340-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:21 Унаслідок обстрілу Херсонського порту у Дніпро потрапили нафтопродукти. "Через ворожий обстріл пошкодження зазнали два судна, що належать іноземним компаніям. Російським снарядом було пробито корпус та місце зберігання палива на одному з кораблів. Через це стався витік нафтопродуктів", – повідомила Херсонська ОВА. Забруднення вдалося локалізувати.

 

 

19:10 Ставка Верховного головнокомандувача заслухала доповіді командувачів військ щодо оперативної обстановки на фронті, зокрема на Донецькому напрямку та на Півдні. Учасники недільної наради також розглянули інформацію від розвідки про ймовірні дії ворога на найближчий період. "Учасники засідання обговорили забезпечення ключових потреб сил оборони України в основних зразках озброєння, військової техніки та боєприпасів для проведення операцій, запланованих на 2023 рік. А ще приділили увагу виробництву, постачанню та ремонту озброєння, військової техніки й боєприпасів для потреб сил оборони України. Крім того, члени Ставки розглянули питання вдосконалення системи індивідуальної та колективної підготовки особового складу підрозділів", – повідомили в ОП.

 

 

18:38 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник протягом цієї доби здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по населених пунктах, що неподалік лінії зіткнення. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

Високою залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На інших напрямках обороняється на раніше зайнятих рубежах.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів противника. Ворожих наступальних угруповань не виявлено.

Разом з тим, противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів по районах населених пунктів Хрінівка та Красний Хутір Чернігівської області; Волфине Сумської області та Одноробівка, Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Тернова, Стариця, Верхня Писарівка, Огірцеве і Вовчанськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дворічна, Вільшана, Піщане, Крохмальне, Берестове, Зелений Гай і Вишневе Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник обстріляв райони Макіївки, Невського, Кремінної і Діброви Луганської області та Тернів і Ямполівки на Донеччині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Бахмут, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий артилерійський вогонь потрапили райони населених пунктів Водяне, Первомайське Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку окупантами обстріляно Вугледар, Нескучне і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від вогню артилерії противника постраждали райони 14 населених пунктів. Серед них Времівка і Новопіль на Донеччині; Полтавка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка і Новоандріївка Запорізької області та Нікополь на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку противник здійснив артилерійський обстріл передмістя та самого міста Херсон. Є постраждалі серед мирних жителів.

За наявною інформацією, із місцевих лікарень Каховки та Нової Каховки російські окупанти вивезли усе медичне обладнання до Новотроїцького Херсонської області. Медичні заклади у зазначених містах окупаційна влада закриває, всупереч раніше наданим обіцянкам. Персонал поставили перед фактом – переведення або звільнення.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника та 2 удари по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 радіолокаційних станції ворога та склад боєприпасів.

 

 

17:40 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із новообраним президентом Чехії Петром Павелом. Голова держави запросив Павела відвідати Україну і висловив колезі та всьому чеському народові подяку неослабну підтримку.

 

 

17:19 Росіяни завдали масованого удару по житлових кварталах Херсона. Внаслідок обстрілу пошкоджено Херсонську обласну клінічну лікарню, школу, автостанцію, поштове відділення, банк та житлові будинки, повідомила обласна військово-цивільна адміністрація. Згідно з попередньою інформацією, троє людей загинуло, пʼятеро поранені. Серед постраждалих – медсестра, яка на момент російської атаки перебувала в лікарні.

 

 

16:39 Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас розкритикувала рішення Міжнародного олімпійського комітету про допуск росіян і білорусів до Олімпіади-2024. "Політично й морально це помилка. Час посилювати ізоляцію, а не поступатися Росії... Спорт – це інструмент для пропагандистської машини Росії. Ігнорувати це – означає стати на бік агресії", – прокоментувала Каллас.

 

 

16:05 Представники урядів України та США обговорили механізм аудиту американської допомоги. Як повідомив віцепрем'єр-міністр Олександр Кубраков, розглядалися механізми та процедури прозорості та підзвітності використання коштів та допомоги, яку Україна отримує для відновлення та повоєнної відбудови.

 

 

15:21 Українські екіпажі прибули до Великої Британії для проходження навчання на танках Challenger 2. Про це повідомило британське міністерство оборони. "Велика Британія надасть Україні танки Challenger 2 разом з іншими країнами-партнерами, демонструючи міцність підтримки України на міжнародному рівні", – йдеться у коментарі.

 

 

14:40 Канцлер Німеччини Олаф Шольц планує продовжувати прямі переговори з президентом Росії Владіміром Путіним у сподіванні на припинення війни РФ проти України. "Я також знову поговорю з Путіним по телефону, тому що це необхідно – говорити один з одним", – сказав канцлер в інтерв'ю німецькій газеті Tagesspiegel. Шольц наголосив, що саме Путін може припинити "жахливу безглузду війну, яка вже коштувала сотень тисяч життів", ухваливши рішення вивести війська з України.

 

 

14:23 Джерела New York Times вказали на причину заміни командувача російськими військами в Україні: начальник генштабу Гєрасімов та міністр оборони Сєргєй Шойгу висловлювали невдоволення позицією Суровікіна, який досяг успіху в обороні, і запропонували повернутися до "гіпернаступу" з потенційною початковою метою взяти Краматорськ; ця пропозиція збіглася з позицією Путіна, який усе ще наполягає на тому, щоб Росія захопила весь Донбас і навіть Київ. Відповідно, військові чиновники й аналітики очікують, що Гєрасімов буде під величезним тиском, щоб провести успішний наступ цієї весни.

 

 

13:37 Минулого року збройні сили Польщі набрали найбільшу кількість солдатів із моменту припинення призову в 2008 році, оскільки вторгнення Росії в Україну підняло важливість захисту батьківщини, заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

 

 

12:00 Споживання електроенергії в енергосистемі України – на тому ж рівні, що й у суботу; дефіцит в енергосистемі далі є значним, оскільки з технічних причин у ремонт виведено один із блоків теплових електростанцій, відповідно обсяг виробленої електроенергії в системі знизився, повідомили в Укренерго. До всіх обленерго доведені дещо зменшені ліміти споживання, які діють упродовж доби.

 

 

11:20 Нідерландські компанії продають мікрочипи посередникам, які постачають їх до Росії, встановили журналісти NOS і Nieuwsuur. Мікрочипи постачають до РФ через китайських перекупників. Переважно йдеться про деталі з виробництва великих компаній, зокрема NXP і Nexperia. Мікросхеми NXP виявили у російській броньованій гаубиці, крилатій ракеті й ударному гелікоптері. Чипи від NXP і Nexperia знаходили у російських безпілотниках, а чип NXP – в іранському БПЛА-камікадзе. Нідерландські компанії заявляють, що не торгують із РФ, а клієнтам заборонено продавати ці чипи підсанкційним країнам.

 

 

10:51 Новообраний президент Чехії Петр Павел домовився із президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою здійснити спільний візит до України, пише словацьке видання Pravda.sk.

 

 

10:17 Група країн, котрі володіють танками Leopard, відбули переговори, "щоб спільно створити коаліцію донаторів сучасного броньованого озброєння для України". Про це повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. На поширеній Блащаком фотографії – інтрига: за його спиною видно прапор Туреччини.

 

 

 

09:40 США протягом кількох наступних тижнів можуть прийняти рішення про поставки Україні літаків F-16 і схвалення їхнього реекспорту з інших країн, пише Politico з посланням на поінформовані джерела.

 

 

09:13 У Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 15 кораблів противника, серед них 3 ракетоносії із 20 "калібрами"повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

 

 

09:07 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми тижнями міністерство освіти Росії подало детальнішу інформацію про впровадження раніше оголошеного плану включення базової військової підготовки в російську програму середньої школи.

Модуль у рамках курсу "Основи безпеки життєдіяльності" включатиме навчання роботі з автоматами та ручними гранатами серії АК, військову муштру та салютування, а також використання засобів індивідуального захисту. Уроки стануть обов’язковими з 1 вересня 2023 року. Крім того, у грудні 2022 року міністерство науки і вищої освіти анонсувало програму «Основи військової підготовки» для студентів ВНЗ.

Ці ініціативи підкреслюють дедалі більш мілітаризовану атмосферу в Росії під час війни, а також є (ймовірно навмисною) алюзією на Радянський Союз: подібна підготовка була обов'язковою в школах до 1993 року.

 

 

09:00 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 126 160 (+650) осіб,

танків – 3197 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 6366 (+22) од.,

артилерійських систем – 2195 (+7) од.,

РСЗВ – 453 (+0) од.,

засобів ППО – 221 (+0) од.,

літаків – 293 (+0) од.,

гелікоптерів – 284 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1947 (+0) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5037 (+10) од.,

спеціальної техніки – 199 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

93,5% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

36,7% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

84,1% автомобільної техніки (з них 1,9% за минулий тиждень),

71,2% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

40,7% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

23,5% літаків (з них 0,5% за минулий тиждень),

31,9% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень),

15,8% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:35 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Ворог не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої держави, завдає ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 1 ракетного і 32 авіаційних удари та здійснили понад 65 обстрілів з РСЗВ. Зокрема, по цивільній інфраструктурі Донецької та Херсонської областей. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Противник продовжує наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Лиманському, Запорізькому та Херсонському – веде оборону.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Діброва і Білогорівка Луганської області; Ямполівка, Верхньокам’янське, Роздолівка, Сіль, Благодатне, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Новомихайлівка, Водяне, Мар’їнка, Побєда і Вугледар на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку противник обстріляв з мінометів райони населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Нововасилівка, Середина Буда, Муравейня, Бачівськ, Будівельне, Волківка, Волфине та Юнаківка на Сумщині.

На Слобожанському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Гур’їв Козачок, Красне, Стариця, Охрімівка, Глибоке, Козача Лопань, Дворічанське, Варварівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Нескучне, Тернова, Стрілеча та Куп’янськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв позицій наших військ в районах населених пунктів Іванівка, Кислівка і Крохмальне на Харківщині, Новоселівське Луганської області та Берестове -Донецької.

На Лиманському напрямку обстріляно Макіївку, Червонопопівку та Діброву на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони 21 населеного пункту, зокрема, Спірне, Біла Гора, Верхньокам’янське, Роздолівка, Бахмут, Нью-Йорк, Кліщіївка, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Водяне, Невельське, Веселе, Красногорівка, Мар’їнка, Первомайське і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку ворогом обстріляні Богоявленка, Вугледар та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого впливу зазнали 19 населених пунктів. Серед них – Времівка і Новопіль на Донеччині та Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Степове, Оріхів і Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку під обстріли з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів потрапили райони населених пунктів Михайлівка, Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Червоний Маяк, Одрадокам’янка, Понятівка, Республіканець, Козацьке, Тягинка, Комишани та Херсон.

Противник продовжує зазнавати значних втрат. Так, в 15 міську багатопрофільну лікарню Ювілейного Луганської області доправлено до 300 найманців так званого пвк “вагнер”. Через те, що більшість з них є носіями таких захворювань як ВІЛ/СНІД, сифіліс, туберкульоз та пневмонія, лікарі відмовляються надавати їм медичну допомогу.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 4 удари по районах зосередження окупантів, а наші ракетники і артилеристи уразили 2 пункти управління, 2 позиції ППО противника, 6 районів зосередження живої сили, склад боєприпасів та станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

08:02 В Ірані безпілотники атакували завод міністерства оборони Ісфахані, який спеціалізується на виробництві боєприпасів, а в Шахід-Салімі у провінції Східний Азербайджан – великий завод із виробництва моторних мастил.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Регулярні російські війська, ймовірно, замінять виснажені сили "групи Ваґнера" для підтримки наступу в Бахмуті після того, як цей її наступ завершився близько 12 січня захопленням Соледара.

• Російські війська намагаються перешкодити Україні повернути ініціативу, можливо, напередодні запланованого вирішального російського наступу на Донбасі.

• Російським військам, ймовірно, не вистачає бойової потужності, необхідної для проведення більш ніж однієї великої наступальної операції з метою фіксації українських сил у західній частині Донецької та східній частині Запорізької областей.

• Російське військове керівництво знову може планувати наступальну операцію, виходячи з помилкових припущень щодо можливостей російської армії

• Зменшення опори російської армії на сили "Ваґнера" навколо Бахмута, найімовірніше, зменшує вплив фінансиста "Ваґнера" Євгєнія Прігожина.

• Повідомляється, що російські сили продовжували обмежені контратаки, щоб відвоювати втрачені позиції на лінії Сватове–Кремінна.

• Українські війська продовжували завдавати ударів по російських тилах у Луганській області.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута й Авдіївки-Донецька. Російські війська продовжили локалізований наступ поблизу Вугледара на заході Донецької області.

• 28 січня другий день поспіль російські джерела не повідомляють про російські наземні обстріли в Запорізькій області.

• Деякі російські громадяни продовжують певні спроби саботажу російських зусиль з формування збройних сил.

• Російські окупанти продовжують підготовку тривалого примусового виселення українських дітей до Росії.

 

 

29.01.2023