373-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:03 Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов в етері національного телемаратону прокоментував бої на бахмутському напрямку: "Бахмут – уже чотири місяці гаряча точка. Ситуація складна, але ми розуміємо, що це наша земля, ми її маємо захищати. Там найбільш запеклі бої. Ситуація вкрай складна і непроста, однак контрольована".

 

 

21:21 Президент Украни Володимир Зеленський у вечірньому зверненні підбив попередні підсумки конференції United for Justice, присвяченої відновленню справедливості для України, котра проходить у Львові. На конференцію прибули президент Латвії, віцепрем’єр уряду Нідерландів, міністр закордонних справ Естонії, представники країн Європейського Союзу, делеґати від Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, генеральні прокурори й міністри юстиції різних країн. "Ми збираємо максимальну підтримку для трибуналу щодо агресії Росії проти України. Для проєкту нашої резолюції, яка буде винесена на голосування в Генасамблеї ООН, щодо захисту міжнародного права. Робимо все, щоб Міжнародний кримінальний суд був успішним у покаранні російських воєнних злочинців. І щоб наші національні правоохоронні та судові інституції забезпечили справедливі вироки для всіх російських убивць і катів", – заявив Зеленський. 

 

 

 

20:38 Русскіє оголосили адміністративним центром Запорізької області Мелітополь. Такий указ підписав голова окупаційної адміністрації, колишній народний депутат Партії регіонів Євген Балицький. 

 

 

20:01 Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет оборонної підтримки України загальною вартістю $400 мільйонів, який включає додаткові боєприпаси для переданих раніше систем HIMARS та гаубиць, які Україна "так ефективно використовує для свого захисту". Крім того, США відправлять боєприпаси для БМП Bradley і бронетранспортерів, саперне обладнання. Фінансування покриватиме й обслуговування техніки, а також навчання українських підрозділів.

 

 

19:25 Фонд Сергія Притули придбав 101 броньовану машину у приватних британських компаній для українського війська. "Найбільша партія бронетехніки для нашого війська придбана народом! Продовжуємо підставляти плече нашим силам оборони на новому рівні", – прокоментував Притула. Серед придбаних панцеромобілів є FV103 Spartan, FV104 Samaritan, FV105 Sultan, Stormer, Shielder, FV432 Bulldog, FV434, FV106 Samson. Перша партія із 24 броньованих машин уже в Україні.

 

 

19:13 Міністра закордонних справ Росії Сєрґєя Лаврова висміяли на конференції в Нью-Делі, коли він сказав, що Росія намагається закінчити війну, котру проти неї розпочали із "використанням українців". Коли російський дипломат бовкнув цю дурницю, зала вибухнула реготом

 

 

18:47 Львівський футбольний клуб "Карпати" припинив співпрацю з компанією Joma через роботу компанії у Росії. "Причиною такого рішення стала відсутність чіткої позиції компанії Joma щодо припинення роботи на російському ринку... Нещодавня презентація нової форми від Joma однією з команд із країни-терориста вкотре підтвердила правильність рішення менеджменту клубу «Карпати»", – пояснили у клубі.

 

 

18:39 Прем’єр-міністр Денис Шмигаль виступає за те, щоб історія України була серед обов’язкових вступних іспитів. "Думаю, що матимемо ще глибокі дискусії щодо озвученої вами пропозиції. Я згоден, що це важливий момент і освітньої програми, і контролю якості освіти”, – сказав Шмигаль на пресовій конференції.

 

 

18:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 30 авіаційних та 6 ракетних ударів, здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі.

Загроза завдання російською федерацією ракетних ударів залишається високою по всій території України.

Ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник продовжує утримувати визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Медведівка Чернігівської області; Собки, Бачівськ, Уланове, Старикове, Атинське, Павлівка, Рясне Сумської області та районів близько 10 населених пунктів Харківської області. Серед них – Стрілеча, Стариця, Вовчанськ, Бударки, Амбарне.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжував вести наступальні дії в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області, успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Серед них – Дворічна, Куп’янськ, Крохмальне Харківської області; Макіївка, Кремінна, Діброва і Білогорівка –Луганської та Сіверськ і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник не полишає спроб оточити місто Бахмут. Протягом доби нашими захисниками були відбиті численні атаки в районах населених пунктів Васюківка, Дубово-Василівка та Бахмут Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів, що поряд з районом ведення бойових дій, зокрема, Федорівка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка, Майорськ та Північне Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник безуспішно атакував позиції наших військ поблизу населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Мар’їнка та Побєда. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах майже 20 населених пунктів. Серед них – Веселе, Бердичі, Авдіївка, Побєда, Новомихайлівка, Водяне, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону, намагається покращити тактичне положення для відновлення наступу. Здійснив артилерійські обстріли 15 населених пунктів. Зокрема це Времівка, Новосілка, Зелене Поле Донецької області; Гуляйполе, Залізничне і Кам’янське Запорізької області; Берислав, Козацьке, Білозерка і Дніпровське Херсонської області та місто Херсон, а також місто Очаків на Миколаївщині. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

На Луганщині так звана окупаційна влада продовжує чинити тиск на місцеве населення, зокрема на найменш захищені верстви. У населених пунктах Сватівського району загарбники позбавили можливості людей отримувати пенсії та інші соціальні виплати шляхом відключення банкоматів. Пенсіонерам та іншим категоріям населення, що потребують соціального захисту, запропоновано отримувати виплати готівкою у визначені дні. Проте, через таку організацію, люди здебільшого фізично не можуть отримати гроші.

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили ворожий літак Су-34 та БпЛА типу «ZALA».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 3 райони зосередження противника, склад боєприпасів, 2 склади ПММ, а також станцію РЕБ ворога.

 

 

17:57 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що інциденти з вибухами та стріляниною на території Росії мають внутрішньоросійське походження. "Вибухи на критичних об’єктах; невідомі дрони, що атакують російські регіони; зіткнення бандформувань; партизани, які атакують населені пункти, – усе це прямі наслідки втрати контролю всередині Росії. І все це наслідок війни... Україна до внутрішніх конфліктів у РФ не дотична", – написав Подоляк у твіттері.

 

 

17:46 "Що нам зараз потрібно? Це артилерія, амуніція, снаряди у великій кількості, щоб зупинити Росію. Не стріляти по їх території, а щоб викинути їх з нашої землі", – сказав Президент України Володимир Зеленський на пресовій конференції у Львові, відповідаючи на питання про найбільш нагальні потреби в амуніції. "Друге – це літаки, треба почати тренувальні місії. У цих питаннях ми маємо підтримку Великої Британії, Польщі. Так само нам можуть допомогти у тренувальних відповідних місіях наші партнери з Латвії, Литви і Естонії. І, звісно, танки. Танкова коаліція почалась, і я вважаю, як би там не було, ми отримаємо танкову армію. Я в цьому абсолютно впевнений. Ось це може нам допомогти у війні з росією. І безумовно, віра світу у нашу перемогу".

 

 

17:33 На Сумщині росіяни рекордно посилили обстріли прикордонних територій після інциденту з "брянськими диверсантами" – там зафіксували 27 обстрілів прикордонних територій Сумщини і загалом понад 170 "приходів". "Пов'язуємо вчорашні обстріли із учорашніми подіями у Брянській області. Агресор відпрацьовує картинку для своїх пропагандистських каналів, відтак посилює обстріли прикордонних громад, у тому числі на Сумщині", – заявив в.о. голови Сумської ОВА Тарас Савченко.

 

 

17:08 У селі Зміївка Бериславського району на Херсонщині під обстріл потрапив автомобіль із волонтерами, які прямували на евакуацію пенсіонерки та везли гуманітарну допомогу. Волонтерів із важкими пораненнями шпиталізували до лікарні. Під цей же обстріл потрапила машина слідчо-оперативної групи поліції, яка їхала на виклик. "Службовий поліцейський автомобіль зрешечений осколками й отримав механічні пошкодження, від автівки волонтерів залишилася лише купа металу", – поінформували правоохоронці. Травмовано троє цивільних та двоє поліцейських.

 

 

16:54 Президенти України та Латвії Володимир Зеленський і Егілс Левітс підписали спільну декларацію про підтримку повної європейської та євроатлантичної інтеграції. Зеленський сказав, що лише з Україною у своєму складі європейський проєкт стане дійсно довершеним, і лише з Україною у своєму складі НАТО стане дійсно міцним захисником народів Європи та всіх наших спільних цінностей. "Україна має повне право вступати до безпекових альянсів, а це означає до НАТО. З огляду на майбутній саміт НАТО у Вільнюсі, ми чудово розуміємо, що Україна продовжує євроінтеграційні процеси і що НАТО відіграє дуже важливу роль у архітектурі безпеки. Латвія підтримує включення України до НАТО, як тільки умови це дозволять", – сказав натомість Егілс Левітс.

 

 

16:21 До єдиного центру прийому звернень військовослужбовців РФ щодо здачі в полон звернулося вже 9836 осіб із Росії й окупованих територій України. За шість місяців роботи проєкту сайт “Хочу жить” відвідало понад 14 мільйонів осіб; 84% з них – це відвідувачі з Росії.

 

 

16:06 Уряд України схвалив проєкт угоди між Кабінетом Міністрів України та Міжнародним кримінальним судом про створення Офісу МКС в Україні, повідомляє пресова служба Міністерства закордонних справ України. "Угода має на меті сприяти процесу створення та належного функціонування Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні, головним напрямом роботи якого є розслідуванням справ, що перебувають на розгляді Суду з початку збройної агресії Російської Федерації проти України у 2014 році", – поінформували у відомстві. 

 

 

15:40 Командувач Східного угруповання військ Олександр Сирський відвідав Бахмут. Генерал заслухав доповіді командирів про стан справ у підрозділах та ознайомився з проблемними питаннями щодо підвищення обороноздатності на лінії фронту.

 

 

 

 

15:16 Воїни Нікопольського зенітного ракетного полку повітряного командування "Схід" збили у районі Єнакієвого російський винищувач-бомбардувальник Су-34. Про це повідомило командування Повітряних сил. "Один із пілотів згинув, інший готується скласти йому компанію", – прокоментували у командуванні.

 

 

14:39 Україна чекає від саміту НАТО у Вільнюсі ефективних рішень, а не лише декларацій про "відкриті двері", заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Ми активно готуємося до саміту у Вільнюсі і робимо все для того, щоб на цьому саміті були важливі оголошення. Нам буде замало «відкритих дверей» – ця фраза звучить для України вже багато років. Звичайно, ми хочемо і очікуємо від наших партнерів конкретики", – сказав Шмигаль.

 

 

14:10 Служба безпеки України затримала у Шосткинському районі на Сумщині настоятеля храму УПЦ МП, який збирав для ФСБ розвіддані про оборону реґіону. Попа намовили вишуковувати місця базування командних пунктів і складів із артилерійським озброєнням ЗСУ. Для цього він об’їжджав прикордонну місцевість і приховано здійснював фото- та відеофіксацію українських об’єктів. Розвідувальна інформація потрібна була загарбникам для проведення прицільних ракетних та масованих артилерійських ударів по регіону, а також здійснення диверсійних вилазок. Співробітники СБУ затримали зловмисника під час спроби передачі агресору закритих відомостей про посадовців місцевих військових адміністрацій.

 

 

13:42 Президент України Володимир Зеленський відвідав у львівському госпіталі поранених військовослужбовців. Голова держави вручив воїнам державні нагороди. Зокрема, мінометники, стрільці, зенітники, гранатометники, бойові медики отримали ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та "За мужність" ІІІ ступеня. Також Зеленський відзначив орденами Данила Галицького представників Медичних сил ЗСУ.

 

 

 

13:19 Із окупованих територій на вільну землю повернули тіла 17 загиблих українських воїнів. Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії вдалося повернути тіла 1426 захисників для гідного поховання вдома.

 

 

13:03 У Львові проходить зустріч президентів України та Латвії Володимира Зеленського і Егілса Левітса. Вранці лідери держав вшанували на Личаківському цвинтарі пам’ять українських воїнів, полеглих під час російсько-української війни.

 

 

 

12:49 У 2022 році з Росії виїхали і не повернулися від 550 до 800 тисяч осіб, підрахував опозиційний російський  демограф Алєксей Ракша, проаналізувавши статистику країн виїзду росіян. Дослідниця міграції Юлія Флоринська оцінює кількість осіб, що виїхали з Росії, в 500–600 тисяч осіб. За її оцінкою, минулого року в Росію прибуло близько 500 тисяч біженців з України, за оцінкою Ракші – близько мільйона.

 

 

12:33 В Україні з початку епідемічного сезону на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції перехворіли понад 2,5 млн осіб; за кількістю хворих він не відрізнявся від торішнього, але протікав у важчій формі, кількість летальних випадків була більшою, розповів заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Прогнозується, що грипозний епідемічний сезон, який почався 12 листопада, завершиться в кінці березня.  

 

 

12:05 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відбув телефонну розмову із державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Голова американської дипломатії поінформував українського колегу про дискусії на зустрічі G20. Сторони також обговорили створення Спеціального трибуналу у справі про агресію проти України. "Наше наступне велике завдання – забезпечити відповідальність керівництва Росії. Скоординовані зусилля мають ключове значення", – написав Кулеба у твіттері.

 

 

11:44 Число загиблих унаслідок учорашнього російського удару по п'ятиповерховому будинку в Запоріжжі зросло до п'яти. Ще десятеро людей вважаються зниклими безвісти, повідомили у міській раді. 

 

 

11:15 Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній уже 20 день поспіль і наразі не прогнозується, мережевих обмежень, що спричиняють необхідність обмеження споживачів в областях, наразі немає, повідомили в "Укренерго". Споживання на рівні робочого дня і повністю забезпечується електроенергією від української генерації та несуттєвим імпортом.

 

 

11:01 Суд засудив до 12 років ув'язнення заступника командира військової частини 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони РФ, який брав участь у бомбардуваннях України. 6 березня 2022 року росіянин на бойовому літаку перетнув державний кордон України і скинув бомби на радіотелевізійну станцію у Харкові – вісім авіаційних бомб ФАБ-500 загальною вагою 2,5 тонни у тротиловому еквіваленті. Невдовзі після авіаудару українські захисники збили льотчика; після катапультування та приземлення його затримали.

 

 

10:41 Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що збройний конфлікт між росіянами-добровольцями і російськими силовиками на території Брянської області є провісником громадянської війни. "Війна там уже іде роками, вони не звертали на це уваги і трошечки приховували. Але повірте, кількість охочих виступити за свою незалежність від Росії, щоб це перейшло в громадянську війну на території Росії, величезна. Тому що Росія – це колоніальна країна, і вони вже не будуть тримати ці колонії, як це робили до цього часу", – сказав Данілов в етері національного телемаратону. Секретар Радбезу упевнений, що розпад Росії є неминучим і станеться "найближчим часом, за нашого життя". "Майте на увазі, що світ має бути готовим до того, що Російська Федерація почне лопатися. Вона лусне, як наш переспілий херсонський кавун, і це буде найближчим часом. Почнеться це з Кавказу", – додав Данілов.

 

 

10:26 Серед німецьких громадян зростає підтримка постачання зброї Україні, свідчать дані опитування ARD DeutschlandTrend 27 лютого – 1 березня. За місяць ця підтримка виросла на 5%: від 58% в лютому до 63% у березні, зокрема 16% німців вважає цю підтримку недостатньою. Відповідно за місяць зменшився відсоток тих, хто вважає допомогу надмірною: від 35% в лютому до нинішніх 31%, причому в західній Німеччині цей відсоток ще менший (28%), натомість у східній – 40%. Але як у східній, так і в західній Німеччині абсолютна більшість підтримує постачання зброї Україні (відповідно 51% і 66%).

Більшість німців (54%) переконані, що війна завершиться без територіальних поступок України, третина (35%) скептичні щодо цього.

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Незважаючи на війну в Україні, російські оборонні компанії продовжують демонструвати свою продукцію на великих міжнародних виставках озброєнь.

На нещодавньому заході був представлений комплекс активного захисту "Арена-Э", призначений для підвищення живучості бронетехніки. У рекламних матеріалах стверджується, що він «перемагає загрози, які є найбільш небезпечними для бронетехніки… якщо ви цінуєте свою броню та екіпаж, вам потрібна Арена-Э».

Немає жодних доказів встановлення систем «Арена-Э» на власну техніку Росії в Україні, де вона втратила понад 5 тисяч одиниць бронетехніки. Ймовірно, це пов’язано з нездатністю російської промисловості масштабно виробляти високотехнологічні системи; ця проблема загострюється дією міжнародних санкцій.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 151 370 (+765) осіб,

танків – 3405 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 6673 (+15) од.,

артилерійських систем – 2402 (+4) од.,

РСЗВ – 484 (+4) од.,

засобів ППО – 247 (+0) од.,

літаків – 301 (+1) од.,

гелікоптерів – 289 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2061 (+3) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5281 (+17) од.,

спеціальної техніки – 230 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

99,6% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

38,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

88,0% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

78,0% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

43,4% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

24,1% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

32,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,6% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 У Бахмуті росіяни втрачають у сім разів більше солдатів, ніж українська сторона, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов  в ефірі телемарафону: "Так, там складно і важко, але майте на увазі, що наші хлопці і дівчата кожного дня їх там сотнями відправляють туди, куди вони мають відправлятися, з урахуванням того, що вони сюди вдерлися нас вбивати. Зараз ми їх вбиваємо. "І ось цей, скажімо так, перерахунок – 1 до 7 на нашу користь".

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках минулої доби наші воїни відбили понад 85 атак противника. Ворог й надалі порушує норми Міжнародного гуманітарного права. Так, окупанти завдали 31 авіаційний та 3 ракетних удари, зокрема, по цивільній інфраструктурі у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. Є поранені серед мирного населення, пошкоджені житлові багатоповерхівки та приватні будинки. Окрім того зафіксовано 88 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ворогом ракетних ударів є значною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Протягом минулої доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Тимоновичі, Заріччя, Грем’яч, Хрінівка Чернігівської області; Бояро-Лежачі, Атинське, Іскрисківщина, Кіндратівка, Миропільське, Попівка Сумської області та районів 18 населених пунктів Харківської області. Серед них Красне, Глибоке, Веселе, Вовчанськ, Огірцеве, Стрілеча.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області, успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли неподалік 20 населених пунктів. Це, зокрема, Дворічна, Лиман Перший, Петропавлівка, Куп’янськ Харківської області; Макіївка і Кремінна Луганської області та Роздолівка  Донецької.

На Бахмутському напрямку противник не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Григорівки, Богданівки та Бахмута Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує безуспішно атакувати позиції наших військ. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах 18 населених пунктів. Серед них  Бердичі, Авдіївка, Водяне, Веселе, Богоявленка, Велика Новосілка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках вогневого впливу окупантів зазнали понад 45 населених пунктів. Зокрема, Новосілка і Времівка Донецької області; Залізничне, Гуляйполе, Кам’янське Запорізької області, а також Веселе, Берислав, Чорнобаївка, Антонівка та Херсон.

Російські загарбники продовжують грабувати населення на тимчасово захопленій території Запорізької області. Зокрема, з початку лютого 2023 року російські найманці почали активно забирати автомобілі в жителів, які не отримали російські паспорти.

Представники так званої окупаційної влади здійснюють тиск на місцеве населення з метою привласнення земельних ділянок. Більшість жителів населеного пункту Бойове Херсонської області відмовилися передавати свої приватні ділянки на баланс місцевої окупаційної адміністрації. Станом на 1 березня цього року близько 200 осіб з цього села вивезено у невідомому напрямку для проведення так званих фільтраційних заходів, а у їх будинки розквартировують російських найманців.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили ворожий штурмовик Су-25, гелікоптер Мі-24 та 7 БпЛА (1  типу «Суперкам», 2 – «Орлан» та 4 – «Ланцет»).

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 6 районів зосередження противника та склад його боєприпасів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль звинуватив Україну в порушенні кордону в Брянській області Росії 2 березня, що було заперечено українськими офіційними особами.

• Інцидент у Брянську породив спекуляції з боку російських чиновників та ультранаціоналістичних груп щодо реакції Кремля на цю ситуацію.

• Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив 2 березня, що Німеччина веде переговори з союзниками про надання Україні гарантій безпеки, але не повідомив жодних подробиць щодо цих запропонованих гарантій.

• Державний секретар США Ентоні Блінкен 2 березня коротко поговорив з міністром закордонних справ Росії Сєрґєєм Лавровим на саміті G20 в Нью-Делі в Індії про призупинення Росією дії нового Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (новий СНО). Цілком ймовірно, що Кремль використовує новий СНО і побоювання ядерної ескалації в надії стримати підтримку України з боку Заходу.

• Російська влада, схоже, стурбована зростанням втрати важелів впливу в Сербії, яку Росія багато років намагалася інтегрувати у свою сферу впливу.

• Російські ультранаціоналісти продовжують дебатувати щодо доречності критики російських військових зусиль і реагувати на запропоноване посилення покарань за "дискредитацію" війни в Україні.

• Російські війська продовжили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та наступальні операції навколо Кремінної.

• Російські війська продовжили наступальні операції навколо Бахмута, на західних околицях Донецька та на заході Донецької області.

• Схоже, що російські війська тимчасово ослабили зусилля з оточення Бахмута з південного заходу та північного сходу і, можливо, зосередяться натомість на тиску на українські сили, щоби змусити їх вийти з міста, сконцентрувавшись на північно-східному наступі.

• Російські джерела стверджують, що російські війська збили два українські безпілотники в Криму.

• Фінансист групи "Ваґнера" Євґєній Прігожин заявив, що група "Ваґнера" почала вербувати співробітників через російські спортивні клуби.

• Російські окупаційні чиновники спростували повідомлення про депортацію українських дітей на територію Росії.

03.03.2023