299-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:56 Народна депутатка Галина Янченко написала заяву на вихід із партії "Слуга народу". Причина – скандал із головою партії Оленою Шуляк, яку звинувачують у приниженні пораненого військовослужбовця прямо в лікарняній палаті через його критику в бік "будівельного" законопроєкту Шуляк. "Прийти до захисника в госпіталь не щоб провідати, не щоб підтримати, а щоб поз’ясовувати стосунки щодо її корупційного законопроєкту – це плювок в обличчя всім нашим воїнам, всім волонтерам, всім, хто ризикує своїм життям на передовій заради перемоги нашої країни. Людина, яка обіймає державну посаду, не має на таке права", – пояснила Янченко.

 

 

21:11 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний публічно виступив із підтримкою скандального законопроєкту, котрий передбачає посилення кримінальної відповідальності за невиконання командирських наказів. "Я змушений підняти досить складну тему – посилення відповідальності за самовільне залишення військової частини чи місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою або відмову діяти зброєю, непокору і невиконання бойових наказів. Я підтримую відповідні зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою України, і прошу Президента підписати закон. Моя думка чітко віддзеркалює позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного вирішення цього комплексу питань. Армія тримається на дисципліні... Оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них. Часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями дуже дорогою ціною", – заявив Залужний. Головнокомандувач додав, що "так, ми [живемо] в демократичній державі". "Але рівно до тих пір, поки це не шкодить нам вигравати війну".

 

 

19:20 Президент Росії Владімір Путін здійснив візит до Мінська і відбув переговори з Олександром Лукашенком. Путіна супроводжували міністри оборони та закордонних справ РФ Сєрґєй Шойґу і Сєрґєй Лавров. Лукашенко ствердив, що під час розмови йшлося головно про економіку. Українська ж розвідка наголошувала перед візитом: головна тема переговорів – втягнення білорусів у війну.

 

 

 

18:53 Сполучені Штати Америки наразі не передавали Україні озброєння через інструменти лендлізу і надсилають зброю українцям через інші програми, заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. "Перевага цього інструмента (лендлізу, – ред.) – швидкість ухвалення адміністрацією США рішень за спрощеною процедурою без зайвої бюрократії та необхідності голосувань щодо кожного пакета допомоги Україні в Конгресі США. Недолік – обсяги постачань американської зброї в межах лендлізу напряму залежать від фінансових можливостей України", – пояснив Ніколенко у коментарі Hromadske. Він додав, що нинішні програми, на відміну від лендлізу, не передбачають відшкодування з боку України вартості наданого озброєння, військової техніки та боєприпасів. 

 

 

18:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: 

 

Протягом доби противник завдав 1 ракетного удару, а також здійснив близько 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Також ворог застосував 28 іранських ударних БпЛА “Шахед-136”, 23 з яких збили Сили оборони України. В результаті ворожих ударів постраждала цивільна інфраструктура та мирне населення.

На Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Слобожанському напрямку ворог обстріляв з артилерії наші позиції в районах населених пунктів Стрілеча, Глибоке, Вовчанськ та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник стріляв по районах Котлярівки, Крохмального і Берестового Харківської області та Стельмахівки, Макіївки, Площанки, Червонопопівки і Діброви на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує вести штурмові дії, здійснив обстріли з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії по наших позиціях в районах двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них –Верхньокам’янське, Берестове, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти не припиняють обстріли з усього спектру артилерії районів населених пунктів Темирівка, Червоне, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області та міста Херсон, де знову постраждала цивільна інфраструктура та мирні громадяни.

Через значні втрати загарбників продовжується перепрофілювання лікарень на тимчасово окупованих територіях Луганської області у військові шпиталі. Так, Луганська обласна клінічна лікарня, Луганська міська багатопрофільна лікарня №15 та Залізнична лікарня передані для користування російським окупаційним військам. Місцевому населенню в обслуговуванні відмовляють та пропонують звертатися до інших лікувальних закладів.

За попередні дні, в районах Бердянська, Токмака та Пологів Запорізької області, знищено склад боєприпасів, близько 15 одиниць військової техніки різного типу та поранено понад 150 військовослужбовців російських окупаційних військ.

Українська авіація протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ і 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів загарбників.

Сили протиповітряної оборони сьогодні збили два ворожих гелікоптери. Інформація щодо їх типу наразі уточнюється.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили склад боєприпасів, 2 пункти управління та 2 райони зосередження живої сили противника.

 

 

17:59 Росія продовжує виношувати плани вторгнутися на територію Молдови, заявив керівник Служби розвідки і безпеки Александру Мустяце в інтерв'ю TVR Moldova. "Питання не в тому, чи Росія здійснить наступ на територію Молдови, а в тому, коли це відбудеться – або у січні, лютому, або пізніше, березень, квітень. За інформацією, яку ми маємо, Російська Федерація має намір іти далі", – сказав Мустяце. Очільник розвідки стверджує, що росіяни мріють пробити коридор до Придністров'я, при тім не виключає спроби прорватися до Дністра від північного кордону України. Розвідник резюмував, що перспектива вторгнення залежить від ходу війни в Україні.

 

 

17:17 Президент Росії Владімір Путін "довго радився" з очільником генерального штабу ЗС РФ Валєрієм Ґєрасімовим і міністром оборони Сєрґєєм Шойґу "та тричі переносив наступ". Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький у інтерв'ю Bild. "За нашою інформацією, наступ востаннє переносили в середині лютого. ФСБ підштовхнула Ґєрасімова до вторгнення. Росіяни були впевнені, що провели достатню підготовку, бо вклали в це величезні ресурси”, – повідомив Скібіцький. При тім військові частини були забезпечені продовольством, боєприпасами та пальним лише на три доби.

 

 

16:30 Майже половина українців – 44% – підтримують ідею перенесення дати святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, свідчить опитування соціологічної групи "Рейтинг": 25% – повністю прихильні календарній зміні, 19% – радше прихильні. Рішуче проти виступає 19% українців, радше проти – ще 12%, при тому, що 23% це байдуже, а 2% ще не здецидувалися.

 

 

 

16:04 Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський погодився відвідати Польщу для зустрічі зі своїми польськими колегами через інцидент із вибухом гранатомета в офісі головного коменданта польської поліції Ярослава Шимчика. Зустріч відбудеться незабаром, поінформував міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський.

 

 

15:42 Росія і Китай проведуть спільні військово-морські навчання 21-27 грудня, анонсувало Міноборони РФ. Росіяни і китайці проводять ці вишколи щороку з 2012-го. Москва декларує, що мета – "зміцнення військово-морського співробітництва між Росією і Китаєм, а також підтримання миру і стабільності в Азійсько-Тихоокеанському регіоні".

 

 

15:27 Сьогодні вночі проліт дрона-камікадзе "Шахід" зафіксували просто над майданчиком Південноукраїнської АЕС поруч із ядерною установкою. "Це є абсолютно неприпустимим порушенням ядерної та радіаційної безпеки... Вкотре закликаємо не допустити, щоб ядерні об’єкти піддавалися ризику нападу з боку армії рф й несли загрозу ядерній та радіаційній безпеці України і світу", – прокоментували в "Енергоатомі".

 

 

15:10 У новій партії іранських дронів-камікадзе Shahed, яку отримала Росія від Ірану, 250 БПЛА, повідомив Президент України Володимир Зеленський під час звернення до учасників зустрічі лідерів Об’єднаних експедиційних сил Сполученого Королівства (JEF).

 

 

14:50 Державне бюро розслідувань і Офіс генерального прокурора завершили спеціальне досудове розслідування за підозрою колишніх президента Януковича та прем’єр-міністра України Азарова у вчиненні державної зради за імплементацію "харківських угод". Встановлено, що колишні високопосадовці сприяли військовим планам держави-агресора зі збільшення кількості особового складу та військової техніки окупантів у Криму, що було використано для анексії у 2014 році АР Крим та міста Севастополя, а надалі – для повномасштабної агресії РФ проти України у лютому 2022 року.

 

 

14:03 Нині, в день візиту Путіна, у Білорусі несподівано завершено раптову перевірку бойової готовності військ, оголошену 13 грудня, коли повідомлялося, що в рамках перевірки "військам належить у найкоротші терміни висунутись у призначені райони, здійснити їхнє інженерне обладнання, організувати охорону та оборону, а також навести мостові переправи через річки Неман та Березина".

 

 

13:24 Більшість котелень Києва відновили свою роботу після ранкових атак російських окупантів на об'єкти критичної інфраструктури міста. Без опалення залишаються приблизно 3% жителів столиці, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

 

 

13:18 Жодних хвиль мобілізації не планується, заявив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач: "Говорити, що після Нового року буде нова хвиля, не можна. Усі фактори, які на це впливають, давно включено. І той самий фактор, що в РФ відбулася мобілізація та призвано до 200-300 тис. осіб, давно враховано. Тому нині ми працюємо згідно з планом, тож жодних хвиль не передбачено. Щодо хвилі мобілізації – вже з 24.02 цього року триває мобілізація, оголошена указом Президента України. І навіть із самого початку жодних хвиль не було. Так, справді, на першому етапі було призвано більше людей, потім темпи постійно знижувалися, і нині вони на набагато нижчому рівні, ніж на початку. Кількість громадян, яких ми призиваємо в результаті мобілізації, залежить від обстановки, яка складається на фронті".

 

 

12:28 У вівторок у Києві відкриють дві станції столичного метрополітену – "Майдан Незалежності" та "Хрещатик" – і перехід між ними, повідомив міський голова Віталій Кличко. Ці станції були зачиненими від початку широкомасштабного вторгнення Росії.

 

 

11:14 Станом на ранок 19 грудня в енергосистемі України склалася важка ситуація, заявили в компанії "Укренерго". "Всю ніч ворожі БПЛА намагалися прорватися на енергооб’єкти по всій країні. Завдяки професійній роботі Повітряних сил оборони ворог своєї мети в повному обсязі не досяг, але, на жаль, є кілька влучань в об’єкти інфраструктури... Наразі найскладніша ситуація склалась в центральному, східному та дніпровському регіонах. Введено графіки аварійних відключень у Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській, Київській областях та місті Київ. Пріоритетно заживлені об’єкти критичної інфраструктури, відновлення енергопостачання побутовим споживачам може зайняти тривалий час", – ідеться в коментарі "Укренерго".

 

 

10:57 Росіяни обстріляли центр Херсона. Будівля обласної адміністрації зазнала ушкоджень.

 

 

 

10:47 Вночі у небі над Києвом було зафіксовано 23 ворожі БПЛА, 18 з них знищено, повідомив голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко. Загалом сили ППО збили 30 з 35 шахедів, що вночі атакували Україну, отже всі п'ять незбитих дронів атакували Київ, є влучання в об'єкт критичної інфраструктури. Постраждалих внаслідок атаки немає, уламки дронів пошкодили проїжджу частину в Солом'янському районі та вікна багатоповерхівки у Шевченківському районі.

 

 

10:22 У росіян лишилося запасів ракет на дві, максимум чотири атаки, вважає секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов: "Якщо рахувати на великі атаки, які у нас уже відбулися, то у них залишилося максимум на дві-три, може, на чотири нашкребуть. Але тоді вони повністю залишаться без ракет, що є неприпустимо, адже у них можуть з’явитися зовсім інші виклики і вони мають хоч якийсь запас залишити. Ту межу, яку по нормативах вони б мали втримувати, вони її вже пройшли і пройшли доволі давно". Однак, уточнив він, в арсеналі росіян достатньо ракет С-300.

 

 

10:01 Вночі росіяни атакували Україну 35 дронами-камікадзе іранського виробництва "Shahed-136/131", 30 з яких знищили Повітряні сили ЗСУ.

 

 

09:43 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російське маріонеткове військове угруповання "Вагнер" продовжує відігравати важливу роль у боях на виснаження сил навколо міста Бахмут Донецької області. В останні місяці воно розробило наступальну тактику з використанням великої кількості завербованих погано підготовлених засуджених.

Окремим бійцям, ймовірно, видають смартфони або планшети, які показують призначену їм вісь наступу і цілі штурму, накладені на комерційні супутникові знімки. На рівні взводу і вище командири, ймовірно, залишаються в укритті і віддають накази по рації, отримуючи інформацію з відеоканалів з невеликих безпілотних літальних апаратів.

Окремим особам і відділенням наказують рухатися заздалегідь спланованим маршрутом, часто за вогневої підтримки, рідше разом з броньованою технікою. Бійцям "Вагнера", які без дозволу відхиляються від маршрутів штурму, найімовірніше, погрожують розстрілом без суду і слідства.

Ця жорстока тактика має на меті зберегти цінні ресурси "Вагнера" – досвідчених командирів і бронетехніку – за рахунок більш доступних новобранців-засуджених, яких організація оцінює як витратний матеріал.

 

 

09:25 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 98 800 (+520) осіб,

танків – 2988 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5969 (+6) од.,

артилерійських систем – 1953 (+5) од.,

РСЗВ – 410 (+0) од.,

засобів ППО – 212 (+1) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 263 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1657 (+8) од.,

крилатих ракет – 653 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4592 (+13) од.,

спеціальної техніки – 175 (+1) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському та Бахмутському напрямках. Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

87,4% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

34,4% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

76,3% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

63,4% артилерійських систем (з них 0,7% за минулий тиждень),

36,8% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Макіївка, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Красногорівка, Олександропіль, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 4 ракетних та 7 авіаційних ударів за допомогою БПлА типу “Shahed-136”, а також здійснили 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали населені пункти, цивільна інфраструктура та мирне населення.

Поточну добу противник розпочав із застосування ударних БПлА, детальна інформація буде надана після уточнення.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському напрямку мінометних обстрілів зазнали населені пункти Грем’яч Чернігівської області та Білокопитове – Сумської.

На Слобожанському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Червона Зоря, Стрілеча, Глибоке, Стариця, Вовчанськ, Волохівка, Чугунівка, Фиголівка, Дворічна та Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Ягідне, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне і Берестове Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв Макіївку, Площанку, Червонопопівку та Діброву Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків та реактивної артилерії по районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Диліївка, Озарянівка, Північне та Опитне Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріли зафіксовано біля Авдіївки, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник уражав з реактивної та ствольної артилерії райони населених пунктів Темирівка, Червоне, Новоандріївка, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області; Червоногригорівка і Нікополь –Дніпропетровської та Садове, Херсон, Комишани і Кізомис Херсонської області. Є постраждалі серед мирних жителів.

Окупанти продовжують обшуки населення на тимчасово захоплених територіях Донецької та Запорізької областей. Особлива увага приділяється мобільним телефонам і смартфонам.

Збільшилась кількість загарбників у населених пунктах Мелітопольського району. Крім того, російські окупанти розглядають можливість залучення до участі у бойових діях колишніх поліцейських, які перейшли на бік ворога.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

У той же час наші захисниками збили cім БпЛА типу “Shahed-136”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили пункт управління, район зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів противника, а також радіолокаційну станцію контрбатарейної боротьби “Зоопарк”.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Представник Головного управління військової розвідки України Андрій Юсов повідомив, що російські військові отримали нову партію безпілотників іранського виробництва і продовжують переговори з Іраном про придбання балістичних ракетних комплексів.

• Українські та російські джерела повідомляють про продовження позиційних боїв на лінії Сватове-Кремінна.

• Українські та російські джерела повідомили, що тривають бої на околицях Бахмута, а також на північний схід і південь від міста. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська захопили Яковлівку Донецької області, на північний схід від Соледара.

• Російські джерела стверджують, що українські війська витіснили російські війська з позицій, які вони утримували протягом тривалого часу поблизу Бахмута.

• Український посадовець заявив, що російські сили передислоковують підрозділи зі східного (лівого) берега річки Дніпро в Херсонській області, і що поки що рано говорити про відхід російських військ. Російські та українські сили продовжували завдавати регулярні артилерійські та ракетні удари через річку Дніпро.

• Український Генеральний штаб повідомив, що 16 грудня українські війська завдали ударів по двох місцях зосередження російських військ та двох складах боєприпасів у Запорізькій області, поранивши 150 військовослужбовців та знищивши 10 одиниць техніки. Український мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що російські війська встановлюють у Мелітополі протитанкові оборонні споруди "Зуби дракона".

• Російські війська й окупаційна влада продовжують боротися з гострою нестачею медичного персоналу та медикаментів.

 

19.12.2022