Про підсумки року

У кінці року час думати про підсумки. Чи не щороку ми кажемо собі, що цей рік зовсім інший, тому й підсумки не такі, як завжди, але цьогоріч вони геть інші.

 

 

Аби зрозуміти підсумки цього року, замало пододавати всі числа кожного місяця в стовпчик і глянути, яка в них сума. Є багато позитивних, тобто додатніх чисел, про які не думалось раніше як про можливі взагалі, наприклад, про число нас, що нарешті говорять по-нашому. Відсоток всього нашого в аґенді. Число тих, кому небайдужа та спільність, якою є ми, адже стало ясно, що для того, аби стати частиною нас, достатньо просто вирішити бути частиною оцього "ми", бути не осторонь. Ну а далі віддавати все, що можна віддати.

 

Такі підсумки в стовпчик ризиковано робити, бо ж буде забагато від'ємних чисел, до яких ніколи не готовий. Число тих, хто віддав за наше "ми" більше, ніж будь-кому би хотілося.

 

Навіть попри те, що ті втрати почались ще з січня 14го і ми мали би бути згрубілі до того суму, він щоразу проймає. Тільки здецидованість (щоб не казати зайвий слово "воля", боячись його затерти, бо хтозна скільки ще ми описуватимемо реальність, де є актуальною воля) йти далі не дає права розсипатись, тому це не суцільний сум, а таки підсумки.

 

У грі "Пантоміма" є такий прийом: коли ти наткнувся на споріднене поняття, яке допоможе потім вгадати слово, то ведучий показує на кишеньку — збережи собі це слово на потім.

 

Підсумок 2022го — це кишенька на лямках, така собі недосумка, яку можна причепити на бронік чи до наплечника чи до ерпеески (ремінно-плечова система —то пасок із підтяжками, на який власне можна начепити різних кишеньок).

 

І може підсумками року мають бути підсумки під магазин 5.45, із пластиковим каркасом чи з клапаном згори, що його можна відкрити і приліпити всередині, щоби зручніше діставати магазин, на один магазин або відразу на два. Вони точно обійдуть у цьому рейтингу підсумки для гранати або підсумки для відстріляних магазинів — ті хоч і зручні, але не такі всюдисущі.

 

Підсумки під магазин також обійдуть підсумки під планшет, на який ставлять "Кропиву", під рацію (якою найчастіше лунає "чотири-п'ять-ноль", і годі перевчити когось говорити "нуль" навіть курсами української), під магазини для пістолета, навіть якщо ти офіцер і маєш пістолет. Вони переможуть просто неясно для чого підсумки, які називають утилітарними, і ти туди пхаєш чи дощовик, чи мавік, чи термогорня, яке береш зі собою, коли йдеш в наряд, який вперто не називають стійкою чи вартою.

 

 

Звісно, підсумками року мають всі шанси стати підсумки медичні, адже ці найдовершеніші. Вони мають в собі різні відділи, щоби їх швидко розгорнути і дати доступ до того, що потрібно саме в ці секунди. Мають швидкий скид, аби працювати з ними правою чи лівою рукою, і це не тому, що хтось правша чи шульга.

 

 

Медичні підсумки дуже зручні не тільки для медикаментів, а теж для того, щоби мати зі собою похідний набір для малювання — пензлі, олівці, невеликий блокнотик. І боєць, швидко збираючись, одного разу переплутає медичну аптечку і художнє. Виїде на завдання, а там артобстріл (арт як артилерія) і він поранений. До нього підбігає його побратим, і за правилами, надає допомогу тою аптечкою, яка на пораненому, а не власною. Той, хто допомагає, дивується вмісту підсумка, але розгортає блокнот і починає малювати, спершу швидкий скетч з пораненим, а потім промальовує краєвид навколо. Якраз сідає сонце, червонястий захід сонця, і виходить непоганий етюд в багряних тонах. Врешті вся увага до малюнка вже не на пораненому, а лише на пейзажі. Бо життя коротке, а мистецтво вічне.

 

Ілюстрація:  Ярко Філевич.

29.12.2022