301-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:19 Наприкінці загальної аудієнції в середу, 21 грудня, перед Різдвом Папа Франциск закликав молитися за те, щоби Господь якнайшвидше дарував українцям мир. Глава Католицької церкви попросив людей пам'ятати про українських дітей, які страждають від холоду цього Різдва. "А тепер, говорячи про дітей, згадаймо про багатьох дітей в Україні, що страждають, дуже страждають через цю війну. В це свято Бога, Який стає дитиною, пам’ятаймо про українських дітей. Пам’ятаймо про український народ під час цього Різдва: без світла, без обігріву, без головних для виживання речей, і молімо Господа, щоби приніс їм мир настільки швидко, наскільки це можливо", – сказав Папа.

 

 

22:31 Президент України Володимир Зеленський вручив президенту США Джо Байдену українську нагороду "Хрест бойових заслуг". Згідно з повідомленням "Укрінформу", саму нагороду Байденові передав капітан українських військовослужбовців, який командує підрозділом, на озброєнні котрого є HIMARS. Капітан відмовився від державного ордена і попросив передати його як вдячність президентові Байдену. "Один хлопець, який дійсно, дійсно герой, справжній капітан, і він попросив мене передати його нагороду, і він попросив мене передати його нагороду президенту Байдену. Він дуже хоробрий, і він сказав: передайте це дуже хороброму президенту, і я хочу передати вам - це Хрест бойових заслуг", - сказав Зеленський. Байден подякував Зеленському та повідомив, що у відповідь надішле українському капітану презент. "Незаслужено - але дуже дякую. Ну, у нас тут є традиція, і я йому її передам. У мого сина, який воював в Іраку, є те, що вони називають командною монетою. Ви бачили ті монети, які ми отримуємо на полі бою? Я подбаю про те, щоб він отримав таку. Дякую вам", - сказав Байден.

 

 

 

21:54 Начальник генерального штабу збройних сил Польщі Ромуальд Анджейчак під час візиту до України в середу зустрівся із Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним у Києві, а також відвідав Ірпінь та Гостомель. Анджейчак констатував, що українське військо “успішно протидіє російській армії”. “Нашим моральним обов’язком є підтримка українців задля перемоги", – сказав польський генерал.

 

 

21:27 Президенти України і США Володимир Зеленський і Джозеф Байден розпочали двосторонню зустріч у Білому домі. Пан Байден особисто зустрів свого колегу на ґанку резиденції. "Пане Президенте, добре, що ви прибули знову. Мають честь бути поруч із вами у спільній обороні проти жорстокої, брутальної війни, котру провадить Путін. Важко повірити, що пройшло вже триста днів, а Путін веде жорстоку атаку на право українців існувати як нація, і атаку на невинний український народ", – заявив Байден, згідно з повідомленням CNN.

 

 

 

20:39 Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі у четвер перебуватиме у Москві. Він планує провести переговори щодо створення зони безпеки навколо окупованої Запорізької АЕС.

 

 

19:50 Президент України Володимир Зеленський прибув до США. Як повідомляє "Укрінформ", програмою офіційного візиту передбачено зустріч української делегації на чолі з Зеленським у Білому домі з найвищим державним керівництвом Сполучених Штатів. Пізніше голова держави виступить із промовою в Конгресі США на спільному засіданні обох палат. Крім того, заплановано кілька двосторонніх зустрічей Президента України в американській столиці.

 

 

 

19:12 Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній вручив головнокомандувачу Валерієві Залужному орден Святого Юрія Переможця. "Пам’ятаємо, що військова служба і захист рідного народу є Богом благословенною справою, а наші військові виконують своє покликання жертовно захищати ближніх. Тож нехай Господь береже та благословляє наших захисників Батьківщини та весь український народ!" – прокоментував Епіфаній. 

 

 

18:47 Сполучені Штати Америки офіційно оголосили про надання Україні системи протиповітряної оборони Patriot у новому пакеті оборонної допомоги обсягом 1,85 млрд дол. Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен. Згідно з повідомленням Державного департаменту, Україні нададуть додаткові пристрої ППО, засоби точної стрільби, а ще боєприпаси й устаткування на мільярд доларів. Пентагон також надає додаткову допомогу обсягом 850 млн дол. у рамках ініціативи США з безпекової допомоги Україні, оголосив Блінкен. "Сьогоднішня допомога вперше включає системи протиповітряної оборони Patriot, здатні збивати крилаті ракети, балістичні ракети короткої дії та літаки на значно більшій висоті, ніж раніше надані системи протиповітряної оборони", – заявив Блінкен.

 

 

18:18 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 3 ракетні удари та авіаційний удар по цивільних об’єктах в Запорізькій області. В місті Гуляйполе російська авіація цинічно вдарила по міській лікарні. Окрім того, ворог здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Противник й надалі зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Лиманському.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують знаходитись в прикордонних з Україною районах.

Разом з тим, на Слобожанському напрямку, танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Червона Зоря, Козача Лопань, Веселе, Варварівка, Стариця, Вовчанськ, Вільча, Черняків, Чугунівка і Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку зафіксовано вогневе ураження по районах населених пунктів Новомлинськ, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне і Берестове на Харківщині та Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог не припиняє обстрілювати райони Макіївки, Площанки, Червонопопівки та Діброви на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Диліївка, Озарянівка, Дружба, Північне, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог обстріляв Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнку та Новомихайлівку на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії по районах Вугледара, Пречистівки, Новоукраїнки та Великої Новосілки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстрілів з реактивної та ствольної артилерії, зокрема, зазнав населений пункт Червоногригорівка Дніпропетровської області, передмістя та місто Херсон і місто Очаків Миколаївської області. В цих населених пунктах є постраждалі серед мирних жителів.

Підтверджено вогневе ураження 15 та 16 грудня цього року ворожих складів боєприпасів в районі населеного пункту Кадіївка Луганської області. Детонація на зазначених складах тривала понад 20 годин.

20 грудня цього року вогневого ураження зазнали окупанти, що скупчились на польовому аеродромі в районі Каховки Херсонської області. Там перебували близько 30 одиниць артилерійських систем різного типу, САУ та РСЗВ, а також боєприпаси та паливно-мастильні матеріали. Детальна інформація щодо втрат техніки та особового складу уточнюється.

У населеному пункті Новобогданівка Запорізької області окупанти організували польовий шпиталь. У Новотроїцькому, що на Херсонщині, російські загарбники переоблаштували місцеву лікарню для лікування своїх поранених. Хворі місцеві жителі були примусово “виписані”. У цьому населеному пункті окупанти посилили контррозвідувальні заходи. Все це свідчить про значні втрати ворога.

Українська авіація протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки. Також наші захисники збили ворожий БпЛА типу “Форпост”, який коштує близько 6 мільйонів доларів США.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в той же час, уразили пункт управління та два райони зосередження живої сили окупантів.

 

17:45 Шість десятків всесвітньо відомих локацій – від Колізею та Сіднейської опери до різдвяних ялинок у Нью-Йорку та Лондоні – у середу вимкнуть світло на знак солідарності з Україною, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Як поінформували в ініціативі UNITED24, ця акція пройде на 62 локаціях у 19 країнах. Ініціатори #LightUpUkraine прагнуть привернути увагу до проблем із безперебійним електропостачанням на критично важливих об'єктах; мета – зібрати кошти на генератори для українських лікарень.

 

 

17:10 Президент США Джозеф Байден планує обговорити з Володимиром Зеленським перспективу дипломатичного врегулювання воєнного конфлікту, заявив радник зі стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі. "Президент направду вважає, що із наближенням зими... нова фаза цієї війни, агресії пана Путіна. Зараз дуже вдалий час двом лідерам, щоб сісти віч-на-віч і порозмовляти", – заявив Кірбі в інтерв'ю CNN. З його слів, лідери держав обговорять продовження військової та економічної допомоги з боку США, збереження санкцій проти Росії і питання врегулювання конфлікту. "Я не сумніваюся, що вони обговорять бачення Президента Зеленського про "справедливий мир" і про те, як це виглядає, якими є його компоненти, і як ми можемо допомогти Україні досягнути цього", – розповів Кірбі. Водночас представник Білого дому додав, що Кремль вочевидь не зацікавлений в дипломатії "прямо зараз", а навпаки має намір посилювати аґресію.

 

 

16:31 Українське військо проводить наступальні операції у напрямку Сватового і Кремінної, повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. Водночас він заявив, що становище під Білогорівкою залишається складним. "Там дуже важко. Постійно їх обстрілюють, цілодобово, і цілими днями наступи проходять... Але хлопці там вирівняли ситуацію і навіть покращили свої позиції", – розповів Гайдай.

 

 

16:09 На війні з Росією загинув колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв. Про це повідомив український режисер Олег Сенцов. Дружина військовослужбовця Людмила Афанасьєва підтвердила інформацію про загибель чоловіка. Геннадій воював у складі 130-го батальйону ТрО 241-ої бригади.

 

 

 

15:41 Російські найманці з приватних військових компаній можуть обстріляти Білорусь, щоб потім звинуватити у цьому Україну. Про це йдеться у повідомленні Центру національного спротиву. Згідно з інформацією української сторони, найманці вже прибули на кордон з Україною у район села Крупейкі (Лоєвський район, Гомельська область); їх розділили на дві групи по 80–90 осіб. "Одним зі сценаріїв провокації є обстріл території Білорусі нібито ЗСУ. Адже йдеться про саме тих найманців, які прибули до Білорусі 20 вересня. Тоді на територію білоруського приватного охоронного підприємства "ГардСервіс", де розміщувались найманці, доставили 300 одиниць української військової форми, яку росіяни захопили на складах у Херсонській області", – йдеться у повідомленні.

 

 

14:38 Росіяни обстріляли місто Очаків на Миколаївщині. "Били зі ствольної артилерії. Є влучання у подвір’я мирних мешканців. Поранення отримали троє людей, серед них 10-річний хлопчик”, – повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

 

 

14:11 Польський медіаресурс TVN24 опублікував відеокадри з Володимиром Зеленським у Перемишлі під час пересадки з українського потяга у дорозі через Польщу до Вашінґтона. Це вперше Зеленський перетнув державний кордон з моменту повномасштабного вторгнення РФ.

 

 

13:36 Суд надав дозвіл на здійснення спеціального судового провадження щодо заступника командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення та командира 11-ої окремої інженерної бригади Південного військового округу через підрив Північнокримського каналу. Як повідомляє Херсонська обласна прокуратура, наприкінці лютого 2022 року ці російські військовики керували захопленням споруд Каховської ГЕС та підривом каналу. Відтак вони завдали значної шкоди цивільній інфраструктурі, унеможливили здійснення належного зрошування сільгоспземель регіону. Шкода довкіллю та збитки державі оцінюються у понад 1,5 млрд грн.

 

 

13:02 Державна інспекція енергетичного нагляду зафіксувала 193 порушення при застосуванні графіків відключень електроенергії під час позапланових перевірок операторів системи розподілу. Найчастіше йдеться про порушення тривалості перерв між графіками відключення, застосування стабілізаційних графіків, не передбачених чинним законодавством, відсутність у графіках планових відключень об’єктів, що не входять до переліку критичної інфраструктури, недотримання тривалості відключення. Зафіксовані також випадки відсутності погодженого з органами місцевого самоврядування списку підприємств, які входять до переліку критичної інфраструктури. Найбільше порушень виявили у ПрАТ «Волиньобленерго», ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі», АТ «Полтаваобленерго», ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», ВАТ «Тернопільобленерго» та ВАТ «Чернігівобленерго».

 

 

12:48 Китайський лідер Сі Цзіньпін зустрівся із заступником секретаря ради безпеки Росії Дмітрієм Мєдвєдєвим. Як пише Reuters, Сі пропонує Москві врегулювати конфлікт політичними засобами. Мєдвєдєв нібито передав Сі Цзіньпіну послання від Путіна.

 

 

12:25 Слідство у кримінальному провадженні про прорив росіян на Херсонщину перебуває на завершальній стадії, заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк. "Кримінальне провадження перебуває у Державному бюро розслідувань. Вони здійснюють слідство, на сьогодні проводиться багато експертиз. Я не маю жодного права розкривати карти, то їхнє провадження. Ми не можемо порушити принцип таємниці слідства, разом з тим, наскільки мені відомо, слідство вже на завершальному етапі", – заявив Малюк, коментуючи спекуляції про можливе розмінування мостів на Чонгарі. Зі слів Малюка, до цих подій має стосунок колишній керівник кримського головного управління СБУ Олег Кулініч, який працював на ФСБ РФ через екссекретаря РНБО Андрія Клюєва і його заступника Володимира Сівковича. "Це свого роду "кротоферма". Основна задача - збір інформації по Україні. В тому числі в офісі присутні кадрові співробітники 5-ої служби ФСБ РФ. І безпосередньо вони співпрацювали з Кулінічем", - розповів Малюк у інтерв'ю телеканалу "1+1".

 

#цитата

 

"Загрався, закрався, зазнався – це бункерний дід. Він реально живе у своєму хворобливому світі, і його спіткає два варіанти. Або лава підсудних в Гаазі, або безславна смерть десь там в бункері на Алтаї. Все".

 

Василь Малюк

 

 

11:47 Служба безпеки України проводить контррозвідувальні заходи на об’єктах УПЦ МП на Сумщині, зокрема у Софронієво-Молченському чоловічому монастирі Різдва Богородиці. "Ці заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку "русского міра" та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів", – прокоментували в СБУ.

 

 

11:29 "На ранок 21 грудня зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі, а також обмеження, спричинені пошкодженнями магістральних мереж систематичними ракетними та безпілотними атаками", – ідеться у повідомленні НЕК "Укренерго". До всіх областей довели ліміти споживання; перевищення лімітів спричинить застосування аварійних обмежень. У центральному регіоні, зокрема й у Києві, ситуація залишається складною.

 

 

11:13 Депутати місцевих рад, які були обрані від заборонених судом (проросійських) політичних партій, мають бути позбавлені депутатських мандатів або їхні повноваження мають бути призупинені на період дії воєнного стану, вважають 86,7% українців, свідчать дані сьомої хвилі всеукраїнського соціологічного дослідження з тематики місцевого самоврядування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у жовтні-листопаді 2022 року на замовлення Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій України та у координації з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

75,5% респондентів вважає, що місцеві ради, де більшість депутатів обрані від заборонених судом (проросійських) політичних партій, мають бути розпущеними, а замість них тимчасово має вводитися військова адміністрація, ще 15% – що вони можуть продовжити роботу, але за умови виходу таких депутатів із заборонених судом партій та депутатських фракцій цих партій.

 

 

10:35 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом минулого тижня російські військові та маріонеткові сили Вагнера здійснили невелике просування на східній околиці міста Бахмут Донецької області. Російська піхота, ймовірно, зараз закріпилася у східних промислових районах міста, а подекуди просунулася і в житлові квартали. Тривають вуличні бої.

Інтенсивні бойові дії на Бахмутському напрямку точаться з червня 2022 року, але лінія фронту проходить переважно по відкритій місцевості на східних підступах до міста.

Після наступу російських військ на Лисичанськ та Сіверськодонецьк у липні 2022 року війна не мала затяжних масштабних боїв у населених пунктах.

З огляду на те, що такий тип ведення бойових дій потребує висококваліфікованої піхоти і великого професіоналізму молодшого командного складу, погано навчені бійці ПВК "Вагнера" і мобілізовані резервісти російської армії навряд чи можуть справлятися з такими завданнями.

 

 

10:03 Президент США Джо Байден нині оголосить про значний новий пакет допомоги Україні обсягом приблизно $2 млрд, в рамках якого США нададуть Україні ЗРК Patriot, а також навчатимуть українських військовослужбовців використанню цієї системи, повідомили у Білому домі.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 99 740 (+510) осіб,

танків – 3002 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 5979 (+5) од.,

артилерійських систем – 1972 (+12) од.,

РСЗВ – 412 (+2) од.,

засобів ППО – 212 (+0) од.,

літаків – 282 (+1) од.,

гелікоптерів – 267 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1688 (+8) од.,

крилатих ракет – 653 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4608 (+9) од.,

спеціальної техніки – 178 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

87,9% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

34,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

76,8% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

64,0% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

37,0% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

22,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

30,0% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:04 Президент України Володимир Зеленський вирушив із візитом у Сполучені Штати: "Вирушив до США задля зміцнення стійкості й обороноздатності України. Зокрема, із президентом США Джо Байденом обговоримо співпрацю України та США. Також виступлю в Конгресі та проведу низку двосторонніх зустрічей". У Білому домі повідомили, що візит президенти обговорили під час телефонної розмови 11 грудня, офіційне запрошення Зеленський отримав 14 грудня, а офіційно прийняв його 16 грудня, остаточне підтвердження відбулося 18 грудня.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них –Масютівка Харківської області; Підкуйчанськ, Діброва і Білогорівка на Луганщині та Верхньокам’янське, Веселе, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Водяне, Піски, Невельське, Мар’їнка, Новомихайлівка і Пречистівка Донецької області.

В той же час противник завдав 5 ракетних та 16 авіаційних ударів, а також здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню. В результаті цього великі ушкодження отримала цивільна інфраструктура та постраждало мирне населення міст Херсон, Костянтинівка та Вовчанськ.

На всій території України залишається небезпека авіаційних та ракетних ударів.

На Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог обстріляв з артилерії позиції наших військ в районах шістнадцяти населених пунктів. Зокрема це Михальчина Слобода Чернігівської області та Вільча, Веселе, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Варварівка, Вільхуватка і Дворічна на Харківщині. Також, противник задіяв ударний БпЛА та армійську авіацію біля Красного Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Новомлинськ, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка і Крохмальне Харківської області та Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Червонопопівка та Діброва Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує вести штурмові дії. Обстріляв з танків та артилерії наші позиції в районах більш як двадцяти населених пунктів. Серед них - Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Диліївка, Водяне, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Завдано авіаударів в районах Спірного та Білогорівки.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по позиціях наших військ поблизу Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстріли з реактивної артилерії районів населених пунктів Білогір’я, Кам’янське і Малі Щербаки Запорізької області та Новодмитрівка, Кам’янське, Республіканець, Новоберислав, Понятівка, Херсон, Микільське, Садове і Антонівка на Херсонщині.

Підтверджено вогневе ураження 19 грудня району зосередження живої сили та техніки окупантів в Херсонській області, в районі Василівки. Знищено 8 одиниць важкої військової техніки різного типу. Інформація щодо втрат у живій силі уточнюється.

З 12 грудня російські окупаційні війська проводять підготовку до примусової евакуації громадян України, які проживають на території міста Василівка та прилеглих населених пунктів Василівського району Запорізької області.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 12 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили склад боєприпасів, 3 пункти управління та 10 районів зосередження живої сили окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російський тиск на Білорусь зменшує можливості білоруського президента Лукашенка уникати поступок Кремлю.

• ISW продовжує бачити ознаки, що відповідають найменш вірогідному, але найбільш небезпечному варіанту розвитку подій – новому російському вторгненню на північ України з Білорусі.

• Візит Президента України Володимира Зеленського в Бахмут підриває інформаційну операцію Кремля, спрямовану на те, щоб представити президента Росії Путіна як анґажованого у війну лідера.

• Фінансист "Групи Вагнера" Євгеній Прігожин теж підірвав зусилля Путіна зобразити себе в російському інформаційному просторі як лідера воєнного часу – можливо, ненавмисно.

• Зусилля Кремля, спрямовані на покращення репутації міністерства оборони Росії, можливо, спонукали Прігожина до активізації зусиль з легалізації "Групи Вагнера" в Росії.

• Кремль, ймовірно, продовжить зусилля зобразити президента Росії Путіна і міністерство оборони Росії як ефективних лідерів, коли Путін проведе розширене щорічне засідання колегії міноборони Росії 21 грудня.

• Російські війська проводили обмежені контратаки вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні операції в районі Бахмута й Авдіївки.

• Російські війська розширюють оборонні укріплення на лівому (східному) березі Дніпра в Херсонській області.

• Представник Кремля ухилився від відповіді на запитання щодо заяви офіцера військкомату Московської області від 17 грудня про те, що російська влада продовжить термін служби для солдатів строкової служби.

• Президент Росії Путін зажадав від російських спецслужб посилити боротьбу з проукраїнськими партизанами.

 

21.12.2022