Країни Скандинавії планують створити спільну систему ППО.

Таким чином вони мають намір протидіяти російській загрозі

 

 

Командувачі ВПС Швеції, Норвегії, Фінляндії та Данії заявили в п'ятницю, 25 березня, що підписали декларацію про наміри створити об'єднану систему протиповітряної оборони Північних країн. Вона буде спрямована на протидію зростаючій загрозі з боку Росії. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Декларацію було підписано на військовій базі Рамштайн у Німеччині. На підписанні був присутній командувач військово-повітряних сил НАТО генерал Джеймс Гекер (James Hecker).

 

Чотири країни кажуть, що хочуть мати можливість діяти спільно на основі теперішньої кооперації в рамках НАТО. Командувач ВПС Данії генерал-майор Ян Дам (Jan Dam) заявив у інтерв'ю Reuters, що бажання інтегрувати військово-повітряні сили виникло після вторгнення Росії в Україну.

 

«Наш об'єднаний повітряний флот за розмірами можна буде порівняти зі силами ВПС великої європейської країни. Ми хотіли б інтегрувати наше спостереження за повітряним простором, щоб ми могли використовувати радіолокаційні дані зі систем спостереження одне одного. Поки що ми цього не робимо», – сказав Дам.

 

Норвегія на даний час має 57 винищувачів F-16 та 37 винищувачів F-35. Вона вже зробила замовлення додатково на отримання 15 винищувачів F-35. Фінляндія має 62 винищувачі-бомбардувальники F/A-18 Hornet, вона замовила 64 винищувачі F-35. У Данії, відповідно, є 58 винищувачів F-16 і вона замовила додатково 27 винищувачів F-35. Шведські ВПС мають близько сотні винищувачів Gripens.

 

Нагадаємо, що минулого року Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО, але процес їхнього прийняття загальмувався через позиції Туреччини й Угорщини. Це єдині дві країни НАТО, які досі не ратифікували заявок Швеції та Фінляндії.

25.03.2023