну 2023 року: необхідна додаткова підтримка зброєю, потрібні боєприпаси і винищувачі, заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю японському виданню Yomiuri. Він визнав, що ситуація на сході України "погана" здебільшого через брак боєприпасів, російські військові щодня використовують втричі більше боєприпасів, ніж ЗСУ.

 

 

10:10 Москва після провалу воєнних планів відмовилася від подальшого наступу в Україні цієї весни й хоче зосередитися на утриманні захоплених територій в очікуванні контрнаступу з боку ЗСУ, дізнався Bloomberg. Кремль, готуючись до тривалої битви, прагне набрати цього року до 400 тисяч контрактників (передусім з ветеранів та сільських жителів), уникнувши масштабної мобілізації у зв'язку з наближенням президентської кампанії: призов минулої осені сотень тисяч резервістів похитнув довіру суспільства і спровокував еміграцію з країни близько мільйона росіян. Хоча експерти та чиновники вважають, що мета залучити таку кількість контрактників є нереалістичною, Путін дав зрозуміти, що Росія налаштована на затяжну війну. Він робить ставку на те, що якщо його війська зможуть запобігти черговому прориву ЗСУ найближчим часом, підтримка Києва з боку Заходу ослабне.

Україна планує розпочати масштабний контрнаступ у найближчі місяці, залучивши військових, які пройшли навчання в Європі й США, та використовуючи нещодавно поставлені танки, бронемашини та інше озброєння. За словами американських посадовців, ЗСУ пробуватимуть прорвати російські лінії і розірвати сухопутний міст на окупованій території, який зараз з'єднує Крим з материковою частиною Росії.

 

 

10:00 Російська федерація, за даними Світового банку, зруйнувала та пошкодила в Україні медичних закладів на 2,5 млрд доларів, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України. На Донеччині збитки оцінюються у 768 млн доларів, Харківщині – у 618 млн доларів, Чернігівщині – у 259 млн доларів, Луганщині – у щонайменше 188 млн доларів. Ракетами та снарядами окупантів зруйновано або пошкоджено щонайменше 978 медзакладів, 650 “швидких” та щонайменше 596 аптек.

 

 

09:50 Президент України Володимир Зеленський не отримував пропозицій щодо переговорів з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, незважаючи на прямі повідомлення по дипломатичних каналах про бажання розмови, заявив Зеленський в інтерв'ю японському виданню Yomiuri Shimbun. Не було і пропозиції від Китаю бути посередником.

 

 

09:40 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 169 890 (+720) осіб,

танків – 3580 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 6932 (+11) од.,

артилерійських систем – 2623 (+7) од.,

РСЗВ – 520 (+9) од.,

засобів ППО – 276 (+0) од.,

літаків – 305 (+0) од.,

гелікоптерів – 291 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2214 (+6) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5483 (+19) од.,

спеціальної техніки – 279 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

104,8% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  40,0% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

  91,4% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

  85,1% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

  46,7% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  19,6% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 За минулу добу росіяни 67 разів обстрілювали з важкої артилерії та "Градів" Херсонську область, випустивши 301 снаряд; зокрема Херсон ворог обстріляв 7 разів, 23 снаряди влучили у житлові квартали, приватні й багатоквартирні будинки, медичний заклад, повідомив керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Дві людини загинули, шестеро поранені.

 

 

09:20 Завдяки титанічним зусиллям Сил оборони обстановку на Бахмутському напрямку вдається стабілізувати, поінформував Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний в телефонній розмові з начальником Штабу оборони Великої Британії адміралом сером Тоні Радакіном. Колеги обговорили також питання посилення української ППО, домовилися розвивати співпрацю і підтримувати зв'язок.

 

 

09:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Штурм російськими військами міста Бахмут на Донбасі майже зупинився. Це, ймовірно, передусім є наслідком значного виснаження російських сил. Україна також зазнала значних втрат під час оборони міста.

Ситуація в Росії також, ймовірно, погіршилася через напруженість між міністерством оборони Росії та "групою Ваґнера", війська яких воюють у цьому секторі.

Росія, ймовірно, змістила свій оперативний фокус на Авдіївку, що на південь від Бахмута, і на сектор Кремінна–Сватове на півночі – райони, де Росія, найімовірніше, прагне лише стабілізувати лінію фронту. Це свідчить про загальне повернення до більш оборонного оперативного плану після непереконливих результатів її спроб провести загальний наступ з січня 2023 року.

 

 

09:00 Поки відсутні дані про те, що Китай почав передавати Росії озброєння, заявив президент США Джо Байден, але наголосив, що "це не означає, що вони цього не зроблять, але поки що ні. І якщо щось подібне станеться, то Захід згуртується ще більше". І зазначив, що не легковажить діями Китаю та Росії.

 

 

08:35 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:25 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби російська федерація завдала 50 авіаційних та 11 ракетних ударів, здійснила 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів, загинули мирні люди.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, адже російські окупанти і надалі використовують тактику терору.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Наші захисники відбили на них 59 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань ворожих наступальних угруповань не виявлено. Протягом минулої доби противник здійснив обстріли в районах населених пунктів Городище Чернігівської області; Харківка, Студенок, Іскрисківщина, Ворожба, Білопілля, Річки і Миропілля Сумської області, а також Басове, Ветеринарне, Козача Лопань, Гоптівка, Красне, Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Амбарне і Тополі на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районі Серебрянського лісництва та поблизу населених пунктів Гряниківка, Синьківка, Діброва, Білогорівка і Спірне. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Кам’янка, Дворічна, Гряниківка, Западне, Куп’янськ, Піщане і Табаївка Харківської області; Стельмахівка, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині, а також Терни та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, а також в районах Оріхово-Василівки, Богданівки, Іванівського та Ступочок Донецької області. Обстріляв населені пункти Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Залізне, Північне та Торецьк.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне, Мар'їнка, Новомихайлівка та Вугледар. Численних ворожих обстрілів зазнали Авдіївка, Тоненьке, Нетайлове, Ласточкине, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Водночас обстрілював населені пункти Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка і Степове на Запоріжжі та Берислав, Тягинка, Антонівка, Білозерка, Кізомис, Широка Балка та Херсон.

Російські окупанти продовжують чинити тиск на місцеве населення на тимчасово захоплених територіях. Нещодавно, 22 березня, військовослужбовці федеральної служби національної гвардії російської федерації провели рейд населеним пунктом Чаплинка Херсонської області. Під час перевірки особливій увазі підлягали особисті документи громадян, транспортні засоби та мобільні телефони.

В Енергодарі Запорізької області російські окупанти організовують дітям старших класів «екскурсії» до Волгодонська, на Ростовську АЕС.

Українська авіація за минулу добу завдала 17 ударів по районах зосередження окупантів.

В той же час наші захисники збили ворожий гелікоптер Мі-24 та 6 безпілотних літальних апаратів противника різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження противника, два зенітно-ракетних комплекси, склад боєприпасів, артилерійський підрозділ на вогневій позиції та 2 станції радіоелектронної боротьби.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Відомі голоси в російському інформаційному просторі все частіше створюють інформаційні умови для підготовки до можливого українського контрнаступу. Схоже, що широкий російський весняний наступ виснажується, і російський інформаційний простір реагує на уповільнення їхніх операцій і можливість України повернути ініціативу зі значним занепокоєнням. Російському військовому командуванню потрібно буде перекинути значну кількість сил на лінію фронту, щоб або запобігти виснаженню, або розпочати відновлення наступальних операцій.

• Окупаційний голова Криму Серґєй Аксьонов, за повідомленнями, створив в окупованому Криму приватну військову компанію, пов'язану з "Ваґнер груп". Незалежне російське розслідувальне видання «Важные истории» 23 березня повідомило, що Аксьонов публічно став на бік фінансиста "групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина проти міністерства оборони Росії та створив ПВК «Конвой» під керівництвом соратника Пріґожина Костянтіна Пікалова, який керував операціями "Ваґнера" в Африці. Повідомляється, що ПВК «Конвой» є частиною БАРС (бойового резерву), тобто військовослужбовці «Конвою» підписують два контракти – один із самим «Конвоєм» і один з МО РФ.

• Деякі відомі російські блогери розкритикували російське військове командування за те, що воно продовжує наступати на Вугледар неефективними лобовими атаками у стилі "людської хвилі". Російська 155-та морська піхотна бригада була знищена та відновлена ​​аж вісім разів з початку війни, значною мірою через втрати, зазнані під час тривалих дій проти Вугледара.

• Президент Росії Путін провів зустріч із радою безпеки Росії, ймовірно, як частину своїх зусиль, щоб показати себе справжнім і ефективним лідером воєнного часу.

• Російські війська провели обмежені атаки вздовж лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська мали певні успіхи у Бахмуті та на його околицях, а також здійснили наземні атаки в районі Авдіївки–Донецька.

• Генеральний штаб України виправив свою заяву від 23 березня про те, що російські війська відійшли з Нової Каховки в окупованій Херсонській області.

• Російська окупаційна влада оголосила про створення проросійського мілітаристського молодіжного руху, спрямованого на промивання мізків дітей.

• Російський уряд вживає нових заходів для пожвавлення та усунення корупції, млявості та опору у ВПК Росії.

• Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 березня, що щонайменше тисяча російських військовослужбовців, які проходили підготовку на 230-му загальновійськовому Обуз-Лєсновському полігоні в Брестській області (Білорусь), передислокувалися до Росії.

25.03.2023